Amerikaanse politie geeft bodycam video vrij van neerschieten Adam Toledo (13)

In maart werd een jongen van 13 van Zuid-Amerikaanse afkomst doodgeschoten door politieagenten in de Verenigde Staten. De agenten waren afgekomen op meldingen van schoten en troffen ter plaatse twee jongens aan die het op een rennen zetten toen de politie arriveerde. De nu vrijgekomen bodycam-video zorgt voor veel ophef. Om verdere rellen te voorkomen, roept de burgemeester van Chicago op tot rust.

De politie van Chicago heeft donderdag (lokale tijd) een bodycam opname  van het voorval vrijgegeven. De beelden laten zien hoe Adam Toledo samen met Ruben Roman (21) in de vroege ochtenduren van 29 maart wegrent van politieagenten, stopt, zijn handen omhoog doet op verzoek van de politie en op dat moment wordt geraakt door een kogel in de borst.

Volgens het parket droeg de 13-jarige een wapen, maar op de video-opnames is niets te zien op het moment van neerschieten. Burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, noemde de opnames "schokkend" en riep de bevolking op om zich rustig te houden. Ze vroeg aan de burgers om de uitkomst van het onderzoek naar het incident af te wachten. "We leven in een stad die getraumatiseerd is door een lange geschiedenis van politiegeweld en wangedrag", zei Lightfoot. Woede en pijn over het incident zijn begrijpelijk. Amerikaanse media meldden dat de politieoperatie plaatsvond omdat er in het gebied schoten waren gemeld.

De dag nadat de bodycam-beelden vrij werden gegeven hebben duizenden mensen een protestmars gelopen door Chicago. 'Adam verdiende te leven'. De massale actie trok inwoners uit de hele stad die ook geschokt en woedend  zijn door de beelden en beschrijvingen van hoe Toledo op de ochtend van 29 maart werd neergeschoten.

De video van de bodycam laat in detail zien hoe Toledo een paar seconden door een steegje in Little Village rende voordat hij de bevelen van agent Eric Stillman gehoorzaamde om stil te staan en zijn handen te tonen. Een bewakingsvideo van een nabijgelegen gebouw leek te laten zien dat Toledo een pistool weggooide achter een hek, vlak voordat Stillman hem neerschoot. Direct na de schietpartij is daar ook een pistool aangetroffen.

Terwijl de zevende klasser zijn handen opheft en zich naar Stillman draait, vuurt de agent snel en raakt Toledo in de borst. Politieambtenaren zeiden dat er minder dan een seconde was verstreken tussen het einde van de achtervolging en het schieten. De tiener stierf ter plaatse en werd vorige week tijdens een privébegrafenis begraven.

In de Verenigde Staten komt geweld door politieagenten regelmatig voor. Afgelopen zondag schoot een vrouwelijke politieagent in Brooklyn Center, in het noorden van Minneapolis, een 20-jarige zwarte vrouw neer bij een verkeersstop. Als gevolg van dit incident waren er protesten onder het motto "Black Lives Matter", een aantal van deze protesten liepen op rellen en plunderingen uit.