IAEA: straling in Tsjernobyl onder grenswaarde, bezorgdheid over Zaporizja

Volgens deskundigen vormt de radioactieve straling rond de Oekraïense nucleaire ruïnes van Tsjernobyl geen gevaar voor mens of milieu nadat de Russische eenheden zich hebben teruggetrokken. 

De International Atomic Energy Agency (IAEA) maakte de resultaten van zijn metingen ter plaatse bekend. Er werd een verhoogde straling gemeten, maar niet in een gevaarlijke mate, zei IAEA-baas Rafael Grossi.

In de loop van de Russische invasie van Oekraïne werd de uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, die in 1986 werd beschadigd, ingenomen. Nadat Russische soldaten zich eind maart uit het gebied hadden teruggetrokken, kwamen er berichten dat ze daar stralingsschade zouden hebben opgelopen. De soldaten hadden stellingen gegraven in de verontreinigde grond.

Grossi's grootste zorg op dit moment is de kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten, die onder Russische controle staat. Volgens de Oekraïense generale staf gebruiken Russische troepen de luchthaven van Melitopol in de oblast Zaporizja voor gevechtsvliegtuigen en helikopters. "Een misplaatst projectiel of iets dergelijks kan ernstige gevolgen hebben", zei Grossi. Hij heeft nadrukkelijk zijn bezorgdheid geuit over het feit dat zijn agentschap geen toegang heeft tot de grootste kerncentrale van Europa. "Zaporizja staat bovenaan mijn lijst van zorgen als het gaat om de situatie van de nucleaire installaties in Oekraïne", zei IAEA-chef Rafael Grossi.

IAEA-medewerkers hebben geen toegang meer gehad tot de faciliteit sinds Russische soldaten de kerncentrale bijna twee maanden geleden bezetten. Aan het begin van de oorlog hadden Russische troepen de kerncentrale van Zaporizja veroverd, ongeveer 500 kilometer ten zuidoosten van Kiev. Er brak brand uit op de locatie door bombardementen, waardoor er internationale angst ontstond voor een nucleaire ramp. "Er is daar veel te doen", zei Grossi over de nucleaire faciliteit. "We moeten terug naar Zaporizja, dat is enorm belangrijk."