Fantastische Smith naar halve finales WK darts, Wright knokt zich langs Rydz

Nadat James Wade van Mervyn King won en Gary Anderson de Engelsman Luke Humphries uitschakelde zijn zaterdagavond ook de laatste twee halvefinalisten van het wereldkampioenschap darts bekend geworden. Peter Wright nam het op tegen Callan Rydz, Michael Smith speelde tegen titelverdediger Gerwyn Price.

In de openingswedstrijd van de avondsessie schoot de jonge Rydz op fenomenale wijze uit de startblokken. Hij won leg één met een 152-finish en twee sets later had hij al vier finishes boven de honderd genoteerd, Wright kwam er geen moment aan te pas. De storm van Rydz ging in de derde set een beetje liggen, waardoor Wright een set kon pakken, maar de jongeling ging door en pakte de vierde set ook overtuigend.

Wright moest knokken, won set vijf en profiteerde in de zesde set van zeldzame gemiste kansen van zijn opponent. Rydz liet 72 voor de set liggen en Wright antwoordde door 96 uit te gooien: 3-3. De spanning sloeg vervolgens bij beide heren toe, maar Rydz wist knap de rug te rechten en trok de set naar zich toe, waarna Wright er nog vrij simpel een beslissende negende set uit kon slepen.

In die set kwam de Schotse oud-wereldkampioen op 2-0, maar Rydz kwam weer terug tot 2-2. Hij liet vervolgens 94 liggen en met zijn laatste pijl gooide Wright zich naar 3-2, waarna hij het in de volgende leg toch af wist te maken voor een zenuwslopende en hoogstaande 5-4 zege.

Peter Wright - Callan Rydz (Bron: PDC)
Peter Wright - Callan Rydz (Bron: PDC)

In de volgende partij speelden Price en Smith tegen elkaar en dat ging er ook gelijk al stevig aan toe. Met hoogstaand spel van beide kanten won Price set één in vijf legs, waarna Smith de volgende met 3-0 won. Finishes van 125 en 130 hielpen Price naar 2-1 in sets, in set vier gooide de Welshman een negendarter uit. Daar was Smith echter weinig van onder de indruk: hij volgde gelijk met een elf- en twaalfdarter en won de set, 2-2.

Een 108-finish bracht Price naar 3-2, maar Smith trok de stand weer relatief simpel gelijk in een partij waarin de heren bij vlagen de sterren van de hemel speelden. In set zeven was het Smith die 161 met zes pijlen niet uit kreeg, Price profiteerde en won de set. Op 4-3 kreeg de wereldkampioen op dubbel-10 een eerste matchdart, maar die ging mis en Smith gooide dubbel-8 er gelijk in voor 4-4.

Met een finish van 126 zette Smith zich in de beslissende set op voorsprong en nadat Price 110 niet uit kon gooien maakte Bully Boy het via dubbel-12 af: 5-4 winst en een plek in de halve finales, die zondagavond vanaf half negen gespeeld worden.

Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)