Bondscoach Annan per direct weg bij hockeysters

Alyson Annan is per direct weg als bondscoach bij de hockeydames. De KNHB en Annan hebben een te groot verschil van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij het team te komen, meldt de bond in een persbericht.

Annan, die in oktober 2015 werd aangesteld, won met Oranje een karrevracht aan prijzen. In de afgelopen zes jaar werd Nederland onder haar leiding olympisch kampioen, tweemaal wereldkampioen en won de ploeg drie Europese titels. De KNHB beraadt zich op dit moment over de opvolging van Annan, zowel voor de korte als langere termijn. Komende zomer wacht een wereldkampioenschap in eigen land en Spanje.

Deze beslissing volgt op de onvrede die in november naar buiten kwam. Een deel van de Oranje-speelsters liet destijds weten dat zij geen ‘goed gevoel’ bij het teamklimaat hadden waarin zij de afgelopen periode hebben gepresteerd. De KNHB stelde vervolgens onder meer een onafhankelijke externe begeleider aan.

Die ging allereerst aan de slag met de groepscultuur. "De afgelopen drie maanden heeft de externe begeleider gebruikt om met staf en team de eerste stappen te zetten in dit traject", reageert Jeroen Bijl, technisch directeur van de hockeybond. "Gaandeweg bleek dat de aanpak waarvoor wij als bond in dit traject gekozen hebben niet overeen komt met de visie die Alyson daarop heeft. Voor ons als KNHB is er geen andere weg dan de ingeslagen route die we met overtuiging in november zijn ingegaan. Natuurlijk hadden we het traject met Alyson tot en met de WK graag afgemaakt. Zeker gezien haar staat van dienst en wat ze allemaal betekend heeft als bondscoach."

Annan in het perbericht: "De afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie."

Naast de aandacht voor het huidige teamklimaat en de onderlinge communicatie heeft de KNHB in december afspraken gemaakt met een onafhankelijk vertrouwenspersoon, speciaal voor alle spelers en speelsters van de vertegenwoordigende (jeugd)elftallen van de hockeybond. Ook dit is bedoeld om het prestatieklimaat te verbeteren.

Er loopt daarnaast nog een onafhankelijk onderzoek om een zorgvuldiger totaalbeeld van dit prestatieklimaat van de ploeg te krijgen. Naar verwachting zijn de resultaten van dit onderzoek binnen twee maanden bekend.

Annan was in Nederland bezig aan haar eerste klus als bondscoach. De voormalig tophockeyster, die met Australië twee keer olympisch goud won, stond ook voor de groep van de hockeyers en hockeysters van Amsterdam.