Gezondheidsinspectie onderzoekt uitspraken 'arts' bij demonstratie Museumplein

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de uitlatingen van een man die zei arts te zijn en die gisteren het protest tegen de coronamaatregelen op het Museumplein bezocht. Zo meldt AT5.

Nadat de demonstranten van het Museumplein waren verdreven, zei de Limburgse man in een live-uitzending tegen AT5 dat er geen coronapatiënten op de Intensive Care liggen. 'Och man, laat je niets wijsmaken. Er ligt niemand op de IC. De artsen faken alles. Voor iedere patiënt krijgen ze 20.000 euro. Maar zoiets wordt toch niet uitgezonden.'

Hij zou volgens verschillende Twitteraars inderdaad in het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan en een praktijk voor homeopathie hebben.

Het AD meldt dat bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg diverse meldingen zijn binnengekomen over een zorgverlener die gistermiddag ongefundeerde uitspraken heeft gedaan over de coronapandemie. De zelfverklaarde "homeopathisch arts" uit Limburg beweerde glashard voor de camera dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. Een woordvoerder van de Inspectie heeft laten weten dat 'Als er sprake is van het geven van desinformatie door iemand die is opgenomen in het BIG register, nemen we contact op met betrokkenen en treffen indien nodig maatregelen'.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan geen woorden vinden over de door de 80 jarige man gedane uitspraken. 'Ik ben sprakeloos', meldt een woordvoerder bij het zien van het interview. IC-boegbeeld Diederik Gommers gaf aan zich zorgen te maken om de gevolgen van het interview. 'We leven in een vrij land waar iedereen mag demonstreren, maar deze video is gevaarlijk' 

De beroepsgroep van homeopaten ziet geen mogelijkheden om in te grijpen omdat de man gisteren zijn persoonlijke mening heeft verkondigd. De homeopatische arts heeft nog steeds een praktijk in Maasbree. Daar zou hij ook op grote schaal gezondheidsverklaringen afgeven aan mensen die geen mondkapje willen of kunnen dragen. Hij zou er al duizenden hebben uitgegeven, zo zei hij tegen 1Limburg.

De homeopaat wilde vandaag niet reageren. In het ergste geval kan zijn BIG-registratie  worden doorgehaald.