Nederlandse tennissters verder in Billie Jean King Cup

De Nederlandse tennissters hebben zaterdag de ontmoeting met China in de play-offs van de Billie Jean King Cup met 3-2 gewonnen. Arantxa Rus en Demi Schuurs waren in Den Bosch in het beslissende dubbelspel met 6-1 en 6-4 te sterk voor Zhang Shuai en Yifan Xu.

Door de overwinning mag Nederland volgend jaar meedoen aan de qualifiers voor de Billie Jean King Cup Finals. In februari 2020 ging de formatie van captain Paul Haarhuis ten onder tegen Belarus, waardoor Nederland dit jaar een play-off moest spelen. Bij een nederlaag deze week was Oranje gedegradeerd naar de regiozone.

Na vrijdag stond het 1-1 tussen Nederland en China. Lesley Pattinama-Kerkhove moest op dag twee als eerste de baan op. Ze verving Kiki Bertens, die aan de kant bleef vanwege opspelende achillespeesklachten. Ze verloor in drie sets van Wang Xiyu. Het werd 6-3, 5-7 en 6-4. Vervolgens was het de beurt aan Arantxa Rus die wel wist te winnen. Wang verstapte zich echter in set twee op 3-3 en gaf een game later op met een bovenbeenblessure. 

Pattinama-Kerkhove zou in de beslissende wedstrijd een koppel vormen met dubbelspecialist Schuurs - de nummer elf van de wereld in die discipline - maar na overleg tussen de speelsters en captain Haarhuis mocht Rus opnieuw de baan op.

De Nederlandse vrouwen begonnen sterk aan de partij tegen Zhang en Xu en verloren in de eerste vijf games slechts drie punten. Mede door twee love breaks werd de eerste set binnen 23 minuten veiliggesteld, maar in de tweede set boden de Chinese tennissters meer weerstand. Zhang en Xu kwamen zelfs een break voor, maar die gaven die direct weer uit handen. Vervolgens verloren zelfs twee servicegames op rij. Rus en Schuurs sloegen op 4-3 drie breakpoints weg en hadden even later op 5-4 aan één matchpoint genoeg om de zege veilig te stellen.

De ontmoeting met China was de laatste wedstrijd van de Nederlandse tennissters onder leiding van Haarhuis, die na acht jaar afzwaait als teamcaptain. Het is nog niet bekend wie de voormalige nummer één in het dubbelspel opvolgt als coach.