Chinese Xu pakt olympisch aerialsgoud, Amerikaanse viert mee

In het Genting Snow Park in het Chinese Secret Garden is maandag gestreden om het individuele olympisch goud op de aerials bij de vrouwen. Het werd een prima finale, met zowel binnen als buiten China een geliefde winnares.

Xu Mengtao noteerde in de eerste finaleronde de tweede score, maar in de finale ging ze los met een back-full-full-full, die ook nog eens keurig uitgevoerd werd: 108,61 punten. De Amerikaanse Ashley Caldwell mocht de wedstrijd afsluiten, maar de oud-wereldkampioene landde niet lekker en moest met 83,71 punten genoegen nemen met plek vier.

Toch was Caldwell de eerste die feest begon te vieren: ze omhelsde gelijk landgenote Megan Nick, die met 93,76 punten het brons pakte, terwijl Xu omhelst werd door de Wit-Russische Hanna Huskova, die met 107,95 punten na het goud in Pyeongchang nu zilver pakte. Vervolgens kwam Caldwell bij Xu aan, die ze gelijk om de nek vloog: de twee zijn al jaren goed bevriend op het kleine aerialscircuit.

Xu debuteerde al in 2010 op de Spelen en was destijds de beste in de eerste finaleronde, maar ging in de beslissende ronde onderuit. In Sochi was er brons, in Pyeongchang werd ze negende, met ondertussen een wereldtitel in 2013, twee keer zilver en drie keer brons op WK's en een enorme reeks aan World Cup-zeges van 2009 tot en met 2022. Op haar 31e bekroonde Xu haar loopbaan met olympisch goud in eigen land.