FIA bevestigt drie F1-sprintraces voor 2022

De FIA heeft officieel bevestigd dat komend seizoen drie sprintraces verreden zullen worden in plaats van de oorspronkelijke acht. Tevens zal de complete top acht punten krijgen in plaats van slechts de top drie.

De drie sprintraces zullen plaatsvinden tijdens de Grand Prix’ van Emilia-Romagna, Oostenrijk en Brazilië. Op Interlagos is vorig jaar reeds een verreden, voor de andere twee circuits is het de eerste keer in hun geschiedenis dat dit plaatsvindt.

Daarnaast verdwijnt de titel ‘sprintkwalificatie’ en heet het tegenwoordig de sprintrace. Tevens zal de snelste coureur op vrijdag tijdens het kwalificeren de pole-position ontvangen in plaats van de sprintwinnaar. De FIA stelt deze verandering in na feedback van zowel de coureurs als de fans. De uitslag van de sprintrace bepaalt net als in 2020 de startgrid voor de race op zondag.

Nadat voorheen het 3-2-1 puntensysteem voor de top drie werd gehanteerd, zal ditmaal de gehele top 8 punten ontvangen volgens respectievelijk het 8-7-6-5-4-3-2-1 systeem. Hierdoor worden coureurs meer beloond en hoopt de FIA dat het zich vertaalt tot meer actie op de baan.

De voornaamste reden tot verandering van het format is na aandringen van de teams op financiële compensatie. Zij betoogden dat de verhoging naar zes sprintraces in de knel komt met het ingevoerde budgetplafond waardoor de FIA zodoende het aantal sprints heeft verlaagd naar drie races ter compensatie.

Verstappen was de winnaar van de eerste sprintrace (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen won de eerste sprintrace op Silverstone (Getty Images / Red Bull Content Pool)