Schansspringster Kramer wint eerste Silvester Tour

De beste schansspringsters ter wereld hebben het nieuwe jaar ingeluid met de eerste editie van de Silvester Tour, een tweedaagse wedstrijd in het Sloveense Ljubno. Er werd gesprongen in het format van de Vierschansentournee, met een knockoutformat in de eerste ronde, waarna de resultaten bij elkaar opgeteld werden voor het eindklassement.

Vrijdag
Marita Kramer liet gelijk weer zien wie de baas is in het vrouwenschansspringen: de Nederlandse Oostenrijkse sprong in de eerste ronde weer eens naar de leiding, alleen de Sloveense jongelingen Nika Kriznar en Ema Klinec bleven redelijk in de buurt. Katharina Althaus uit Duitsland volgde op de vierde plek, de Japanse Sara Takanashi stond op plek vijf en met Ursa Bogataj had Slovenië ook al iemand op de zesde positie - het verschil met Kramer werd daar al wel fors.

Bogataj kon haar plek in de top-6 in de finaleronde verzilveren, ze ging zelfs voorbij Takanashi en Althaus, die hun positie moesten delen. Klinec verzekerde zich op overtuigende wijze van het podium en zag hoe Kriznar haar voor wist te blijven. Kramer kwam als laatste naar beneden, maar raakte in de lucht uit balans. Ze landde veilig, maar bleef steken op plek twee en dus pakte Kriznar voor eigen publiek een uitstekende overwinning.

Zaterdag
Dit keer was Takanashi de beste in de eerste ronde en stond Bogataj het dichtst bij de Japanse. Na een moeizame kwalificatie herstelde Kramer zich prima door zich naar plek drie te springen, met nog altijd prima kansen op de winst. Kriznar en de volgende Sloveense, de piepjonge Nika Prevc, voerden de rest van het veld aan, maar deden dat al wel op gepaste afstand van de top-3.

In de finaleronde leverde Prevc twee plekken in, maar ze bevestigde daarmee wel een keurige klassering. Kriznar verloor een plek aan een andere landgenote, Ema Klinec, die een dijk van een tweede sprong liet zien. Kramer behield haar positie in elk geval ruimschoots, maar Bogataj bleef haar wel voor. Takanashi mocht het afmaken en dat deed ze: de Japanse sprong soeverein naar haar 61e World Cup-zege.

Klassement
Ze won geen van beide wedstrijden, maar Kramer werd wel de winnaar van de eerste Silvester Tour. De twee winnaressen, Kriznar en Takanashi, lieten op de andere dag net iets te veel liggen en werden vlak achter de Oostenrijkse tweede en derde.