Duitse turnsters zijn klaar met seksisme: met lange pijpen naar het EK

Duitse turnsters grijpen de EK in Basel aan om een statement te maken tegen seksisme. Sarah Voss droeg op de openingsdag een turnpak met lange mouwen en lange pijpen. Haar landgenoten Elisabeth Seitz en Kim Bui hebben aangekondigd vrijdag in de meerkampfinale het voorbeeld van Voss te volgen. Meer hierover in het AD.

"Als onderdeel van het Duitse nationale team zijn we ook een rolmodel voor veel jongere atleten en we willen ze laten zien hoe ze zichzelf esthetisch kunnen presenteren in een andere vorm van kleding zonder zich ongemakkelijk te voelen bij bepaalde elementen", aldus de zevendvoudig wereldkampioene op de balk.

Het idee hiervoor ontstond afgelopen zomer. "Onze verandering van inzicht begon enige tijd geleden", meldde Ulla Koch, hoofdtrainer van de Duitse turnsters. De reden was dat een atlete naar haar toe kwam en zei dat ze zich naakt voelde in de normale hooguitgesneden oufit. Daar moet een trainer actie op ondernemen. "Onze meisjes moeten zich prettig voelen in hun outfit," zei Koch.