Halsema wil liever niet dat ondernemers hun winkel beschermen tegen vernieling

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt het onwenselijk dat verschillende ondernemers uit angst voor vernielingen hun winkels hebben gebarricadeerd met zeecontainers en betonblokken. Hoewel ze begrip heeft voor hun angst, heeft ze hen dringend gevraagd de barricades weg te halen.


Betonblokken in Amsterdam (Bron: YouTube)

Dat zei Halsema donderdag tegen de gemeenteraad. "Ik vind dat er begrip moet zijn voor ondernemers die maatregelen treffen om hun winkels te willen beschermen. Maar het gezag is aanwezig op straat. Op het moment dat er sprake is van vernielingen, dan is de politie ter plaatse en zal optreden."

Onder meer in de P.C. Hooftstraat, maar ook bij de Johan Cruijff ArenA besloten ondernemers de laatste dagen om hun winkels met houten panelen, maar soms zelfs met zeecontainers en betonblokken te beschermen. "We zien dat liever niet, omdat dat ertoe leidt dat het de veiligheid van onze straten verminderd. Omdat de straten er onveiliger uit gaan zien."

Volgens Halsema ligt bij het barricaderen van ondernemingen met zeecontainers en betonblokken de grens. "Ik zeg het maar even enigszins provocerend: dat iemand die slecht ter been is niet meer over de stoep kan lopen. Dat is niet de bedoeling."