Redden vijf embryo's de Noordelijke witte neushoorn van uitsterven?

Noordelijke witte neushoorns , het op 2 na grootste landzoogdier op aarde, staat op het randje van uitsterven. Er leven nog twee overgebleven vrouwtjes, de dochter en kleindochter van het laatste overgebleven mannetje van deze soort die op 19 maart 2018 is gestorven in een natuurreservaat.

Wetenschappers van het BioRescue-team van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research in Duitsland hebben  twee nieuwe embryo's gemaakt met behulp van de eieren van een van deze vrouwtjes en het sperma van het overleden mannetje, waardoor het totale aantal levensvatbare embryo's op vijf komt. De andere drie embryo's zijn in 2019 met eieren en sperma van dezelfde neushoorns gemaakt. Het team hoopt de embryo's binnen drie jaar met behulp van een IVF-techniek in een draagmoeder te implanteren en op deze manier witte neushoorns te behoeden voor uitsterven.

Noordelijke witte neushoorns werden ooit gevonden in het  zuiden van Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, het zuidwesten van Soedan, het noorden van de Democratische Republiek Congo en het noordwesten van Oeganda, en nog in 1960 waren er volgens WWF nog meer dan 2000 over.

Stroperij heeft geleid tot het uitsterven van het dier in het wild, op de twee vrouwtjes na. WWF legt uit: 'De grootscheepse jacht in het koloniale tijdperk is historisch gezien de belangrijkste oorzaak van het steeds minder voorkomen van witte neushoorns. Hoornpoeder werd(en wordt) in de traditionele Aziatische geneeskunde gebruikt als een vermeende remedie voor een reeks ziekten - van katers tot koorts en zelfs kanker.'

De witte neushoorn is een groot en vooral erg stevig gebouwd dier met een dikke, bleekgrijze huid en een kort staartje met stijve haren aan het uiteinde. Hij is niet lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. De witte neushoorn dankt zijn naam aan een verkeerde vertaling door de Engelsen van het Afrikaanse wyd, dat "wijd, breed" betekent en niet "wit". Wijd slaat op de lippen, die bij de witte neushoorn inderdaad breed zijn, terwijl de lippen van de zwarte neushoorn eerder puntig zijn. Deze lippen gebruikt de witte neushoorn om te grazen, terwijl de puntige lip van de zwarte neushoorn hem beter in staat stelt om bladeren en twijgen te plukken.