COVID-19: 20 buitenlandse studenten in BelgiŽ besmet met Indiase variant

Twintig Indiase studenten in België zijn besmet geraakt met de Indiase variant van het COVID-19 coronavirus zo meldt de VRT. Op 12 april kwamen de studenten aan met het vliegtuig in Parijs en zijn vanaf daar per bus naar Aalst en Leuven vervoerd. De groep Indiase studenten bestaat in totaal uit 43 mensen en zou een opleiding in de verleegkunde gaan volgen.

Bij aankomst in Parijs testten alle studenten negatief. 'Waarschijnlijk zat er op de bus een superverspreider, die door de mazen van het net geglipt is en die de anderen geïnfecteerd heeft. Vijf dagen later, op 17 april, zijn de eerste studenten ziek geworden', aldus viroloog Marc Van Ranst.

Opvallend is volgens Van Ranst dat een deel van de studenten al gevaccineerd was. Wetenschappers vermoeden dat de huidige coronavaccins minder goed werken tegen de Indiase variant.

Volgens Van Ranst is de kans klein dat ze andere mensen besmet hebben. 'Ze hebben natuurlijk contact gehad met de chauffeur van die bus, maar hij heeft negatief getest. Verder hebben ze geen hoogrisicocontacten gehad. Vanaf het moment dat ze aangekomen zijn, zijn ze in quarantaine gegaan, zoals dat voorgeschreven is.'