Plan voor 'vibratorwindmolens' zonder wieken stuit op flinke kritiek in Gelderland

Gelderland gaat onderzoeken of windmolens zonder wieken geschikt zijn om de klimaatcrisis te bestrijden. Windenergie-expert Gerard van Bussel ziet het echter niet zitten. "Wie wil een grote vibrator naast de deur? Voor een kunstmuseum of een seksclub is het aardig.”

De trillende witte palen zijn maximaal 8 meter hoog en hebben daardoor veel minder impact op de omgeving waar ze staan. Door de trillingen van de wind wordt stroom opgewekt.

"In Noorwegen en Spanje staan ze al", zegt een VVD-statenlid René Westra, die enthousiast over dit plan is. "We komen erachter dat de weerstand tegen windmolens steeds groter is. Daarom willen we innovatie een kans geven."

Gerard van Bussel, expert op het gebied van windenergie en turbines, ziet niet zo veel heil in de Gelderse plannen. Hij noem de witte paal 'een hebbedingetje'.

"Voor één zo'n paal geldt al dat je ontzettend je best moet doen om er net zoveel stroom uit te halen als uit een zonnepaneel. Dan weet je eigenlijk al genoeg. Hier komt elektriciteit uit die veel te duur is."

Van Bussel vraagt zich verder af of mensen gelukkig worden van het geluid dat ook deze trillende palen maken. "Geluid door de wieken is bij hoge windmolens ook een kwestie, maar deze palen trillen steeds op dezelfde frequentie. Die is wel laag, maar het geluid is er. Ik weet niet hoeveel mensen een grote trillende vibrator naast het huis willen hebben."