FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 februari 2021

Uitslag RKC - FC Emmen

RKC heeft na tien wedstrijden in de eredivisie eindelijk weer eens gewonnen. Tegen FC Emmen maakte Ahmed Touba in de slotminuut met een prachtig doelpunt de enige goal van de wedstrijd, waardoor RKC een belangrijke zege boekte in de strijd om degradatievoetbal.

Goed was het niet tussen RKC en Emmen, maar de thuisploeg kreeg in de eerste helft de betere kansen van de twee ploegen. Thijs Oosting was twee keer dicht bij de openingsgoal. De aanvallende middenvelder raakte uit een corner de paal en daarna kreeg hij nog een goede kans, maar die werd net geblokt.

Na rust kwam Emmen bijna op voorsprong. Michael de Leeuw kreeg de kans maar zijn inzet ging over. Daarna bleef het erg slordig tussen de beide teams en leek het een 0-0 gelijkspel te gaan worden worden. Dat was echter totdat Ahmed Touba in de slotminuut uit een corner fantastisch uithaalde en hiermee RKC alsnog de drie punten bezorgde.

RKC neemt daardoor afstand van de degradatieplekken in de eredivisie. Het verschil met Willem II, de nummer vijftien in de eredivisie, is nu zes punten, al hebben de Tilburgers wel twee wedstrijden minder gespeeld. FC Emmen blijft op de achttiende plaats staan met slechts zes punten uit 22 wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 0

FC Emmen

 90' Touba    
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten
v.d.Venne (Sow/77)
Anita
Tahiri (Azhil/77)
Daneels
Oosting (Damascan/86)
John (Stokkers/66)
  Verrips
v.Rhijn
Araujo
Bakker
Rhyner (Veendorp/46)
Pena
J.Vlak (Laursen/61)
De Leeuw
Ben Moussa (Bernadou/46)
K.Frei
Gladon

Random Pics van de Dag #232

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duitse skeletonners verdedigen wereldtitels, Bos sluit goed af als 11e

In het Duitse Altenberg is het wereldkampioenschap skeleton vrijdag alweer afgesloten. Na de eerste twee runs van donderdag volgden op vrijdag de twee beslissende runs in de strijd om de wereldtitels.

Vrouwen
De derde run begon met Jacqueline Lölling als leidster. De Duitse werd gevolgd door de Russische Elena Nikitina (+0,11), met landgenote Tina Hermann (+0,24), de Amerikaans Katie Uhlaender (+0,71) en de verrassende Russische Alina Tararychenkova (+0,75) ook nog in de top-5.

In run drie ging het bepaald niet best voor Nikitina: ze leverde exact een volle seconde in bij Lölling. Hermann naderde Lölling tot op 0,17 seconden, Uhlaender (+1,28) bleef op haar positie staan, voor Tararychenkova en Griebel (beiden +1,37). Kimberley Bos kende een prima run, maar wist haar veertiende plek niet te verbeteren.

Bos sloot haar WK af met een uitstekende laatste run en wist drie plekken te winnen. Griebel en Tararychenkova noteerden dezelfde tijd en bleven hun plek dus delen, Uhlaender viel terug tot 0,21 seconden achter beide dames en zag een medaillekans zo door haar vingers glippen.

Nikitina leek haar medaille uit handen te geven, maar hield nét genoeg over: ze dook 0,02 seconder onder de tijd van de twee leidsters door. Hermann nam met maar liefst 1,68 seconden de leiding over en legde de druk vol op Lölling en dat bleek genoeg: met 0,11 seconden pakte Hermann als eerste vrouw ooit haar vierde wereldtitel, voor Lölling en Nikitina.

Mannen
Na de eerste dag was het razendspannend: Alexander Tretiakov stond op één, maar de Rus werd op de voet gevolgd door de Duitsers Felix Keisinger (+0,04) en Christopher Grotheer (+0,06), terwijl Tretiakov's jonge landgenoot Evgeniy Rukosuev (+0,49) en de derde Duitser, Alexander Gassner (+0,66), paraat stonden om te profiteren van eventuele fouten.

Keisinger verloor flink wat in run drie en kwam op 0,43 seconden van Tretiakov te staan, maar Grotheer deed de Duitsers wél juichen: de verdedigend wereldkampioen dook 0,21 seconden onder Tretiakov's tijd door. Rukosuev kwam op 0,96 seconden te staan en benaderde Keisinger's bronzen plek, Gassner kwam op 1,08 seconden te staan en had zo nog een kansje op een medaille.

In de beslissende run opende Gassner de top-5 met een machtige afdaling, waarmee hij Rukosuev in elk geval te grazen nam. Keisinger hield het ook niet vol: 0,23 seconden langzamer dan Gassner, die zo zeker was van een medaille. Tretiakov denderde sterk naar beneden en pakte met maar liefst 0,92 seconden de leiding, met alleen Grotheer te gaan.

De Duitser kreeg het voor elkaar en met 0,28 seconden verdedigde hij zijn wereldtitel, de vierde in vier onderdelen die dat op dit WK tot dusver wist te doen: twee keer in het skeleton, twee keer in het bobsleeën.

Biatleet Ponsiluoma verrast met wereldtitel sprint

Op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka is de eerste individuele wereldtitel vergeven. Vrijdag kwamen de mannen in actie op de sprint: 10 kilometer met twee schietbeurten.

Martin Ponsiluoma vertrok als zesde het ging uitstekend voor de Zweed, achtste in de World Cup en bezig aan het seizoen van zijn doorbraak. Hij schoot alle tien schijven omver en was op de langlaufski's vrij rap onderweg.

Johannes Dale leek hem eventueel te bedreigen, maar de Noor ging bij de staande schietbeurt in de fout en klopte zijn landgenoot Johannes Thingnes Bø met één tiende van een seconde. Dat was echter niet genoeg voor een podiumplek, zo bleek niet veel later.

De Fransman Emilien Jacquelin was met één misser al zo'n tien seconden sneller dan Dale, die op dat moment nog op plek drie stond. Simon Desthieux was nog onderweg en met tien treffers pakte hij op 11,2 seconden van Ponsiluoma het zilver, voor Jacquelin (+12,9).

Ballerini opnieuw de beste in de Tour de la Provence

Davide Ballerini heeft na de openingsrit ook de tweede etappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Italiaan van Deceuninck- Quick Step was in een sprint heuvelop net iets sneller dan Giulio Ciccone. Door de zege verstevigde Ballerini de leiding in het algemeen klassement.

De tweede etappe in deze Tour de la Provence van Cassis naar Manosque verliep over een golvend parcours met op het einde een klein klimmetje. Vroeg in de etappe reden vijf renners weg uit het peloton en namen een mooie voorsprong, maar in het peloton zorgde Deceuninck-Quick Step samen met Trek-Segafredo voor de achtervolging.

Op zo’n 40 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Door de vele regenval ging onder meer Arnaud Démare onderuit en zou niet meer meespelen voor de dagzege. Ondanks de valpartijen bleef het peloton jagen op de koplopers en in de laatste twintig kilometer waren ze allemaal ingerekend en kon het peloton zich gaan opmaken voor een lastige en nerveuze finale, mede door het weer.

In de laatste kilometers waren er nog verschillende valpartijen. Alexandr Vlasov gleed weg en in de valpartij nam hij wereldkampioen Julian Alaphilippe mee in zijn val en de twee konden niet mee doen voor de dagzege. Ondanks dat Deceuninck-Quick Step een mannetje moest missen maakte Davide Ballerini het opnieuw af voor de Belgische ploeg. Voor de Italiaan was het alweer zijn tweede zege in twee dagen en is ook de leider in de Franse rittenkoers, waar zaterdag de rit naar de Mont Ventoux/Chalet Reynard op het programma staat.

Hulpeloze man in rolstoel achtergelaten, getuigen gezocht

De politie is een onderzoek gestart nadat in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 februari een ernstig gehandicapte man in een rolstoel werd aangetroffen in de omgeving van de brandweerkazerne aan de Burgemeester Elsenlaan in Rijswijk.

Een voorbijganger waarschuwde de hulpdiensten toen hij de man in de rolstoel zag staan. De aangetroffen man is met onderkoelingsverschijnselen direct vervoerd naar het ziekenhuis. Door zijn handicap kan de man niet communiceren. Hij had ook geen identiteitsbewijs bij zich. De politie schat in dat hij rond de twintig jaar oud is. Wel is bij de man een briefje gevonden waarin onder andere staat dat zijn moeder niet meer voor hem kan zorgen, zijn familie dakloos is en dat hij daarom is achtergelaten. Het onderzoeksteam komt graag in contact met zijn familieleden om met hen de mogelijkheden voor hulpverlening te bespreken.

De politie onderzoekt door wie de man daar is neergezet en hoe hij in Rijswijk is terecht gekomen. De man kan zich namelijk niet zelfstandig verplaatsen. Verder doet de politie onderzoek naar de identiteit van de aangetroffen man. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update hierover 16:43: man is blijkbaar door familie daar achtergelaten, zo blijkt uit een op hem gevonden briefje. Meer hier.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Instagram-wegpiraten gepakt

Naar aanleiding van een groot aantal filmjes op Instagram en TikTok hebben twee mannen proces-verbaal gekregen. Een van hen moest zijn rijbewijs inleveren. De verdachten zijn een 18-jarige man uit Den Oever en een 20-jarige inwoner van Heiloo.

Recent kreeg de politie een Instagramfimpje doorgemaild waarop opnames waren te zien vanuit de cabine van een auto die op dat moment op de A9 ter hoogte van Heemskerk reed. De bestuurder filmde de kilometerteller die op 220 km stond. 

Toen de politie verder ging zoeken op internet werd een veertigtal filmpjes op Instagram en TikTok gevonden met allerlei onbehoorlijk en verkeersgevaarlijk gedrag. Zo werd binnen de bebouwde kom van Alkmaar een snelheid gehaald van 190 km per uur en op een nog onbekende weg een snelheid van 265 km per uur.

De filmpjes leidden naar twee verdachten die op het politiebureau werden uitgenodigd voor het afleggen van een verklaring. Van de verdachte uit Heiloo werd het rijbewijs ingevorderd door de politie. Hij bleek beginnend bestuurder te zijn. Hij had nog geen jaar een rijbewijs.

Nijmegenaar krijgt 45 dagen cel voor bedreigen Mark Rutte via Twitter

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijmegen voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte via een Twitterbericht. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 45 dagen met aftrek op. Verder legt de rechtbank een contactverbod met Rutte op van 3 jaar.

De 50-jarige man plaatste op 23 april 2020 een bericht op Twitter met onder meer de tekst: 'Rutte is v voor maandag ochtend dood 100% en NIEMAND zal er voor worden veroordeeld want deze man plaagt genocide'. Daarnaast was op zijn Twitteraccount een profielfoto te zien waarop hij met een vuurwapen tegen zijn hoofd stond afgebeeld. Rutte voelde zich door de inhoud van de tweet ernstig bedreigd. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij de minister-president van Nederland heeft bedreigd in de uitoefening van zijn publieke functie.

Vrijspraak bedreigen koning
De man werd ook verweten dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het bedreigen van de koning via een Twitterbericht. De rechtbank spreekt de man hiervan vrij, omdat uit de tweet af te leiden is dat deze aan een ander persoon dan aan de koning is gericht.

Strafbepaling
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat ambtsdragers hun taken moeten kunnen uitvoeren zonder te hoeven vrezen voor hun persoonlijke veiligheid. De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor bedreiging. Daarom oordeelt ze dat een gevangenisstraf een passende sanctie is. Uit een rapport van een psycholoog die de man heeft onderzocht, volgt dat de bedreiging de man in verminderde mate kan worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusie van de psycholoog over en weegt dit in strafverminderende zin mee.

Golikova houdt Kok van wereldtitel op 500m

Angelina Golikova heeft op de tweede dag van de wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen de titel op de 500 meter gepakt. De Russin schaatste naar een winnende tijd van 37,14.

De nog maar 20-jarige Femke Kok, die de vier wereldbekerwedstrijden dit seizoen won, veroverde het zilver in 37,28. Olga Fatkulina, ook uit Rusland, pakte in 37,45 het brons. Jutta Leerdam kwam met 37,61 net naast het podium terecht.

Suzanne Schulting eindigde mede door een slechte start met 38,75 in de middenmoot.

Rapper Bigidagoe opgepakt door arrestatieteam tijdens opname videoclip

Een arrestatieteam van de politie heeft vandaag meerdere aanhoudingen verricht in Amsterdam. Volgens verschillende misdaadjournalisten gaat het om rappers. Zo meldt AT5.

Een woordvoerder van de politie kan niet bevestigen dat de verdachten rappers zijn. Ze zegt dat de aanhoudingen zijn verricht vanwege een 'lopend onderzoek'.

Karspeldreef
Zeker twee aanhoudingen vonden plaats op de Karspeldreef. Een getuige die naar de supermarkt ging zegt tegen AT5 dat daar eerst gefilmd werd. 'Toen ik de winkel uitliep zag ik allemaal politie en het arrestatieteam buiten en zag ik een à drie mannen geblinddoekt tegen muren staan. Een paar minuten later kwamen er nog politiebusjes en auto's bij en werden de mannen afgevoerd.'

Een van deze verdachten zou rapper Bigidagoe zijn, melden Telegraafjournalist Wilson Boldewijn en Crimesite. Ook op sociale media wordt zijn naam genoemd.

Neergeschoten
De rapper werd in augustus neergeschoten in de Rivierenbuurt. Een paar dagen later werd de woning van zijn moeder onder vuur genomen.

De afgelopen tijd zou Danzel S., de alias van rapper Bigidagoe, een conflict hebben met een andere rapper, Chivv. Dat leidde tot deze videoclip. Daarin rapt Chivv over het feit dat de rivalen elkaars dure kettingen hebben afgepakt. Ook deze rapper zou volgens Crimesite zijn aangehouden.

Pastoor door politie uit pastorie gehaald

De politie stond vanochtend met een deurwaarder voor de Vredeskerk in Amsterdam-Zuid. Ze kwamen de ontslagen pastoor Pierre Valkering uit zijn ambtswoning halen. Hij weigerde te vertrekken ondanks een uitspraak van de rechter. Tientallen kerkelingen kwamen hem bij zijn woning steunen.

Valkering werd in 2019 ontslagen nadat hij in zijn boek openhartig vertelde over zijn homoseksualiteit, darkrooms en pornoverslaving. In een verklaring stelde het bisdom van Haarlem-Amsterdam dat de kerk 'alle begrip heeft voor menselijke zwakheid', maar het ook onverteerbaar vond dat hij niet zou willen streven naar een celibatair leven.

Gedwongen verhuizing
Sindsdien het ontslag is de pastoor meerdere malen verzocht te verhuizen. Vandaag moest de politie en de deurwaarder hem uit huis halen en vertrok hij onder dwang. "Ik moet nu weg op deze bijzondere manier en onder protest", zegt Pierre Valkering voor de ambtswoning van de Vredeskerk.

Valkering wilde eerst zijn aangespannen hoger beroep afwachten. Daarnaast is hij kwaad over een melding van grensoverschrijdend gedrag uit 2018. "Daar kan ik niet mee leven. Ik voel mij belasterd." Volgens hem is de melding nooit goed onderzocht. "De handtekening van de paus zelf staat er nota bene onder. Dat moet worden gecorrigeerd."

Lees ook: Homoseksuele pastoor wordt pastorie uitgezet

En daar zijn veel parochianen het mee eens. Ze kwamen hem met spandoeken uitzwaaien toen de pastoor in zijn Volvo luid toerend vertrok. Het bisdom Haarlem-Amsterdam zegt in een reactie dat de melding van overschrijdende gedrag geen enkele rol heeft gespeeld bij het ontslag van Valkering. Ze hebben hem wel een vervangende woning aangeboden.

Ook Oranje mannen pakken wereldtitel achtervolging

Bij het WK afstanden in Thialf in Heerenveen hebben de Nederlanse mannen in navolging van de vrouwen de wereldtitel gepakt. Nederland, met Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink die Sven Kramer verving, schaatsten naar 3.41,42 mede dankzij de laatste twee sterke rondes van Roest.

Canada veroverde het zilver voor de Russische mannen die de bronzen plak pakten. Noorwegen was vooraf een van de favorieten, maar Pedersen, Johansson en Engebråten kwamen met plek vier net naast het podium terecht.

WK-goud Nederlandse vrouwen op ploegachtervolging

Op dag twee van het wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Nederland de wereldtitel gepakt op de ploegachtervolging bij de vrouwen. Oranje, met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Ireen Schouten, bleef Canada in een rechstreeks duel net voor nadat ze in de laatste ronde het verschil maakte.

Blondin, Weidemann en Maltais, die beide wereldbekerwedstrijden dit seizoen wonnen, pakten vandaag het zilver. Het brons ging naar de Russische vrouwen.

Vanmiddag rijden de mannen nog de ploegachtervolging en komen de sprinters het ijs op voor de 500 meter bij zowel de mannen als de vrouwen.

COVID-19: 4385 nieuwe besmettingen en 66 doden, totaal 1.021.643 en 14.727

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten gesloten (geweest) is in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4385 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.021.643 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 182 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1370 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 32 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 534 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 66 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.727 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Milf van 23 heeft al 11 koters: 'Ik wil er 105'

Christina Ozturk houdt er een bijzondere hobby op na. Nog maar 23 jaar oud, heeft de Georgische milf al elf kinderen gemaakt. En ze wil nog zeker vele tientallen kinderen erbij.

Om het geld hoeft de niet-onknappe dame het niet te laten. Ozturk is namelijk getrouwd met een schatrijke hoteleigenaar die vele miljoenen op de bank heeft. Het moederschap heeft ze dan ook tot een kunstvorm verheven.

Bang dat de seks na al die vele koters voelt 'alsof je een banaan in een gang gooit', hoeft manlief Galip niet te zijn. Want van alle elf de koters, heeft de geboren Russin er slechts eentje zelf gebaard. "Zes jaar geleden ben ik bevallen van mijn eerste dochter, Vika", vertelt Christina. "De rest van de kinderen is genetisch gezien dan wel van ons, maar is via een draagmoeder op de wereld gezet."

Ofschoon betaald draagmoederschap vrijwel overal is verboden, is het in Geörgie gewoon legaal. Een dure grap overigens, want ieder kind kost je 8.000 euro. Een bedrag dat door de familie Ozturk gemakkelijk is op te hoesten, want het stel woont in het mondaine Batumi, het 'Las Vegas van de Zwarte Zee'.

Galip, een geboren Turk, is vele tientallen jaren ouder dan zijn vrouw. Hij heeft dan ook al volwassen kinderen, maar dat mag de pret niet drukken. "Het was liefde op het eerste gezicht", aldus vrouwlief. "Hij is mijn mentor, gids en sprookjesprins." Dat de beste man multimiljonair is, zal natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk zijn.

Ook voor Galip was het liefde op het eerste gezicht. Na een paar ontmoetingen besloot Christina het altijd zonnige Moskou te verruilen voor Georgië. Dochterlief Vika ging uiteraard mee. Al snel besloot het echtpaar een grote kinderschare te verwekken, maar het moest niet te veel moeite gaan kosten.

Ze besloten het vuile werk dan ook via draagmoeders te laten opknappen. De dames staan in de rij om voor een bedrag van zo'n acht ruggen voor het stel negen maanden met een bolle buik rond te lopen. Met Olivia is eind vorige maand al kind nummer elf aan de rij toegevoegd.

Maar het blijft niet bij tien draagmoederkinderen. Op social media wordt gezegd dat ze in totaal minstens 105 kinderen willen, maar dat aantal staat nog niet vast. "Ik weet niet hoe veel het er uiteindelijk zullen worden, maar we zijn echt niet van plan het bij slechts tien kinderen te houden. We zijn nog lang niet zover om het al over een kindergrens te hebben. We zijn nog maar net begonnen."

Geplaatst door Batumi_mama op Maandag 27 juli 2020

Het nutteloze feitje van de dag: Jerry Springer geboren in metrostation

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen bijna allemaal Jerry Springer wel, maar wist je dat hij ter wereld is gekomen in het Londense metrostation Highgate? De ouders van Springer zijn afkomstig uit Duitsland en ontvluchtten het Nazi-regmie vanwege hun joodse achtergrond. Jerry, Jerry, Jerry werd geboren op 13 februari 1944 op het moment dat de stad gebombardeerd werd. Zijn ouders moesten daarom, samen met vele andere Londenaren, één van de schuilplekken opzoeken en vaak waren dat metrostations. Daar kwam de kleine Springer ter wereld.

Minimaal een derde van nieuwe brandweermensen moet vrouw zijn

Als het aan de Amsterdamse brandweer ligt, is minimaal 33 procent van de nieuwe brandweermensen voor de uitrukdienst een vrouw. Ook moet er minstens een derde van niet-westerse afkomst zijn. Dat heeft burgemeester Femke Halsema vandaag in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Volgens Halsema zal er bij de werving van nieuw personeel 'nadrukkelijk op diversiteit worden ingezet'. De afgelopen twee jaar zijn er wel slechts drie nieuwe brandweermensen voor de uitrukdienst aangenomen, omdat er nu 'meer dan voldoende' brandwachten zijn. Pas vanaf 2023 zijn er waarschijnlijk nieuwe brandwachten nodig omdat er dan personeel met pensioen gaat.

Veertien vrouwen
"Op dit moment werken veertien vrouwen op beroepskazernes", schrijft Halsema. "Dat is 2,9 procent op het totaal van 474 beroepsbrandweerprofessionals. Met de beperkte vacatureruimte die we de komende jaren hebben zal het totale percentage niet spectaculair toenemen. Met de huidige vacatureruimte en streefcijfers zal er een toename zijn naar 4,7 procent in 2026."

Volgens haar wordt de dienstverlening van de brandweer beter met het het binnenhalen van meer divers personeel. "Een diverse organisatie heeft een beter begrip voor de samenleving waar we dagelijks voor werken, onder andere bij reanimaties en medische steunverleningen, bij brandpreventie-programma’s, bij brandveilig-leven en bij voorlichting over crises en rampen."

Rapport
Halsema gaat in de brief in op de veranderingen bij de brandweer sinds het rapport van voormalig commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, die als adviseur bij de brandweer optrad. Ze schrijft dat de organisatie nu op de goede weg is.

"Er wordt gebouwd aan vertrouwen en daarvan zijn de eerste resultaten zichtbaar", stelt Halsema. "Ik wil benadrukken dat deze organisatie- en cultuurverandering een intensief proces is, waarvoor een lange adem nodig blijft. De komende jaren zullen we verder noodzakelijke stappen zetten op het terrein van gedrag, leiderschap, vakbekwaamheid, bedrijfsvoering en informatie."

Vrouw verdacht van moord op vermiste Ichelle

Politie en justitie verdenken een vrouw (44) uit Aardenburg van moord op Ichelle van de Velde uit Oostburg. Ichelle is nog niet gevonden.

In de winkel van de vrouw aan de Burgemeester Erasmusstraat in Oostburg is dinsdag de hele dag door diverse specialisten van de politie uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij zijn sporen van een misdrijf gevonden. Politie en justitie verdachten de vrouw aanvankelijk van wederrechtelijke vrijheidsbeneming van Ichelle. De aanklacht is verzwaard naar moord. Vooralsnog is de vrouw de enige verdachte in deze zaak. Ze wordt vrijdagmiddag voor de rechter-commissaris geleid.

Zoektocht
Ichelle is nog niet gevonden. Politie en justitie achten de kans heel klein dat zij nog in leven is.

Vrouw verdacht van moord op vermiste Ichelle
Vrouw verdacht van moord op vermiste Ichelle

Succescoach Ehren stopt na dit seizoen bij HC Den Bosch

Raoul Ehren vertrekt na dit seizoen bij de hockeyvrouwen van Den Bosch. Hij heeft er aan de Oosterplas dan twaalf seizoenen als hoofdcoach op zitten. Ehren gaat zich volledig richten op de Belgische nationale ploeg en heeft zijn contract als bondscoach verlengd tot en met het WK in 2022 (1-17 juli), dat in Nederland en Spanje wordt georganiseerd.

Ehren combineert sinds maart 2019 zijn rol bij Den Bosch met zijn werk bij het Belgisch elftal. Eerst als assistent en sinds afgelopen december als vervanger van de opgestapte bondscoach Niels Thijssen. "Ik wist toen al dat ik moest nadenken over een fulltime functie na het EK van komende zomer", vertelt hij. "En dat heb ik de afgelopen weken ook gedaan. De keuze was zeker niet gemakkelijk."

De 47-jarige coach, die meer dan tweehonderd zeges met de Bossche ploeg boekte, geeft aan nog steeds met veel plezier met het team te werken. "Maar deze uitdaging in België vind ik ook erg mooi. En ik denk dat het nu het moment is om deze kans te pakken. Ik wil samen met België stappen zetten op de wereldranglijst."

Het nieuws kwam voor bestuurslid tophockey Vera Vorstenbosch niet helemaal als een verrassing. "Na zoveel jaar weet je dat vroeg of laat een van de partijen een ander pad kiest. En nu is het moment voor Raoul. We gunnen hem deze stap. Hij is een fantastische coach, die onwaarschijnlijk veel voor de club heeft betekend. Hij verdient niets anders dan een mooi afscheid."

Ehren startte in 2003 als assistent onder Herman Kruis bij Den Bosch. Na één seizoen als hoofdcoach bij het Bredase Push, begon hij in 2009 als coach bij de Bossche vrouwen. Gedurende zijn hele periode bij Den Bosch werd hij dertien keer landskampioen en veroverde hij elf EHCC-titels."Een prachtige tijd, met een geweldige ploeg. Ik hoop dan ook dat we samen kunnen afsluiten met een veertiende titel. Daar gaan we vol voor", besluit Ehren.

Ruim 90 procent senioren heeft zorgen over pensioen

Het gros van alle ouderen maakt zich (grote) zorgen over het pensioen. Liefst negen van de tien mensen maken zich er druk om, blijkt uit een peiling van 50PLUS onder ruim zevenhonderd personen. Ruim 61 procent daarvan geeft aan zelfs heel grote zorgen over z’n pensioen te hebben.

Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS: “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich zorgen maken over hun koopdracht en hun pensioen. Als je gepensioneerd bent, heb je nauwelijks mogelijkheden om je inkomen te vergroten, terwijl je wel merkt dat de meeste kosten stijgen. Denk aan de hogere huurprijzen, de stijging van de energiekosten en van de gemeentelijke lasten. Die laatste zijn zelfs nog nooit zoveel gestegen als dit jaar! En dan heb ik het nog niet over de boodschappen die steeds duurder worden.”

Sombere teneur
50PLUS vroeg in de peiling of mensen kunnen aangeven hoe hun pensioen (of pensioenopbouw) en daarmee hun koopkracht zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ook hier is de teneur somber: bijna 92 procent stelt dat het pensioen en de koopkracht zijn gedaald. Liefst 61,8 procent geeft aan dat hun koopkracht zelfs sterk is gedaald. Slechts 1,5 procent constateert dat hun koopkracht gestegen is.

Koopkracht gedaald
Aan de mensen die aangaven dat hun pensioen en koopkracht zijn gedaald, vroegen we of ze kunnen inschatten hoe groot die daling is. Meer dan een kwart van de respondenten (26,5 procent) denkt dat hun koopkracht is gedaald met 16 tot en met 20 procent. En ruim 27 procent van de deelnemers aan de peiling ziet een koopkrachtdaling van meer dan 20 procent of meer.

Indexeren én repareren
Een grote meerderheid van 78,6 procent van de respondenten vindt dat de pensioenen niet alleen geïndexeerd moeten worden, maar dat het gemiste koopkrachtverlies van de afgelopen jaren ook moet worden gerepareerd. Alleen op die manier kan het pensioen of de pensioenopbouw weer op peil komen, menen zij.

Iets meer dan de helft van de ouderen stelt dat pensioenkortingen vanaf nu definitief van de baan moeten zijn. 38,9 procent vindt dat er vanaf heden zeker geïndexeerd moet worden; de pensioenen dienen te worden aangepast aan het prijspeil. 38,8 procent meent dat er ook aanvullende maatregelen moeten komen, zoals een hogere AOW-uitkering en een verhoging van de ouderenkorting.

Liane den Haan: “Ik ben het met deze mensen eens. Er moet echt iets gebeuren om de pensioenen te repareren. De pensioenfondsen maken rendement en hebben 1700 miljard (!) in kas. We kunnen echt niet verkopen dat ouderen hun koopkracht achteruit zien gaan. Daarom vindt 50PLUS: Niet korten, maar storten!”

Over de peiling
Aan de peiling over pensioenen namen ruim 700 mensen deel. De meerderheid van de respondenten (52,6 procent) bevond zich in de leeftijdsgroep van 60 tot en met 70 jaar. 44,1 procent is ouder dan 70 jaar en 3,3 procent jonger dan 60.

Man (19) aangehouden voor incident rond fruitbedrijf

De politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden voor een incident dat vermoedelijk te maken heeft met de poging tot afpersing en bedreiging van een fruitbedrijf in Hedel. Het gaat een man van 19 jaar uit Barneveld.

In 2020 zijn er verschillende incidenten geweest met vuurwerkbommen en brandstichtingen bij adressen die een link hadden met een fruitbedrijf in Hedel. Van al deze incidenten wordt nog onderzocht of er ook een daadwerkelijke link is.

De 19-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij een incident met een vuurwerkbom in Kerkdriel op 23 november. Hij wordt nu verder gehoord over zijn rol.

Sinds afgelopen december werden er in totaal al negen verdachten aangehouden in dit onderzoek. Van hen zitten er nog zes in voorlopige hechtenis.

Twintig skeletten gevonden bij UvA tijdens graafwerkzaamheden

Op het Binnengasthuisterrein bij de UvA in Amsterdam zijn bij graafwerkzaamheden twintig skeletten gevonden. 'Ze dateren uit eind 16e, begin 17e eeuw', zegt fysisch antropoloog Maja d'Hollosy. Zij heeft er de afgelopen anderhalf jaar, sinds de vondst van de botten, onderzoek naar gedaan zo meldt AT5.

Archeologen en antropologen wisten dat er vroeger op het Binnengasthuisterrein een klooster en later een ziekenhuis stond, maar dat er een begraafplaats was (te zien aan de kisten waar ze in lagen), is nieuwe informatie.

'Een van de skeletten is van een man van tussen de veertig en zeventig jaar oud', zegt fysisch antropoloog Maja d'Hollosy. 'Het bijzondere is dat hij in de heup artrose heeft. Nu wordt er een metale heupkop ingezet, maar vroeger had je dat niet. Hij heeft dus veel pijn gehad.'

Ondervoed kind
Er werden ook skeletten van kinderen gevonden bij de opgravingen. 'Je kunt aan de oogkassen zien dat dit kind erg ondervoed is geweest', zegt d'Hollosy, wijzend naar een kleiner skelet. Dat kan ze zien aan de hand van de porositeit (kleine gaatjes) bij de oogkassen. 'De leefomstandigheden waarin deze jongen opgroeide was dus niet optimaal.'

Archeoloog Ranjith Jayasena was erbij toen de menselijke resten werden opgegraven. 'Er was een deel van de binnenplaats waar we de opgravingen deden dat eeuwen onaangetast is gebleven', zegt hij. Volgens Jayasena is de vondst weer een nieuw puzzelstukje in het onderzoek over de Amsterdammer van toen. 'Deze vondst is belangrijk, niet zozeer om de losse twintig skeletten, maar om de samenhang tussen alle andere opgravingen uit het verleden.'

Het onderzoek naar de skeletten is nog niet afgerond, maar ze hebben in elk geval geen relatie met de katholieke bewoners van het complex van voor 1578. D'Hollosy: 'In het nonnenklooster werden waarschijnlijk alleen nonnen begraven, maar we hebben veel kinderen en mannen gevonden. Dus dat kunnen we in elk geval uitsluiten met dit onderzoek.'

Sterfte verder gedaald in week 5

In week 5 (1 tot en met 7 februari 2021) overleden naar schatting 3.600 mensen. Dat zijn 150 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In week 4 overleden 3.678 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met week 5 van 2021 ruim 71.000 mensen, 9.700 meer dan je in deze periode zou verwachten. De schatting van de sterfte in week 5 zit net boven de verwachte sterfte in deze periode.

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt verder af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is naar schatting verder afgenomen in week 5. De sterfte onder de overige bevolking nam ook af. Er overleden ongeveer 1.400 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden bijna 2.200 mensen.

In de tweede golf, vanaf week 39 van 2020 tot en met week 5 van 2021, overleden tot nu toe 28.000 Wlz-zorggebruikers. Dat zijn 5.000 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten, een toename van 22 procent. In de overige bevolking overleden in de tweede golf tot nu toe 43 duizend mensen, 12 procent meer dan je in deze periode zou verwachten (4.700 meer).

Sterfte afgenomen bij mannen en vrouwen
De sterfte nam in week 5 zowel onder mannen als vrouwen af ten opzichte van de week ervoor, maar onder vrouwen iets meer. In week 5 overleden naar schatting meer mannen dan vrouwen. De week ervoor overleden ongeveer evenveel vrouwen als mannen.

In de eerste weken van de eerste golf van de corona-epidemie en in meerdere weken van de tweede golf stierven ook meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn.

Tijdens de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot nu toe bijna 36.000 mannen, 5.700 (19 procent) meer dan verwacht voor die periode. Er overleden iets meer dan 35.000 vrouwen, 4.000 (13 procent) meer dan verwacht voor die periode.

Verdere afname sterfte bij 80-plussers
In week 5 overleden weer minder 80-plussers dan in de weken ervoor. Onder mensen van 65 tot 80 jaar bleef de sterfte in week 5 ongeveer gelijk. Onder mensen jonger dan 65 jaar was een kleine afname te zien. De sterfte in deze leeftijdsgroep is naar schatting lager dan wat je zou verwachten voor deze periode. Er overleden naar schatting 2.150 mensen van 80 jaar of ouder, bijna 1.100 mensen van 65 tot 80 jaar en iets meer dan 350 mensen jonger dan 65 jaar.

In de tweede golf, vanaf week 39 tot en met week 5 van 2021, overleden tot nu toe 41.000 80-plussers, 18 procent meer (6.200 meer) dan je in deze periode zou verwachten. Onder 65- tot 80-jarigen stierven 18 procent meer mensen dan verwacht (3.200 meer). Onder mensen jonger dan 65 jaar overleden in de tweede golf tot nu toe 3 procent meer mensen (circa 270 meer).

Sterfte aan COVID-19 tot en met oktober bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met oktober 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden bijna 13.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met oktober 2020, zoals het CBS op 5 februari publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste zes weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6.184 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 van 2020 tot en met week 4 van 2021 registreerde het RIVM 7.708 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 318 in week 4 (stand 2 februari 2021). In de tussenliggende periode (1 juli tot week 39 2020) ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Schatting week 5
De cijfers over week 5 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 19 februari publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 5. De cijfers zijn dan completer.

Spanjaard Eguibar wereldkampioen snowboardcross, De Blois niet in finale

In het Zweedse Idre Fjäll is het wereldkampioenschap op de snowboardcross van start gegaan. Dat gebeurde met de individuele wedstrijden om de wereldtitels, er volgt ook nog een gemengde landenwedstrijd.

Vrouwen
Wereldkampioene Eva Samkova schopte het weer tot de finale, waarin de Tsjechische gezelschap kreeg van de Britse Charlotte Bankes, olympisch kampioene Michela Moioli uit Italië en de Australische Belle Brockhoff.

Samkova nam bij de start de leiding, maar Bankes sloot snel aan en nam de leiding over. Brockhoff ging de strijd met Samkova aan, maar ging op het rechte stuk vanaf plek twee onderuit. Bankes sloeg de aanval van Moioli af en stuntte met de wereldtitel, voor Moioli, Samkova en de onfortuinlijke Brockhoff.

Mannen
De Oostenrijkers stonden er goed voor: Alessandro Hämmerle en Jakob Dusek waren aanwezig in de finale, waarin ze het op mochten nemen tegen de Canadese World Cup-leider Eliot Grondin en de Spanjaard Lucas Eguibar.

De beste start was met afstand voor Hämmerle, gevolgd door Eguibar, Grondin en Dusek. Op het rechte stuk werd Hämmerle aangevallen door vooral Eguibar en het was de Spanjaard die de wereldtitel veroverde, voor Hämmerle en Grondin.

De Nederlander Glenn de Blois, eerder dit seizoen goed voor een sensationele World Cup-zege, werd in de kwartfinales uitgeschakeld.

FOK! Wat een weer: nog even koud

winterbanner

Er zijn brede opklaringen, maar vooral in het midden en oosten komen ook enkele wolkenvelden voor. Lokaal valt er lichte sneeuw uit. De middagtemperatuur ligt rond -2°C. Er staat een schrale oostenwind en vanochtend ligt de gevoelstemperatuur met name in de zuidoostelijke helft plaatselijk beneden -15 graden. Boven land is de wind overwegend matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Komende nacht is het helder en kan er in het noordoosten een enkele mistbank ontstaan. Het vriest opnieuw matig tot streng met een minimumtemperatuur van -7°C aan zee tot -15°C plaatselijk in het oosten. De oostelijke wind is zwak tot matig, aan zee en mogelijk ook op het IJsselmeer aanvankelijk af en toe vrij krachtig. De gevoelstemperatuur kan opnieuw hier en daar tussen de -15 en -18 graden uitkomen.

Zaterdag overdag is het zonnig en loopt de temperatuur op naar rond het vriespunt. In de avond kan in het westen hoge bewolking binnendrijven en het blijft overal droog. De oostelijke wind is overwegend matig, in het noordoosten zwak. (Bron: KNMI)

 

 Pukeko wachtte met zeer fraai uitzicht op haar lift (Foto: Pukeko)
Pukeko wachtte met zeer fraai uitzicht op haar lift (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OM eist 15 maanden tegen host van agressief Mirai-botnet

'De servers die de verdachten tegen betaling aanboden aan onbekend gebleven klanten, hebben de deur opengezet voor verdere computercriminaliteit.' Dat statement maakte de officier van justitie van het Landelijk Parket gistermorgen in cybercrime-onderzoek 26Madera in de rechtbank Rotterdam. Zij eiste een gevangenisstraf van 15 maanden tegen een 29-jarige man uit Middelburg en zijn 26-jarige medeverdachte uit Veendam. Tegen hun Besloten Vennootschap (BV) eiste de officier van justitie een geldboete van 15.000 euro.

Het OM verwijt verdachten dat zij een botnet hostten, vanuit hun IP-adressen en servers hacks pleegden en het plegen van hacks door derden faciliteerden. Het botnet, genaamd Mirai, behield zijn schadelijke werking en bleef zich verder verspreiden.

Servers uit de lucht
Rechercheurs van Team High Tech Crime van de politie kwamen de servers op het spoor via informatie in april 2019, afkomstig van het Nationaal Cyber Security Centrum. Op 14 juni 2019 start het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket onderzoek 26Madera. Na onderzoek kwamen ze uit bij een Nederlands hostingbedrijf dat gebruikmaakte van servers in een datacentrum in Nederland.

Op 1 oktober 2019 heeft de politie servers van de, zogenoemde, bulletproof hoster offline gehaald, die gebruikt werden voor de aansturing van een versie van het botnet. Het uit de lucht halen, gebeurde om de servers onderzoeken. Ook is de hardware in beslag genomen en de bedrijfsvoering van de BV stilgelegd.

De twee verdachten die vandaag terecht staan, bleken achter de BV te zitten. Zij werden aangehouden en ingesloten.

Een botnet is een verzameling geïnfecteerde computers (bots) die centraal bestuurd kunnen worden. Botnets vormen de infrastructuur voor diverse vormen van cybercriminaliteit, zoals bijvoorbeeld voor het versturen van spam of het uitvoeren van DDoS-aanvallen.

Zeer agressief botnet
Over de betreffende bulletproof hoster werden ruim drieduizend meldingen gedaan van malwareverspreiding in een periode van een jaar. Ook is uit onderzoek gebleken dat dit botnet zeer agressief andere apparaten probeerde te infecteren, tot ruim een miljoen pogingen per maand op een apparaat.

Het offline halen van deze servers bij de bulletproof hoster door politie en OM, is de aansturing van het bestaande Mirai-botnet onmogelijk gemaakt. Ook zijn infecties van nieuwe apparaten door dit deel van het botnet voorkomen.

Verdachten
Het OM beschouwt de verdachten als (enkele van) de hosters van het Mirai-botnet. ‘Hosten’ is het leveren van de mogelijkheid om websites of andere diensten op een server te plaatsen. Dit is de schakel tussen een datacentrum (het internet) en de eindgebruikers van het web (de bezoekers van websites). De aanbieder van deze dienst wordt een host, hoster of hosting provider genoemd.

Mirai-botnet
In deze strafzaak werden de aansturingsservers van een versie van het Mirai-botnet gehost. De gebruikte malware is Mirai-malware. Het is een virus met als kenmerk dat het zichzelf verder verspreidt via hacks en daarmee nieuwe systemen oftewel ‘botjes’ verzamelt.

Dit botnet is sinds 2016 actief en breidt zichzelf continu uit. Dat houdt in dat er de hele tijd hacks worden gepleegd op geautomatiseerde werken. Vaak betreft het hacks op zogenoemde Internet of Things-apparaten zoals routers, beveiligingscamera’s, Smart TV’s of slimme thermostaten. Die hacks dragen eraan bij dat Mirai steeds groter wordt. Zodra een apparaat besmet is, is het onderdeel van het virus; om diens apparaat-netwerk weer te scannen op zoek naar andere geautomatiseerde werken om deze ook te infecteren. Vervolgens kan er andere malware worden geïnstalleerd op de apparaten zodat er verder cybercriminaliteit kan worden gepleegd.

Sleutelpositie
Als bulletproof hoster hadden de verdachten in de strafzaak van vandaag, volgens het OM een sleutelpositie. De officier van justitie vergeleek het handelen van verdachten met het aanbieden van een digitale infrastructuur om in alle anonimiteit digitaal bij elke woning of bedrijf in te breken. Hierdoor hoeft de (volgende) dader alleen nog maar een slachtoffer te verleiden om bijvoorbeeld te klikken op een bijlage. Of vervolgens bezittingen zouden worden vernield, gekopieerd, meegenomen of gegijzeld; daar bekommerden verdachten zich, volgens het OM, totaal niet om. Het enige belang dat zij zagen, was geld verdienen. Het OM meent hierom dat een zware strafeis gepast is.

Uitspraak
Het strafproces gaat verder met de pleidooien van de verdediging. De rechtbank doet uitspraak op 25 februari 2021.

Minister moet uitleg geven waarom documenten MH17 geheim blijven

De minister van Justitie en Veiligheid moet nader onderbouwen waarom een paar passages uit verschillende documenten over de vliegramp met vlucht MH17 niet openbaar gemaakt kunnen worden. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten in een tussenuitspraak tussen RTL Nieuws en de minister.

RTL Nieuws vroeg de minister op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) documenten openbaar te maken, maar dat verzoek is deels afgewezen of documenten zijn onleesbaar gemaakt.

‘Archief MH17’
RTL Nieuws diende een Wob-verzoek in voor de openbaarmaking van stukken rondom vlucht MH17. Het verzoek gaat om documenten die zijn opgenomen in het zogenoemde ‘Archief MH17’ voor zover dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt.

Delen van dat archief vallen ook onder andere ministeries. In het archief van het ministerie van Justitie en Veiligheid zitten documenten en correspondentie van onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwering in Europa (OVSE).

Het ministerie heeft naar aanleiding van het Wob-verzoek gezocht naar documenten waar RTL Nieuws om vraagt. Een deel van de gevonden documenten is openbaar gemaakt, maar een deel ook niet of slechts beperkt.

Meer uitleg
Om te kunnen bepalen of het ministerie terecht delen zwart maakte of documenten niet openbaar maakte heeft de rechtbank de stukken wel ingezien. De meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland is van oordeel dat de minister voor een aantal documenten meer uitleg moet geven waarom bepaalde passages niet openbaar zijn gemaakt.

Dit gaat om drie delen van documenten. Namelijk een document van de NCTV aan de AIVD, MIVD en de politie, een intern verslag en een dreigingsanalyse voor de sector Luchthavens. Binnen zes weken moet de minister nader toelichten waarom deze passages geweigerd mogen worden op grond van de Wob. De rechtbank zal dan beoordelen of de nadere toelichting voldoende is of niet.

Voor de overige documenten geldt dat de minister goed onderbouwde waarom deze niet openbaar gemaakt kunnen worden.

Zoekslag
De rechtbank heeft ook beoordeeld of de minister naar aanleiding van het Wob-verzoek wel goed genoeg zocht naar relevante stukken. Volgens RTL Nieuws is dat niet het geval, maar daar gaat de bestuursrechter niet in mee. Er bestaat geen aanleiding om te twijfelen aan de zoekslag in het ‘Archief MH17’.

Amerikaanse porno-uitgever Larry Flynt (78) overleden

De Amerikaanse porno-uitgever Larry Flynt is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij heeft dankzij het blootblad Hustler een waar porno-imperium opgebouwd. Hij stond bekend als een voorvechter van het vrije woord.

'Pornoboer, pornograaf, handelaar in vuiligheid, smeerlap, klootzak', waren de kwalificaties die Flynt zichzelf toe eigende. 'Maar ik ben ook meer dan dat.'

Na een arme jeugd op het Amerikaanse platteland raakte Flynt bij toeval verzeild in het uitgeversvak in, hij had een aantal stripclubs en wilde daar een reclamefolder voor maken zo ontstond in 1972 zijn bekendste pornoblad Hustler.

Flynt ging met Hustler veel verder dan Playboy of Penthouse. 'Mijn concurrenten deden altijd alsof pornografie kunst was. Wij hadden geen pretenties over wat we deden', legde Flynt uit. In Hustler geen softfocus of artistiek gedoe: 'Ik was van mening  dat mannen ruige seks wilden. En ik had gelijk.' 

Het uitgeversvak heeft hem geen windeieren gelegd. De manisch depressieve Flynt was het hoofd van Larry Flynt Publications (LFP), een uitgeverij die meer dan twintig pornografische tijdschriften uitgeeft waaronder zijn bekende Hustler, met een jaarlijkse omzet van rond de 150 miljoen dollar. In 2001 verklaarde hij een vermogen van 400 miljoen dollar te hebben.

In de loop van zijn leven heeft hij deelgenomen aan verscheidene rechtszaken met betrekking tot het Eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten (dat gaat onder andere over de vrijheid van meningsuiting), onder meer vanwege een seksuele parodie op de bekende Amerikaanse tv-dominee Jerry Falwell (laatstgenoemde zaak kwam uiteindelijk voor het Hooggerechtshof en werd door Flynt gewonnen).

Eind jaren zeventig was hij door toedoen van Ruth Carter Stapleton, een zus van de Democratische president Jimmy Carter, een jaar lang het christelijk geloof toegedaan, totdat hij een moordaanslag te verduren kreeg waarbij hij vanaf zijn middel verlamd raakte; sindsdien was hij aangewezen op een rolstoel en pijnstillers. Na deze aanslag zwoer hij het christelijk geloof af.

Flynt was in totaal vijf keer getrouwd, de langste periode met Althea Flynt die later aids kreeg en in 1987 in een badkuip verdronk (waarschijnlijk door een overdosis heroïne).

Zijn oudste dochter Tonya Flynt-Vega werd door hem onterfd omdat ze een christelijke anti-pornografie activiste werd.

Zijn leven is verfilmd in de film The People vs. Larry Flynt uit 1996 waarin de Amerikaanse acteur Woody Harrelson de Larry Flynt speelt. Flynt speelt in deze film zelf een bijrol als rechter. Critici menen dat de film een rooskleurig en niet zo waarheidsgetrouw beeld van hem geeft.

Mysterieuze blauwe honden in Rusland: ‘Moeten achterhalen hoe dit komt’

Vlakbij de Russische stad Dzerzjinsk lopen een aantal hele bijzondere honden rond. Hun vacht is namelijk blauw. Wat de oorzaak is? Waarschijnlijk komt het door chemisch afval van een gesloten fabriek in de buurt van de stad. Zo meldt het AD.

Een plexiglasfabriek die zich jarenlang illegaal van chemisch afval heeft ontdaan wordt door de inwoners van het Russische dorp als verantwoordelijke gezien voor de blauwe hondenvacht. Van de stof kopersulfaat is bekend dat de droge witte stof in aanraking met water zich omzet naar pentahydraat, wat een blauwe kleur heeft. 'De honden moeten een bepaald goedje hebben gevonden en daarin hebben gerold', aldus een woordvoerder van de lokale autoriteiten. 

Halsema: gevolgen coronaregels voor jongeren 'niet langer verantwoord'

Bij het coronabeleid moet de overheid ook op een verantwoorde manier risico's durven nemen en jongeren moeten daarvan profiteren. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een gezamenlijke oproep met zes anderen. Zo meldt AT5.

De brief is gepubliceerd in de Volkskrant en ook ondertekend door Maurice van den Bosch (voorzitter raad van bestuur OLVG), Jet Bussemaker (voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving), Hans Boutellier, (hoogleraar polarisatie en veerkracht VU), Mariëtte Hamer (voorzitter SER), Maurice Knijnenburg (voorzitter Nationale Jeugdraad) en Micha de Winter (em. hoogleraar pedagogiek).

In de brief schrijven ze dat jongeren aan het kortste eind trekken door de coronaregels. Zo is uitgaan, nieuwe mensen ontmoeten, dicht bij elkaar zitten en bij elkaar slapen verboden. 'Geestelijke en mentale ongezondheid, en onvoldoende bewegen krijgen dan een te klein soortelijk gewicht', schrijven ze. 'Wij vinden dat niet langer verantwoord. De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan.'

Sneltesten
Ze hopen dat jongeren met voorrang sneltesten, zoals een ademtest, kunnen doen. 'Dan kunnen met bewijzen van negatieve testuitslagen scholen, buurthuizen, studiezalen en sportclubs voor hen heropend worden.' Ook willen ze dat de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten van 18 jaar naar 25 jaar gaat.

Afgelopen vrijdag gaf Halsema in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester al aan dat ze vond dat er nagedacht moest worden over mogelijkheden om jongeren elkaar te kunnen laten ontmoeten en te kunnen laten studeren. 'Ik denk dat de komende maand wel de verplichting op ons als lokale overheid maar ook op de rijksoverheid ligt om jongeren helemaal vooraan te zetten. Want die vind ik tot nu toe telkens het kortste strootje trekken', zei ze toen.

Donderdagavond ging Halsema tijdens een interview met Nieuwsuur verder op de brief in.

Premier Mark Rutte gaf afgelopen maandag na een persmoment in een interview met Hart van Nederland aan dat versoepelen voor jongeren nog niet kan. 'We zitten met een levensgevaarlijk virus. Op dit moment is versoepelen nog niet mogelijk.'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.