OWS: Eerste goud uitgedeeld op skiatlon

Het eerste goud van de Spelen is verdeeld en weinig verrassend ging deze medaille naar de Noorse Therese Johaug. De langlaufster won op de skiatlon, voor Natalya Nepryayeva, de Russische die uitkomt voor het Russisch Olympisch Comité, de Oostenrijkse Teresa Stadlober pakt het brons.

De skiatlon is het enige onderdeel in het langlaufen dat beide langlaufstijlen combineert: De klassieke stijl en de vrije stijl. Eerst moeten de dames 7.5 kilometer in de klassieke stijl langlaufen, daarna blijft dezelfde afstand in de vrije stijl over.

Het begin is daardoor natuurlijk voor de specialisten in de klassieke stijl, terwijl specialisten in de vrije stijl moeten wachten en de achterstand niet te groot moeten laten worden. De dames begonnen rustig in een groep die langzaam steeds verder uitdunde. Therese Johaug is de absolute topfavoriet en plaatste een aanval net voor de wissel. De Noorse ging op het heuveltje voor de wisselzone weg. Het leek even dat de Finse dames Kerttu Niskanen en Krista Parmakorski konden aanhaken, maar na de wissel was het duidelijk dat zij een aanval op de vrije stijl niet konden volgen. Johaug was binnen enkele minuten weg en daarmee leek het voor goud wel klaar. Bij de Finnen voegden zich ook de Zweedse Karlsson en Stadlober. Frida Karlsson ging weg uit dit groepje en leek na 10 van de 15 kilometers ook wel  duidelijk op te gaan voor zilver. 

Waar Johaug wel echt weg was, liep het voor Karlsson toch even anders. Niskanen richtte zich op en wist het groepje terug te brengen bij Karlsson. Nepryayeva had zich ook bij de groep gevoegd voor zilver, waar het werk van Niskanen ten koste gingen van Parmakorski.

Karlsson en Niskanen hadden allebei te veel gegeven en moesten bij de finish laten gaan. Johaug was toen al lang binnen, waarna Nepryayeva en Stadlober voor het zilver gingen strijden. De sprint ging naar de Russische, die sterk was teruggekomen, terwijl de Oostenrijkse die het minste werk had verricht zo genoeg over had voor brons.