Veertien verwaarloosde varkens weggehaald in Zuid-Holland

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hebben veertien verwaarloosde varkens in bewaring laten nemen in Naaldwijk en ‘s Gravenzande. De dieren werden gehouden onder slechte omstandigheden. Er waren niet voor alle varkens hokken aanwezig en de dieren waren dus niet voldoende beschermd tegen regen en kou. Ook hadden de dieren geen schone en droge ligplaatsen. Zij dronken het modderwater waarin zij rondliepen.

De NVWA heeft de houder van de dieren verschillende keren de mogelijkheid gegeven de leefomstandigheden voor de dieren te verbeteren. Bij herinspecties bleek wel af en toe dat overtredingen tijdelijk waren hersteld, maar bij de inspectie 5 februari 2021 bleek dat de varkens weer onder zeer slechte omstandigheden werden gehouden. Daarom is nu besloten de dieren af te voeren.

De dieren zijn overgebracht naar een opslaghouder waar zij op een goede manier worden gehuisvest en verzorgd en de nodige medische verzorging krijgen. De kosten van de verzorging zijn voor rekening van de veehouder.