OM onderzoekt uitspraken Johan Derksen, roept betrokkenen op verhaal te doen

Het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek instellen naar de uitspraken van Johan Derksen in 'Vandaag Inside' dinsdagavond. "Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag", meldt het OM.

Derksen vertelde in de uitzending dat hij in de jaren 70 een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Gisteravond nuanceerde hij die uitspraak door te zeggen dat hij de kaars alleen tussen haar benen had gezet.

Het OM heeft nu een opsporingsonderzoek ingesteld. Dat onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in het programma gesproken werd. Of de gebeurtenis verjaard is hangt volgens het OM af "van de aard en de context" van een strafbaar feit. Het OM roept betrokkenen op om hun verhaal te doen.

De wijze waarop er in het programma over het voorval werd gesproken is volgens het OM bijzonder kwetsend. "Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Derksen zei gisteravond dat hij het niet nodig vindt om excuses aan te bieden voor zijn onthulling over seksueel wangedrag. "Ik heb mij op 24-jarige leeftijd misdragen en dat spijt mij bijzonder en dat heb ik kenbaar gemaakt voordat ik het verhaal vertelde", zei hij.