BobsleeŽr Friedrich slaat weer dubbelslag, Slepers 10e in monobob

In het Duitse Winterberg is dit weekeinde weer gestreden om de punten in de World Cup bobsleeën. De heren kwamen twee keer in actie in de viermansbobs, de vrouwen werkten een wedstrijd af in de monobobs en de tweemansbobs.

Viermansbob zaterdag
De Duitsers domineerden op één van hun thuisbanen: Johannes Lochner noteerde met zijn mannen de snelste tijd, het team van Christoph Hafer gaf één honderdste toe en Francesco Friedrich stuurde zijn slee naar plek drie op twee honderdsten. De Canadese slee van Justin Kripps voerde de rest op 0,13 seconden aan, voor de Oostenrijker Benjamin Maier op 0,15 seconden. Ivo de Bruin, Stephan Huis in 't Veld, Dennis Veenker en Jelen Franjic noteerden op 0,43 seconden een uitstekende tiende tijd.

De Bruin leverde in run twee een plekje in, Maier verloor een positie aan de Britse slee van Brad Hall. Kripps pakte met 0,18 seconden de leiding over, waarna de Duitsers aan de beurt waren. Friedrich begon door met 0,14 seconden de leiding te pakken, Hafer leverde 0,19 seconden en twee plekken in. Lochner redde het ook niet: 0,05 seconden en dus was de winst 'gewoon' weer voor Friedrich, met remmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Martin Grothkopp.

Monobob Women's World Series
De Australische Breeana Walker was in de eerste run het sterkst, Elana Meyers Taylor gaf namens de VS zes honderdsten toe. De Canadese Cynthia Appiah, bezig aan haar doorbraakseizoen, noteerde op 0,17 seconden de derde tijd, voor de Duitse Laura Nolte (+0,20) en Nadezhda Sergeeva uit Rusland (+0,39). De Nederlandse Karlien Sleper opende met een tiende tijd (+0,56) uitstekend en hoopte in run twee de aanval te kunnen kiezen.

Met een uitmuntende tweede run pakte Sleper in run twee de leiding, dus de top-10 was zeker. Sergeeva hield haar positie eveneens vast, maar Nolte dook er ondanks een bijna-crash 0,33 seconden onderdoor. Appiah was nog eens 0,05 seconden sneller, maar Meyers Taylor knalde 0,41 seconden van haar tijd af. Walker mocht het afmaken, maar dat lukte niet: de Australische werd op 0,23 seconden tweede, tussen Meyers Taylor en Appiah in.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland boven, met een snelste eerste run voor Laura Nolte en Deborah Levi, op 0,15 seconden gevolgd door landgenotes Mariama Jamanka en Alexandra Burghardt. De Amerikaanse slee van Kaillie Humphries en Sylvia Hoffman volgde op 0,30 seconden, voor Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (+0,36) uit Canada en Kim Kalicki met Leonie Fiebig (+0,37) namens Duitsland.

Kalicki pakte in de tweede run met 0,33 seconden de leiding, De Bruin leverde 0,24 seconden in én ging bij de finish over de kop. Ze verloor er geen positie op, want Humphries kwam één honderdste achter De Bruin terecht. Jamanka pakte met 0,29 seconden de leiding en dat bleek genoeg voor plek twee: Nolte hield nog net genoeg over en won met 0,07 seconden voorsprong voor de tweede keer op rij.

Viermansbob zondag
Het Duitse team van Francesco Friedrich was de beste in de eerste run, twaalf honderdsten voor de Britten van piloot Brad Hall. Benjamin Maier stuurde de Oostenrijkse slee naar plek drie op 0,14 seconden en verder leken ook de Duitse slee van Johannes Lochner (+0,16) en de Canadese slee van Justin Kripps (+0,18) nog volop mee te strijden om de podiumplaatsen - Christoph Hafer uit Duitsland en de Zwitser Michael Vogt voerden de rest aan op 0,31 seconden.

Hafer en Vogt leverden in run twee een plek in bij de Rus Rostislav Gaitiukevich, die zag hoe Kripps vijf honderdsten harder ging. Lochner gaf dan weer vijf honderdsten toe op de Canadese slee, maar Maier pakte met 0,04 seconden de leiding en een zekere podiumplek. Hall was nog eens zes honderdsten sneller, maar op Friedrich en remmers Schüller, Bauer en Margis stond geen maat: de Duitse slee won met 0,30 seconden voorsprong. De Bruin en co werden uiteindelijk achttiende.