FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 februari 2022

NFL: Bengals en Rams strijden om Super Bowl

In het Californische SoFi Stadium in Inglewood is zondagavond de 56e editie van de Super Bowl afgewerkt, de finale in het NFL-seizoen. De Cincinnati Bengals namen het daarin op tegen de Los Angeles Rams, wat voor een mooie wedstrijd zorgde.

Halverwege het eerste kwart openden de Rams de score: Matthew Stafford bereikte Odell Beckham Jr voor een uitmuntende touchdown. Evan McPherson deed namens de Bengals wat terug met een 29-yard field goal, maar vroeg in het tweede kwart liepen de Rams weer uit na een 11-yard touchdown pass van Stafford op Cooper Kupp: 13-3.

Nog voor de rust kwamen ook de Bengals weer beter in de wedstrijd: een trick play bezorgde running back Joe Mixon de bal, die vervolgens Tee Higgins met een korte pass bediende voor een touchdown en 13-10. Dat werd vroeg in de tweede helft nog beter: quarterback Joe Burrow stuurde Higgins over 75 yards op pad voor een volgende touchdown.

Kort daarop trapte McPherson vanaf 38 yards raak voor 13-20, gevolgd door een 41-yard field goal van Matt Gay namens de Rams: 16-20. De Bengals leken een historische zege te gaan pakken, maar de Rams konden nog één keer aanvallen. In de laatste poging wist Stafford de bal precies bij Kupp in de endzone te krijgen voor 23-20, wat de Rams de tweede Super Bowl ooit opleverde en de eerste sinds 1999.

Chinese Xu pakt olympisch aerialsgoud, Amerikaanse viert mee

In het Genting Snow Park in het Chinese Secret Garden is maandag gestreden om het individuele olympisch goud op de aerials bij de vrouwen. Het werd een prima finale, met zowel binnen als buiten China een geliefde winnares.

Xu Mengtao noteerde in de eerste finaleronde de tweede score, maar in de finale ging ze los met een back-full-full-full, die ook nog eens keurig uitgevoerd werd: 108,61 punten. De Amerikaanse Ashley Caldwell mocht de wedstrijd afsluiten, maar de oud-wereldkampioene landde niet lekker en moest met 83,71 punten genoegen nemen met plek vier.

Toch was Caldwell de eerste die feest begon te vieren: ze omhelsde gelijk landgenote Megan Nick, die met 93,76 punten het brons pakte, terwijl Xu omhelst werd door de Wit-Russische Hanna Huskova, die met 107,95 punten na het goud in Pyeongchang nu zilver pakte. Vervolgens kwam Caldwell bij Xu aan, die ze gelijk om de nek vloog: de twee zijn al jaren goed bevriend op het kleine aerialscircuit.

Xu debuteerde al in 2010 op de Spelen en was destijds de beste in de eerste finaleronde, maar ging in de beslissende ronde onderuit. In Sochi was er brons, in Pyeongchang werd ze negende, met ondertussen een wereldtitel in 2013, twee keer zilver en drie keer brons op WK's en een enorme reeks aan World Cup-zeges van 2009 tot en met 2022. Op haar 31e bekroonde Xu haar loopbaan met olympisch goud in eigen land.

IJshockeysters Canada en VS wéér in olympische finale

Net als bij vijf van de zes eerdere olympische ijshockeytoernooien bij de vrouwen gaat de finale tussen de VS en Canada. De twee absolute grootmachten bij de vrouwen wonnen maandag zonder overdreven moeite hun halve finales op de Spelen in Beijing.

Canada nam het op tegen Zwitserland en dat werd niet bijster boeiend: na een dikke tien minuten stond het al 5-0 voor de viervoudig kampioen. Zwitserland deed vervolgens zowaar wat terug met twee goals, maar spannend werd het nooit: Canada liep uit naar 7-2 en na de 7-3 werd het gewoon afgemaakt naar een eclatante 10-3 overwinning.

De Amerikaanse ploeg het meer tijd nodig met het stugge Finland, de voornaamste kandidaat voor brons, zoals gewoonlijk. Cayla Barnes opende de score na 23 minuten, een kwartier later maakte Hilary Knight de 2-0 en via Hayley Scamurra werd het 3-0. Suski Tapani deed nog wel iets terug in de slotminuut, hoewel Abby Roque de eindstand nog op 4-1 zette.

Finland en Zwitserland spelen woensdag om 12.30 uur Nederlandse tijd om het brons, donderdag om 05.10 uur beginnen Canada en de VS aan de strijd om goud.

Vanaf 25 februari; horeca en cultuur normaal open, alleen 1G bij evenementen

Het kabinet is van plan om de meeste coronamaatregelen per volgende week vrijdag af te schaffen. Dat blijkt uit berichtgeving van de NOS. Vanaf vrijdag 25 februari moeten alleen nog de basismaatregelen van kracht blijven. 

Met de versoepelingen gaat het kabinet verder dan de adviezen van het OMT. Nederland zou hiermee bijna helemaal van het slot gaan.

Vanaf volgende week vrijdag hoeven mensen géén coronatoegangsbewijs meer te laten zien om een restaurant of museum te bezoeken. De pas moet alleen nog gebruikt worden wanneer het écht toegevoegde waarde heeft. Voor reizen naar het buitenland kan het wel zo zijn dat het coronatoegangsbewijs nog gebruikt moet worden. Landen mogelijk namelijk zelf hun inreisvoorwaarden opstellen.

Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen de 1-G maatregel gelden. Bezoekers moeten zich dan laten testen voor ze naar binnen mogen. Toegang is dan alleen mogelijk met een negatieve testuitslag.

Ook moeten er versoepelingen komen voor de horeca en de cultuursector. Kroegen, restaurants, musea en poppodia mogen vanaf aanstaande vrijdag eerst tot 01.00 's nachts weer de deuren openen. Vanaf volgende week kunnen ze weer hun ''oude'' sluitingstijden aanhouden. 

Morgenavond om 19.00 uur geeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie over de versoepelingen. Voor het eerst zal premier Mark Rutte daar niet bij aanwezig zijn.

De geplande versoepelingen kunnen doorgaan met de zegen van het OMT nu Nederland de omikronpiek voorbij is. Ook hoeven mensen vanaf aankomende vrijdag na een besmetting niet meer standaard zeven dagen in isolatie. Wie 24 uur klachtenvrij is, kan na vijf dagen weer op pad.  

Snowboarders Peperkamp en Van der Velden naar olympische big air-finale

Het was een succesvol dagje voor de Nederlandse snowboarders op de Olympische Spelen in Beijing. Zowel Melissa Peperkamp als Niek van der Velden plaatsten zich voor de finale van de big air, waar de vrouwen dinsdag vanaf 02.30 uur en de mannen vanaf 06.00 uur strijden om de medailles.

Peperkamp begon met een prima sprong en kreeg er 60,00 punten voor, haar tweede sprong leverde 68,25 punten op. In haar derde en laatste poging probeerde ze de eerste te verbeteren, wat niet lukte, maar wat achteraf ook niet nodig bleek: haar totaal van 128,25 punten was goed voor de elfde plek en dus plaatsing voor de finale met de beste twaalf.

Van der Velden opende de mannenkwalificatie met 79,00 punten op indrukwekkende wijze, waarna hij bij de tweede sprong de sneeuw met zijn hand raakte bij de landing: 60,00 punten. In sprong drie trok hij er net als in de andere twee een 1620 uit, wat ondanks een wat mindere landing beloond werd met 63,75 punten. Totaal kwam hij uit op 142,75 punten en dat was goed voor plek elf en dus ook een finaleplek.

Papadakis en Cizeron dansen naar olympisch goud

IJsdansers Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron hebben maandag in Beijing het olympisch goud opgeëist, nadat ze vier jaar geleden in Pyeongchang genoegen moesten nemen met zilver. De viervoudig wereldkampioenen gingen al aan de leiding na de ritmische dans, maandag maakten ze het met de vrije dans af.

Het fraaie optreden van het Franse duo werd beloond met 136,15 punten, wat ze op een totaal van 226,98 punten bracht - een nieuw wereldrecord. Het zilver ging naar Rusland en wel dankzij wereldkampioenen Victoria Sinitsina en Nikita Katsalapov, die met 131,66 punten voor de vrije dans uitkwamen op 220,51 in totaal.

De strijd om brons ging tussen twee Amerikaanse paren en werd gewonnen door Madison Hubbell en Zachary Donohue, die met 218,02 punten als totaal voor Madison Chock en Evan Bates (214,77) bleven staan.

Eddie the Eagle

Er zijn drie redenen waardoor de Olympische Spelen van 1988 in Calgary mij bij zijn gebleven. 

Nummer één is natuurlijk Yvonne van Gennip. Zij kaapte daar op een geweldige manier drie gouden medailles voor de neuzen van de Oost-Duitse schaatsters weg. 

Nummer twee is omdat ik één jaar later zelf in het Olympisch park in Calgary stond. Ondertussen wel al omgebouwd tot campus van de universiteit (dat was een eis van Calgary om zich namens Canada aan te bieden als locatie), maar de schaatshal, de bobsleebaan en de skischansen waren er nog. 

En door dat laatste, de skischansen, kom ik bij nummer 3. En dat is Eddie Edwards. Een Brit die doordat het Britse Olympisch Comité nationale eisen aanhield bij de kwalificaties deel kon nemen aan de Olympische spelen. 

Eddie was te zwaar voor de sport, 9 kilo zwaarder dan de zwaarste van de overige deelnemers en droeg een bril met jampotglazen. De glazen van zijn bril besloegen voortdurend waardoor hij meer op de gok dan op zijn kunde de schans af kwam. 

Tijdens de Spelen van 1988 eindigde hij bij de sprongen van de 90 en 70 meter schans als laatste. Zijn stijl leek meer op een duikende adelaar dan op een sprong van een schansspringer. Hij kreeg dan ook snel de bijnaam Eddie the Eagle. 

Zijn sprongen waren een doorn in het oog van het Britse Olympisch Comité, maar zorgden er wel voor dat hij de publiekslieveling van de Spelen is geworden. 

Na de Olympische Spelen werden de kwalificatie eisen voor deelname door de Britten snel aangepast. Dit noemde men de Eddie The Eagle Rule. Hij heeft nog twee pogingen gedaan om mee te doen aan de opvolgende spelen, maar helaas niet gelukt.

Duitse bobsleeërs strijden om tweemansgoud, De Bruin 24e na dag één

Op de Olympische Spelen in Beijing, of eigenlijk de bobsleebaan van Yanqing, is maandag de olympische wedstrijd in de tweemansbobs bij de mannen begonnen. De eerste twee runs werden afgewerkt, dinsdag volgen runs drie en vier en daarmee ook de beslissing.

Een verrassing was het geenszins, maar na de eerste run stond Duitsland bovenaan met de al jaren dominante Francesco Friedrich, uiteraard met reus Thorsten Margis achter zich. Op 0,24 seconden stonden landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer, gevolgd door de Rus Rostislav Gaitiukevich en diens remmer Aleksei Laptev (+0,39), bezig aan zijn tweede tweemanswedstrijd ooit.

Met Christoph Hafer en remmer Matthias Sommer (+0,42) stond ook de derde Duitse slee in de top-4, voor de Oostenrijkse slee van Benjamin Maier en Markus Sammer (+0,49) en de Canadees Chris Spring met Mike Evelyn (+0,52). De verschillen achter hen waren klein, maar Ivo de Bruin en Jelen Franjic zaten daar bepaald niet bij: op 1,44 seconden stond het duo op de 27e stek, alleen nog voor Trinidad & Tobago, Brazilië en Jamaica.

In de tweede run verloor Spring zijn plek aan Michael Vogt/Sandro Michel uit Zwitserland én de Monegaskische slee van Rudy Rinaldi en Boris Vain, Maier en Sammer kwamen op exact dezelfde tijd uit als Vogt en Michel. Hafer dook één tiende onder die tijd door en zag Gaitiukevich met rookie Laptev nog eens 0,05 seconden sneller gaan.

Lochner zette vervolgens een monsterlijke run neer en pakte met 0,79 seconden de leiding, waarmee hij Friedrich uit leek te dagen. Dat bleek deels het geval: Friedrich bleef aan de leiding, maar na dag één is het verschil nog 0,15 seconden. Gaitiukevich stond op 0,94 seconden, voor Hafer (+0,99), Maier en Vogt (beiden +1,09), terwijl De Bruin wat opschoof naar de 24e plek (+2,44).

Overzicht uitslagen Beijing dag 10

Vandaag was de tiende dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was een rustig dagje wat betreft de Nederlandse inbreng, er stond vandaag geen schaatsen en shorttrack op het programma. Wel succesjes bij het snowboarden. Zowel Niek van der Velden als Melissa Peperkamp haalde de finale op het onderdeel big air. In het bobsleeen kon Karlien Sleper geen hoofdrol spelen, zij werd zestiende in de monobob.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
bobsleeën Eenmansbob vrouwen 4de heat Kaillie Humphries (VS) Elana Meyers Taylor (VS) Christine de Bruin (Can)
Kunstrijden IJsdansen - Vrije kür Papadakis/Cizeron (Fra) Sinitsina/Katsalapov (Rus) Hubbell/Donohue (VS)
freestyleskiën Aerials Dames finale 2 Xu Mengtao (Chi) Hanna Hoeskova (Blr) Megan Nick (VS)
Schansspringen Landenwedstrijd mannen Oostenrijk Slovenië Duitsland

Medailles:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 9 5 7 21
2 Duitsland 8 5 2 15
3 Verenigde Staten 7 6 3 16
4 Nederland 6 4 2 12
5 Oostenrijk 5 6 4 15
6 Zweden 5 3 3 11
7 China 5 3 2 10
8 Rusland 4 6 8 18
9 Frankrijk 3 6 2 11
10 Zwitserland 3 0 5 8

FIA bevestigt drie F1-sprintraces voor 2022

De FIA heeft officieel bevestigd dat komend seizoen drie sprintraces verreden zullen worden in plaats van de oorspronkelijke acht. Tevens zal de complete top acht punten krijgen in plaats van slechts de top drie.

De drie sprintraces zullen plaatsvinden tijdens de Grand Prix’ van Emilia-Romagna, Oostenrijk en Brazilië. Op Interlagos is vorig jaar reeds een verreden, voor de andere twee circuits is het de eerste keer in hun geschiedenis dat dit plaatsvindt.

Daarnaast verdwijnt de titel ‘sprintkwalificatie’ en heet het tegenwoordig de sprintrace. Tevens zal de snelste coureur op vrijdag tijdens het kwalificeren de pole-position ontvangen in plaats van de sprintwinnaar. De FIA stelt deze verandering in na feedback van zowel de coureurs als de fans. De uitslag van de sprintrace bepaalt net als in 2020 de startgrid voor de race op zondag.

Nadat voorheen het 3-2-1 puntensysteem voor de top drie werd gehanteerd, zal ditmaal de gehele top 8 punten ontvangen volgens respectievelijk het 8-7-6-5-4-3-2-1 systeem. Hierdoor worden coureurs meer beloond en hoopt de FIA dat het zich vertaalt tot meer actie op de baan.

De voornaamste reden tot verandering van het format is na aandringen van de teams op financiële compensatie. Zij betoogden dat de verhoging naar zes sprintraces in de knel komt met het ingevoerde budgetplafond waardoor de FIA zodoende het aantal sprints heeft verlaagd naar drie races ter compensatie.

Verstappen was de winnaar van de eerste sprintrace (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen won de eerste sprintrace op Silverstone (Getty Images / Red Bull Content Pool)

AlphaTauri trekt doek van AT03

De vijfde teampresentatie is een feit. Scuderia AlphaTauri onthulde vanmiddag een conceptversie van haar nieuwe F1-bolide waarmee het team dit seizoen op de grid verschijnt.

Net als haar voorgangers lichtte het Italiaanse team een tipje van de sluier op en hield belangrijke details achterwege. Wel is een aangepaste kleurstelling zichtbaar, evenals de agressief vormgegeven sidepods. Samen met Red Bull Racing zal het team dit jaar opnieuw met de Honda krachtbron rijden.

Met 142 punten en een zesde plek in het constructeurskampioenschap kende AlphaTauri haar meest succesvolle seizoen tot dusver. Met een ongewijzigde line-up hopen coureurs Pierre Gasly en Yuki Tsunoda deze lijn door te zetten.

Teambaas Franz Tost verklaarde: "Ik ben blij om onze nieuwe F1-auto voor 2022 te presenteren. Het is voor de Formule 1 een compleet nieuw tijdperk. Na het succes van vorig jaar hopen we ook dat dit pakket sterk is". AlphaTauri bevestigde tevens dat de shakedown van de AT03 morgen zal plaatsvinden. Op welk circuit dit plaatsvindt is nog niet bekend, al is het circuit van Imola of Mugello aannemelijk.

Schansspringers strijden tot slotsprong om olympisch goud in landenwedstrijd

Op de Olympische Spelen in Beijing is het schansspringen maandag alweer afgesloten. De laatste wedstrijd op de schans van Zhangjiakou was de landenwedstrijd op de grote schans bij de mannen en dat leverde een zeer spannende strijd om goud op.

Na één ronde stonden de Sloveense favorieten aan de leiding: Lovro Kos en Cene Prevc deden het uitstekend, Timi Zajc en Peter Prevc hielden redelijk stand. Oostenrijk volgde op niet al te grote afstand met Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl en Manuel Fettner, op de voet gevolgd door de Noren Halvor Egner Granerud, Daniel André Tande, Robert Johansson en Marius Lindvik - uitgerekend Lindvik, de kersvers olympisch kampioen, sprong matig. Duitsland, Japan en Polen waren ook nog niet compleet uitgeschakeld in de strijd om eremetaal.

In de finaleronde wist Kraft te openen door Oostenrijk naar de leiding te springen, voorbij het Slovenië van Kos. Noorwegen behield de derde plek, Piotr Zyla wipte Polen over Japan en Duitsland naar plek vier, binnen bereik van Noorwegen. Namens Slovenië sloeg Cene Prevc gelijk weer terug, hij deed het beduidend beter dan Huber namens Oostenrijk. Noorwegen behield met Tande de derde plek, Stephan Leyhe pakte voor Duitsland plek vier weer terug, voor Japan en Polen, die plek vijf deelden.

Het bleef razendspannend, want Hörl sprong Oostenrijk dan weer nipt voorbij Slovenië, waar Zajc niet geweldig sprong. Johansson hield Noorwegen op plek drie, maar dankzij Markus Eisenbichler zat Duitsland er nu vlak bovenop - de rest streed om plek vijf. Zo ging het in de laatste groep springers nog om vier man: Karl Geiger voor Duitsland, Lindvik voor de Noren, Peter Prevc namens Slovenië en Fettner die al dan niet het goud binnen kon gaan springen voor de Oostenrijkse ploeg.

Met Japan aan de leiding begon de strijd om de medailles tussen de top-4. Geiger sprong keurig en dat was genoeg voor een medaille: Lindvik kreeg het niet voor elkaar om Noorwegen voor de Duitsers te houden. Prevc sprong Slovenië naar de leiding en legde de druk zo bij Fettner. De veteraan kon daar echter prima mee omgaan en hij sprong Oostenrijk naar licht verrassend olympisch goud, voor Slovenië en Duitsland.

Volt schorst Kamerlid Nilüfer Gündogan; vragen en antwoorden

Volt heeft Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan zondag geschorst. Op de website van Volt is te lezen dat de afgelopen tijd enkele meldingen bij de partij binnenkwamen over grensoverschrijdend gedrag van het in Amsterdam wonende Kamerlid.

Update 14.50 uur: Volt heeft een aantal vragen en antwoorden over de schorsing van Gündogan op hun website geplaatst. De partij wil vandaag verder niet reageren op deze kwestie. Gündogan heeft nog niet gereageerd op deze publicatie van Volt.

"Volt heeft zondag Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan geschorst. In de afgelopen weken heeft de partij enkele meldingen ontvangen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag van het Kamerlid. De partij heeft naar aanleiding van deze meldingen een extern integriteitsbureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar deze meldingen. Volt heeft nu besloten om het Kamerlid per direct te schorsen als lid van de Voltfractie. Dit om voor betrokkenen een veilige omgeving te creëren voor het vervolg van het onderzoek en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden. 

Volt onthoudt zich van verdere inhoudelijke mededelingen totdat het onderzoek is afgerond. Wel kunnen we verduidelijking geven over het proces.

Wat bedoelen jullie met ‘veilige omgeving’? 
De afgelopen weken hebben we meldingen gekregen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag van het fractielid Nilüfer Gündoğan. Dat was voor de partij aanleiding om een extern integriteitsbureau in te schakelen om onderzoek te doen naar deze meldingen. In dit onderzoek werd duidelijk dat melders zich onveilig voelen, omdat zij als fractielid ten opzichte van hen een machtspositie heeft. Nadat het bureau vanwege de aard van de meldingen had aangegeven het onderzoek uit te breiden, besloten wij om Nilüfer Gündoğan als fractielid te schorsen. Hiermee bevindt zij zich niet langer in de positie van lid van de Voltfractie en kunnen mensen binnen de partij op een veilige manier zeggen wat zij hebben meegemaakt. 

Waarom is haar positie dan een belemmering? 
Omdat er sprake is van een machtsverhouding en de melders zich onveilig voelen om zich uit te spreken over wat zij hebben meegemaakt.

Als jullie dit constateren, waarom is zij dan nog lid van Volt?
Haar lidmaatschap van Volt heeft geen gevolgen voor het beloop van het onderzoek.

Kloppen de meldingen dan wel?
De meldingen die tot nu toe zijn binnengekomen wijzen op grensoverschrijdend gedrag en geven voldoende aanleiding om het onderzoek uit te breiden en Nilüfer Gündoğan te schorsen.

Hebben jullie de klachten met haar gedeeld?
Nee, want zij is onderdeel van het onderzoek. Het bureau spreekt eerst met degenen die meldingen doen en naar voren stappen met de klachten. Daarna vindt wederhoor met Nilüfer Gündoğan plaats.

Waarom dan nu dan al schorsen?
Omdat er sprake is van een machtsverhouding en melders zich hierbij onveilig voelen. Bovendien hebben we signalen ontvangen dat anderen niet met het onderzoek durven mee te werken zolang die machtsverhouding er is. De meldingen die tot nu toe zijn binnengekomen wijzen op grensoverschrijdend gedrag en geven voldoende aanleiding om het onderzoek uit te breiden en Nilüfer Gündoğan te schorsen.

Hebben jullie de schorsing met haar besproken?
Ja, dat is met haar besproken.

Waarom zijn jullie zo terughoudend? 
Bij dit onderzoek zijn mensen van de partij betrokken die melding hebben gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. Dat nemen we serieus. Het laatste wat wij willen is het onderzoek belemmeren door daar inhoudelijke uitspraken over te doen.     

Jullie zijn toch een open partij?
Ja dat zijn we, maar in dit geval wegen de belangen van melders van grensoverschrijdend gedrag zwaarder. 

Gaat het om de werksfeer of de privésfeer?
Het heeft betrekking om mensen binnen de partij. 

Is Nilüfer Gündoğan nu geen Kamerlid meer?
Zij blijft Kamerlid, maar is geschorst als lid van de Voltfractie.

Wat betekent schorsing?
Dit betekent onder meer dat zij zich onthoudt van debatten namens de partij, partij- en publieksoptredens en van campagne-activiteiten. Verder zal zij geen contact hebben met medewerkers binnen de partij en we hebben haar gevraagd in het belang van de media geen contact te hebben met vertegenwoordigers van de media. Ook zal zij niet actief zijn op social media. 

Hoe lang duurt het onderzoek nog?
Wij vinden dat dit onderzoek zijn beloop moet krijgen en recht doet aan de belangen van alle betrokkenen."

Eerdere berichtgeving:
"De partij heeft naar aanleiding van deze meldingen een extern integriteitsbureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar deze meldingen", is verder te lezen in het statement. "Volt heeft nu besloten om het Kamerlid per direct te schorsen als lid van de Voltfractie. Dit om voor betrokkenen een veilige omgeving te creëren voor het vervolg van het onderzoek en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden."

Gündogan kwam vorig jaar als nummer twee van Volt de Tweede Kamer in, waar ze zich onder meer bezighoudt met defensie, financiën en onderwijs.

Ondanks noodverordening weer steekpartij in AZC, Budel is er klaar mee

Bij een vechtpartij in het asielzoekerscentrum van Budel is een 24-jarige man in zijn been gestoken. De politie kon snel een verdachte oppakken. De vechtpartij begon rond 20.30 uur.

Het slachtoffer is door de politie naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte is een man van 19, meldt Omroep Brabant. Het is vaker onrustig in het AZC in Budel: in drie maanden tijd hebben er zeven steekpartijen plaats gevonden. Het incident van afgelopen avond was het eerste sinds de gemeente de veiligheidsmaatregelen had aangescherpt.

Na meerdere ernstige geweldsincidenten is Budel klaar met het AZC. Een meerderheid van de Cranendonckse gemeenteraad wil dat het asielzoekerscentrum de deuren sluit. Maar, dat is niet de oplossing, zegt Martijn van der Linde van Stichting Vluchtelingenwerk. Bovendien kan de gemeente niet zomaar af van het azc: de vergunning loopt tot 1 juli 2024.

De verantwoordelijken voor alle ellende in Budel zou een groep jonge zogenoemde veiligelanders zijn. Dat zijn mensen die in principe veilig terug kunnen naar het land van herkomst.

Brands nieuwe algemeen directeur PSV, Gerbrands vertrekt

Marcel Brands (59) treedt na dit seizoen bij PSV in dienst als Algemeen Directeur. Hij tekent na het lopende voetbaljaar een contract tot medio 2027 en volgt Toon Gerbrands (64) op. Gerbrands beëindigt na acht seizoenen zijn werkzaamheden bij PSV.

Fundament
Robert van der Wallen, Voorzitter van de Raad van Commissarissen dankt Gerbrands voor zijn enorme inzet voor PSV. Hij is ervan overtuigd dat zijn opvolging met Brands in goede handen is. “De betekenis van Toon voor PSV is groot. Onder zijn leiding is de club gegroeid en werden er na een lange periode van droogte weer prijzen gewonnen. Toon heeft een stevig fundament gebouwd, dat nu wordt toevertrouwd aan Marcel. Marcel is een echte clubman, kent de wetten van het internationale voetbal door en door en is klaar om PSV in een nieuwe rol bij de hand te nemen. De toekomst van PSV is met hem in de juiste handen.”

Beste moment
Toon Gerbrands ondersteunt de wisseling in de top van de PSV-organisatie. “Al acht jaar lang voer ik intensieve gesprekken met de RvC over welke beslissingen PSV moet nemen om door te stijgen naar een hoger niveau. Marcel is op dit moment beschikbaar om een vooraanstaande rol bij PSV in te nemen. Ik zie dat als een geweldige kans voor de club en ik ben er enorm van overtuigd dat dit PSV veel gaat brengen. Ik heb negen jaar lang intensief met hem samengewerkt bij AZ en PSV. PSV haalt met Marcel een topper binnen. Iemand met specialistische eigenschappen, expertise en ervaring. Omdat er een aantal beslissingen moeten worden genomen die belangrijk zijn voor de koers die PSV de komende jaren gaat volgen, is dit qua timing het beste moment om een nieuwe stap te zetten. Ik kijk terug op een prachtige periode waarin ik acht jaar lang een bijdrage heb kunnen leveren aan de ontwikkeling van PSV. De komende maanden ligt mijn focus volledig op het winnen van prijzen.”

Eervolle terugkeer
Marcel Brands, van 2010 tot 2018 Directeur Voetbalzaken bij PSV, is vereerd om na dit seizoen als Algemeen Directeur terug te keren in Eindhoven. “Uiteraard heb ik de afgelopen maanden nagedacht over mijn toekomst in de voetbalwereld. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd met verschillende leden van de RvC en aangegeven dat er in Nederland maar één club is waar ik wil werken. Dat is PSV. Er ligt bij PSV een sterk fundament en de club beschikt over een uitgebalanceerd directieteam waaraan ik in deze geweldige functie waarde hoop toe te voegen. Ik heb in het verleden met veel plezier en succesvol samengewerkt met John de Jong (Directeur Voetbalzaken, red.). Met hem heb ik ook gesproken over onze hernieuwde samenwerking. Ik kijk ernaar uit om met hem en de rest van het team opnieuw succesvol te zijn met PSV.”

Het directieteam bestaat komend seizoen naast Marcel Brands uit Directeur Voetbalzaken John de Jong, Commercieel Directeur Frans Janssen en Financieel Directeur Jaap van Baar.

Geen straf voor zoon die moeder mishandelde, wel behandeling geëist

Een 18-jarige jongen die zijn moeder op 10 augustus 2021 in Amsterdam zo zwaar mishandelde dat zij daar onder meer gebroken ribben, een gebroken kaak en een lichte hersenbloeding aan overhield, is ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij was namelijk psychotisch toen hij dat deed.

De rechtbank neemt het advies van deskundigen over om hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren evenals het advies dat een intensieve (klinische) behandeling nodig is om gewelddadig gedrag in de toekomst te voorkomen. Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) en moet zich aan bijzondere voorwaarden houden. Zo moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling en daarna ambulant laten behandelen als de reclassering dat nodig vindt.

Ook mag hij geen drugs en alcohol gebruiken. De jongen krijgt op dit moment al medicijnen in de gevangenis en dat heeft een positief effect.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:417

Leerkracht die PCR-test weigert, mag worden ontslagen

Een naschoolse opvang in Amsterdam mag een groepsleerkracht ontslaan die vanaf de zomer van 2021 weigert zich met een PCR-test te laten testen op het coronavirus.

De opvang mag die test in bepaalde situaties van een werknemer verlangen omdat het een legitiem doel heeft en een geschikt en proportioneel middel is om een veilige (werk)omgeving te kunnen bieden. Dit weegt in dit geval zwaarder dan het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en onaantastbaarheid van het lichaam. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

Omdat de opvang en de leerkracht wel in gesprek bleven om een oplossing te vinden, handelden geen van hen ernstig verwijtbaar. Daarom heeft de leerkracht wel recht op een transitievergoeding van ruim 1.700 euro bruto maar niet op een billijke vergoeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:418

Export dolfijnen en walrussen naar China mag, Amerikaanse dolfijn niet

Het Dolfinarium in Harderwijk mag een Amerikaanse dolfijn niet uitvoeren naar een attractiepark in China. Dat heeft de rechtbank geoordeeld.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit had het Dolfinarium vergunningen verleend voor de uitvoer van acht dolfijnen en twee walrussen. De stichting Sea Shepherd was het daarmee niet eens. Gelet op de Europese CITES-verordening geldt alleen voor de dolfijn die uit Amerika komt (en waarvan de ouder(s) uit het wild kan komen) dat dit dier niet voor overwegend commerciële doeleinden gebruikt mag worden. Volgens de rechtbank is het attractiepark echter een op winst gericht bedrijf en heeft de minister niet goed gemotiveerd dat de dolfijn niet voor commerciële doeleinden zal worden gebruikt. Daarom wordt de vergunning voor dit dier vernietigd. Voor de andere dieren zijn de vergunningen rechtmatig. Bij uitvoer buiten de EU is dierenwelzijn in het land van bestemming geen afzonderlijke voorwaarde in de verordening.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:492

Gratis Playstation-demo Babylon's Fall verschijnt op 25 februari

Square Enix maakte tijdens een live-stream bekend dat PlayStation-bezitters vanaf 25 februari 2022 een gratis speelbare demo van Babylon's Fall kunnen downloaden.

De demo biedt toegang tot de beginsectie van de game, voor spelers die solo of via cross-play co-op met vier spelers tegelijk willen kijken of de game wat is. Alle behaalde vorderingen en achievements zijn na de officiële lancering op 3 maart overzetbaar naar de volledige versie op PlayStation-platformen.

In Babylon's Fall worden spelers een groep krijgers die bekend staan als de sentinels. Met behulp van de aan hen gekoppelde Gideon Coffins moeten deze sentinels proberen steeds verder te vorderen in de reusachtige Tower of Babylon, waarin een groot en oud geheim schuilt. Naast de wapens in hun beide handen, kunnen personages de kracht van hun Gideon Coffin gebruiken om nog twee wapens te gebruiken, waardoor combinaties van vier wapens tegelijk mogelijk zijn. Door de vele verschillende uitrustingsmogelijkheden kunnen spelers eindeloos variëren met hun vechtstrategieën. Voor de vormgeving van de game maakt de ontwikkelaar gebruik van een nieuw ontwikkelde "penseelstijl" om unieke fantasieomgevingen te scheppen met de uitstraling van middeleeuwse olieverfschilderijen.

Wie de Digital Deluxe Edition van Babylon's Fall pre-ordert krijgt op 28 februari vroegtijdige toegang tot de volledige game. Daarnaast kondigt Square Enix aan dat alle spelers tijdens Season 1 de Premium Battle Pass gratis krijgen. Na de release wordt Babylon's Fall zonder extra kosten uitgebreid met nieuwe game modes, doorlopende verhaalcontent en extra wapentypes. De game verschijnt op 3 maart 2022 wereldwijd voor PlayStation 5, PlayStation 4 en pc.

Geen hartendief, maar rozendief

Een 54-jarige man uit Heiloo is zondag rond 18.20 uur aangehouden na de diefstal van bosjes rode rozen bij een supermarkt aan de Johanna Naberstraat in Alkmaar.

De man pakte de bosjes rozen en ging hardlopend vandoor. Een politieagent in vrije tijd zag het gebeuren en wist deze rozendief aan te houden. De verdachte heeft afstand gedaan van de rozen en zal deze valentijnsdag dus wat anders moeten bedenken om iemand zijn hart te stelen.

De man is heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Rozen (Pixabay)
Rozen (Pixabay)

Bobsleester Humphries schrijft historie met olympisch monobobgoud

Op het Yanqing Sliding Centre in China is maandag weer olympische geschiedenis geschreven. Voor het eerst in de historie werden olympische medailles verdeeld in de monobob, het bobslee-onderdeel dat voor vrouwen is toegevoegd om ook de vrouwen een tweede onderdeel te geven.

De beslissende dag begon met de Amerikaanse Kaillie Humphries ruim aan de leiding: de Canadese Christine de Bruin volgde pas op 1,04 seconden. Laura Nolte uit Duitsland stond er 1,22 seconden achter en leek met De Bruin en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor (+1,32) te strijden om brons, terwijl Huai Mingming uit China (+1,80), Melanie Hasler uit Zwitserland (+1,94) en de Australische Breeana Walker (+1,99) fouten van de top-4 nodig hadden.

Op Humphries stond ook in de derde run weer geen maat, ze breidde haar voorsprong op De Bruin uit naar 1,55 seconden. Nolte verloor haar derde plek met een flinke schuiver halverwege haar run: op 2,05 seconden staat de Duitse nog wel op plek vier, maar Meyers Taylor schoof op naar de derde plek op 1,73 seconden van Humphries en dus heeft ze zelfs nog een klein kansje op het zilver. Walker schoof op naar plek vijf, maar wel al op 2,28 seconden. Karlien Sleper uit Nederland won één plek en stond na de derde run op de vijftiende stek.

Huai wist in run twee in elk geval haar zesde plek te verdedigen, een uitstekend resultaat voor de Chinese. Walker ging nog eens 1,12 seconden sneller en deed een serieuze gooi naar de medailles, maar Nolte dook er gelijk twaalf honderdsten onderdoor. Meyers Taylor verdrong de Duitse met 0,52 seconden van de leiding en was dus zeker van een medaille, met nog twee dames te gaan. De Bruin redde het niet, maar met 0,22 seconden was ook de Canadese zeker van een medialle.

Humphries mocht de wedstrijd afsluiten met in principe een 'ererondje', gezien haar grote voorsprong was het voldoende om niet te crashen. Dat deed ze niet en met 1,54 seconden was er overtuigend goud voor Humphries, die in de tweemansbob ook al twee keer goud won én in Beijing tot de favorieten behoort. Meyers Taylor won met zilver haar vierde olympische medaille, De Bruin pakte het brons - Sleper finishte als zestiende.

FOK! Wat een weer: meer regen

winterbanner

Vanochtend is het bewolkt en valt er af en toe regen. In de middag breekt hier en daar de zon door en is er vooral in het zuidoosten een bui mogelijk. In de loop van de avond gaat het in het westen en noordwesten weer regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is zuid en matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de loop van de ochtend draait de wind naar zuidwest en neemt langs de kust af naar (vrij) krachtig. Vanavond draait de wind langs de kust naar westelijke richtingen.

Komende nacht is het bewolkt en hier en daar (mot)regent het. In de loop van de nacht klaart het van het westen uit wat op. Het koelt af naar circa 4°C. De wind komt uit richtingen tussen west en zuidwest en is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Dinsdagochtend breekt de zon op steeds meer plaatsen door. In de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het geruime tijd regenen. Alleen in het noorden wordt het in de avond droog. De maxima liggen rond 8°C. De zuidwestelijke wind wordt matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de avond neemt de wind in de noordelijke helft van het land af. (Bron: KNMI)

Grijze lucht boven het Schollebos in Capelle a/d Ijssel. (Foto: DJMO)
Grijze lucht boven het Schollebos in Capelle a/d Ijssel. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Olympisch goud voor biatleten Røiseland en Fillon Maillet na overtuigende achtervolging

Op de Olympische Spelen in Beijing, en dan met name in en rond Zhangjiakou, zijn de voorlaatste setjes individuele biatlonmedailles vergeven. Dat gebeurde op de achtervolging, waarin gestart wordt met de uitslag van de sprint en de daarin opgelopen verschillen - het enige van de ruim vierhonderd olympische onderdelen waarin een medailleonderdeel direct invloed heeft op de uitslag van een ander medailleonderdeel.

Vrouwen
Als winnares van de sprint vertrok Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen als eerste, een halve minuut voor de Zweedse Elvira Öberg en met verder alleen de Italiaanse Dorothea Wierer (+0:37) en Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk (+0:47) binnen een minuut. Over de strijd om goud kunnen we eigenlijk vrij kort en duidelijk zijn: Røiseland opende met tien treffers, schoot in staande positie vervolgens één keer mis, maar zag tot en met de finish niemand in haar buurt komen. De vierde wedstrijd in Beijing zat erop voor de Noorse en de teller staat op drie keer goud en één keer brons.

Wierer begon met tien treffers in liggende schietpositie en nam daarmee afstand van Öberg, die één misser liet noteren. Daar kwamen er in de eerste staande schietbeurt nog eens twee bij, waardoor Hauser, de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold (beiden één misser) en de volgende Noorse, Tiril Eckhoff en haar twee missers, langszij konden komen in de strijd om brons. Die strijd om brons bleek zelfs de strijd om zilver te worden, want in de laatste schietbeurt liet Wierer een schijf staan, waardoor Öberg en Tandrevold de Italiaanse konden passeren - Eckhoff en Hauser haakten af.

De snelle Öberg nam gelijk afstand van Tandrevold en ging op weg naar zilver, terwijl de Noorse het brons op leek te halen. Niks was echter minder waar: in de slotfase kwam landgenote Eckhoff voorbij stormen en ineens was het he-le-maal gedaan met Tandrevold. Ze stortte volledig in en in de laatste minuut zakte ze nog weg van de derde naar de veertiende plek, waarna de al gefinishte Røiseland en Julia Simon richting de streep snelden om haar op te vangen en haar ski's uit te trekken.

Mannen
Na zijn goud op de sprint mocht Johannes Thingnes Bø het bal openen, de Noor werd op 25 seconden gevolgd door de Fransman Quentin Fillon Maillet. Op 38 seconden vertrok broer Tarjei Bø, gevolgd door de Rus Maksim Tsvetkov (+0:40) en de Zweden Sebastian Samuelsson (+0:52) en Martin Ponsiluoma (+0:53). Bø begon met vijf treffers in liggende positie, net als Fillon Maillet, maar kwam in de problemen bij de tweede schietbeurt: hij liet twee schijven staan. De Fransman had geluk met de wind en raakte wel alles, waardoor hij de Noor tot op dik tien tellen naderde.

Bij schietbeurt drie herhaalde de situatie zich nog eens: Bø had te maken met windvlagen en schoot drie keer mis, Fillon Maillet had net even rustiger omstandigheden en trof alle schijven. Eduard Latypov uit Rusland, als elfde gestart, stond ook op vijftien treffers en zat inmiddels nog maar tien seconden achter de Fransman, met Lukas Hofer uit Italië op 37 seconden op de derde plek, vlak voor Tarjei Bø. Latypov wist het gat naar Fillon Maillet bijna te dichten richting de vierde schietbeurt, maar daarin trof de Fransman wéér alles, terwijl de Rus een schijf liet staan.

Fillon Maillet ging zo op weg naar het goud, net als op de individuele wedstrijd, terwijl achter hem gestreden werd om zilver. Latypov, Tarjei Bø en Hofer zaten binnen een paar seconden, hoewel de Italiaan snel af moest haken. Bø ging voorbij aan Latypov en ondanks een dappere poging kon de Rus niet meer terugkeren: zilver voor Tarjei Bø, brons voor Latypov.

Trailer: Terug in de tijd met The Rings of Power

Amazon is al een tijdje aan het teasen; aan het einde van de zomer komt eindelijk hun Lord of the Rings-tv-serie uit en tot nu toe hebben we nauwelijks bewegende beelden gezien. Tijdens de Superbowl, die afgelopen nacht plaatsvond, werd een eerste teaser vertoond met wat meer beeld.

De serie speelt zich af in J.R.R. Tolkiens "Second Age", duizenden jaren voor de gebeurtenissen in The Lord of the Rings. De serie zal onder andere tonen hoe de wereld in de ban raakt van de ringen die gemaakt worden voor de diverse volkeren in Middle Earth, en hoe er één geheime extra ring is waar niemand van weet. Het bekendste personage in deze trailer is een jongere versie van Galadriel, hier gespeeld door Morfydd Clark.

The Lord of the Rings: The Rings of Power is vanaf 2 september te zien op Amazon Prime Video.

Trailer: Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Er valt weer veel te ontdekken in de eerste echte filmtrailer voor Marvel van dit jaar. In de eerste beelden voor Sam Raimi's Doctor Strange in the Multiverse of Madness sinds het verschijnen van Spider-Man: No Way Home is te zien dat de horror-factor flink aanwezig is. En is dat...?

De film sluit aan op de gebeurtenissen van No Way Home, waarin het multiversum dankzij de acties van Dr. Stephen Strange al een aanzienlijke rol speelt. De trailer suggereert dat de gevolgen van zijn handelen nog groter zijn dan al gedacht. Bovendien krijgen we de eerste hints van de introductie in de MCU van, nou ja, dat moet je natuurlijk zelf zien.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness, van Evil Dead- en Spider-Man-regisseur Sam Raimi, met Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Michael Stühlbarg, Benedict Wong, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor en Xochitl Gomez, is in Nederland te zien vanaf 4 mei.

RIVM hield rekening met 'catastrofale' impact corona, maar verzweeg dat voor publiek

Er is geen reden tot zorg over het coronavirus, dat vertelde het RIVM in februari 2020 aan het Nederlandse volk. Maar achter de schermen bij het RIVM-management was de stemming heel anders. Nog voor de eerste besmetting in Nederland was gemeld, werd er rekening gehouden met catastrofale gevolgen en tienduizenden coronadoden.

Zo blijkt uit duizenden e-mails van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en diverse andere media. Ze laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland.

Vragen met betrekking tot de Wob-stukken wilde het RIVM niet beantwoorden, wel gaf het instituut een algemene reactie. Het RIVM wijst erop dat het in de opgevraagde stukken gaat om scenario's, niet om voorspellingen.

De stukken starten in februari 2020, als corona nog niet in Nederland is aangetroffen. "Het is nog te vroeg om te zeggen of we ons zorgen moeten maken. Er is nog te veel onduidelijk", zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor infectieziektebestrijding (Cib) van het RIVM in de eerste technische briefing in de Tweede Kamer. In de media gaat het dan vooral over de coronabesmettingen in China en de evacuatie van Nederlanders.

Maar op 9 februari 2020 gaan alle alarmbellen af bij het RIVM. Een net opgericht 'responsteam' probeert de gevolgen van het coronavirus voor Nederland in te schatten, en wat de onderzoekers vinden is verre van geruststellend. "De impact van een nCoV epidemie komt uit op een classificatie als ernstige tot catastrofale bedreiging voor de nationale veiligheid", mailt een onderzoeker naar zijn bazen. "Het leek me goed om dit met jullie te delen". (De term nCoV is een afkorting voor een 'nieuw coronavirus'). Lees de reconstructie verder bij de NOS

'Lil' Kleine gearresteerd na mishandeling vriendin'

Op sociale media zijn beelden opgedoken van Jorik Scholten (Lil' Kleine) waarop hij zijn vriendin, Jaimie Vaes, uit een auto trekt en lijkt te mishandelen. De politie bevestigt aan AT5/NH Nieuws dat er vanavond een 27-jarige man is gearresteerd na een melding van een mishandeling aan de Prinsengracht. 

De woordvoerder zegt bekend te zijn met de videobeelden, die onder meer werden verspreid via het roddelkanaal van Yvonne Coldeweijer.

De politie kreeg zondagavond een melding binnen van een mishandeling in het centrum van Amsterdam. De verdachte reed weg, maar werd vervolgens om tien voor half negen alsnog in zijn auto opgepakt aan de Stadhouderskade. Het gaat om een 27-jarige man uit Amsterdam. Bronnen melden dat dit inderdaad Lil' Kleine is. 

Op de beveiligingsbeelden zou Jorik Scholten zijn vriendin Jaimie aan haar haren uit een auto trekken en tussen een autodeur klemt. Verschillende bekende Nederlanders spreken zich uit over de vermeende mishandeling en noemen ook de naam van de rapper. 

De Amsterdamse rapper is vorige week nog veroordeeld tot drie weken taakstraf vanwege de mishandeling van een man in een nachtclub bij het Rembrandtplein in Amsterdam in december 2019.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.