Duitse skeletonners verdedigen wereldtitels, Bos sluit goed af als 11e

In het Duitse Altenberg is het wereldkampioenschap skeleton vrijdag alweer afgesloten. Na de eerste twee runs van donderdag volgden op vrijdag de twee beslissende runs in de strijd om de wereldtitels.

Vrouwen
De derde run begon met Jacqueline Lölling als leidster. De Duitse werd gevolgd door de Russische Elena Nikitina (+0,11), met landgenote Tina Hermann (+0,24), de Amerikaans Katie Uhlaender (+0,71) en de verrassende Russische Alina Tararychenkova (+0,75) ook nog in de top-5.

In run drie ging het bepaald niet best voor Nikitina: ze leverde exact een volle seconde in bij Lölling. Hermann naderde Lölling tot op 0,17 seconden, Uhlaender (+1,28) bleef op haar positie staan, voor Tararychenkova en Griebel (beiden +1,37). Kimberley Bos kende een prima run, maar wist haar veertiende plek niet te verbeteren.

Bos sloot haar WK af met een uitstekende laatste run en wist drie plekken te winnen. Griebel en Tararychenkova noteerden dezelfde tijd en bleven hun plek dus delen, Uhlaender viel terug tot 0,21 seconden achter beide dames en zag een medaillekans zo door haar vingers glippen.

Nikitina leek haar medaille uit handen te geven, maar hield nét genoeg over: ze dook 0,02 seconder onder de tijd van de twee leidsters door. Hermann nam met maar liefst 1,68 seconden de leiding over en legde de druk vol op Lölling en dat bleek genoeg: met 0,11 seconden pakte Hermann als eerste vrouw ooit haar vierde wereldtitel, voor Lölling en Nikitina.

Mannen
Na de eerste dag was het razendspannend: Alexander Tretiakov stond op één, maar de Rus werd op de voet gevolgd door de Duitsers Felix Keisinger (+0,04) en Christopher Grotheer (+0,06), terwijl Tretiakov's jonge landgenoot Evgeniy Rukosuev (+0,49) en de derde Duitser, Alexander Gassner (+0,66), paraat stonden om te profiteren van eventuele fouten.

Keisinger verloor flink wat in run drie en kwam op 0,43 seconden van Tretiakov te staan, maar Grotheer deed de Duitsers wél juichen: de verdedigend wereldkampioen dook 0,21 seconden onder Tretiakov's tijd door. Rukosuev kwam op 0,96 seconden te staan en benaderde Keisinger's bronzen plek, Gassner kwam op 1,08 seconden te staan en had zo nog een kansje op een medaille.

In de beslissende run opende Gassner de top-5 met een machtige afdaling, waarmee hij Rukosuev in elk geval te grazen nam. Keisinger hield het ook niet vol: 0,23 seconden langzamer dan Gassner, die zo zeker was van een medaille. Tretiakov denderde sterk naar beneden en pakte met maar liefst 0,92 seconden de leiding, met alleen Grotheer te gaan.

De Duitser kreeg het voor elkaar en met 0,28 seconden verdedigde hij zijn wereldtitel, de vierde in vier onderdelen die dat op dit WK tot dusver wist te doen: twee keer in het skeleton, twee keer in het bobsleeën.