FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 april 2021

Random Pics van de Dag #291

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bilbao wint na prachtige afdaling vierde rit Tour of the Alps

Pello Bilbao heeft na een geweldige afdaling de vierde en voorlaatste rit in de Tour of the Alps gewonnen. De Bask was vervolgens in de sprint te sterk voor Aleksandr Vlasov en klassementsleider Simon Yates.

De vierde rit in de Tour of the Alps was opnieuw een prachtige rit met meerdere beklimmingen. Op de laatste klim van de dag zorgde Ineos Grenadiers voor een indrukwekkende trein, alleen hun kopman Pavel Sivakov kon niet mee met de betere klimmers van de dag.

Simon Yates en Aleksandr Vlasov waren de beste op de lastige slotklim en het tweetal leek te gaan strijden voor de ritzege, maar in de zeer technische afdaling zou Pello Bilbao terugkeren en sloot op twee kilometer van de streep aan bij Yates en Vlasov. De 31-jarige renner Bahrain - Victorious zette vervolgens direct druk en Yates en Vlasov konden met moeite het wiel houden van Bilbao. In de sprint die zou volgen was de 31-jarige Bask vervolgens de beste en boekte zijn eerste ritzege van het jaar, nadat hij twee weken geleden nog nipt langs de ritzege greep in zijn Baskenland.

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Ajax moet mogelijk een week langer wachten op het 35ste landskampioenschap. De Amsterdammers kwamen in het inhaalduel tegen FC Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Al na dertien minuten kwam Utrecht op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Nicolás Tagliafico vloerde Gyrano Kerk en na het bekijken van de tv-beelden gaf scheidsrechter Allard Lindhout een strafschop. Die werd door Simon Gustafson benut. Niet veel later viel leek FC Utrecht op 0-2 via Kerk, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Ajax had wel het meeste balbezit, alleen creëerde de Amsterdammers maar weinig kansen. De enige kansen in de eerste helft waren er voor David Neres en Sebastien Haller. In de tweede helft ging het wat beter mede door invallers Antony en Davy Klaassen. Kort na de invalbeurt van Klaassen leek de aanvallende middenvelder de 1-1 te maken, alleen werd hij afgekeurd vanwege buitenspel, al was dat niet goed te zien op de tv-beelden.

Ajax zou toch op 1-1 komen. Edson Álvarez maakte de verdiende 1-1 op een voorzet van Dusan Tadic. Even daarvoor was de Mexicaan ook al dicht bij de treffer, maar toen ging zijn kopbal op de lat. Ajax bleef daarna de bovenliggende partij die jacht maakte op de 2-1, maar die viel niet meer. Dat betekent dat de Amsterdammers komende zondag nog wel kampioen kunnen worden, alleen hebben ze het niet in eigen hand meer. Om kampioen te worden moet Ajax zondag winnen van AZ, maar dan moet PSV wel punten verspelen tegen FC Groningen.

AFC Ajax

1 - 1

FC Utrecht

 70' Alvarez    13' Gustafson (pen)
 
 Gele kaart: Kudus, Tagliafico, (AFC Ajax),
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Rensch (Mazraoui/ 81)
J.Timber
Martínez
Tagliafico
Álvarez
Kudus (Klaassen/56)
Gravenberch
Neres (Antony/57)
Haller (Brobbey/81)
Tadic
  Oelschlägel
Ter Avest
v.d.Maarel
Janssen
Warmerdam
Gustafson (Elia/73)
Maher
v.d.Streek (Emanuelson/ 84)
v.Overeem
Boussaid (Mahi/73)
Kerk

Reeks EA-games geoptimaliseerd voor 120Hz op Series X|S

Microsoft heeft opnieuw een aantal games voorzien van een FPS boost, waaronder enkele Battlefield- en Titanfall-titels. Onlangs passeerden er al een partij Bethesda-titels de revue die een verbeterde framerate mochten ontvangen, dit keer krijgt een stel EA-games die behandeling. In deze specifieke update gaat het om 120Hz/fps en daar moet je televisie of monitor uiteraard wel ondersteuning voor bieden.

De meest voor de hand liggende framerate-upgrade in de huidige consolegeneratie is die van 30 naar 60 fps, maar wanneer de hardware het toelaat is voor een select aantal titels ook 120fps mogelijk. Het is vooral belangrijk om na te gaan of je televisie wel 120Hz ondersteunt aangezien dat een voorwaarde is voor deze FPS boost en nog niet bepaald de standaard is. Ook moet je de console zelf mogelijk nog in 120Hz-modus zetten, een beschrijving hoe dat te doen kun je hier vinden.

Games die de 120Hz-update ontvangen:

 • Battlefield 4
 • Battlefield 1
 • Battlefield V
 • Titanfall
 • Titanfall 2
 • Plants vs. Zombies: Garden Warfare
 • Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2
 • Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
 • Star Wars Battlefront
 • Star Wars Battlefront II
 • Mirror's Edge Catalyst
 • Unravel Two

Tenslotte is het nog belangrijk om te benadrukken dat er onderling verschil is tussen de Series X en de Series S. Zo krijgt bijvoorbeeld Battlefield 1 alléén op de Series X ondersteuning voor 120Hz, niet op de Series S, terwijl Battlefield 4 wel op beide dezelfde FPS-boost geniet. Het volledige overzicht van de verschillen per titel heeft Major Nelson op een rijtje gezet.


COVID-19: 20 buitenlandse studenten in BelgiŽ besmet met Indiase variant

Twintig Indiase studenten in België zijn besmet geraakt met de Indiase variant van het COVID-19 coronavirus zo meldt de VRT. Op 12 april kwamen de studenten aan met het vliegtuig in Parijs en zijn vanaf daar per bus naar Aalst en Leuven vervoerd. De groep Indiase studenten bestaat in totaal uit 43 mensen en zou een opleiding in de verleegkunde gaan volgen.

Bij aankomst in Parijs testten alle studenten negatief. 'Waarschijnlijk zat er op de bus een superverspreider, die door de mazen van het net geglipt is en die de anderen geïnfecteerd heeft. Vijf dagen later, op 17 april, zijn de eerste studenten ziek geworden', aldus viroloog Marc Van Ranst.

Opvallend is volgens Van Ranst dat een deel van de studenten al gevaccineerd was. Wetenschappers vermoeden dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant.

Volgens Van Ranst is de kans klein dat ze andere mensen besmet hebben. 'Ze hebben natuurlijk contact gehad met de chauffeur van die bus, maar hij heeft negatief getest. Verder hebben ze geen hoogrisicocontacten gehad. Vanaf het moment dat ze aangekomen zijn, zijn ze in quarantaine gegaan, zoals dat voorgeschreven is.'

COVID-19-patiŽnten pas naar Duitse IC's als in Nederland 'code zwart' dreigt

Het Landelijk Centrum Patiëntenspreiding stuurt pas coronapatiënten naar de IC’s van Duitse ziekenhuizen als code zwart dreigt. De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft tientallen IC-bedden gereserveerd voor hen. Alleen als “alle IC’s” in ons land vol liggen, worden er Nederlanders opgenomen in Duitse ziekenhuizen.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft op dat punt haar beleid aangepast in het belang van patiënten en hun familie. Dat zegt een woordvoerder van het LNAZ: “Het LNAZ heeft een ander beleid. De situatie op de Nederlandse IC’s is nu niet nijpend genoeg voor verplaatsing naar Duitsland.” De algemene ledenvergadering van het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft recent besloten om terughoudender te zijn met het vervoer van coronapatiënten naar Duitsland. Patiënten en familie zouden de reisafstand belastend vinden. Meer hierover op Skipr.

Wakker Dier: halveer het aantal melkkoeien terwijl het aantal boeren gelijk blijft

De melkveesector is de afgelopen tien jaar sterk geïntensiveerd. Dit blijkt uit een rapport dat Wakker Dier vandaag publiceert. Een koe moet nog meer melk geven en er is sprake van aanzienlijke schaalvergroting. Steeds minder bedrijven zijn grondgebonden; bijna vier van de vijf melkveebedrijven produceren nu meer mest dan ze op hun eigen grond kwijt kunnen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het idyllische boerenland staat nu vol met megastallen en turbokoeien.”

Wakker Dier maakte een overzicht van de ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar. Daaruit komt een droevig beeld naar voren. De melkveehouderijen zijn steeds groter (schaalvergroting) en er wordt steeds meer gevraagd van dier en land (intensivering). Tegelijkertijd zijn ernstige dierenwelzijnsproblemen amper aangepakt en is het aantal boeren afgenomen met ruim twintig procent. Hilhorst: “De melkveesector is een echte industrie geworden”.

Mega-melkindustrie
Een gemiddelde melkveehouder heeft 35 procent meer koeien dan tien jaar geleden. Tussen 2010 en 2017 is het aantal megastallen verdubbeld— geen enkele sector in de veehouderij telt er meer. De koeien produceren 52 miljard kilo mest per jaar; een toename van zestien procent ten opzichte van 2009. Niet verassend dus dat maar liefst 27 procent van alle stikstofuitstoot in Nederland komt van melkkoeien.

Turbokoe
Het leven van een gemiddelde melkkoe is in de afgelopen tien jaar niet noemenswaardig verbeterd. Zo heeft nog steeds meer dan de helft van de dieren ieder jaar last van een vaak pijnlijke uierontsteking. Het percentage koeien in de wei is vrijwel gelijk met tien jaar geleden, maar het aantal “weide-uren” per koe is afgenomen met vijftien procent. Verder is de hoeveelheid melk die een koe geeft nog tien procent verder opgedreven tot een recordhoogte van 9.200 kilo per jaar.

Inkrimpen
Het rapport laat duidelijk zien dat de sector de verkeerde weg is ingeslagen. Om het tij te keren is inkrimpen van de veestapel onontkoombaar: halveer het aantal melkkoeien terwijl het aantal boeren gelijk blijft. Dit geeft de sector letterlijk de ruimte om goed voor de dieren en de natuur te zorgen. Hilhorst: “De omvang van de veestapel is eindelijk een onderwerp in de politiek. Het is cruciaal dat partijen zoals D66 bij hun standpunt blijven en ervoor zorgen dat het aantal dieren in Nederland wordt teruggebracht.”

Duitse turnsters zijn klaar met seksisme: met lange pijpen naar het EK

Duitse turnsters grijpen de EK in Basel aan om een statement te maken tegen seksisme. Sarah Voss droeg op de openingsdag een turnpak met lange mouwen en lange pijpen. Haar landgenoten Elisabeth Seitz en Kim Bui hebben aangekondigd vrijdag in de meerkampfinale het voorbeeld van Voss te volgen. Meer hierover in het AD.

"Als onderdeel van het Duitse nationale team zijn we ook een rolmodel voor veel jongere atleten en we willen ze laten zien hoe ze zichzelf esthetisch kunnen presenteren in een andere vorm van kleding zonder zich ongemakkelijk te voelen bij bepaalde elementen", aldus de zevendvoudig wereldkampioene op de balk.

Het idee hiervoor ontstond afgelopen zomer. "Onze verandering van inzicht begon enige tijd geleden", meldde Ulla Koch, hoofdtrainer van de Duitse turnsters. De reden was dat een atlete naar haar toe kwam en zei dat ze zich naakt voelde in de normale hooguitgesneden oufit. Daar moet een trainer actie op ondernemen. "Onze meisjes moeten zich prettig voelen in hun outfit," zei Koch.

Bemanning vermiste onderzeeŽr heeft nog slechts voor twee dagen zuurstof

De bemanning van de vermiste Indonesische onderzeeboot heeft nog tot zaterdag voldoende zuurstof. Dat meldt de marine, die een grote zoekactie is begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala-402 op te sporen. De duikboot met 53 bemanningsleden verdween woensdag tijdens oefeningen ten noorden van Bali.

De duikboot had  gevraagd om te mogen duiken en verloor daarna het contact. Later is gelekte olie aangetroffen op het water en dat wijst op mogelijke schade aan boord. De marine heeft een helikopter en zes schepen, waaronder schepen met sonarapparatuur, naar de locatie gezonden waar de olievlekken zijn aangetroffen.

Experts waarschuwen dat als de onderzeeër op een diepte van 700 meter ligt de bemanning mogelijk niet meer gered kan worden. Voor die diepte is het vaartuig niet geschikt. Meer hierover in het AD

Proef de sfeer in nieuwe trailer Biomutant

De release van Biomutant is dichtbij, en dus is het een goed moment om de open wereld van Biomutant te bekijken.

Biomutant, van THQ Nordic, is een post-apocalytische open world actie-RPG. De populaire vechtstijl in dit universum is kung-fu, maar naast melee zal de speler ook toegang krijgen tot vuurwapens en verschillende mutantvaardigheden.

Biomutant komt 25 mei naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Twee nieuwe Battlefield-titels in de maak

Electronic Arts heeft twee nieuwe Battlefield-titels aangekondigd. De eerstvolgende nieuwe Battlefield kunnen we later dit jaar verwachten, zo maakte EA zojuist bekend.

De nieuwe Battlefield, waarvan de officiële titel overigens niet is genoemd, wordt gemaakt door het grootste ontwikkelingsteam dat de serie ooit heeft gekend. DICE LA, Criterion en EA Gothenburg (voorheen Ghost Games) werken samen om de Battlefield-serie naar het volgende niveau te tillen. De ontwikkeling van de game verloopt voorspoedig, gezien de ontwikkelaars in de playtesting-fase zitten en dus vooral bezig zijn met balans en de game te polijsten. De game komt later dit jaar naar pc en next-gen consoles.

De andere Battlefield-game is een mobile game gemaakt door Industrial Toys. Het is een standalone game die dus specifiek voor het mobiele platform wordt gemaakt. Deze game kunnen we in 2022 verwachten.

Operationele vaarperiode Zr.Ms. Van Speijk voortijdig beŽindigd

Zr.Ms. Van Speijk gaat eerder dan gepland tegen de kant. De oorzaak is een ernstig tekort aan personeel. De bemanning is hier gisteren over geïnformeerd.

Door het personeelstekort binnen de marinevloot moesten bemanningsleden van Zr.Ms. Van Speijk al veelvuldig elders invallen. Bijvoorbeeld bij het opwerken van het zusterschip Zr.Ms. Van Amstel.

Het personeelsprobleem beperkt zich niet tot de Van Speijk en de Van Amstel. Alle bovenwaterschepen kampen met tekorten, waarbij gebrek aan technisch personeel het grootste obstakel vormt. Door de Van Speijk vanaf deze zomer aan de kant te laten liggen, is de bemanning structureel op andere schepen in te zetten.

Operationele inzet
Zr.Ms. Van Speijk heeft 4 operationele jaren achter de rug. Vanaf 2017 werd het fregat na een intensieve opwerkperiode ingezet voor counterdrugs operaties in het Caribisch gebied, in het NAVO vlootverband en diverse grote NAVO oefeningen. Ook voor opleidingen is het vaak een platform geweest. In 2020 is besloten de Van Speijk in de vaart te houden. Vervolgens heeft de marine alles gedaan het fregat op zee te houden. Dat lukt nu dus niet meer.

COVID-19: 9648 nieuwe besmettingen en 20 doden, totaal 1.435.854 en 17.002

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9648 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.435.854 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 289 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1843 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 839 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 20 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.002 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Weinig in Amsterdam, veel in Rozendaal

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen in onze omgeving allemaal wel iemand met een rijbewijs, maar wist je dat er gemiddeld gezien in Amsterdam het minste aantal mensen een autorijbewijs hebben en in Rozendaal het meest (op de peildatum van 1 januari 2021)? "In de gemeente Rozendaal was het autorijbewijsbezit in 2020 het hoogst, van elke 1.000 inwoners van 17 jaar of ouder hebben er 918 een rijbewijs. In Amsterdam was het rijbewijsbezit met 630 rijbewijshouders per 1.000 inwoners het laagst", zo weet het CBS ons te vertellen.

Het nutteloze feitje van de dag: Weinig in Amsterdam, veel in Rozendaal (WikiCommons/Erik Joling at Dutch Wikipedia)
Het nutteloze feitje van de dag: Weinig in Amsterdam, veel in Rozendaal (WikiCommons/Erik Joling at Dutch Wikipedia)

Thierry Baudet krijgt corona-boete

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland legt politiek leider Baudet van Forum voor Democratie een boete van 95 euro op voor het overtreden van de coronaregels tijdens een manifestatie op dinsdag 23 februari in de gemeente Urk.

Aanleiding voor de boete zijn de beelden op zijn twitteraccount en in de media waarop te zien is dat de politiek leider geen 1,5 meter afstand houdt tot omstanders. De boete is het standaard bedrag voor deze overtreding van artikel 1 van het Tijdelijk besluit veilige afstand.

Meer algemeen stelt het Openbaar Ministerie dat op organisatoren van een manifestatie of soortgelijke bijeenkomsten de verantwoordelijkheid rust ervoor te zorgen dat de coronaregels in acht worden genomen. Nu dit tijdens de manifestatie op Urk niet is gebeurd, en Baudet deze regels zelf niet in acht heeft genomen, kan een strafrechtelijke reactie niet uitblijven. Baudet is in maart over het incident gehoord.

Italiaan skipt al 15 jaar zijn werk in ziekenhuis

Een Italiaanse man die 'werkzaam' is bij het Ciaccio ziekenhuis in de stad Catanzaro in het zuiden van Italië is al sinds 2005 niet meer op zijn werk verschenen. Desondanks is zijn salaris gewoon doorbetaald en heeft hij de afgelopen 15 jaar zo'n €538.000,- ontvangen zonder ook maar een vinger te hoeven uitsteken.

De man stond officieel te boek als ambtenaar en werd in 2005 overgeplaatst naar het ziekenhuis, vrijwel direct besloot hij om niet meer op zijn werk te verschijnen. Volgens de politie heeft hij de manager destijds bedreigd waardoor er geen actie werd ondernomen voor zijn verzuim. Nadat de betreffende manager met pensioen is gegaan wist niemand überhaupt meer dan de man er werkte.

Momenteel is er door de politie een onderzoek ingesteld en wordt de man beschuldigd voor onder meer fraude, afpersing en misbruik van publiek geld. Zes andere managers die mogelijk meehielpen het verzuim onder de radar te houden worden ook onderzocht op medeplichtigheid.

Aantal ontmantelde hennepkwekerijen blijft dalen

De politie heeft in 2020 2894 hennepkwekerijen ontmanteld. Dat zijn er 704 minder dan een jaar eerder. Daarmee zet de dalende trend van de laatste jaren zich voort.

Het aantal ontdekte hennepkwekerijen neemt al een aantal jaar op rij af. Ter vergelijking: in 2016 waren het er nog ruim vijfenhalfduizend. Opmerkelijk is dat in 2020 meer kwekerijen werden aangetroffen in de buitenlucht dan het jaar ervoor. In 2020 waren dat er 436, een stijging van 86 ten opzichte van 2019. Toen ontmantelde de politie 350 buitenkwekerijen. De oorzaak van de structurele daling van het aantal ontmantelingen is lastig te duiden, onder meer doordat er sprake is van lokale verschillen. Het is niet aannemelijk dat er simpelweg minder hennepkwekerijen in Nederland zijn. Wel ligt er veel druk op basisteams, waardoor er minder capaciteit is voor de aanpak van hennepteelt.

Belang van melden
Meld Misdaad Anoniem kreeg afgelopen jaar 4300 tips van burgers over mogelijke hennepkwekerijen, een stijging van driehonderd meldingen ten opzichte van 2019. Het aantal meldingen van hennepkwekerijen in woningen steeg met acht procent, terwijl het aantal tips over hennepkwekerijen in bedrijven juist met zeven procent afnam. De oorzaak hiervoor ligt vermoedelijk in het feit dat veel meer mensen het afgelopen jaar thuis werkten vanwege de coronamaatregelen. De meldingen hebben geleid tot succesvolle ontmanteling van meerdere hennepkwekerijen. Dit onderstreept het belang van het melden van vermoedens bij de politie.

Ondermijnende criminaliteit
Max Daniel, landelijk portefeuillehouder Drugs, benadrukt dat blijvende aandacht voor georganiseerde hennepteelt belangrijk is. ‘Daarachter schuilt een wereld van ondermijnende criminaliteit. Bovendien brengen kwekerijen grote risico’s met zich mee voor de omgeving, zoals brandgevaar en waterschade.’ Ook energiediefstal brengt veel maatschappelijke kosten met zich mee. Naar schatting van de netbeheerders zijn in Nederland zo’n dertigduizend hennepkwekerijen die elk jaar bijna een miljard KWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam en komt neer op een kostenpost van zo’n zestig miljoen euro. De omvang van de diefstal is al jaren stabiel.

Structureel investeren
Binnen de georganiseerde drugscriminaliteit geldt hennepteelt als ‘instapdelict’, waarbij vooral sociaal kwetsbaren worden verleid om snel geld te verdienen. Maar je kunt vaak maar één keer nee zeggen tegen ondermijning. Wees je dus bewust van de risico’s, waarschuwt Daniel. ‘Wie deze keiharde wereld eenmaal betreedt, kan er niet zomaar uitstappen. Alles draait om macht en geweld’, geeft hij aan.

Genshin Impact voor PS5 in beeld

Genshin Impact, de free-to-play open wereld game van Chinese ontwikkelaar miHoYo, krijgt samen met de 1.5 update een PS5-versie op 28 april. Volgens miHoYo kunnen spelers features verwachten zoals 4K resolutie, snellere laadtijden en verbeterde texturen. Echte DualSense support is er nog niet. MihoYO zegt in een persbericht dat ze nog aan het experimenteren zijn met haptic feedback en dat een controller update later zal volgen.

Bekijk de game in actie op de PS5 hieronder.

Celeste-ontwikkelaar kondigt Earthblade aan

Maddy Thorson en Extremely OK Games hebben Earthblade aangekondigd. Deze nieuwe game, die waarschijnlijk pas over een paar jaar uitkomt, is een '2D explor-action game'. Thorson was eerder verantwoordelijk voor grote indie hits zoals TowerFall en Celeste.

"We hadden vier prototypes nodig om bij Earthblade te komen. We hopen de game binnen twee jaar uit te brengen, maar we gaan zo lang nemen als nodig is", aldus Thorson. Er zijn nog geen platforms aangekondigd voor de game.

FOK! Wat een weer: droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag zijn er vooral in de zuidelijke helft van het land zonnige perioden, in het noorden en midden zijn er met name vanochtend ook wolkenvelden. Het blijft overal droog. De temperatuur varieert aan het begin van de ochtend van -2°C plaatselijk landinwaarts tot 6°C in het noordelijk kustgebied. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot 13°C plaatselijk in het zuiden. De noordelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag verandert er weinig aan dit beeld en beperken de wolkenvelden zich tot de noordelijke helft. In de zuidelijke helft blijft het breed opgeklaard en kan het plaatselijk nevelig worden. De minima liggen rond het vriespunt, in het noordwestelijk kustgebied rond 5°C. De wind is zwak, langs de kust matig, en komt uit noordelijke richtingen.

Vrijdag overdag is er veel zon en ontstaan er stapelwolken. In het noordoosten blijven er enkele wolkenvelden aanwezig. De maxima lopen uiteen van 10°C in het Waddengebied tot 14°C in het zuiden, bij een zwakke tot matige noord- tot noordwestenwind. (Bron: KNMI)

Pukeko9 (Foto: Pukeko)
Pukeko maakte onlangs deze fraaie foto op het platteland. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe onthullingen uit de Rutte-doctrine, krijgen we nog een Rutte IV ?

De Tweede Kamer wil opnieuw opheldering van premier Mark Rutte over de toeslagenaffaire. Aanleiding zijn berichten van RTL Nieuws dat het kabinet in 2019 de afspraak zou hebben gemaakt dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hier om had gevraagd. Volgens Rutte is er ‘niets vreemds of onoorbaars gebeurd’.

Zien we nog een Rutte IV uit deze verkiezingen voortkomen ?

Mark Rutte (Afbeelding: Pixabay)
Mark Rutte (Afbeelding: Pixabay) 

Jongen (13) plunderde bij avondklokrellen, ouders moeten 18.000 euro schade betalen

Een 13-jarige Eindhovense jongen plunderde de Jumbo-supermarkt in Eindhoven tijdens de avondklokrellen op 24 januari en stond vandaag voor de kinderrechter. Zijn ouders draaien op voor zijn gemaakte schade en moeten 18.000 euro betalen. Zo meldt het AD

Vlak nadat de avondklok werd ingevoerd trokken in Eindhoeven enkele honderden jongeren er op uit. De reltrappers begaven zich naar het station waar ze een enorme schade hebben aangericht. Ramen werden ingegooid, terrassen overhoop gesmeten, een auto van ProRail werd in de fik gestoken en de Jumbo supermarkt in het stationsgebouw werd geplunderd. De schade liep tot in de tonnen. 

De 13-jarige puber die vandaag voor de kinderrechter moest voorkomen was bij de rellen in Eindhoven. Hij deed mee aan de plunderingen én gooide met stenen door ruiten op het station. Het Openbaar Ministerie eiste een leerstraf van 35 uur en een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur. De rechter was het daarmee eens, daarnaast besloot de rechter dat de ouders van de jongen opdraaien voor een bedrag van bijna 18.000 euro aan veroorzaakte schade.

Zie ook: Ouders die opdraaien voor de schade die hun kind heeft veroorzaakt, hoe zit dat?

Verdachte aangehouden voor mensensmokkel en zorgfraude PGB

Een vijftigjarige vrouw is vandaag in Oegstgeest aangehouden door de Recherche Inspectie SZW op verdenking van mensensmokkel en valsheid in geschrifte (zorgfraude). Zij haalde Braziliaanse vrouwen naar Nederland om voor haar gehandicapte dochter te zorgen. De dames hadden geen werkvergunning en werden vermoedelijk onderbetaald. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het OM.

Volgens de Recherche Inspectie SZW heeft de verdachte in ieder geval vanaf 2018 diverse Braziliaanse vrouwen wederrechtelijk laten verblijven en illegaal tewerkgesteld in Nederland. Twee Braziliaanse dames hebben onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan tegen verdachte.

Betrokkenen moesten bij de verdachte thuis in Oegstgeest de zorg verlenen voor haar gehandicapte dochter. Daarnaast moesten zij ook huishoudelijke werkzaamheden verrichten in het huis van de verdachte en schoonmaakwerkzaamheden bij kennissen van de verdachte. Mochten deze kennissen op de hoogte zijn geweest van de illegale status van de Braziliaanse dames, dan maken zij zich ook schuldig aan een strafbaar feit.

De Braziliaans dames werden vermoedelijk betaald uit PGB gelden die waren toegewezen aan de dochter van verdachte om haar zorg meer te bekostigen. Het vermoeden bestaat dat verdachte een katvanger heeft ingeschakeld om als zorgaanbieder te figureren. De verdachte heeft vermoedelijk valse facturen op naam van het zorgbedrijf van de katvanger ingediend bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank) om gelden te declareren vanuit het PGB voor de zorgverlening aan haar dochter. De katvanger stond enkel op papier als de zorgverlener geregistreerd, maar de feitelijke zorg werd verleend door de Braziliaanse dames.

De Braziliaanse dames ontvingen veel minder geld dan waar zij recht op hadden gezien de uitgekeerde PGB-gelden door de SVB. De katvanger kreeg hiervan een bescheiden beloning en de rest heeft de verdachte zelf gehouden.

Ouders die opdraaien voor de schade die hun kind heeft veroorzaakt, hoe zit dat?

De ouders van een jongen van 13 moeten opdraaien voor de duizenden euro's schade die hun zoon heeft aangericht tijdens de rellen in Eindhoven op 24 januari. Dat bepaalde de rechter gisteren conform onze eis in deze zaak. Het leidt tot veel vragen op social media.

Wij legden de meest gestelde vragen voor aan de officier van justitie.

Waarom moet alle schade volgens het OM vergoed worden door de daders?
“Iedereen heeft gezien dat er enorm veel schade is aangericht. Er zijn tal van ruiten vernield en andere spullen vernield of gestolen. Wij vinden dat de daders hiervoor op moeten draaien. Slachtoffers kunnen schade verhalen op de verdachte die een strafbaar feit heeft gepleegd. Dat gebeurt door het indienen van een zogenaamde vordering benadeelde partij. De rechter beslist uiteindelijk of iemand schade moet terugbetalen.”

Waarom moeten in dit geval de ouders betalen?
“Wanneer een kind nog geen 14 jaar oud is, dan is degene die het ouderlijk gezag uitoefent of die de voogd is aansprakelijk voor de daden van het kind. Dat staat in de wet. In veel gevallen gaat het dus om de ouders. Trapt je kind per ongeluk een bal door een ruit van de buren? Dan zijn de ouders óók aansprakelijk.”

Daar ben je toch voor verzekerd als ouder?
“In het geval van die bal door de ruit wel, maar wanneer er sprake is van opzet wordt het een ander verhaal. In de voorwaarden van verzekeringsmaatschappijen zijn dit soort gevallen uitgesloten.”

Wat als ouders niet kunnen betalen?
“Er wordt altijd goed gekeken naar de financiële mogelijkheden en onmogelijkheden die mensen hebben en met het Centraal Justitieel Incassobureau kunnen altijd betalingsregelingen worden getroffen. Wanneer mensen niet nu kunnen betalen zijn er over een tijd misschien wel mogelijkheden. Daar wordt allemaal naar gekeken.” Op de site van het CJIB lees je daarover meer.

Wordt het schadebedrag niet verdeeld onder de daders?
Zeker bij openlijke geweldpleging ben je als groep verantwoordelijk voor wat er gebeurt. En dus draai je als groep ook op voor de schade. De rechter kan bepalen dat ieder lid van de groep voor het gehele bedrag aansprakelijk wordt gesteld. Het geld wordt geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau. Het is verder aan de daders onderling hoe ze de boel verdelen. Uitgangspunt is dat dit niet het probleem is van de benadeelde partij. Die krijgt gewoon zijn geld.

Wordt alle schade uiteindelijk vergoed?
Het zijn voor daders vaak flinke bedragen, maar het geld staat niet in verhouding tot de werkelijk aangerichte schade. Toch gaat er een heel duidelijk signaal vanuit: wie de boel vernielt die betaalt de schade.

 Zie ook: Jongen (13) plunderde bij avondklokrellen, ouders moeten 18.000 euro schade betalen

Eis OM in hoger beroep: tot 4,5 jaar cel voor handel in cobra's en mortierbommen

10.980 cobra’s, 9.368 mortierbommen, 857 flowerbeds, 304 Chinese rollen, 120 Romeinse kaarsen en 192 lawinepijlen. Allemaal illegaal vuurwerk opgeslagen in bunkers aan weerszijden van de Noord Limburgse-Duitse grens. Klaar om verhandeld te worden voor de particuliere markt. Levensgevaarlijk vuurwerk als het niet door professionals wordt afgestoken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag in hoger beroep twee keer 4,5 jaar gevangenisstraf tegen twee mannen uit Nieuwegein (32 en 30). Zij worden onder meer verdacht van handel in dat illegale vuurwerk en het leiding geven aan een criminele organisatie. Een derde man uit Nieuwegein (26) was in de ogen van het OM “enkel” lid van die organisatie. Daarom eiste de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), tegen hem dertig maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk.

In hoger beroep
De rechtbank veroordeelde de twee mannen van 32 en 30 jaar tot drie jaar gevangenisstraf. De derde man kreeg een celstraf van vijftien maanden opgelegd, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Bovendien vond de rechtbank voor hem een werkstraf van 180 uur passend. Zowel de verdachten als het OM gingen tegen het op 12 juni 2018 gewezen vonnis in hoger beroep. Het OM omdat het de straf te laag vond.

Meer dan 35.000 kilo vuurwerk
De handel van de verdachten kwam in oktober 2016 aan het licht tijdens invallen van de politie. In Arcen werden twee van de drie verdachten aangehouden. De derde arrestatie was in Nieuwegein. De politie vond meer dan 35.000 kilo verboden vuurwerk. Volgens de AG hadden de verdachten maar één doel: “Veel geld verdienen. Aan regels en veiligheid hadden ze geen boodschap.”

Levensgevaarlijk
“En wat nu altijd zo vervelend is van illegale handel. Het gaat er niet alleen om dat er geen BTW wordt afgedragen”, zegt de AG in haar requisitoir. “Het belangrijkste is dat er een goede reden is om deze handel te verbieden, namelijk dat het veel te gevaarlijk is. Dat geldt voor drugs, maar ook voor illegaal vuurwerk. Bij drugs geldt het gevaar pas op termijn, bij vuurwerk kan één knal fataal zijn. […] En voor onbeholpen hobbyisten is het soort vuurwerk dat de politie aantrof in de bunkers in het Duitse Kevelaer levensgevaarlijk spul.”

Plan voor 'vibratorwindmolens' zonder wieken stuit op flinke kritiek in Gelderland

Gelderland gaat onderzoeken of windmolens zonder wieken geschikt zijn om de klimaatcrisis te bestrijden. Windenergie-expert Gerard van Bussel ziet het echter niet zitten. "Wie wil een grote vibrator naast de deur? Voor een kunstmuseum of een seksclub is het aardig.”

De trillende witte palen zijn maximaal 8 meter hoog en hebben daardoor veel minder impact op de omgeving waar ze staan. Door de trillingen van de wind wordt stroom opgewekt.

"In Noorwegen en Spanje staan ze al", zegt een VVD-statenlid René Westra, die enthousiast over dit plan is. "We komen erachter dat de weerstand tegen windmolens steeds groter is. Daarom willen we innovatie een kans geven."

Gerard van Bussel, expert op het gebied van windenergie en turbines, ziet niet zo veel heil in de Gelderse plannen. Hij noem de witte paal 'een hebbedingetje'.

"Voor één zo'n paal geldt al dat je ontzettend je best moet doen om er net zoveel stroom uit te halen als uit een zonnepaneel. Dan weet je eigenlijk al genoeg. Hier komt elektriciteit uit die veel te duur is."

Van Bussel vraagt zich verder af of mensen gelukkig worden van het geluid dat ook deze trillende palen maken. "Geluid door de wieken is bij hoge windmolens ook een kwestie, maar deze palen trillen steeds op dezelfde frequentie. Die is wel laag, maar het geluid is er. Ik weet niet hoeveel mensen een grote trillende vibrator naast het huis willen hebben."

Efteling gaat zaterdag niet open voor testevenement van Fieldlab

De Efteling gaat zaterdag niet open voor het testevenement van Fieldlab. Er hebben zich 4.000 belangstellenden aangemeld, terwijl was gerekend op 8.000 en dat aantal is te weinig om gedegen onderzoek te doen. Zo meldt BN de Stem.

Abonnementhouders van de Efteling hadden niet veel zin om naar de Fieldlab-testdag te gaan aanstaande zaterdag. Sinds maandag waren er gratis kaarten beschikbaar voor abonnementhouders en gasten die in een hotel of vakantiehuisje verblijven, maar de verwachte stormloop bleef uit. 

Hierop besloot Fieldlabs de proef stop te zetten. "Evenementen moeten worden uitgevoerd met een verhoogd bezoekersaantal. Met een aantal van 4.000 bezoekers zou de onbenutte capaciteit van attracties en park veel te groot zijn, voor een reële vergelijking met een normale situatie”, meldt Fieldlab.


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #52 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #304
special
Random Pics van de Dag #303
preview
Apex Legends: Legacy
special
Random Pics van de Dag #302
special
Random Pics van de Dag #301
©FOK.nl e.a.