Duitse bobsleeërs strijden om tweemansgoud, De Bruin 24e na dag één

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing, of eigenlijk de bobsleebaan van Yanqing, is maandag de olympische wedstrijd in de tweemansbobs bij de mannen begonnen. De eerste twee runs werden afgewerkt, dinsdag volgen runs drie en vier en daarmee ook de beslissing.

Een verrassing was het geenszins, maar na de eerste run stond Duitsland bovenaan met de al jaren dominante Francesco Friedrich, uiteraard met reus Thorsten Margis achter zich. Op 0,24 seconden stonden landgenoten Johannes Lochner en Florian Bauer, gevolgd door de Rus Rostislav Gaitiukevich en diens remmer Aleksei Laptev (+0,39), bezig aan zijn tweede tweemanswedstrijd ooit.

Met Christoph Hafer en remmer Matthias Sommer (+0,42) stond ook de derde Duitse slee in de top-4, voor de Oostenrijkse slee van Benjamin Maier en Markus Sammer (+0,49) en de Canadees Chris Spring met Mike Evelyn (+0,52). De verschillen achter hen waren klein, maar Ivo de Bruin en Jelen Franjic zaten daar bepaald niet bij: op 1,44 seconden stond het duo op de 27e stek, alleen nog voor Trinidad & Tobago, Brazilië en Jamaica.

In de tweede run verloor Spring zijn plek aan Michael Vogt/Sandro Michel uit Zwitserland én de Monegaskische slee van Rudy Rinaldi en Boris Vain, Maier en Sammer kwamen op exact dezelfde tijd uit als Vogt en Michel. Hafer dook één tiende onder die tijd door en zag Gaitiukevich met rookie Laptev nog eens 0,05 seconden sneller gaan.

Lochner zette vervolgens een monsterlijke run neer en pakte met 0,79 seconden de leiding, waarmee hij Friedrich uit leek te dagen. Dat bleek deels het geval: Friedrich bleef aan de leiding, maar na dag één is het verschil nog 0,15 seconden. Gaitiukevich stond op 0,94 seconden, voor Hafer (+0,99), Maier en Vogt (beiden +1,09), terwijl De Bruin wat opschoof naar de 24e plek (+2,44).