FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 februari 2021

Random Pics van de Dag #231

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duitsland en Rusland boven na dag één WK skeleton, Bos 14e

In het Duitse Altenberg is ook voor de skeletonners het wereldkampioenschap begonnen. Op donderdag werkten de vrouwen en mannen beiden twee runs af, vrijdag worden de beslissende derde en vier runs gehouden.

Vrouwen
De eerste run werd een mooie strijd tussen twee aspecten van het skeleton: de start en het glijden. De Russische startraket Elena Nikitina noteerde de snelste tijd, terwijl de trage starter - maar fenomenale glijder - Jacqueline Lölling op 0,07 seconden op plek twee stond. De kersverse juniorenwereldkampioene Hannah Neise uit Duitsland stond achter haar landgenote op plek drie (+0,20), voor de verrassende Amerikaanse veterane Katie Uhlaender (+0,30).

Verder stonden de ook al verrassende Russische Alina Tararychenkova en de Duitse Sophia Griebel (beiden +0,48) op de gedeeld vijfde plek, de Nederlandse Kimberley Bos (+0,78) stond op plek twaalf en de dit seizoen zo dominante World Cup-leidster Janine Flock uit Oostenrijk kwam na een ronduit slechte run niet verder dan plek zeventien (+1,40).

Griebel leverde in run twee haar positie in bij landgenote Tina Hermann, die na de eerste manche verrassend ver achterin stond. Tararychenkova kwam tussen de twee terecht, een ruime halve minuut achter Hermann, en Uhlaender nam die plek op 0,47 seconden van de Duitse over. Ook de jonge Neise wist Hermann niet voor te blijven, met 0,88 seconden verloor ze zelfs zes posities.

Lölling hield het wél vol en pakte met 0,24 seconden de leiding in handen, waarna Nikitina de openingsdag af mocht sluiten. De start van de Russische was dit keer dan weer niet genoeg: ze kwam 0,11 seconden achter Lölling op plek twee terecht, een Duitse sandwich na dag één. Bos kende geen geweldige run en leverde twee plekken in: veertiende op 1,98 seconden.

Mannen
De Duitsers deden het uitstekend in eigen land, maar in de eerste run was er één beter: de Rus Alexander Tretiakov noteerde de snelste tijd, zoals wel vaker te danken aan zijn ijzersterke start. Met Felix Keisinger (+0,07), Christopher Grotheer (+0,16) en Alexander Gassner (+0,37) had hij drie Duitsers achter zich aan.

De Let Tomass Dukurs en de Brit Matt Westen (beiden +0,45) deden ook zeker nog mee, net als de Russische juniorenwereldkampioen Evgeniy Rukosuev (+0,46), terwijl dé grote man van de afgelopen vijftien jaar het opvallend zwaar had: de Let Martins Dukurs (+0,85) bleef hangen op plek elf.

In de tweede manche wist Rukosuev zijn positie in elk geval overtuigend te verdedigen, hij ging zelfs ruim voorbij Weston én de zo ervaren Tomass Dukurs, die drie plekken verloor. Gassner ging ook niet geweldig naar beneden en kwam 0,17 seconden achter Rukosuev terecht, uittredend wereldkampioen Grotheer dook 0,43 seconden onder de tijd van de jonge Rus door.

Keisinger hield twee honderdsten over op zijn landgenoot en nam de leiding over, met alleen Tretiakov nog te gaan. De Rus hield nog even een voorsprong vast, maar een klein foutje deed dat verdwijnen...tot hij in de laatste bocht tóch weer 0,04 seconden voorsprong pakte, waardoor Tretiakov als leider richting de beslissende vrijdag gaat.

Kriechmayr skiet naar wereldtitel op super-G

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft zich voor het eerst in zijn carrière laten kronen tot wereldkampioen. De 29-jarige Oostenrijker was in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo de beste op de super-G, twee jaar nadat hij al vicewereldkampioen werd.

De wedstrijd begon tamelijk chaotisch: de Oostenrijker Christian Walder én de Zwitsers Loïc Meillard en Mauro Caviezel gingen allemaal op precies hetzelfde punt in de fout, na een bijzonder lastige sprong. James Crawford uit Canada kwam er als eerste doorheen, Kriechmayr ging als vijfde naar beneden en was de eerste die er ook daadwerkelijk goed doorheen kwam.

De tijd van Kriechmayr werd door Alexis Pinturault enigszins benaderd, maar de Fransman strandde op 0,38 seconden. Toch was dat niet genoeg voor zilver, want Romed Baumann stuntte nog bijna door op 0,07 seconden van Kriechmayr te komen, wat de voor Duitsland uitkomende ex-Oostenrijker het zilver opleverde. Pinturault pakte wel brons, hoewel het weinig scheelde: de Canadees Brodie Seger kwam 0,04 tekort voor een enorme stunt en werd vierde.

Brits ziekenhuis maakt taal op geboorteafdeling genderneutraal: ‘mensenmelk’

Een primeur voor een Brits ziekenhuis: ze gaan genderinclusieve taal gebruiken op de geboorteafdeling. Moedermelk wordt mensenmelk en kraamvrouwen zijn ‘mensen die zijn bevallen’. Waarom was dit nodig, en waait dit over naar Nederland? ,,De gewenste taal gebruiken zorgt voor betere zorg", zegt genderexpert Barbara Oud. 

Kramer zegt af voor ploegachtervolging

Sven Kramer doet morgen niet mee aan de ploegachtervolging op het WK afstanden in Heerenveen. De Fries heeft afgezegd.

"Na deze 5.000 meter hoor je daar niet thuis", zo verwees hij naar zijn teleurstellende 5.000 meter eerder vandaag. Kramer werd daar slechts negentiende.

Morgen wordt bekend wie Kramer zal vervangen. Chris Huizinga en Beau Snellink zijn de twee reserves bij de achtervolgingsploeg die verder bestaat uit Patrick Roest en Marcel Bosker.

Ratchet & Clank: Rift Apart komt in juni uit

Ratchet & Clank: Rift Apart lanceert op 11 juni en is exclusief voor PS5. Dat hebben Sony en ontwikkelaar Insomniac vandaag aangekondigd. In dit nieuwe deel nemen Ratchet en Clank het weer op tegen Dr. Nefarious. De slechterik maakt dit keer gebruik van een machine die hem toegang geeft tot alternatieve dimensies. Hij is op zoek naar een dimensie waar hij eindelijk van het heldenduo wint.

De game maakt tevens gebruik van de SSD in de PS5 om die alternatieve dimensies heel snel in te laden, iets dat voor innovatieve gameplay zou kunnen zorgen.

Ballerini wint openingsrit Tour de la Provence

Davide Ballerini heeft de openingsetappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Italiaan van Deceuninck–Quick Step was in de eerste rit in de massasprint nipt sneller dan de Franse kampioen Arnaud Démare. Door de zege is hij ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Deze eerste etappe van de Tour de la Provence van Aubagne naar Six-Fours-les-Plages werd de eerste uren gekleurd door Lilian Calmejane en Delio Fernandez. Het tweetal bleef lange tijd op kop tot na de top van de Montée de Brûlat. Daar versnelde Gianni Moscon en Giulio Ciccone weg uit het peloton. Enkel wereldkampioen Julian Alaphilippe kon met het tweetal mee en de drie nieuwe koplopers fietste een voorsprong van één minuut bij elkaar.

Het drietal werkte goed samen en hielden lang stand tegen een jagend peloton, maar in de laatste kilometers werden ze toch bijgehaald en kon er gesprint worden voor de zege in de openingsrit van de Tour de la Provence. Arnaud Demare leek in de sprint op weg naar de zege, alleen de Franse kampioen kwam te vroeg in de wind te zetten en werd net voor de streep net gepasseerd door Davide Ballerini, die daarmee de eerste zege boekte voor Deceuninck–Quick Step.

Niet Roest maar Van der Poel wint wereldtitel 5.000m

Niet Patrick Roest maar Nils van der Poel is de nieuwe wereldkampioen op de 5.000 meter. De Zweed, die dit seizoen zijn comeback op de schaatsbaan maakte na twee jaar afwezigheid, schaatste naar 6.08,39.

Roest, die dit seizoen heer en meester was op de 5.000 meter, werd tweede in 6.10,50. Het brons was voor de Rus Sergey Trofimov met 6.13,02.

Jorrit Bergsma werd vijfde in 6.16,92. Sven Kramer leek de race na een paar rondjes te laten lopen en leek ergens last van te hebben. Hij werd slechts negentiende in 6.35,52.

Gina Carano ontslagen uit The Mandalorian

Actrice en MMA-ster Gina Carano zal niet langer meer te zien in The Mandalorian. Lucasfilm heeft haar vandaag ontslagen, laat het bedrijf in een statement weten.

Carano vergeleek in een tweet de Republikeinen en de coronamaatregelen met de joden uit het nazi-tijdperk en hoe er met de groep omgegaan werd in de Tweede Wereldoorlog. Dit schoot bij het bedrijf, dat naast de Star Wars-films ook de Disney+-show produceert, in het verkeerde keelgat. Het bedrijf laat weten: "Gina Caranio is op dit moment niet meer in dienst van Lucasfilm en er zijn geen plannen om dit in de toekomst te veranderen. Daar aan toegevoegd willen we benadrukken dat haar social media posts, die mensen denigreren op het gebied van geloofsovertuiging, onacceptabel zijn."

Carano speelde in de afgelopen twee seizoenen de strijder Cara Dune en had vooral in het eerste seizoen een erg bepalende rol. Het is niet bekend of het personage uit de serie geschreven gaat worden of dat de rol door iemand anders gespeeld gaat worden. Het derde seizoen is momenteel in productie gegaan en de opnames starten dit voorjaar. 

Na haar tweets ging ook de hashtag #FireGinaCarano rond op Twitter. Het bedrijf ontkent dus dat haar uitspraken direct gelinkt kunnen worden aan haar onstlag. 

Man maakt gitaar van lijk overleden oom

Yaago Anax heeft een wel heel exclusieve gitaar. De beste man heeft namelijk een elektrische gitaar gebouwd die is gemaakt van de stoffelijke resten van zijn oom. Laatstgenoemde was zelf een gevierd metalartiest in de nineties.

De Amerikaanse Anax – wellicht beter bekend onder zijn artiestennaam Prince Midnight – blijkt zelf ook een stevig moppie te kunnen spelen op de elektrische gitaar. Aangestoken door zijn tragisch verongelukte oom, besloot de metalgitarist zijn oom op een unieke manier te laten voortleven.

Anax' oom, die eind vorige eeuw op 28-jarige leeftijd het loodje legde door een tragisch ongeluk in Griekenland, liet zijn lichaam na zijn dood achter voor de wetenschap. Na twintig jaar bleek er weinig meer over dan de ribbenkast en het bekken, en dus besloot zijn neef de stoffelijke resten te laten opgraven en naar Florida te sturen.

Na een tijdje klussen heeft Prince Midnight zijn oom omgebouwd tot een elektrische gitaar. Of, zoals hij het zelf noemt, een 'skeletar'. "Beter had ik mijn oom niet kunnen eren", vindt Anax. "Al had mijn moeder liever gezien dat hij was begraven."


Dichter bij Death Metal kun je niet komen...

Homoseksuele pastoor wordt pastorie uitgezet

Pierre Valkering, de pastoor die in 2019 uit de kast kwam waarna hij werd ontslagen, wordt morgen uit zijn ambtswoning in de Amsterdamse Vredeskerk gezet. Tijdens een kort geding oordeelde de rechter dat Valkering niet in de pastorie mag blijven wonen.

Valkering werd na zijn 25-jarig jubileum ontslagen, nadat hij een boek had uitgebracht waarin hij bekendmaakte homoseksueel te zijn. Volgens de kerk zou hij zijn celibaatsverplichting hebben geschonden. Valkering ging tegen het besluit in beroep bij de Congregatie van de Clerus in Rome.

"Ik verlang ernaar dat de kerk weer vleugels krijgt, dat mensen er blij mee zijn. Het is dan belangrijk dat er op een wat menselijkere manier met homo's wordt omgegaan en vooral dat er niet over gezwegen wordt", vertelde Valkering toen aan AT5.

Hoewel Valkering meldde dat zijn ontslag met succes was aangevochten, werd de vervolging toch doorgezet. De zaak werd voorgelegd aan paus Franciscus, die zijn ontslag bevestigde.

Hoger beroep
Valkering besloot om naar de rechter te stappen om in hoger beroep te gaan tegen zijn ontslag. Hoewel die procedure nog loopt, moet de priester toch vrijdag al zijn woning uit. Dat komt omdat het bisdom Haarlem-Amsterdam, een van de zeven bisdommen van de Rooms-Katholieke kerk in Nederland, hier een kort geding voor had aangespannen.

Het bisdom zegt de situatie te betreuren en hoopt geen deurwaarder te hoeven gebruiken. Dat Valkering uit de pastorie moet vertrekken noemen ze ‘de logische consequentie van het besluit van het bisdom Haarlem-Amsterdam om Valkering te ontslaan uit het ambt van de pastoor van de Amsterdamse parochie wegens onder meer schending van de celibaatsverplichting’.

Op 30 december oordeelde de rechter dat Valkering uit de pastorie moet. 

Onredelijk
Ludith Haarsma, de advocaat van Valkering, zegt in een reactie aan AT5 dat Valkering in verzet zal gaan. "Er loopt nog een hoger beroep en hij wil dat afwachten. Hij heeft er alles aan gedaan om met het bisdom in gesprek te komen. Hij vindt dat er gerekend wordt met oude aantijgingen en dat is oneerlijk. Hij krijgt een alternatief in Alkmaar aangeboden, maar dat vindt hij onredelijk."

De Jong pakt wereldtitel op 3.000 meter

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Antoinette de Jong de wereldtitel op de 3.000 meter voor vrouwen gepakt. De schaatsster van Team Jumbo bleef met 3:58.47 de concurrentie voor.

Martina Sáblíková werd op een tiende seconde achterstand tweede. Irene Schouten veroverde het brons in 3.59.75. De Noorse Ragne Wiklund, die dit seizoen doorbrak, reed in haar rit geruime tijd onder de snelste tijd, maar moest het snelle schaatsen uiteindelijk toch bekopen. Met 4.00,49 werd ze vierde. Joy Beune eindigde als zesde in 4.02,21.

COVID-19: 4472 nieuwe besmettingen en 74 doden, totaal 1.017.302 en 14.662

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten gesloten (geweest) is in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4472 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.017.302 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 195 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1415 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 23 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 537 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 74 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.662 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: een gehate Nederlandse uitvinding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kwam hier al voorbij dat een Nederlander de eerste duikboot bouwde en vandaag weer een Nederlandse uitvinding. Want wist je dat de flitspaal door een Nederlander is uitgevonden? De Nederlandse rallyrijder Maus Gatsonides bedacht namelijk de allereerste automatische snelheidsmeter.

Voor een klein stukje uitleg citeren we even Wikipedia: "Het apparaat maakte gebruik van twee rubber slangetjes die dwars over de weg lagen. Raakten de voorwielen van een voertuig het eerste slangetje, dan startte een chronometer. Deze stopte wanneer de voorwielen het tweede slangetje raakten. Uit het tijdsverloop werd de snelheid van het voertuig berekend. Latere uitvoeringen werken met behulp van radargolven, en zijn voorzien van fotoapparatuur waarmee de snelheidsovertreding wordt vastgelegd."

'Spookauto' na achtervolging door politie in beslag genomen

De politie nam woensdag 10 februari na een korte achtervolging een zogenaamde spookauto in beslag. De 30-jarige bestuurder uit Hoensbroek is aangehouden.

Op de N300 in Kerkrade zag een surveillance-eenheid van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een auto met hoge snelheid rijden. De personenauto reed met een snelheid van ongeveer 150 km/u over de provinciale weg. Naast de hoge snelheid vertoonde de bestuurder ook ander afwijkend verkeersgedrag. De agenten gaven de bestuurder hierop een stopteken.

Negeren stopteken
In eerste instantie negeerde de man het stopteken van de politie. Bij de verkeerslichten, die niet op rood stonden, stopte de bestuurder alsnog. Nadat één van de agenten was uitgestapt en de bestuurder aansprak, reed de man met piepende banden weg. Na een korte achtervolging reed de verdachte zich vast op de Beitel in Kerkrade. Bij zijn aanhouding verzette de verdachte zich door van zich af te schoppen en te slaan. De agenten zagen zich genoodzaakt om pepperspray te gebruiken.

Spookauto
De auto van de verdachte was voorzien van een ééndagskenteken. De RDW geeft zo’n kenteken af aan voertuigen die door deze dienst gekeurd moeten worden voordat ze de weg op mogen. Dit kenteken is alleen geldig op de dag van de keuring. Ook mag dit tijdelijke kenteken alleen gebruikt worden om naar de keuring en terug te rijden. De agenten constateerden dat het kenteken op de auto van de verdachte niet geldig was. Ook was de verdachte niet onderweg naar een keuringsstation van de RDW. De politiemedewerkers controleerden ook het chassisnummer van de auto. Daaruit bleek dat het voertuig sinds 2019 geen registratie had en daarmee een spookauto was. De politie heeft de auto in beslag genomen.

Drugs
Bij controle van de verdachte troffen de agenten een kleine hoeveelheid hasj en hennep aan. Ook namen zij een speekseltest bij hem af. Uit deze test bleek dat de man waarschijnlijk onder invloed was van drugs. De verdachte weigerde mee te werken aan een nader bloedonderzoek.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor de verkeersovertredingen, verzet bij zijn aanhouding en het weigeren van een bloedonderzoek. Naast de in beslag genomen auto en drugs vorderde de politie ook het rijbewijs van de verdachte in.


COVID-19: Voorrang bij vaccinatie voor mensen met zwaar overgewicht

Mensen met zwaar overgewicht (morbide obesitas) krijgen voorrang bij coronavaccinatie. Huisartsen, die de prikken gaan zetten, mogen binnen een paar dagen al beginnen met het bestellen van vaccins. Zo meldt het AD.

Het gaat om mensen in de leeftijd van 18 tot en met 64 jaar met een BMI van 40 en hoger. In Nederland zijn dat volgens cijfers van het CBS zo’n 100.000 personen. Deze groep zal het AstraZeneca vaccin krijgen toegediend en per regio worden gevaccineerd, Zeeland begint met inenten daarop volgen Brabant en Limburg.


Skiester Gut-Behrami éindelijk wereldkampioene

Alpineskiester Lara Gut-Behrami heeft eindelijk een echte kroon op haar indrukwekkende carrière kunnen zetten. De 29-jarige Zwitserse, inmiddels al goed voor dertig World Cup-zeges, pakte in Cortina d'Ampezzo de wereldtitel op de super-G.

Gut-Behrami is in de World Cup al vele jaren succesvol, maar sinds haar WK-debuut in 2009 pakte ze nog nooit een grote titel: drie keer zilver, twee keer brons en één keer olympisch brons vielen haar ten deel. Dit seizoen schittert Gut-Behrami weer als vanouds op de super-G en dat was op de Italiaanse sneeuw te merken.

Mikaela Shiffrin was uiterst indrukwekkend onderweg, maar maakte een grote fout en verloor zo een groot deel van haar voorsprong. De Amerikaanse nam wel de leiding over, maar zag daarna hoe Corinne Suter op hetzelfde punt géén fout maakte, vervolgens veel tijd pakte en 0,13 seconden sneller aan de finish was.

Gut-Behrami kwam kort daarop naar beneden en op haar stond geen maat: ze was 0,34 seconden sneller dan Suter, waarmee het podium uiteindelijk bepaald bleek. Olympisch kampioene Ester Ledecka kwam nog in de buurt, maar de Tsjechische strandde op zes honderdsten van Shiffrin en dus het brons.

Minsterie EZ wijst test af voor openen restaurants met sneltest door Utrecht

Utrecht wil als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca coronaveilig weer open kan. Bij de test zouden sneltesten en mondkapjes gebruikt worden. Zo meldt De Gelderlander.

Update 12.45 uur: Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het geen groen licht geeft voor deze Utrechtse proef waarbij drie horecabedrijven worden heropend. Experimenten met restaurants zijn niet nodig, zo zegt een woordvoerder over het voorstel van de Utrechtse horeca en de GGD. Zo meldt het AD.

Eerdere berichtgeving:
De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD hebben het initiatief voor deze test genomen. Het college van burgemeester en wethouders werkt graag mee aan dit experiment, zij beschouwen dit als een van de “lichtpuntjes” die ze de inwoners van Utrecht in het vooruitzicht willen stellen.


Bravely Default II toont gevechten

Bravely Default II komt op 26 februari uit en is exclusief voor Nintendo Switch. De nieuwe onderstaande trailer toont voornamelijk hoe de gevechten in de game werken. Daarbij zijn vooral de 'Brave' (meerdere beurten tegelijk gebruiken) en 'Default' (een beurt opsparen) belangrijk.

Bravely Default II is een klassieke Japanse RPG waar je zoals gebruikelijk de wereld moet reden. Verder staat het ook bekend om zijn uitgebreide job-systeem. Je speelt tijdens het spel vele klassen vrij en het is de bedoeling dat je frequent wisselt van 'job'.

VERMIST KIND ALERT: Mergem Veli (12)

Vermist: Mergem Veli (12) uit Voorburg. Ze is op dinsdag 9 februari 2021, rond 11.15 uur voor het laatst gezien op het Oosteinde in Voorburg. Daar heeft zij aan een voorbijganger gevraagd waar tramlijn 4 reed, daarna is zij niet meer gezien.

Mergem was op dat moment gekleed in een beige vest/ jasje, licht gekleurde broek, rood tasje en in het bezit van een roze rugzak.

Gegevens
Mergem Veli
Voornaam:          Mergem
Roepnaam:         Veli
Geboortedatum: 29-08-2008
Huidige leeftijd:  12
Lengte:              150 cm
Haarkleur:          Bruin
Oogkleur:           Bruin
Geslacht:            Vrouw


Heeft u Mergem gezien of heeft u informatie over deze vermissing?
Neem dan contact op met de politie via 0800-6070.

Vermist Kind Alert Mergem Veli (12)
Vermist Kind Alert Mergem Veli (12)

R-Type Final 2 krijgt gameplaytrailer

R-Type Final 2 is een shmup, een genre die we tegenwoordig nog amper zien. Dit project moest dan ook in 2019 via Kickstarter gefundeerd worden, waar het bijna 1 miljoen dollar wist op te halen. In de gameplaytrailer hieronder zie je een paar gameplayelementen van de game. Je kunt je schip uitvoerig customizen bijvoorbeeld. Verder zien we ook hoe wapens tijdens levels upgrades krijgen en hoe vijanden kunnen evolueren.

R-Type Final 2 komt op 30 april uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Rutte wil niet met FVD regeren: "racisme, homofoob, walgelijk, verschrikkelijk"

Na de verkiezingen hoeven we geen coalitie te verwachten waarin de VVD en Forum voor Democratie samen plaats zullen nemen, dat heeft Mark Rutte gisteravond bij OP1 duidelijk gemaakt. Directe aanleiding is daarvoor het uitlekken van de racistische en homofobe uitspraken van FVD-voorman Thierry Baudet en andere partijprominenten.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat binnen de partijtop van de FVD dubieuze app-berichten de ronde doen en dat lijkt nu voor de VVD de druppel. "Regeren met Forum voor Democratie gaat niet gebeuren", zo was Rutte duidelijk in gesprek met Charles Groenhuijsen. 

"Racisme, homofoob, walgelijk, verschrikkelijk", zo beoordeelde de premier de berichten. "Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren. Maar na deze appjes is het landelijk echt onmogelijk geworden om met Baudet in een kabinet te zitten", aldus Rutte.

Met twee tot vier zetels in de peilingen is het sowieso maar de vraag welke rol Forum na de verkiezingen in een formatie kan spelen.

Drietal zwemt na schipbreuk naar eilandje, pas vijf weken later worden ze gered

Drie mensen zijn afgelopen dinsdag door de Amerikaanse kustwacht gered nadat ze bijna vijf weken eerder waren gestrand op een onbewoond eiland in de Bahama’s. Het drietal hield zichzelf in leven door het eten van kokosnoten en het vlees van schelpdieren en ratten. Leden van het reddingsteam vertelden dat ze nog nooit eerder zoiets hadden meegemaakt. 'Het was echt ongelooflijk.' Meer hierover in de Gelderlander.

De twee Cubaanse mannen en een vrouw, werd maandag bij toeval ontdekt op een piepklein eiland tussen de Florida Keys en Cuba. Ze wisten de aandacht te trekken van de bemanning van een patrouillerend vliegtuig. Ze konden helaas niet direct gered worden vanwege de weersomstandigheden, maar de kustwacht dropte wel voedsel, water en een radio zodat communicatie mogelijk was. De volgende dag lukte het een helikopter om de drie schipbreukelingen van het eilandje af te halen. De drie waren naar het eilandje toegezwommen nadat hun eigen bootje was omgeslagen. 

Als het drietal niet was ontdekt zouden ze volgens de Amerikaanse kustwacht zijn gestorven door een gebrek aan zoet water. Inmiddels zijn de drie overgedragen aan de Amerikaanse immigratie- en douanedienst.


Opnieuw 8 jaar cel en tbs met dwang voor poging tot moord op zoons

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 33-jarige man veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij probeerde in 2018 zijn 3 zoons om het leven te brengen door brand te stichten in hun woning. Het hof bevestigt hiermee het vonnis van de rechtbank Oost-Brabant.

In de ochtend van 28 november 2018 ontving de meldkamer een 112-melding van de man zelf. Er was brand in zijn woning en hij zat met zijn 3 zoons van destijds 3, 4 en 9 jaar op zolder. Ze werden alle 4 gered door de brandweer, maar onderzoek wees uit dat de brand door de vader zelf was gesticht. Op de telefoon van de man werd ook een afscheidsbrief aan zijn ex-vrouw gevonden.

Poging tot moord
Het hof vindt net als de rechtbank een poging tot moord op de kinderen door middel van brandstichting bewezen. De man stichtte op verschillende plekken in de woonkamer brand, terwijl de kinderen op zolder lagen te slapen. Later is hij bij de kinderen gaan zitten en beval hen rustig te blijven. De man heeft ook een piepende rookmelder vernield. Pas na herhaaldelijk aandringen van het oudste kind belde hij 112. Volgens het hof is het aan het optreden van de brandweer te danken dat de kinderen en de man de brand hebben overleefd. De kinderen, die op hun vader moeten kunnen vertrouwen, zijn door verdachte ernstig in de steek gelaten en niet door hem beschermd. Het hof rekent dit de verdachte zeer zwaar aan.

Celstraf en tbs met dwang
Het hof komt in eerste instantie tot een celstraf van 10 jaar. De man is tijdens het hoger beroep nogmaals onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. De conclusies van de deskundigen komen in grote lijnen met elkaar overeen. Volgens hen was er bij de man sprake van persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale verschijnselen toen hij de brand stichtte. De deskundigen adviseerden het hof daarom om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Het hof volgt dat advies en legt de man daarom een celstraf van 8 jaar op. Uit het advies van de deskundigen blijkt eveneens dat het risico op recidive hoog is. Daarom wordt aan de man ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Tenslotte moet de man ook schadevergoedingen aan zijn 3 kinderen betalen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 30.000 euro.

Jeep stopt reclame met Bruce Springsteen na arrestatie wegens dronken rijden

Bruce Springsteen verraste vriend en vijand toen hij zondag voor de allereerste keer opdook in een reclamespot tijdens de Super Bowl. De spot voor automerk Jeep werd woensdag echter alweer verwijderd nadat was gebleken dat de zanger in november was gearresteerd voor het rijden onder invloed. Zo meldt het AD.

De 71-jarige Springsteen werd op 14 november gearresteerd in een beschermd natuurgebied in Sandy Hook in New Jersey. De zanger heeft normaal ‘meegewerkt tijdens het proces’, aldus de bron. Het zou de eerste keer zijn dat Springsteen is aangehouden vanwege rijden onder invloed.


Studenten voeren actie tegen huidig leenstelsel

De Landelijke Studenten Vakbond en de FNV trekken samen op met lokale studentenverenigingen om actie te voeren tegen het huidige leenstelsel voor studenten. Al sinds september 2019 zijn ze bezig met de campagne #NietMijnSchuld. Ze voeren actie door met krijtspray leuzen te spuiten op tegels, stoepen en openbare zuilen. Zo meldt AT5.

We zijn vandaag met zestig studenten in kleine groepjes door heel Amsterdam met krijtspray de leus #NietMijnSchuld aan het spuiten', zegt Freya Chiappino, vice-voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond.

Studenten blijven namelijk sinds de invoering van het huidige leenstelsels met hogere schulden zitten na de afronding van hun studie. 'En dat is ook eng nu veel studenten hun bijbaantje zijn verloren tijdens corona en dus meer moeten bijlenen.' Ook Freya vreest dat ze zelf met een hoge studieschuld zal blijven zitten.

Student aan de HvA en secretaris van ASVA Studentenunie Cato Hoegee doet ook mee aan de actie en spuit een reclame zuil onder. 'Uit recent onderzoek blijkt dat burn-out veel vaker bij studenten voorkomt en wat wil je als je je studie zo snel mogelijk moet afronden, meer moet gaan werken en er niets meer naast kun doen. Daarnaast neemt het collegegeld toe en is de huur in Amsterdam idioot hoog.'

Ook hoogleraar cultural analysis aan de UvA, Esther Peeren, uit haar zorgen over het huidige leenstelsel. Zij heeft dan ook meegewerkt aan het rapport 'Resultaten Online Raadpleging #NietMijnSchuld', waaraan vijfduizend studenten deelnamen.'Hoewel uit onderzoek van het CPB van vorig jaar blijkt dat er sinds de invoering van het huidige leenstelsel niet minder mensen zijn gaan studeren, heeft het huidige leenstelsel wel andere gevolgen voor studenten.'

Zo blijkt uit het rapport dat studenten een verhoogde druk ervaren om niet op tijd af te studeren. Zij ervaren tevens meer financiële stress omdat ze moeten kiezen tussen extra werken of meer bijlenen.

'Ook behouden studenten de schuld voor vijfendertig jaar. Dat is een lange periode om schuldenaar te zijn.' vertelt professor Esther Peeren. 'Hierdoor zal het voor veel studenten bijvoorbeeld moeilijker zijn om later een hypotheek te krijgen.'

Daarom zetten de FNV en de Landelijke Studenten Vakbond de acties door, vooral nu de verkiezingen er aan komen. 'Wat we zien is dat alle partijen behalve de VVD zich tegen het leenstelsel hebben gekeerd. Dat is mede gekomen omdat we zoveel actie hebben gevoerd', zegt Freya Chiappino met volle overtuiging.

HvA student Cato Hoegee is hoopvol: 'Ik hoop dat we het volgende kabinet zover gaan krijgen om te zeggen: dit leenstelsel doen we niet meer.'


Ziekenhuis krijgt boete van 4 ton voor schenden privacy patiënten

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft een boete van 440.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) opgelegd gekregen. Het ziekenhuis zou tussen 2018 en 2020 te weinig hebben gedaan om de medische dossiers te beveiligen. Onbevoegde medewerkers zouden hierdoor toegang hebben tot de dossiers van patiënten. Zo meldt AT5.

Volgens De Volkskrant tipte filosofiestudent Laura het AP nadat zij tijdens haar bijbaantje in het ziekenhuis erachter kwam dat ze zonder problemen de dossiers van haar vriendinnen kon inzien. Er mag alleen in een dossier gekeken worden als dat noodzakelijk is voor een behandeling. Naast de tip meldt het AP dat er ook twee datalekmeldingen kwamen van het OLVG.

Dossiers inzien
Monique Verdier, vicevoorzitter van het AP, beaamt in Het Parool dat gesprekken tussen patiënt en dokter niet publiekelijk mogen zijn. 'Je moet er toch niet aan denken dat mensen, die daar helemaal niets te zoeken hebben, zomaar in de aantekeningen van de dokter over jou en jouw ziekte kunnen rondneuzen. Patiënten moeten ervan uit gaan dat medewerkers alleen medische dossiers inzien als dat nodig is voor de behandeling.'

Geen bezwaar
Uit het onderzoek van AP bleek dat het OLVG geen goede beveiligingscontrole heeft en beter moet controleren wie toegang heeft tot de dossiers. Het ziekenhuis zegt verbeteringen te hebben gemaakt en gaat niet in bezwaar tegen de boete.

De geheime liefde blijft, maar opa en oma en (schoon)ouders zijn dit jaar de echte Valentijn

Liefde in tijden van corona is springlevend, blijkt uit onderzoek van PostNL. Meer dan de helft van de Nederlanders zegt dit jaar Valentijnsdag aan te grijpen om extra liefde te geven aan mensen die dat nodig hebben. Naast de eigen partner hebben vooral ouders, en opa en oma onze liefde nodig, blijkt uit het onderzoek. Slechts een kleine 10% van de Nederlanders grijpt Valentijnsdag aan om een geheime liefde wat extra aandacht te geven.

De eigen partner staat bij ruim de helft van de Nederlanders centraal tijdens Valentijnsdag. Maar opvallend genoeg verdienen dit jaar opa en oma (19 %) én (schoon) ouders (30 %) óók extra aandacht. Vooral jongvolwassenen (tot en met 30 jaar) denken tijdens Valentijn dit jaar aan hun grootouders (37 %) en ouders (45 %).

Geheime liefde
Van de 56 tot 69 -jarigen zet 12 % hun geheime liefde in het zonnetje. Daarmee scoren ze hoger dan gemiddeld. In het oosten van ons land heeft een kleine 5 % van de mensen een geheime liefde, die deze Valentijnsdag kan rekenen op extra dosis liefde. Een stuk minder dan in de grote steden, daar geven twee keer zoveel mensen hun geheime liefde wat extra aandacht.

Kaart of filmpje
Bijna de helft van Nederlanders hoopt dit jaar zelf een Valentijnskaart te ontvangen. Die kans is aanwezig, want een bijna even grote groep is van plan dit jaar een Valentijnskaart te versturen. Het versturen van een kaartje heeft ook de voorkeur van 36 % van de Nederlanders. Toch is er ook kans dat ze een telefoontje krijgen: 27 % betuigt zijn liefde via videobellen of door het maken van een filmpje. Een op vijf Nederlanders pakt uit en stuurt een cadeautje, zoals chocolade.

Afbouw gaswinning Groningen op schema

De gaswinning uit het Groningenveld kan in het gasjaar 2021/2022 verder naar beneden naar 3,9 miljard kuub. Dat is een halvering ten opzichte van het huidige gasjaar, waarin de gaswinning 8,1 miljard kuub bedraagt. Dit blijkt uit de jaarlijkse raming van netbeheerder GTS. Hiermee ligt de afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld op schema. Vanaf het voorjaar van 2022 is naar verwachting in een gemiddeld jaar geen gas meer nodig uit Groningen.

De raming van GTS is iets hoger dan het advies dat GTS in februari 2020 gaf voor het komende gasjaar. De netbeheerder schatte toen nog in dat 3,1 miljard kuub nodig zou zijn. Die lichte verhoging is onder meer een gevolg van de hogere marktvraag in Nederland die volgt uit de Klimaat- en Energieverkenning 2020 van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ondanks de koude temperaturen van de afgelopen dagen is de winter vooralsnog zachter dan gemiddeld. Het temperatuurverloop over het hele jaar bepaalt of de NAM meer of minder dan 8,1 miljard kuub wint in dit gasjaar.

In september neemt de minister van Economische Zaken en Klimaat een definitief besluit voor het gasjaar 2021/2022. Dat is dan het allerlaatste ‘normale’ winningsbesluit voor het Groningenveld.

Gaswinning naar nul
Vanaf medio 2022 is er geen gas meer nodig uit het Groningenveld, in een jaar met gemiddelde weersomstandigheden. Een aantal locaties blijft daarna stand-by; daar zal een beperkte hoeveelheid gas worden gewonnen. Op die manier is een klein aantal stations gebruiksklaar als dat plotseling nodig is, bijvoorbeeld bij een extreem strenge winter, in combinatie met uitval van grote installaties.

Door de gaskraan te sluiten, vermindert de kans op aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Het kabinet heeft dat rigoureuze besluit genomen met het oog op de veiligheid van de Groningers en de leefbaarheid van de provincie. In het regeerakkoord was oorspronkelijk nog besloten dat de winning de komende jaren rond de 20 miljard kuub zou bedragen.

Rode Kruis: Ga goed voorbereid het ijs op

Het Rode Kruis roept mensen op goed voorbereid het ijs op te gaan om onderkoeling en andere letsels te voorkomen. De hulporganisatie komt daarom met EHBO-tips voor tijdens het schaatsen. Veel mensen zullen de komende dagen willen schaatsen op het natuurijs. Een schaatsongeluk zit in een klein hoekje. Veelvoorkomende letsels zijn een botbreuk, schaats over je hand, hoofdletsel, onderkoeling of door het ijs zakken. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat men in zo’n geval weet wat te doen.

Bij koudere temperaturen ligt ook onderkoeling op de loer, zeker met veel wind of natte kleding. Ouderen en jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Het is belangrijk dat schaatsers warme water- en windafstotende kleding dragen. Een set reservekleren is ook verstandig. Daarnaast zijn handschoenen belangrijk: tegen kou, maar ook als bescherming tegen ijzers van andere schaatsers.

Let bij kou vooral op signalen als oncontroleerbaar rillen of een koude en bleke huid. Dan ben je licht onderkoeld. In sommige gevallen krijg je blauwe lippen of vingers. Het is dan belangrijk om snel naar een warmere omgeving te gaan. Iemand die ernstig onderkoeld is, stopt met rillen en klappertanden. Het bewustzijn daalt en de ademhaling wordt langzamer. Bel in dat geval direct 1-1-2 of laat iemand anders dat doen. Doe dat ook als iemand door het ijs is gezakt en kopje onder is gegaan. Zorg voor droge kleding, dekens en beschutting zodat diegene niet verder afkoelt. Je kunt iemand met ernstige onderkoeling beter niet verplaatsen. Geef diegene ook geen eten en drinken.

Valpartij
Als iemand na een valpartij over je hand schaatst, kan dat leiden tot een snijwond. Druk deze dicht met je hand, een doek of een sjaal. Laat hem daarna verbinden, bijvoorbeeld door een EHBO’er. Een hoofdwond kan door veel bloedverlies heviger lijken dan hij is. Maak hem altijd eerst schoon. Het is verstandig om grotere wonden, in bijvoorbeeld gezicht, hand of been, door een professionele zorgverlener te laten behandelen. Een bult op je hoofd kun je koelen met ijs. Bel altijd 1-1-2 bij een hevige bloeding, botbreuk of verlies van bewustzijn. Deze en andere tips zijn ook te lezen in de gratis EHBO-app van het Rode Kruis. 

FOK! Wat een weer: rust in de kou

winterbanner

Hallo! Zijn we inmiddels een beetje aan de kou gewend? In het oosten des lands was er minder zon te zien dan ikzelf ook had verwacht. Ook kwam er nog een verdwaald sneeuwbuitje langs met in tegenstelling tot eerdere neerslag, droge miezersneeuw; grote dikke vlokken. De wind is inmiddels een stuk rustiger en de grotere wegen zijn weer wat begaanbaar binnen de bebouwde kom. Wat mij betreft hulde aan alle die hebben geholpen om de wegen begaanbaar te maken. Hier en daar is het nog wel wat glibberen op de fiets maar dat vind ik wel uitdagend.

Koud blijft het voorlopig nog wel even, al is er ook een warmtegolf vanuit Afrika mogelijk op langere termijn (10 dagen) maar tot aan het weekend zitten we sowieso nog in de vorst. Vanavond kan er in het noordwesten nog wat sneeuw vallen, later zal het er net als in de rest van het land droog zijn. De temperatuur zakt tot -17 plaatselijk in het oosten. Waar het nu tussen de -1 en -3 graden is, zal het vanavond al redelijk snel afkoelen naar -5 tot -8, uiteindelijk zal de temeratuur in de nacht -10 tot -14 zijn. Het zal niet overal helder zijn, wel komen er steeds meer opklaringen voor in de nacht. De wind is rustig vanuit het oosten.

Door de zon kan er sneeuw zijn gesmolten, ondanks de temperatuur niet boven het vriespunt is geweest. Dit kan gaan bevriezen dus pas goed op onderweg als je de weg op gaat. Dit kan de komende dagen nog voorkomen.

 

 Pukeko wachtte met zeer fraai uitzicht op haar lift (Foto: Pukeko)
Pukeko wachtte met zeer fraai uitzicht op haar lift (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.