Bobsleester Humphries schrijft historie met olympisch monobobgoud

Op het Yanqing Sliding Centre in China is maandag weer olympische geschiedenis geschreven. Voor het eerst in de historie werden olympische medailles verdeeld in de monobob, het bobslee-onderdeel dat voor vrouwen is toegevoegd om ook de vrouwen een tweede onderdeel te geven.

De beslissende dag begon met de Amerikaanse Kaillie Humphries ruim aan de leiding: de Canadese Christine de Bruin volgde pas op 1,04 seconden. Laura Nolte uit Duitsland stond er 1,22 seconden achter en leek met De Bruin en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor (+1,32) te strijden om brons, terwijl Huai Mingming uit China (+1,80), Melanie Hasler uit Zwitserland (+1,94) en de Australische Breeana Walker (+1,99) fouten van de top-4 nodig hadden.

Op Humphries stond ook in de derde run weer geen maat, ze breidde haar voorsprong op De Bruin uit naar 1,55 seconden. Nolte verloor haar derde plek met een flinke schuiver halverwege haar run: op 2,05 seconden staat de Duitse nog wel op plek vier, maar Meyers Taylor schoof op naar de derde plek op 1,73 seconden van Humphries en dus heeft ze zelfs nog een klein kansje op het zilver. Walker schoof op naar plek vijf, maar wel al op 2,28 seconden. Karlien Sleper uit Nederland won één plek en stond na de derde run op de vijftiende stek.

Huai wist in run twee in elk geval haar zesde plek te verdedigen, een uitstekend resultaat voor de Chinese. Walker ging nog eens 1,12 seconden sneller en deed een serieuze gooi naar de medailles, maar Nolte dook er gelijk twaalf honderdsten onderdoor. Meyers Taylor verdrong de Duitse met 0,52 seconden van de leiding en was dus zeker van een medaille, met nog twee dames te gaan. De Bruin redde het niet, maar met 0,22 seconden was ook de Canadese zeker van een medialle.

Humphries mocht de wedstrijd afsluiten met in principe een 'ererondje', gezien haar grote voorsprong was het voldoende om niet te crashen. Dat deed ze niet en met 1,54 seconden was er overtuigend goud voor Humphries, die in de tweemansbob ook al twee keer goud won én in Beijing tot de favorieten behoort. Meyers Taylor won met zilver haar vierde olympische medaille, De Bruin pakte het brons - Sleper finishte als zestiende.