SkiŽr NoŽl slalomt naar ruime zege, Belg Marchant maakt indruk

De World Cup alpineskiën bij de mannen kwam dit weekeinde in actie in Val d'Isère. Op de Franse sneeuw stond zondag eindelijk de eerste slalom op het programma, met fraai Belgisch succes.

Voor eigen publiek deed Clement Noël het uitstekend: hij slalomde zich in de eerste run naar de snelste tijd, twaalf honderdsten voor de jonge Italiaan Alex Vinatzer. Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen volgde op 0,17 seconden en daarna werden de gaten groter. De Zwitser Tanguy Neff stond op 0,41 seconden, vijf honderdsten voor Manuel Feller uit Oostenrijk en verder stonden alleen de Zweed Kristoffer Jakobsen, Filip Zubcic uit Kroatië (beiden +0,81) en de Zwitser Sandro Simonet (+0,98) op minder dan een seconde van Noël.

Simonet finishte in de tweede run niet, Zubcic verdedigde in elk geval zijn positie. Jakobsen was nog eens 0,45 seconden sneller en deed een gooi naar het podium, zeker nadat Feller de fout in ging en niet finishte. Nef kwam de eerste anderhalve meter van de run prima door, maar ging vervolgens in de fout en ook hij was klaar. Foss-Solevaag verloor vier posities in run twee, waarna Vinatzer 0,37 seconden sneller over de finish dook...maar langs de verkeerde kant van het laatste poortje vloog, een diskwalificatie.

Noël liet vervolgens zien wie de beste was: met een enorme voorsprong van 1,40 seconden was de Fransman veruit de beste, voor Jakobsen en Zubcic. De Belg Armand Marchant zette een dijk van een tweede run neer en pakte uiteindelijk een zeer fraaie zevende plek, zijn op één na beste resultaat ooit in de World Cup.