FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 december 2021

Random Pics van de Dag #491

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amerikaanse mannen winnen ploegachtervolging

De Verenigde Staten heeft de ploegachtervolging voor mannen gewonnen bij de mannen tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary. Zonder hun kopman Mantia maar met Dawson, Lehman en Cepuran reden de Amerikanen met 3.35,86 het snelste, een baanrecord. Bovendien pakten ze ook de eindzege in de wereldbeker.

De Noorse mannen veroverden het zilver. Canada pakte het brons. Nederland, met het gelegenheidstrio Bosker, Hoolwerf en Talsma, kwamen niet verder dan de zesde plaats.

SkiŽr NoŽl slalomt naar ruime zege, Belg Marchant maakt indruk

De World Cup alpineskiën bij de mannen kwam dit weekeinde in actie in Val d'Isère. Op de Franse sneeuw stond zondag eindelijk de eerste slalom op het programma, met fraai Belgisch succes.

Voor eigen publiek deed Clement Noël het uitstekend: hij slalomde zich in de eerste run naar de snelste tijd, twaalf honderdsten voor de jonge Italiaan Alex Vinatzer. Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen volgde op 0,17 seconden en daarna werden de gaten groter. De Zwitser Tanguy Neff stond op 0,41 seconden, vijf honderdsten voor Manuel Feller uit Oostenrijk en verder stonden alleen de Zweed Kristoffer Jakobsen, Filip Zubcic uit Kroatië (beiden +0,81) en de Zwitser Sandro Simonet (+0,98) op minder dan een seconde van Noël.

Simonet finishte in de tweede run niet, Zubcic verdedigde in elk geval zijn positie. Jakobsen was nog eens 0,45 seconden sneller en deed een gooi naar het podium, zeker nadat Feller de fout in ging en niet finishte. Nef kwam de eerste anderhalve meter van de run prima door, maar ging vervolgens in de fout en ook hij was klaar. Foss-Solevaag verloor vier posities in run twee, waarna Vinatzer 0,37 seconden sneller over de finish dook...maar langs de verkeerde kant van het laatste poortje vloog, een diskwalificatie.

Noël liet vervolgens zien wie de beste was: met een enorme voorsprong van 1,40 seconden was de Fransman veruit de beste, voor Jakobsen en Zubcic. De Belg Armand Marchant zette een dijk van een tweede run neer en pakte uiteindelijk een zeer fraaie zevende plek, zijn op één na beste resultaat ooit in de World Cup.

Nominaties Sportgala 2020/2021 bekend

De kandidaten voor de titels van sportman en sportvrouw van het jaar zijn bekend. De vakjury van het NOS | NOC*NSF Sportgala maakte vandaag de genomineerden bekend.

Omdat er in 2020 vanwege de coronapandemie geen Sportgala was zijn de genomineerden nu gebasseerd op de afgelopen twee jaar. Bij de mannen zijn Niek Kimman, Harrie Lavreysen en Max Verstappen de genomineerden. Kimman en Lavreysen haalden hun grootste succes op de Olympische Spelen in Tokio, Verstappen kende twee zeer succesvolle seizoen in de Formule 1. De nominatie van Verstappen was trouwens al definitief voordat hij vandaag de wereldtitel won. Namen van de shortlist die het niet haalden waren onder meer Jeffrey Herlings, Rico Verhoeven en Kiran Badloe.

Bij de vrouwen maakte Sifan Hassan indruk op de Olympische Spelen door zowel de 5.000 en de 10.000 meter te winnen. Daarnaast won ze ook nog brons op de 1.500 meter. Suzanne Schulting was zeer succesvol op het WK Shorttrack, ze won daar alle afstanden. Annemiek van Vleuten kende op de Olympische Spelen aanvankelijk een teleurstelling door bij de wegwedstrijd 'slechts' zilver te winnen. Een paar dagen later maakte ze het goed met goud op de tijdrit. Geen nominatie is er dus o.a voor Shanne Braspenninx en Ireen Wust.

Sportman van het jaar

Naam Sport Prestaties
Niek Kimman BMX Olympisch kampioen
Harrie Lavreysen Baanwielrennen Olympisch kampioen sprint & teamsprint + brons Keirin
Max Verstappen Formule 1 3e in WK 2020 & wereldkampioen 2021

Sportvrouw van het jaar

Naam Sport Prestaties
Sifan Hassan Atletiek Olympisch kampioen 5.000m & 10.000m + brons 1.500m
Suzanne Schulting Shorttrack Wereldkampioen
Annemiek van Vleuten Wielrennen Olympisch kampioen tijdrijden + zilver wegwedstrijd

Sportploeg van het jaar

Naam Sport Prestaties
Mannen teamsprint baanwielrennen Europees- wereld- en Olympisch kampioen teamsprint
Hockeyvrouwen Hockey Europees- en Olympisch kampioen
mannen dubbelvier Roeien Olympisch kampioen

Coach van het jaar

Naam Sport Prestaties
Hugo Haak Baanwielrennen Driemaal olympisch goud + zilver en brons
Laurent Meuwly atletiek Olympisch zilver 4x400m mannen + brons 400m horden vrouwen
Eelke van der Wal Para-wielrennen Negen keer goud paralympische spelen

Gehandicapte sporter van het jaar

Naam Sport Prestaties
Diede de Groot Rolstoeltennis Won alle Grand Slamtoernooien & 2x Paralympisch goud
Jetze Plat handbike Paralympisch kampioen tijdrit&wegwedstrijd
Vrouwenteam Rolstoelbasketbal Paralympisch kampioen

Lollobrigida ook de snelste op massasprint

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary heeft Francesca Lollobrigida de massasprint bij de vrouwen gewonnen. De Italiaanse, die vrijdag ook al de snelste was op de 3.000 meter, was Ivanie Blondin de baas.

Voor Nederland gingen Evelien Vijn en Robin Groot van start. De wedstrijd begon rustig en langzaam werd het tempo opgevoerd. Het was Maltais die het tempo aanvoerde. Na de eerste sprint sprongen Lollobrigida en Vijn weg, maar ze kwamen niet ver. De volgende die het probeerde was de Japanse Kosaka en die kreeg wel meer ruimte. Haar voorsprong werd steeds groter. Na twaalf ronden ging het peloton rijden, mede hierdoor kwamen twee schaatssters ter val. Met het ingaan van de laatste ronde was de Japanse weer teruggepakt. In de eindsprint was het Lollobrigida die Blondin de baas was.

Ning wint kilometer, zilver voor 17-jarige Stolz

Zhongyang Ning heeft voor het eerst een wereldbekerwedstrijd op de 1.000 meter gewonnen. De Chinees won in Calgary in 1.06,65, een nieuw persoonlijk record.

De 17-jarige Jordan Stolz liet van zich spreken op de 1.000 meter. Met 1.06,99 reed de Amerikaan een nieuw wereldrecord junioren nadat hij dat vrijdag ook al deed op de 500 meter. Bovendien werd hij vandaag tweede. De derde plek was voor de Rus Viktor Mushtakov met 1.06,98.

Ook op de kilometer deden er geen Nederlanders mee in de A groep.

BobsleeŽr Friedrich slaat weer dubbelslag, Slepers 10e in monobob

In het Duitse Winterberg is dit weekeinde weer gestreden om de punten in de World Cup bobsleeën. De heren kwamen twee keer in actie in de viermansbobs, de vrouwen werkten een wedstrijd af in de monobobs en de tweemansbobs.

Viermansbob zaterdag
De Duitsers domineerden op één van hun thuisbanen: Johannes Lochner noteerde met zijn mannen de snelste tijd, het team van Christoph Hafer gaf één honderdste toe en Francesco Friedrich stuurde zijn slee naar plek drie op twee honderdsten. De Canadese slee van Justin Kripps voerde de rest op 0,13 seconden aan, voor de Oostenrijker Benjamin Maier op 0,15 seconden. Ivo de Bruin, Stephan Huis in 't Veld, Dennis Veenker en Jelen Franjic noteerden op 0,43 seconden een uitstekende tiende tijd.

De Bruin leverde in run twee een plekje in, Maier verloor een positie aan de Britse slee van Brad Hall. Kripps pakte met 0,18 seconden de leiding over, waarna de Duitsers aan de beurt waren. Friedrich begon door met 0,14 seconden de leiding te pakken, Hafer leverde 0,19 seconden en twee plekken in. Lochner redde het ook niet: 0,05 seconden en dus was de winst 'gewoon' weer voor Friedrich, met remmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Martin Grothkopp.

Monobob Women's World Series
De Australische Breeana Walker was in de eerste run het sterkst, Elana Meyers Taylor gaf namens de VS zes honderdsten toe. De Canadese Cynthia Appiah, bezig aan haar doorbraakseizoen, noteerde op 0,17 seconden de derde tijd, voor de Duitse Laura Nolte (+0,20) en Nadezhda Sergeeva uit Rusland (+0,39). De Nederlandse Karlien Sleper opende met een tiende tijd (+0,56) uitstekend en hoopte in run twee de aanval te kunnen kiezen.

Met een uitmuntende tweede run pakte Sleper in run twee de leiding, dus de top-10 was zeker. Sergeeva hield haar positie eveneens vast, maar Nolte dook er ondanks een bijna-crash 0,33 seconden onderdoor. Appiah was nog eens 0,05 seconden sneller, maar Meyers Taylor knalde 0,41 seconden van haar tijd af. Walker mocht het afmaken, maar dat lukte niet: de Australische werd op 0,23 seconden tweede, tussen Meyers Taylor en Appiah in.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland boven, met een snelste eerste run voor Laura Nolte en Deborah Levi, op 0,15 seconden gevolgd door landgenotes Mariama Jamanka en Alexandra Burghardt. De Amerikaanse slee van Kaillie Humphries en Sylvia Hoffman volgde op 0,30 seconden, voor Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (+0,36) uit Canada en Kim Kalicki met Leonie Fiebig (+0,37) namens Duitsland.

Kalicki pakte in de tweede run met 0,33 seconden de leiding, De Bruin leverde 0,24 seconden in én ging bij de finish over de kop. Ze verloor er geen positie op, want Humphries kwam één honderdste achter De Bruin terecht. Jamanka pakte met 0,29 seconden de leiding en dat bleek genoeg voor plek twee: Nolte hield nog net genoeg over en won met 0,07 seconden voorsprong voor de tweede keer op rij.

Viermansbob zondag
Het Duitse team van Francesco Friedrich was de beste in de eerste run, twaalf honderdsten voor de Britten van piloot Brad Hall. Benjamin Maier stuurde de Oostenrijkse slee naar plek drie op 0,14 seconden en verder leken ook de Duitse slee van Johannes Lochner (+0,16) en de Canadese slee van Justin Kripps (+0,18) nog volop mee te strijden om de podiumplaatsen - Christoph Hafer uit Duitsland en de Zwitser Michael Vogt voerden de rest aan op 0,31 seconden.

Hafer en Vogt leverden in run twee een plek in bij de Rus Rostislav Gaitiukevich, die zag hoe Kripps vijf honderdsten harder ging. Lochner gaf dan weer vijf honderdsten toe op de Canadese slee, maar Maier pakte met 0,04 seconden de leiding en een zekere podiumplek. Hall was nog eens zes honderdsten sneller, maar op Friedrich en remmers Schüller, Bauer en Margis stond geen maat: de Duitse slee won met 0,30 seconden voorsprong. De Bruin en co werden uiteindelijk achttiende.

Uitslag NEC - PSV

PSV heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Ajax en Feyenoord eerder op de dag. In de uitwedstrijd tegen NEC leek ook PSV tegen puntenverlies aan te loop, maar de ploeg van Roger Schimdt wist de wedstrijd in de laatste tien minuten om te draaien en won het met 1-2 van NEC. Door de zege is PSV de nieuwe koploper in de eredivisie.

PSV keek al vroeg in de eerste helft tegen een achterstand aan. Op een vrije trap van Lasse Schöne kreeg Jöel Drommel de bal niet onder controle, waarna Magnus Mattsson de bal binnenschoot. In de eerste helft creëerde PSV vervolgens weinig en ging de thuisploeg met 1-0 de rust in.

In de tweede helft was het wat beter bij PSV, maar het hield niet over. Halverwege de tweede helft leek PSV toch langszij te komen, maar een doelpunt van Ibrahim Sangaré werd afgekeurd vanwege buitenspel. NEC had het moeilijk, maar in het laatste kwartier kon Elayis Tavsan de wedstrijd beslissen, maar ditmaal redde Drommel wel goed.

de tachtigste minuut moest de Nijmeegse ploeg de gelijkmaker incasseren. Invaller Yorbe Vertessen had met zijn rake kopbal het geluk dat de bal onderweg van richting werd veranderd. In de negentigste minuut pakte PSV zelfs de drie punten mee naar Eindhoven. Invaller Maxi Romero zorgde voor de assist op de Braziliaan Carlos Vinícius die de winnende binnenschoot, waardoor PSV nu aan de leiding gaat in de eredivisie.

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

PSV

 8' Mattsson    80' Vertessen
 90' Vinícius
 
 Gele kaart: Schöne, Proper, (N.E.C. Nijmegen), Vinícius, (PSV)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Odenthal
Guth
Verdonk
El Karouani (Bronkhorst/ 88)
Bruijn (Vet/75)
Schöne
Proper
Tavsan (Duelund/83)
Mattsson (Romeny/ 88)
  Drommel
Teze (Romero/87)
Ramalho
Boscagli
Mauro Júnior (Max/64)
v.Ginkel (Vertessen/64)
Götze
Sangaré
Gakpo
Vinícius (Gutiérrez/90 3)
Bruma

Bowe N.Takagi nipt de baas op 1.500m

Brittany Bowe heeft op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary de 1.500 meter gewonnen. De Amerikaanse zegevierde met 1.52,05.

Nana Takagi, de zus van de niet aanwezige Miho, werd tweede in 1.52,06, een nieuw persoonlijk record. Ayano Sato, de landgenote van Takagi, eindigde op plek drie in 1,52,19.

Er deden geen Nederlandse vrouwen mee aan de 1.500 meter in de A groep.

Mushtakov snelste op 500m

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Canadese Calgary heeft Victor Mushtakov de tweede 500 meter voor mannen van dit weekend gewonnen. De Rus schaatste met 33,90 een nieuw persoonlijk record.

Yuma Murakami uit Japan veroverde het zilver in 33,99. De Canadees Laurent Dubreuil, die vrijdag de eerste 500 meter won, pakte nu de bronzen plak in 34,06.

In tegenstelling tot de eerste 500 meter deden er nu geen Nederlanders mee in de A groep.

In de B groep werd de 500 meter gewonnen door Bjørn Magnussen. De Noor schaatste met 34,36 een nieuw persoonlijk record. Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov lijkt op de weg terug. Hij werd tweede in 34,40, zijn beste tijd van dit seizoen.

Spoorhinder Utrecht-Arnhem/Rhenen en Ede-Wageningen-Barneveld Centrum

Vannacht rijden er tussen 00.00 uur en 06.00 uur geen treinen op de lijnen Utrecht-Arnhem/Rhenen en Ede-Wageningen-Barneveld Centrum. De oorzaak is een tekort aan verkeersleiders in Utrecht zo laat ProRail weten op haar website. 

ProRail: "Helaas heeft ProRail al eerdere keren moeten besluiten minder treinen te laten rijden dan de gebruikelijke dienstregeling. Eén van de redenen daarvoor is een tekort aan personeel op onze verkeersleidingsposten. Dat zorgt voor veel druk en ook het risico dat gaten die door ziekmeldingen vallen niet kunnen worden ingevuld. Voor vannacht hebben door meerdere ziekmeldingen onvoldoende verkeersleiders beschikbaar en dat betekent hinder voor genoemde trajecten."

ProRail adviseert om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. 

Alle protesten Mercedes afgewezen

Mercedes heeft twee protesten ingediend naar aanleiding van de turbulente laatste rondes van de Grand Prix van Abu Dhabi. Inmiddels wordt er gekeken naar de protesten en Red Bull heeft zich ook bij de stewards gemeld.

Mercedes beklaagt zich onder andere over het feit dat nog niet alle gelapte wagens voorbij de safety car waren zoals de regels het voorschrijven. Daarnaast zou Max Verstappen Lewis Hamilton hebben ingehaald voor de herstart, wat uiteraard niet mag. Mercedes en Hamilton hebben laten weten dat ze niet met de pers praten tot er een beslissing is genomen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update 19.25 uur:

Het protest van Mercedes dat Verstappen Hamilton ingehaald zou hebben achter de safety car is afgewezen.

Update 20.05 uur:

Ook het nog resterende protest, over het voorbij laten van de gelapten, is afgewezen. Er wordt wel verwacht dat Mercedes protest zal aantekenen tegen de afwijzing.

FOK! Wat een weer: een droge maandag?

herfstbanner

Het is bewolkt en op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt ca. 10°C bij een matige, in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtige, zuidwestenwind.

In de nacht naar dinsdag wordt de bewolking weer dikker en gaat het van het noorden uit af en toe regenen of motregenen. De minima lopen uiteen van 6°C in het zuiden van Limburg tot 10°C aan de kust. De zuidwestenwind is matig, aan de kust vrij krachtig.

Dinsdagochtend is het grijs met motregen. In de middag wordt het droog en kan in het noordwesten de zon af en toe doorbreken. Met middagtemperaturen rond 9°C blijft het zacht. De wind is zuidwestelijk en overwegend zwak, in de middag draait de wind van het noordwesten uit naar west tot noordwest. (Bron: KNMI)

Een'67 Mustang Eleanor in het midden en een nieuw type rechts... En een fraaie lucht (Foto: Charged)
Een '67 Mustang Eleanor in het midden en een nieuw type rechts... En een fraaie lucht (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Avondlockdown geldt tot na jaarwisseling'

De huidige coronamaatregelen worden tot zeker begin volgend jaar verlengd. Dat melden bronnen over de uitkomst van het overleg in het Catshuis aan de NOS.

Dat betekent dat tot in ieder geval begin januari onder andere de horeca, niet-essentiële winkels en sportscholen hun deuren moeten sluiten om 17.00 uur. Ook blijft het advies om maximaal vier mensen thuis te ontvangen. Van een uitzondering voor de Kerstdagen is geen sprake, zo lezen we op AT5.nl.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over het wel of niet eerder laten beginnen van de kerstvakantie. Het OMT kwam met deze optie om de besmettingen op scholen tegen te gaan. De komende dagen zijn er nog meer overleggen en dinsdag is er weer een persconferentie.

Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft in de Arena verrassend verloren van AZ. De wedstrijd eindigde in 1-2. Het was voor de Amsterdammers de tweede nederlaag dit seizoen.

Pas na vijftien minuten spelen was de eerste doelpoging van de wedstrijd en die was voor AZ. De voorzet van Sugawara was echter net iets te hoog voor De Wit die net over kopte. Het waren de Amsterdammers die meer in balbezit waren maar AZ slaagde erin om de tegenstander ver van het eigen doel te halen. Twee minuten voor rust was Ajax voor het eerst echt dreigend. Blind verlengde een voorzet en probeerde Haller te bereiken, maar daar slaagde hij net niet in.

Een minuut na rust kreeg Ajax een grote kans om op voorsprong te komen.Berghuis haalde uit vanaf de zijkant, en dwong daarmee keeper Vindahl tot het wegstompen van de bal. Tadic kwam vervolgens net te kort om te scoren. Een paar minuten later was het AZ dat op 0-1 kwam. Sugawara leek buitenspel te staan. Hij mag echter door en de bal kwam uiteindelijk bij Pavlidis die de bal in het doel schoot. Een paar minuten later schoot Wijndal de bal in de verre hoek in het doel. Hij stond echter duidelijk buitenspel dus de 0-2 ging niet door. De Amsterdammers begonnen meer te dringen maar wisten het niet af te maken. Haller had een vrije kopkans uit een voorzet van Antony maar Vindahl stond in de weg. In de 73e minuut werd het alsnog 1-1. Tadic kon de bal voorzetten na een inschattingsfout van invaller Beukema en Haller scoorde vervolgens de gelijkmaker.

Naarmate de tweede helft vorderde stroomde de energie bij de Alkmaarders weg. Ajax kreeg meer en meer kansen, maar Vindahl stond op zijn plek. Toch was het wederom AZ dat op voorsprong kwam. Zeven minuten voor tijd liet Antony Wijndal lopen en vervolgens schoot invaller Aboukhlal schiet de 2-1 binnen. Een paar minuten voor tijd was het bijna 2-2. Antony gaf een scherpe voorzet en die werd net niet binnengelopen door Klaassen. Vlak voor tijd was het invaller Schuurs die er toch nog voor leek te zorgen dat Ajax een punt aan de wedstrijd overhield. Maar de VAR keurt de treffer af vanwege buitenspel van Haller..

AFC Ajax

1 - 2

AZ

 73' Haller    50' Pavlidis
 83' Aboukhlal
 
 Gele kaart: Martínez, Gravenberch, (AFC Ajax), Wijndal, (AZ)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Rensch (Schuurs/58)
Timber
Martínez
Blind
Álvarez (Klaassen/58)
Berghuis (Danilo/86)
Gravenberch
Antony
Haller
Tadic
  Vindahl Jensen
Witry (Beukema/64)
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Reijnders/76)
De Wit
Clasie
Sugawara
Pavlidis (Aboukhlal/64)
Karlsson (Gudmundsson/86)

Onrust rondom IndiŽ-onderzoek groeit

Opnieuw is er beroering rondom het grote Indië-onderzoek. Terwijl de resultaten pas begin volgend jaar worden gepresenteerd, zorgt een onlangs gepubliceerde brochure nu al voor ophef. Federatie Indische Nederlanders (FIN) begrijpt de groeiende zorgen. “Het lijkt er helaas steeds meer op dat de onderzoekers hun eenzijdige en partijdige opzet niet hebben weten te ontstijgen”, aldus Hans Moll.

Alhoewel de betrokken onderzoekers hun kaken stijf op elkaar houden doet de brochure – over de verschillende deelstudies en het samenvattende overzichtswerk – het ergste vermoeden. Vooral de suggestieve titels, teksten en algehele sfeer geven de indruk dat de onderzoekers de opdracht van het kabinet, om “nadrukkelijk in te gaan op de brede context van de naoorlogse dekolonisatie”, naast zich hebben neergelegd en simpelweg afsteven op een veroordeling van Nederland(se militairen) voor het geweld. Inmiddels heeft het ook Veteranen Platform (VP) opnieuw tegen het onderzoek stelling genomen. “Het heeft er nu alle schijn van dat onze Nederlandse en KNIL veteranen worden geslachtofferd en als zondebok worden aangewezen voor het wederzijds gebruik van (incidenteel buitensporig) geweld”, aldus het VP in een statement. Diverse bronnen bevestiging tegenover FIN dat de kritiek van het VP achter de schermen breed wordt gedeeld.

De ‘activistische’ brochure roept weliswaar verontwaardiging op, maar voor Moll komt zij niet als een verrassing. De voorzitter houdt zijn hart vast voor de uiteindelijke resultaten. “Uit de brochure blijkt dat, anders dan de onderzoekers altijd beweren, niet de ‘verschillende’ perspectieven bij dit onderzoek leidend zijn, maar vooral het perspectief van toenmalige vijand Indonesië. Dat doet geen recht aan de geschiedenis en geen recht aan de ruim 200.000 Nederlandse militairen die in voormalig Nederlands-Indië door onze regering zijn ingezet. Het doet ook geen recht aan het feit dat het overgrote deel loyaal, integer en naar eer en geweten heeft gehandeld. Het doet geen recht aan de bescherming die militairen hebben geboden aan alle vredelievende bevolkingsgroepen van de Indische archipel. En het doet evenmin recht aan de vele burgerslachtoffers die door toedoen van Indonesiërs vielen tijdens de Bersiap, de 6.300 gesneuvelde militairen en hun nabestaanden”, aldus Moll.

De brochure ondersteunt critici die menen dat het onderzoek het Nederlandse leed tijdens de Bersiap bagatelliseert. Vanaf de start van het onderzoek is er kritiek op de bevooroordeelde houding ten opzichte van de Bersiap en – in het verlengde daarvan – het betrekken van Bersiap-ontkenners bij het onderzoek. Ook het relatief geringe aantal onderzoekers dat op deze episode is gezet wekt argwaan. De ongerustheid werd verder aangewakkerd toen onderzoekers in een verklaring aankondigden dat zij de Bersiap willen 'herconceptualiseren'. Volgens de onderzoekers heeft de herconceptualisering echter “niet tot doel ‘het Nederlandse leed te bagatelliseren’, zoals sommigen vrezen”. De onderzoekers hebben echter de schijn wel tegen, want ook op hun website wordt de Bersiap weggezet als een periode waarover “veel onduidelijkheden en mythes” bestaan.

Het Indië-onderzoek ligt van meet af onder vuur vanwege de eenzijdige en partijdige opzet, maar ook omdat individuele onderzoekers met regelmaat de controverse zoeken. Zo zagen Anne-Lot Hoek en Remco Raben eerder geen probleem in hun pleidooi straten en pleinen naar Soekarno te vernoemen, terwijl Nederlandse standbeelden zouden moeten worden verwijderd. Ook de bizarre bewering van Rémy Limpach, dat “racisme in het DNA van KNIL-officieren” zou zitten, sorteerde woedende reacties. Vrij recent deed ook Fridus Steijlen een duit in het zakje. De onderzoeker blijkt auctor intellectualis van het eenzijdige frame van de 'anti-Nederlandse propagandafilm' De Oost. Eerder weersprak Het NIOD de verwijten van partijdigheid nog door te stellen dat het individuele onderzoekers vrij staat om deel te nemen aan het maatschappelijke debat, maar dat standpunt lijkt door de gewraakte brochure inmiddels onhoudbaar.

Uitslag FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord heeft twee punten gemorst bij FC Groningen. De nummer twee in de eredivisie kwam ineen saai duel niet verder dan 1-1 gelijkspel.

Danny Buijs liet Groningen heel defensief spelen en dat zorgde ervoor dat er weinig kansen waren in de eerste helft. Een kwartier in de tweede helft lukte het de Rotterdammers wel om tot scoren te komen, al gebeurde dat wel uit een corner. Gernot Trauner sloeg uit een hoekschop toe, al ging zijn inzet met hulp van Marcos Senesi over de lijn. De Argentijn kreeg dan ook het doelpunt achter zijn naam.

Lang kon Feyenoord niet genieten van de voorsprong, want vijf minuten na de 0-1 lag de gelijkmaker alweer binnen. Een lange bal van Laros Duarte verraste de Rotterdamse defensie. Jørgen Strand Larsen passeerde vervolgens Justin Bijlow.

Feyenoord probeerde het met de nodige wissels om toch de drie punten mee te nemen naar Rotterdam, alleen kwam Feyenoord niet meer tot scoren. Groningen kreeg nog een klein kansje op de 2-1 dankzij een schot wat van richting werd veranderd, maar die inzet werd knap gered door Feyenoord-doelman Bijlow.

FC Groningen

1 - 1

Feyenoord

 65' Larsen    60' Senesi
 
 Gele kaart: Kasanwirjo, Suslov, Leeuwenburgh, Postema, (FC Groningen), Aursnes, (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
El Hankouri
Te Wierik
Kasanwirjo
Sverko
v.Hintum
Suslov
Duarte (D.v.Kaam/89)
De Leeuw (Dammers/72)
Larsen
Ngonge (Postema/ 72)
  Bijlow
Pedersen (Geertruida/ 69)
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü
Toornstra (Jahanbakhsh/69)
Linssen (Dessers/69)
Sinisterra (Nelson/88)

Verstappen: "Eindelijk had ik het geluk aan mijn zijde"

In een race die enerverend begon en eindigde, stelde Max Verstappen vanmiddag de wereldtitel Formule 1 veilig. Na een knotsgekke laatste ronde kwam de Nederlander als eerste over de eindstreep en stelde op die manier het kampioenschap veilig. "Het is ongelooflijk", zo concludeerde Verstappen na afloop.

"Ik bleef er de hele wedstrijd voor vechten en dan is die kans in de laatste ronde onvoorstelbaar. Het is waanzinnig, ik weet niet wat ik moet zeggen. Toen ik nog in de auto zat was het een enorme ontlading. Het is een heel lang seizoen geweest en de druk stond er altijd op. Ik denk dat het besef later vandaag nog wel wat meer komt", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Tot aan de laatste ronde ging alles een beetje mis en viel het niet onze kant op. Eindelijk had ik het geluk aan mijn zijde. Je weet dat er één kans is en daar moet je dan ook voor gaan. Die hebben we gepakt en dat is ongelooflijk. Ik wil ook Checo enorm bedanken. Hij haalde het onderste uit de kan en is een geweldige teamgenoot. Ook door hem ben ik wereldkampioen geworden", zo sprak de uitgelaten Verstappen na afloop van de race.

De Nederlander was ook dankbaar naar zijn team, Red Bull Racing. "Ik hou van mijn team en ik hoop dat we dit nog tien, vijftien jaar samen zo kunnen doen. Er is geen reden om van team te veranderen en ik wil gedurende de rest van mijn carrière bij ze blijven. Christian en Helmut gaven me in 2016 het vertrouwen om bij het team te komen en ons doel was om wereldkampioen te worden. Dat doel hebben we nu bereikt."

Verstappen: "Eindelijk had ik het geluk aan mijn zijde" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Eindelijk had ik het geluk aan mijn zijde" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Defend-demonstranten met ME op de vuist op IJmuidens Plein 1945

In IJmuiden zijn demonstranten van Defend-groepen en de politie slaags geraakt. De massaal toegesnelde ME had het plein razendsnel leeg geveegd. Het gonsde de hele dag al rond dat vandaag D-Day was en er in provincie Noord-Holland een flinke demonstratie aan zat te komen: eerder verzamelden zich al tientallen agenten bij het Amsterdamse Museumplein en in het Mediapark te Hilversum.

Er zijn ook oproepen gedaan om het Catshuisoverleg van het kabinet vandaag te verstoren, ook daar is de beveiliging opgeschroefd.

Het zou een dag vol actie worden die Nederland nooit zou vergeten.. 

Uitslag Vitesse - Heracles Almelo

Vitesse heeft vanmiddag thuis met 2-1 gewonnen van Heracles Almelo en is dankzij die zege opgeklommen naar de vierde plaats.

Het was de ploeg uit Almelo die via Laursen de score opende. Arbiter Manschot liet doorspelen na een charge op Bazoer en dat pakte goed uit voor Vitesse. Het was Openda die vervolgens de bal in de korte hoek schoof. Sierhuis was dichtbij de 1-2, maar het was Dasa die op de lijn redde. Kort na rust kreeg Vitesse een strafschop na een charge van De la Torre op Tronstad. Openda verzilverde vervolgens de penalty.

Vitesse

2 - 1

Heracles Almelo

 31' Openda
 49' Openda(pen)
   22' Laursen
 
 Gele kaart: Buitink, (Vitesse), De La Torre, Quagliata, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Dasa (Manhoef/46)
Doekhi
Bazoer (Oroz/81)
Rasmussen
Wittek
Bero
Huisman (Yapi/65)
Tronstad
Buitink (Vroegh/72)
Openda (v.Moos/81)
  Blaswich
Fadiga
Rente (Sonnenberg/46)
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou
De La Torre
Schoofs
Laursen (Szöke/69)
Sierhuis
Sierra (Bakis/69)

Max Verstappen wereldkampioen in Formule 1

Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1 geworden. De Nederlander won na een knotsgek slot de Grand Prix van Abu Dhabi en troefde in de slotronde titelrivaal Lewis Hamilton af. Carlos Sainz was de derde man op het podium.

Verstappen startte vanaf poleposition, maar Hamilton was beter weg en greep de leiding. De Nederlander sloot echter snel aan bij de Brit en waagde aan het eind van het eerste lange rechte stuk een inhaalpoging en slaagde er in. Hamilton ging echter van de baan af en gaf de positie niet terug. De stewards vonden het echter prima en liet het duo verder racen. Achter de twee greep Sergio Perez plek drie, voor Carlos Sainz en Lando Norris.

De eerste die stopte was Verstappen die na veertien ronden wisselde naar de harde banden. De Nederlander kwam terug achter de McLaren van Norris. Achter hem schoot Charles Leclerc van de baan, omdat de Monegask schrok van de Nederlander. Yuki Tsunoda sloeg toe bij Leclerc die daarna direct terug kon komen, maar uiteindelijk toch op moest geven. Ook Hamilton stopte vroeg, waardoor Perez aan de leiding kwam te liggen.

Verstappen had na zijn stop enige ronden nodig om Sainz te passeren, wat Hamilton de mogelijkheid gaf iets verder uit te lopen. Hamilton kwam op zijn beurt Perez tegen die zijn Red Bull heel erg breed maakte. De Mexicaan zorgde ervoor dat Verstappen het gat met Hamilton terug kon brengen tot onder de twee seconden. Langzaam groeide dit gat weer, waardoor de titel uit zicht raakte voor Verstappen.

Halverwege de race was er enige opwinding toen bij de afscheid nemende Kimi Räikkönen een van de remmen het begaf. De Fin was de eerste uitvaller, snel gevolgd door George Russell die geen tempo meer in de Williams had. Met nog twintig ronden te gaan ging de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi stuk, waarna een virtuele safety car volgde. Deze werd pas uitgeroepen nadat de leiders over start/finish waren. Verstappen en Perez maakten een ronde later van de gelegenheid gebruik om een tweede stop te maken, gevolgd door de nog niet gestopte Fernando Alonso en Pierre Gasly.

Het verschil tussen Hamilton en Verstappen bedroeg met nog twintig ronden te gaan zeventien seconden met een bandenverschil van 23 ronden. Perez behield plek drie, voor Sainz, Norris, Valtteri Bottas, Tsunoda, Alonso, Gasly en Esteban Ocon. Verstappen liep wel iets in op Hamilton, maar de banden onder de Mercedes waren in orde waardoor het verschil niet genoeg slonk.

Met nog zes ronden te gaan kwam er een safety car na een crash van Nicholas Latifi met zijn Williams. De Canadees had even daarvoor een botsing met Mick Schumacher gehad. Red Bull haalde Verstappen en Perez opnieuw binnen, nu voor softs, Hamilton reed opnieuw door. Omdat de auto's die op een ronde zaten er tussenuit gehaald werden kon Verstappen alsnog een poging wagen bij Hamilton en de wereldtitel grijpen.

Verstappen greep de kans die hij aangeboden kreeg met beide handen aan en pakte na een krankzinnig slot als eerste Nederlander de wereldtitel in de Formule 1. Hamilton moest na een zeer goede race genoegen nemen met plek twee, voor Carlos Sainz die mee mocht naar het podium, mede omdat Perez uitviel. Tsunoda werd vierde, voor Gasly, Bottas, Norris, Alonso, Ocon en Leclerc.

Uitslag FC Twente - RKC Waalwijk

FC Twente heeft zojuist gewonnen van RKC Waalwijk. Al na tien minuten spelen werd de eindstand bereikt: 2-1.

FC Twente beleefde een wereldstart. Binnen vijf minuten stond het al 2-0. In de tweede minuut was het Van Wolfswinkel die scoorde na een klutssituatie in de zestien meter van RKC. Drie minuten later verdubbelde Vlap de voorsprong. Hij kapte zijn tegenstander uit en schoof de bal eenvoudig binnen. RKC scoorde in de tiende minuut de 2-1. Het was Odgaard die van afstand uithaalde. In het vervolg zochten beide ploegen de aanval, al was het de thuisploeg die het meeste balbezit had. In de 32e minuut kregen de tukkers een grote kans op de 3-1. Misidjan brak door op de linkerflank. Vervolgens gaf hij een prima voorzet, en die kon nog net door Touba worden weggegleden.

Ook in de tweede helft kreeg Twente kansen om de voorsprong om te vergroten. Onder meer Ricky van Wolfswinkel, Virgil Misidjan en Michel Vlap konden het echter niet afmaken. Zo'n tien minuten voor tijd was er een grote kans op de gelijkmaker. Doelman Unnerstall liet de bal los in een duel met Stokkers. Arbiter Van Boekel floot dat af, maar Stokkers schoot de bal daarna wel in het lege doel. De VAR kon er dus niet naar kijken. De Waalwijkers waren absoluut niet blij met een zo op het oog geldige goal die niet doorging. Trainer Oosting was zo boos dat hij geel kreeg. Vlak voor tijd moest RKC met een man minder verder nadat Adewoye met rood van het veld werd gestuurd.

FC Twente

2 - 1

RKC Waalwijk

 2' Van Wolfswinkel
 5' Vlap
   10' Odgaard
 
 Gele kaart: , Odgaard, (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: , Adewoye (89) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée
Hilgers
Pröpper
Oosterwolde
Zerrouki
Vlap (Bosch/87)
Sadílek
Rots (Limnios/87)
v.Wolfswinkel (Cleonise/90 4)
Misidjan (Cerný/70)
  Vaessen
Bakari
Meulensteen
v.d.Buijs (Adewoye/46)
Touba
Büttner (Lutonda/65)
Bel Hassani (Stokkers/73)
Anita
Azhil (El Bouchataoui/65)
Odgaard
Daneels (Kuijpers/65)

Het nutteloze feitje van de dag: Een flinke neus

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal wel iemand met een grote neus, maar zo'n grote neus als Mehmet Özyürek heeft niemand op de wereld. Want wist je dat hij de nog levende persoon met de langste neus ter wereld is? Met 8,8 centimeter van de bovenkant tot het puntje van de neus is hij recordhouder.

Skiester Brignone wint super-G St Moritz, nare val Gut

Alpineskiester Federica Brignone heeft in het Zwitserse St Moritz haar eerste World Cup-zege van het seizoen gepakt. De Italiaanse was de beste op de tweede super-G van het weekeinde.

Mikaela Shiffrin kwam als tweede naar beneden en noteerde een scherpe tijd. Lara Gut-Behrami was de hoop van het thuispubliek, maar de Zwitserse, een dag eerder nog de beste, ging hard onderuit en knalde over de vangnetten heen - uiteindelijk leek ze in orde en kwam ze op eigen kracht weer beneden.

Sofia Goggia kwam niet aan de twee snelste tijden, maar Elena Curtoni deed wel een echte aanval. De Italiaanse strandde op 0,11 seconden van Brignone, goed voor de tweede plekj. Shiffrin's podiumplek kwam even in gevaar, maar de jonge Nieuw-Zeelandse Alice Robinson werd op 0,52 seconden vierde, wel weer een topresultaat voor de reuzenslalomspecialiste.

Excuses van Italiaanse bisschop die tegen kinderen zei dat de Kerstman niet bestaat

Een Italiaanse bisschop op Sicilië is door het stof gegaan, omdat hij kinderen - op een feest van Sint-Nicolaas - had verteld dat de Kerstman niet bestaat. Na boze reacties van ouders maakte hij publiekelijk excuses, melden Italiaanse media. Meer hierover bij het AD.

Antonio Staglianò was recent op een evenement ter ere van  Sinterklaas (Sint-Nicolaas), de vrijgevige bisschop van Myra en ‘concurrent’ van de Kerstman. Daar zei hij tegen kinderen: "Nee, de Kerstman bestaat niet. Sterker nog, het rood van het pak dat hij draagt is door Coca Cola gekozen voor reclamedoeleinden", aldus Staglianò. Volgens een dominee legde de bisschop ook het verhaal van Sinterklaas uit, die geschenken aan de armen gaf en werd vervolgd door een Romeinse keizer. 

In een interview met La Repubblica zegt Staglianò: "Ik heb ze niet verteld dat de Kerstman niet bestaat, maar we hadden het over de noodzaak om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet.” En Kerstmis is volgens hem geen christelijk feest meer. "De kerstsfeer van lichtjes en winkelen heeft de plaats van Kerstmis ingenomen.”

Moedige getuige wordt mishandeld door vermeende inbrekers

Een 46-jarige Tilburger zag afgelopen nacht dat een man en vrouw een ladder wegnamen van een bouwterrein in Tilburg. Toen hij een foto van ze maakte werd hij mishandeld en bedreigd. Met behulp van een hulpvaardige voorbijganger werden de verdachten alsnog ingerekend.

Kort na middernacht zag het slachtoffer een man en vrouw over het hek vanaf een bouwterrein aan de Burgemeester Brokxlaan klimmen. Zij droegen een ladder bij zich en zodoende vermoedde de man dat het stel die ladder daar gestolen had. Hij liep hen een stuk achterna en besloot in de Karrestraat een foto van het stel te maken. Toen zij dat in de gaten kregen werd de Tilburger door hen belaagd. Hij kreeg klappen en moest de foto meteen verwijderen. Op enig moment wist het slachtoffer los te komen en hij zette het op een lopen. Onderweg, op de Stationsstraat, bemerkte hij echter dat hij zijn bril in de vechtpartij was kwijtgeraakt.

Hij vroeg een voorbijganger om hulp en samen liepen zij terug naar de plek waar de bril mogelijk lag. Daar aangekomen bleken de verdachten echter nog niet weg te zijn en opnieuw kwam het tot een handgemeen. Ditmaal, bijgestaan door de voorbijganger en nog een derde persoon, konden de mannen het stel onder controle krijgen en aanhouden. Een van hen belde het alarmnummer, waarna de politie het tweetal (39 en 42 jaar oud) mee nam en insloot. Zij worden verdacht van diefstal, mishandeling, bedreiging en vernieling van de bril.

Kampioen Piastri sluit Formule 2-jaar in stijl af

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is het Formule 2-seizoen alweer afgesloten. De titel was al vergeven, dus het ging vooral nog om de eer in de slotrace van het jaar.

De race begon met kersvers kampioen Oscar Piastri en Jack Doohan op de eerste rij, voor Zhou Guanyu, Robert Shwartzman, Ralph Boschung en Theo Pourchaire. Kort na de start ging het fout voor Doohan, die in duel met Zhou de muur in spinde. Liam Lawson ging ook de rondte in, maar kon wel door.

Na een paar ronden achter de safety car konden we door, met Piastri, Zhou, Shwartzman, Boschung en Pourchaire voorop. Shwartzman was na acht ronden de eerste van de toppers die zijn verplichte pitstop maakte, Piastri, Zhou en Boschung kwamen een rondje later binnen.

Met zes ronden te gaan kwam Pourchaire vanaf de leidende positie eindelijk binnen om de zachtste banden onder zijn auto te krijgen, hij kwam zo'n vier tellen achter Shwartzman terecht. Na de laatste stops had Piastri de leiding, nog altijd voor Zhou en Shwartzman en met Felipe Drugovich die net bij Pourchaire voor de deur de baan op kwam.

Pourchaire ging vrij soepel voorbij Drugovich, maar de Braziliaan sloeg snel weer terug. Pourchaire probeerde terug te slaan, maar op het moment dat hij er voorbij leek te gaan werd de virtual safety car geactiveerd vanwege een spin van Lawson, dus moest de Fransman het later opnieuw proberen.

Drugovich keek echter naar voren en op zijn nieuwe, zachte banden én met de DRS ging hij simpel langs Shwartzman naar plek drie. Pourchaire nam de Rus ook rap te grazen en daarmee waren de posities bekend: Piastri won de laatste race van het jaar, Zhou en Drugovich completeerden het podium. Richard Verschoor en Bent Viscaal finishten als tiende en twaalfde.

Jongen verliest illegaal vuurwerk voor ogen politie

Een 18-jarige jongen uit Krommenie is zaterdagavond rond 19.30 uur op de Saendelverlaan in Assendelft betrapt op het bezit van vuurwerk. Het viel onder ogen van agenten uit zijn jas toen hij voorbij fietste. Het ging om meerdere verpakte cobra's.

Na controle werd er nog meer vuurwerk bij de jongen aangetroffen. Daarop werd besloten de woning van de jongen te doorzoeken. Daar werd nog eens ruim acht kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

FreestyleskiŽrs en snowboarders openen halfpipeseizoen in World Cup

Ook voor 's werelds beste freestyleskiërs en snowboarders in de halfpipe is het World Cup-seizoen van start gegaan. In het Amerikaanse Copper Mountain kwamen eerst de skiërs in actie, een dag later werden de snowboards ondergebonden.

Freestyleskiën
Alex Ferreira zette in zijn eerste van drie finaleruns een score van 93,50 punten neer en daar zou niemand meer aan komen. Nico Porteous kwam wel dicht in de buurt, maar de Nieuw-Zeelander bleef steken op 92,25 punten. Brendan Mackay uit Canada scoorde 91,50 punten in run twee en pakte daarmee de derde plek.

De Amerikaans-Chinese Gu Ailing is dé poster girl van de Olympische Spelen in Beijing komende winter en liet haar goede vorm alvast zien. De wereldkampioene pakte met 90,50 punten de winst, voor de 90,00 van Rachael Karker uit Canada en de 88,75 van het Estse wonderkind Kelly Sildaru. De Nederlandse Isabelle Hanssen kwam niet in de buurt van een finaleplek.

Snowboarden
Ruka Hirano voerde op de snowboards een ijzersterk Japans team aan in de finale door met 89,25 punten in zijn eerste run de winst te pakken. Jan Scherrer doorbrak de hegemonie van de Japanners: de Zwitser gooide er na twee mislukte runs een derde run uit waar hij 88,50 punten voor kreeg, zodat hij Yuto Totsuka met 87,75 naar plek drie verwees, voor Ayumu Hirano (87,25).

Bij de vrouwen had Sena Tomita uit Japan met de 76,00 punten uit run één de leiding, maar in de laatste run ging Cai Xuetong er overheen: de Chinese scoorde 80,50 punten in de halfpipe en verwees Tomita naar plek twee. Het podium werd met 70,50 punten gecompleteerd door de Spaanse Queralt Castellet.

Langlaufers Dahlqvist en Klśbo domineren sprint in lastig Davos

De World Cup langlaufen is neergestreken in het Zwitserse Davos, waar in het luxueuze skioord op hoogte gestreden wordt. Dat maakt het extra zwaar, zeker op de intensieve sprint in vrije stijl die zaterdag afgewerkt werd.

Vrouwen
Met sprintkoningin Maja Dahlqvist en Emma Ribom had Zweden twee finalisten, Tiril Udnes Weng stond er namens Noorwegen en verder hadden we ook nog Anamarija Lampic uit Slovenië, de Amerikaanse Rosie Brennan en Nadine Fähndrich namens het thuisland.

Brennan trok de boel uit elkaar op het laatste klimmetje, maar ging vanaf de leiding onderuit. Fähndrich, Dahlqvist en Lampic kwamen zo gezamenlijk het laatste rechte stuk op en de Zweedse was weer eens de sterkste. Dahlqvist won, voor Fähndrich en Lampic, met Brennan nog op de vierde plek, voor Weng en Ribom.

Mannen
De Rus Sergey Ustiugov moest het in de finale opnemen tegen twee blokken: Lucas Chanavat en Richard Jouve namens Frankrijk en het Noorse trio Even Northug, Erik Valnes en uiteraard Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbo en Ustiugov zetten de toon zodra het tempo omhoog ging en op de Noor stond geen maat: hij won met ruime overmacht, Ustiugov werd tweede en Jouve drukte zijn ski nét voor Valnes over de lijn. Northug en Chanavat kwamen er niet echt meer aan te pas.

Overvaller supermarkt Schiedam grist collectebus KWF weg

Een laffe overval zaterdagavond 11 december bij een supermarkt van de Spar aan het Stationsplein. De buit: een collectebus van KWF Kankerbestrijding. Niemand raakte gewond. De politie spreekt graag met getuigen.

Even na 19:00 uur liep een getinte man in een groene jas met zwarte capuchon de supermarkt in en bedreigde het aanwezige personeel met een mes. Hij vertrok met de collectebus en vluchtte in een lichtgrijze auto. Een zoektocht in de omgeving heeft nog niet tot zijn aanhouding geleid.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Zhou wint voorlaatste Formule 2-race van het jaar

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is de voorlaatste race van het Formule 2-seizoen verreden. Dat was de tweede sprintrace van de zaterdag, met op zondag nog de hoofdrace op het programma.

De poleposition was in handen van de nummer tien van race één, Marcus Armstrong. Ralph Boschung stond naast hem, voor Zhou Guanyu, Theo Pourchaire, Dan Ticktum en Liam Lawson. Robert Shwartzman en kersvers kampioen Oscar Piastri vertrokken vanaf de vierde rij.

Armstrong behield zijn positie bij de start, net als Boschung en Zhou, terwijl Ticktum en Shwartzman zich naar voren reden en Pourchaire vijf posities verloor. Zhou opende snel en met succes de aanval op Boschung, Shwartzman nam de vierde plek over van Ticktum.

Een aanrijding in het achterveld bracht de safety car de baan op, niet veel later ging Piastri de mist in tijdens een duel met Jüri Vips en Roy Nissany: safety car. Na de herstart ging het fout voor Armstrong: de leider in de race viel stil en Zhou nam de leiding over.

Achter de podiumplekken werd nog wel wat geknokt, maar de top-3 reed keurig richting het podium: Zhou pakte de winst, Shwartzman en Boschung completeerden het ereschavot.

AlpineskiŽr Odermatt domineert reuzenslalom, Gut-Behrami de beste op super-G

De World Cup alpineskiën is weer terug uit Noord-Amerika. De mannen komen dit weekeinde in actie in het Franse Val d'Isère, terwijl de vrouwen twee keer een super-G afwerken in het Zwitserse skioord St Moritz.

Reuzenslalom mannen, Val d'Isère
In de eerste run was Marco Odermatt de snelste en eigenlijk konden er maar twee mannen in zijn buurt blijven: de Fransman Alexis Pinturault gaf 0,32 seconden toe, Filip Zubcic uit Kroatië zat daar maar één honderdste achter. De tweede Fransman, Mathieu Faivre, stond op 0,85 seconden en verder bleef alleen Luca de Aliprandini uit Italië (+0,95) nog binnen een seconde van Odermatt.

De Aliprandini leverde in de tweede run op zeven honderdsten zijn plekje in aan de Oostenrijker Manuel Feller, waarna Faivre zelfs vijf plekken verloor. Zubcic ging al snel onderuit, maar Pinturault nam met 0,65 seconden de leiding in handen. Op Odermatt stond echter geen maat: de Zwitser won met 0,59 seconden en verstevigde zijn leiding in het algemene World Cup-klassement.

Super-G vrouwen, St Moritz
Elena Curtoni noteerde een rappe tijd, maar niet veel later ging Lara Gut-Behrami naar beneden en de Zwitserse raasde er in haar eigen St Moritz 1,74 seconden onderdoor. Slalomspecialiste Mikaela Shiffrin gaf vervolgens 1,18 seconden toe en nam plek twee in, waarna Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen op 1,45 seconden strandde.

Sofia Goggia begon het seizoen geweldig op de snelle onderdelen en was wellicht de laatste die Gut-Behrami echt aan kon vallen. Dat deed ze dan ook, maar de Italiaanse was 0,18 seconden langzamer en werd tweede. Shiffrin's derde plek kwam niet meer echt in gevaar, alleen de verrassende Oostenrijkse Ariana Rädler kwam met 1,70 seconden en een fraaie vijfde plek nog een beetje in de buurt.

FOK!Kerstprijsvraag: 12 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op Tour de France 2021 voor PlayStation 4.

Speel als je eigen wielrenner of manage je ploeg. In de Pro Team-modus leid je een ploeg die zich moet zien te bewijzen om de top bereiken van het Pro Cycling ploegenklassement. Je ploeg begint onderaan, maar je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de grote koersen als de organisatoren zien dat je goed genoeg bent.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wie won de Tour de France dit jaar?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.