Pastoor door politie uit pastorie gehaald

De politie stond vanochtend met een deurwaarder voor de Vredeskerk in Amsterdam-Zuid. Ze kwamen de ontslagen pastoor Pierre Valkering uit zijn ambtswoning halen. Hij weigerde te vertrekken ondanks een uitspraak van de rechter. Tientallen kerkelingen kwamen hem bij zijn woning steunen.

Valkering werd in 2019 ontslagen nadat hij in zijn boek openhartig vertelde over zijn homoseksualiteit, darkrooms en pornoverslaving. In een verklaring stelde het bisdom van Haarlem-Amsterdam dat de kerk 'alle begrip heeft voor menselijke zwakheid', maar het ook onverteerbaar vond dat hij niet zou willen streven naar een celibatair leven.

Gedwongen verhuizing
Sindsdien het ontslag is de pastoor meerdere malen verzocht te verhuizen. Vandaag moest de politie en de deurwaarder hem uit huis halen en vertrok hij onder dwang. "Ik moet nu weg op deze bijzondere manier en onder protest", zegt Pierre Valkering voor de ambtswoning van de Vredeskerk.

Valkering wilde eerst zijn aangespannen hoger beroep afwachten. Daarnaast is hij kwaad over een melding van grensoverschrijdend gedrag uit 2018. "Daar kan ik niet mee leven. Ik voel mij belasterd." Volgens hem is de melding nooit goed onderzocht. "De handtekening van de paus zelf staat er nota bene onder. Dat moet worden gecorrigeerd."

Lees ook: Homoseksuele pastoor wordt pastorie uitgezet

En daar zijn veel parochianen het mee eens. Ze kwamen hem met spandoeken uitzwaaien toen de pastoor in zijn Volvo luid toerend vertrok. Het bisdom Haarlem-Amsterdam zegt in een reactie dat de melding van overschrijdende gedrag geen enkele rol heeft gespeeld bij het ontslag van Valkering. Ze hebben hem wel een vervangende woning aangeboden.