FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 januari 2021

Random Pics van de Dag #211

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Excelsior, Vitesse en PSV naar laatste acht KNVB Beker

Excelsior, Vitesse en PSV hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het KNVB Beker-toernooi. Excelsior won na penalty's van MVV. Vitesse won in eigen huis van ADO, terwijl PSV met de nodige moeite won van Volendam.

MVV - Excelsior
Excelsior kwam door een rake strafschop topschutter Elías Már Ómarsson al na een kwartier op voorsprong, maar vlak voor rust draaide de thuisploeg de wedstrijd volledig om en ging MVV met 2-1 voorsprong de rust in. Na rust ging Excelsior op zoek naar de gelijkmaker en in de 71ste minuut maakte Siebe Horemans deze. Daarna werd er, ondanks genoeg kansen, niet meer gescoord en moesten er dus penalty's aan te pas komen. Die werden het beste genomen door Excelsior en daarmee staat de Rotterdamse club bij de laatste acht van de KNVB Beker.

Vitesse - ADO
Vitesse blijft actief in het bekertoernooi. De nummer twee uit de eredivisie won met 2-1 van ADO Den Haag. Na 25 minuten opende Loïs Openda de score op aangeven van Oussama Tannane. Bij de 2-0 was Openda de aangever en was Matús Bero de doelpuntenmaker.

De wedstrijd leek na de 2-0 beslist. Toch toonde ADO veerkracht, nadat eerst David Philipp dicht bij de 2-1 was maakte Amar Catic met nog tien minuten de aansluitingstreffer. In de spannende slotfase kreeg Philipp nog de kans op 2-2, maar de Duitser miste, waardoor Vitesse naar de laatste acht gaat van het KNVB Beker-toernooi.

Volendam - PSV
PSV heeft met de nodige moeite de kwartfinales van de KNVB-beker behaald. In de eerste helft kreeg Volendam genoeg kansen om de score te openen, maar steeds stond PSV-doelman Lars Unnerstall in de weg. PSV kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas. De Eindhovenaren creëerden, in tegenstelling tot de Volendammers, weinig uitgespeelde kansen. Alleen Mauro Júnior kreeg een grote kans, maar die werd goed gepakt door de Volendam-doelman.

In de tweede helft had PSV de wedstrijd beter onder controle, al hielp het wel dat PSV al vroeg in de tweede helft op voorsprong kwam, dankzij Noni Madueke, via een mooi geplaatst schot. Tien minuten voor tijd besliste Denzel Dumfries de wedstrijd. De rechtsback werd in de zestien onderuit gehaald en benutte vervolgens zelf de strafschop en uiteindelijk won PSV met 0-2.

COVID-19: morgen om 13.00 uur persconferentie, avondklok wordt voorbereid

Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag houden coronaminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een persconferentie.

Update 22.20 uur: Na afloop van het Veiligheidsberaad blijkt dat de voorzitters van de veiligheidsregio’s met een aantal vragen blijven zitten over de eventuele invoering van een avondklok. Maar als het kabinet morgen besluit die maatregel toch in te zetten, moeten er niet teveel uitzonderingen worden gemaakt zodat het duidelijk is voor iedereen volgens voorzitter Bruls. Een eventuele invoering van een avondklok moet 'zo strak mogelijk' geregeld worden, met zo weinig mogelijk uitzonderingen. Technisch gezien kan de maatregel worden uitgevoerd.

Update 18.10 uur: Het ziet er naar uit dat het kabinet serieus voorbereidingen treft  voor een avondklok die zou gaan gelden tot 9 februari.

Volgens ingewijden zou de avondklok van acht uur 's avonds tot vier uur 's nachts gaan gelden, maar die tijdstippen staan nog niet vast. Omdat werkgevers en andere instanties de tijd moeten krijgen voor het treffen van voorbereidingen zou de avondklok op zijn vroegst pas vrijdag in kunnen gaan. Alleen met een werkgeversverklaring, waaruit duidelijk wordt dat je tijdens de avondklok op straat bent vanwege woon-werkverkeer, mag je je op de openbare weg begeven. Er komen modelverklaringen die een werkgever kan invullen beschikbaar op rijksoverheid.nl.

Op marktplaats wordt al naarstig gezocht naar jassen van "Thuisbezorgd" maar zonder relevante werkgeversverklaring is het zinloos om zo'n jas te dragen om tijdens de avondklok op straat te kunnen zijn.

Bronnen noemen een boete van 95 euro voor mensen die zonder geldige reden zich op straat bevinden. Er zal worden gehandhaafd op straat, er zullen geen wegversperringen of iets dergelijks worden geplaatst op de openbare weg.

Een andere maatregel waar over wordt nagedacht is het verder inperken van bezoek aan huis, momenteel mag men twee mensen per dag op bezoek krijgen, dat kan worden teruggebracht naar één persoon per dag..

Verdere inperkingen van het vliegverkeer zullen ook tot de mogelijkheden horen. Men verwacht dat minder mensen gaan reizen met het vliegtuig als, naast de verplichte PCR-test, ook een sneltest wordt ingevoerd voor iemand die naar Nederland vliegt vanuit een hoogrisicogebied. Volgens de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is dit momenteel de gehele wereld. Nu geldt de sneltestregel al voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid Afrika.

Het kabinet hoopt dat door het nemen van extra coronamaatregelen de basisscholen op 9 februari als eerste weer open kunnen. Daarvoor moeten de besmettingscijfers nog flink naar beneden.

Het Veiligheidsberaad gaat vanavond in overleg met burgemeesters over invoering van de avondklok. Ook zij zijn kritisch over de maatregel, en hebben het Outbreak Management Team om extra argumentatie verzocht.

Het kabinet heeft morgenochtend vanaf 09.00 uur nog een overleg om de laatste knopen over de strengere coronamaatregelen door te hakken. Om de avondklok in te voeren zal het kabinet een beroep doen op de nog ongebruikte noodtoestandwet, daarvoor hoeft niet de noodtoestand te worden uitgeroepen.

Eerdere berichtgeving:
De Jonge verwijst naar het advies van het OMT over het oprukken van de Britse variant van het coronavirus, die zo’n 30 procent besmettelijker is. De verwachting is dat deze mutant volgende maand de helft van de besmettingen beslaat. 'Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen'. Meer hierover in Dagblad van het Noorden.

Parler een beetje terug op een Russische host

Parler, de socialemedia-dienst populair onder rechts-extremisten en complotdenkers, is weer een beetje terug. Zij hebben een Russisch bedrijf gevonden dat bereid is de dienst te hosten.

DDoS-Guard is de naam van het bedrijf en staat in Schotland geregistreerd onder de naam Cognitive Cloud. DDoS-Guard is niet vreemd met controversiële sites, zo host het neo-nazi-site The Daily Stormer en tot kort geleden hostte het 8kun, de thuisbasis van Q. Maar zelfs DDoS-Guard had moeite met de gewelddadige geschiedenis van deze complotdenkers en verbrak de banden eerder deze maand zo weet The Guardian te melden. Daarnaast host het bedrijf ook Russische overheidsites zoals bijvoorbeeld de site van het ministerie van defensie.
In een gesprek met The Guardian gaf een van de twee Russische eigenaren aan geen flauw idee te hebben wat voor inhoud zij faciliteren.

Dat Parler nu gehost wordt door een Russisch bedrijf met overheidsbanden, is op zijn minst opmerkelijk te noemen, gezien dat Parler vooral een plaats geeft aan zelfbenoemde patriotten uit de VS...

Verder dan een website komt Parler mogelijk niet meer doordat zowel Google als Apple de app van de Play Store en App Store hebben verbannen.

Thailand: 43,5 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis

In Thailand is een voormalige officier veroordeeld tot 43 jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens majesteitsschennis. De vrouw gaf toe geluidsopnamen over de monarchie en koning Vajiralongkorn (Rama X) op social media te hebben geplaatst. 

Een Thaise rechtbank heeft de vrouw schuldig bevonden aan het overtreden van de wet van majesteitsschennis op 29 punten. Ze had audiofragmenten op Facebook en YouTube gepubliceerd, volgens een Thaise mensenrechtenorganisatie.

De vrouw pleitte schuldig bij een strafrechtbank in de hoop dat de rechtbank mild zou zijn in het vonnis, omdat ze de audiofragmenten deelde met enigzins kritische opmerkingen over de monarchie, maar geen commentaar op het koningshuis heeft geuit. Ze werd aanvankelijk veroordeeld tot 87 jaar, maar dit werd gehalveerd vanwege deze schuldbekentenis.

De uitspraak van de rechtbank werd bekritiseerd door activisten. 'De uitspraak van de rechtbank van vandaag is schokkend en geeft de gruwelijke boodschap af dat kritiek op de monarchie niet wordt getolereerd, maar ook erg zwaar zal worden bestraft', aldus Sunai Phasuk van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De wet op de majesteitsschennis van Thailand, die elke belediging van de monarchie verbiedt, behoort tot de strengste ter wereld. Na een onderbreking van drie jaar heeft Thailand eind vorig jaar de controversiële wet nieuw leven ingeblazen in een poging om maandenlange protesten tegen de regering in te dammen, hierbij eisten demonstranten veranderingen in de monarchie.

Afgelopen december, is een 16-jarige gearresteerd wegens majesteitsschennis omdat hij de eigen-zinnige kledingstijl van de koning bespottelijk zou hebben gemaakt. Een woordvoerster van de Verenigde Naties zei zich grote zorgen te maken omdat in de afgelopen weken minstens 34 andere mensen zijn gearresteerd wegens majesteitsschennis.

Koning Vajiralongkorn (68), die al jaren grotendeels in Beieren Duitsland woont, is bij de bevolking bij lange na niet zo populair als zijn in 2016 overleden vader Bhumibol Adulyadej. In Thailand wordt er al maanden lang regelmatig gedemonstreerd de regering en de monarchie, die aan de macht zijn gekomen door een militaire staatsgreep. 

In april 2020 zocht de koning tijdens de COVID-19 pandemie veilig onderdak in Europa, waar hij met 20 concubines verblijft in Grand Hotel Sonnenbichl te Garmisch-Partenkirchen. Volgens zijn critici vult hij zijn dagen met 'Fietsen, neuken en eten'.

Waterpolosters beginnen met ruime zege op Slowakije bij OKT

De Nederlandse waterpolosters hebben hun eerste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi eenvoudig gewonnen. Oranje won met maar liefst 22-2 van Slowakije.

Nederland, dat deze week in het Italiaanse Triëst zich hoopt te plaatsten voor de Olympische Spelen, had in de openingswedstrijd tegen laagvlieger Slowakije geen enkel probleem. Bij rust stonden de Nederlandse waterpolosters al met 10-0 voor.

Na de rust ging Nederland vrolijk verder met scoren en werd het een ruime overwinning voor het Nederlands team. In het vierde en laatste kwart deed Slowakije nog iets terug door twee keer te scoren en zou het uiteindelijk 22-2 worden voor Oranje.

Woensdag (18.00 uur) speelt Oranje tegen Italië. De beide landen behoren samen met Griekenland en Hongarije tot de favorieten om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Systeemeisen en nieuwe trailer voor The Medium

Ontwikkelaar Bloober Team heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor The Medium waarin uitgelegd wordt wat een medium nu precies doet. De langverwachte psychologische horrorgame komt op 28 januari uit voor Xbox Series X/S en (Windows) PC.

In The Medium speel je als Marianne, een medium dat in staat is om af te reizen naar de geestenwereld. Dat komt goed uit aangezien in de game de nodige puzzels opgelost dienen te worden en dat wordt een stukje makkelijker gemaakt door zowel tussen de levenden als de doden te bewegen. Inspiraties voor de game zijn de surrealistische werken van de Poolse kunstschilder Zdzisław Beksiński, de tv-series Stranger Things en Chernobyl en de horrorgameklassieker Silent Hill.

De game heeft behoorlijk wat in huis qua grafische poeha en om er bij de pc-versie het maximale uit te halen moet je over behoorlijke serieuze hardware beschikken. Zie het overzicht onder de trailer voor de verschillende systeemeisen per preset.

Huntelaar vertrekt definitief naar Schalke 04

Het is nu officieel. Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn laatste minuten gemaakt voor Ajax. De 37-jarige spits tekent een contract tot het einde van het seizoen bij Schalke 04, dat met de Nederlandse spits hoopt degradatie uit de Bundesliga te kunnen voorkomen.

De 37-jarige Huntelaar werd in 2019 landskampioen met Ajax. Daarnaast won hij als Ajacied in 2006, 2007 en 2019 de KNVB Beker en in 2007 en 2019 de Johan Cruijff Schaal.

Ajax was bereid mee te werken aan de overgang. "Het was de wens van Klaas Jan om deze laatste vier maanden van zijn carrière Schalke te helpen behoeden van degradatie uit de Bundesliga", vertelt directeur voetbalzaken Marc Overmars. "Wij vonden het naar hem toe belangrijk om dit door te laten gaan en lossen zijn vertrek met Lassina Traoré en Brian Brobbey intern op. Wij gunnen Klaas Jan deze transfer en bedanken hem hartelijk voor alles wat hij voor Ajax heeft betekend."

Voor Huntelaar wordt het zijn tweede periode bij Schalke 04. Tussen 2010 en 2017 speelde hij ook voor de Duitse club.

Nadal voor het eerst sinds 2009 weer aanwezig op ABN Amro-toernooi

Rafael Nadal maakt begin maart zijn rentree in Ahoy. Voor het eerst sinds 2009 komt de Spanjaard, twintigvoudig Grand Slam-winnaar, naar Rotterdam.

Twaalf jaar geleden kwam Nadal als laatste keer in actie in Rotterdam. Toen verloor de 34-jarige Spanjaard in de finale van Andy Murray. Een jaar eerder, bij zijn debuut, verloor hij in de tweede ronde.

Nadal zelf kijkt er naar uit om terug te keren naar Nederland. "Het is te lang geleden dat ik in Rotterdam heb gespeeld. Nu het seizoen er zo anders uitziet, past het goed in mijn schema", aldus de nummer twee van de wereld.

"Het is een toernooi waar ik graag speel en ik hoop op de erelijst te kunnen komen. Ik verheug me erop mijn Nederlandse vrienden en fans te zien", zegt Nadal, die in totaal 209 weken lang de nummer één van de wereld is geweest.

Nadal is na oud-winnaar Stan Wawrinka (2015), de mondiale nummer vier en afgelopen november winnaar van de ATP Finals Daniil Medvedev, Kei Nishikori en Jannik Sinner de vijfde speler die bekend is voor het 48ste ABN Amro-toernooi, dat dit jaar plaatsvindt van maandag 1 tot en met zondag 7 maart.

Hillary ziet weer overal Russen!

Hillary Clinton, de vrouw van voormalig president en schuinsmarcheerder Bill Clinton, is blijkbaar nog steeds niet over haar spectaculaire verkiezingsnederlaag in 2016 heen.


Hillary Clinton, links (Foto: Thomas Niedermueller/Getty Images)

In 2016 gaf ze Donald Trump de schuld, aangezien die volgens Crooked Hillary alleen met dank aan de Russen de verkiezingen kon winnen. Iets dat zelfs na diverse onderzoeken naar het rijk der fabelen werd verwezen, maar Clinton niet los kon laten.

Na de verkiezingsnederlaag van Trump heeft Clinton haar Twitter-account weer afgestofd en inmiddels is ze ook weer een tijdje voor de bühne zichtbaar via een podcast. Direct begint ze weer over: de Russen.

Clinton zou nameljk graag weten of Trump tijdens de revolutie gebeld heeft met zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin. Volgens Clinton heeft Trump altijd een geheime agenda gehad in het Witte Huis en moet duidelijk worden aan wie hij in werkelijkheid loyaal was en wie er in werkelijkheid aan de touwtjes trok. Nóg een onderzoek moet de meest vrijgesproken president van de Verenigde Staten ondergaan.

Het blijven vreemde hersenkronkels van de vrouw van de regelmatige reisgenoot van Jeffrey Epstein.

'Demissionair' kabinet gaat rustig door met traineren Kindertoeslagenaffaire

Nu het bij iedere Nederlander inmiddels duidelijk is dat er geen politieke consequenties worden verbonden aan de schandalige Kindertoeslagenaffaire, gaat het kabinet Rutte lekker verder met het vertragen van enig onderzoek naar 'verantwoording afleggen'.

Dinsdag, tijdens het belangrijke Kamerdebat over de Kindertoeslagenaffaire, gaf SP-er Lilian Marijnissen een inkijkje in het vieze spelletje van het, voor de show, demissionaire kabinet. Slechts de avond voor het debat kreeg de Kamer beschikking over de betreffende documenten, een pak papier zo dik als een vuist dat dus in erg korte tijd doorgenomen diende te worden.

Een slimme manier om de 'tegenpartij' niet slimmer te maken dan zij zijn en een slinkse poging van het kabinet om de schade nog enigszins te kunnen beperken.

Omtzigt sloopt de Rutte doctrine nogmaals.

Disney+ maakt alle seizoenen van The Muppet Show beschikbaar

De serie is even oud als klassiek, maar nooit, zelfs niet door de makers zelf, geëvenaard: The Muppet Show. De Amerikaans-Britse varietyshow met de Muppets als organisators én gasten is vanaf 19 februari te zien op Disney+.

De Muppets, bedacht door Jim Henson, verkregen grote bekendheid in de jaren 70, met name door hun aanwezigheid in Sesame Street en vervolgens The Muppet Show, die vanaf 1976 vijf seizoenen duurde. Nadat de show stopte zijn er daarna pogingen gedaan opvolgers te maken, zoals Muppets Tonight in de jaren 90 en The Muppets in 2015, maar deze waren niet zo populair als het originele programma.

Naast de bekende Muppet Show zijn de pluizige poppen natuurlijk ook bekend van hun films, beginnend met The Muppet Movie in 1979 en voorlopig eindigend met Muppets Most Wanted in 2014. Deze films zijn al enige tijd te zien op Disney+, net als een aantal van de shows, maar dit is de eerste keer dat The Muppet Show op streaming te zien is en voor de laatste twee seizoenen is het voor velen zelfs de eerste keer dat je deze kunt zien, omdat deze niet eerder op home video zijn verschenen.

Zondag weer gezellig koffiedrinken op Museumplein!

Michel Reijinga, de oorspronkelijke organisator van de verboden demonstratie van afgelopen zondag op het Museumplein, laat in een persbericht weten dat hij de komende zondagen 'koffie zal gaan drinken op het Museumplein'.

"Ik ga daar alleen koffie drinken, maar als er meer mensen komen is dat hun goed recht", vertelt Michel Reijinga aan AT5. Zijn verwachting is dat er meer mensen zullen besluiten om koffie te gaan drinken op het Museumplein. "Ik zal zeker niemand oproepen om ook koffie te komen drinken", zegt Reijinga.

Michel Rejiinga heeft besloten om de aangekondigde demonstraties in meerdere verschillende gemeentes in januari en februari te annuleren. "Ik kan deze gemeenten niet niet op de blaren laten zitten voor iets wat de gemeente Amsterdam heeft veroorzaakt", aldus Reijinga. De aangekondigde demonstratie 'Weg met Halsema' op 21 februari gaat wel door. Reijinga laat weten dat hij die op het Museumplein wil houden.

'We gaan koffiedrinken in Amsterdam'
Demonstranten kwamen afgelopen zondag bij elkaar omdat zij het niet eens zijn met de coronamaatregelen van het, inmiddels, demissionair kabinet. Eerder liet de gemeente het protest toe, maar dan wel in het Westerpark met maximaal vijfhonderd deelnemers. Reijinga was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk.

Maar afgelast of niet, een grote menigte kwam toch naar het Museumplein. Afgelopen zondag was Reijinga zelf ook aanwezig op het Museumplein. Zoals gezegd "om koffie te drinken, zoals veel meer mensen deden".

"Ja, en als er dan twee van dat soort acties lopen, dan weet je al dat het, en het klinkt stom, dat het goedkomt", vertelde Reijinga maandag aan AT5. In totaal waren er ongeveer tweeduizend mensen afgekomen op de demonstratie, die uiteindelijk totaal uit de hand liep.

Noodbevel afgekondigd
Na 14.00 uur had de driehoek een noodbevel afgekondigd, wat betekent dat iedereen het plein moest verlaten. Volgens de gemeente waren er zo'n 200 tot 250 mensen uit op confrontatie. De demonstranten trokken enkele stenen uit de grond en gooiden ze naar de politie. Ook had een aantal vechthandschoenen, vuurwerk en slagwapens bij zich. De ME en een spuitwagen werd ingezet om op te treden tegen de demonstranten.

Woensdag is er een debat over de aanpak van de demonstratie op het Museumplein.

100 kwetsbare vluchtelingen vanuit Griekenland in Nederland

Deze week komen de laatste kwetsbare vluchtelingen vanuit Griekenland aan in Nederland als onderdeel van het Nederlandse aanbod om 100 kwetsbare vluchtelingen vanuit Griekenland in Nederland te herplaatsen. 62 van hen zijn al in Nederland, de rest van de groep volgt deze week. Het gaat om 21 gezinnen met 55 kinderen en twee alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Van deze 57 kinderen zijn er 56 in de leeftijd van veertien jaar of jonger, waarvan dertig jonger dan vijf jaar.

Aanleiding voor het Nederlandse aanbod waren de branden in september in het Griekse opvangkamp Moria. Zoals in november door de staatssecretaris is aangegeven is op verzoek van de Griekse autoriteiten en de Europese Commissie de selectie niet beperkt tot personen die ten tijde van de branden in het kamp Moria verbleven. De belangrijkste afweging voor selectie is de kwetsbaarheid van de vluchtelingen.

'Het welzijn van de meest kwetsbaren stond voorop bij deze herplaatsing. Er is samen met Griekenland hard gewerkt om 100 vluchtelingen in Nederland op te vangen. Goed dat deze week ook de laatste gezinnen met kinderen en de alleenstaande minderjarigen in Nederland aankomen, ondanks de strenge lockdown', zei Broekers-Knol dinsdag.

De vluchtelingen zijn voor hun komst naar Nederland in Griekenland negatief getest op COVID-19 en daar ook in quarantaine gegaan. Na aankomst worden zij eerst opgevangen op een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en vervolgens zo snel mogelijk gehuisvest in overleg met gemeenten.

Voor de herplaatsing is gekeken of amv’s voor asiel in Nederland in aanmerking komen, om te voorkomen dat zij naar Nederland worden overgebracht en dan later alsnog Nederland moeten verlaten. Tijdens de selectie bleek dat er binnen deze criteria nauwelijks amv’s jonger dan vijftien jaar beschikbaar zijn in Griekenland. Vandaar dat er nu meer gezinnen met jonge kinderen naar Nederland komen. Het beperkte aantal amv’s dat wel aan de criteria voldeed bleek vaak familie in een andere Europese lidstaat te hebben en er is om die reden gekozen voor herplaatsing naar die lidstaten. De twee amv’s voor wie Nederland wel een geschikte herplaatsingsbestemming is, worden bij aankomst in Nederland opgevangen door Nidos.

Kamerbrief van staatssecretaris Broekers-Knol over voortgang samenwerkingsverband Nederland Griekenland en herplaatsingsaanbod

'Zonder Facebook geen bestorming Amerikaans Capitool'

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat internetplatform Parler is geslachtofferd naar aanleiding van de revolutie die begin januari het Amerikaanse Capitool bereikte. De sociale mediadienst was populair onder de conservatieve Trump-aanhangers en inmiddels wordt de dienst door geen internethoster meer geaccepteerd.

Tijdens de revolutie gebruikten sommige revolutionairen inderdaad Parler om met elkaar te communiceren, volgens kwaadsprekers om strategieën en logistieke zaken rondom de bestorming te bespreken. Dit bracht Apple en Google er zelfs toe om Parler uit hun app-winkels te halen en Amazon om te stoppen met toegang te verlenen tot hun servers. Een doodsteek voor het digitaal platform.

Angelo Carusone, baas van mediawaakhond Media Matters, vindt dat de rol van Parler schromelijk wordt overdreven. "Als je Parler weglaat, dan had de bestorming van het Capitool evengoed doorgegaan", zo meent Carusone. "Als je Facebook weglaat, dan had de bestorming nooit plaatsgevonden. Dus toen Apple en Google een brief naar Parler stuurde, was ik verbaasd dat Facebook de dans ontsprong."

Yosef Getachew van mediawaakhond Common Cause staat achter Carusone. "De oproepen tot geweld en verdere organisatie van binnenuit het Capitool kwamen niet alleen van Parler af, maar van diverse sociale media", zo legt Getachew uit.

"Het gaat er niet meer om dat één platform verantwoordelijk gehouden kan worden, alle sociale media zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van desinformatie en complottheorieën", eindigt Getachew.

De data spreken Facebook tegen
Een woordvoerder van Facebook is het daar uiteraard niet mee eens. "We hebben groepen als QAnon, Proud Boys, Stop the Steal en alles dat opriep tot geweld van ons platform gehaald", zo meent Sheryl Sandberg. "Onze handhaving is echter nooit perfect, dus ik weet zeker dat er nog dingen op Facebook stonden. Ik denk dat dit 'evenement' grotendeels werd georganiseerd via platformen die niet over onze macht beschikken om haat te stoppen en die niet onze normen en niet over onze transparantie beschikken."

De data spreken Facebook echter tegen en tonen aan dat Facebook mogelijk wel degelijk een grote rol heeft gespeeld. Zo konden 128.000 mensen de hashtag #StoptheSteal tot aan de rellen nog steeds gebruiken. Verder kon Media Matters heel makkelijk tientallen groepen op Facebook indentificeren die 'Stop the Steal' hoog in het vaandel hadden staan.

Reclames van kogelwerende kleding
Dagen na de revolutie wisten de reclame-algoritmes Facebookgebruikers nog lekker te maken om vooral activiteiten van 'Stop the Steal'-organisaties bij te gaan wonen. "Deze groeperingen verspreidden niet alleen desinformatie, maar riepen op tot geweld. Dit zijn zogenaamd 'besloten groepen', je moet lid worden om de inhoud te kunnen zien, en Facebook doet blijkbaar zelf niet genoeg om deze specifieke groepen het zwijgen op te leggen."

Op elke willekeurige dag vanaf de verkiezingen tot aan de revolutie in Washington D.C., was veertig procent van Facebook's actieve top 10 pagina's afkomstig van rechtsgeörienteerde personen of groepen. Vijftien procent was van Trump, Trump's team of zijn kabinet, zo liet een analyse van de Washington Post zien.

Daarnaast vond Facebook het ook wel passend om naast vele misleidende reacties of Stop the Steal-discussies over de verkiezingen reclames van kogelwerende kleding, wapenholsters en andere diverse militair gereedschap te tonen.

Carusone voert dus aan dat Facebook 'een veel grotere rol speelde' in aanloop tot het geweld, en merkte op dat Media Matters en anderen 'talrijke rode vlaggen' onder hun aandacht brachten die ze in de aanloop naar de revolutie hadden gezien, maar Facebook-managers 'er nog steeds niets aan doen'.

"Apple en Google waren buitengewoon kortzichtig en, eerlijk gezegd, hypocriet in het uitkiezen van Parler", zei Carusone. "Niet omdat ik Parler wil verdedigen, maar de cijfers liggen op tafel. Facebook was erger."

Yakuza Remastered Collection en Desperados III naar Xbox Game Pass

Xbox Game Pass gaat er binnenkort weer enkele games bij krijgen. De update voor midden-januari is geen grote lijst, maar er is gelukkig wel kwaliteit te vinden.

De nieuwe batch aan games wordt tussen 21 en 28 januari aan de service toegevoegd. Het complete lijstje is als volgt:

 • Control (PC) - reeds verkrijgbaar op Xbox en xCloud
 • Desperados III (Xbox, PC en xCloud)
 • Donut County (Xbox, PC en xCloud)
 • Outer Wilds (xCloud)  - reeds verkrijgbaar op Xbox
 • Cyber Shadow (Xbox, PC en xCloud) - nieuwe release
 • The Medium (Xbox Series X en PC) - nieuwe release
 • Yakuza Remastered Collection (Xbox, PC en xCloud) - bevat remasters van Yakuza 3 tot en met 5

Helaas zijn er ook enkele games die vanaf 29 januari niet meer te spelen zijn via Xbox Game Pass:

 • Death Squared
 • Death's Gambit
 • Final Fantasy XV
 • Fishing Sim World: Pro Tour
 • Gris
 • Indivisible
 • Reigns: Game of Thrones
 • Sea Salt

Vier jaar gevangenisstraf voor doodslag op baby

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 30-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor doodslag op zijn zoontje van twee maanden oud. De vader heeft de baby krachtig heen en weer geschud, waardoor er hersenletsel is ontstaan en het jongetje is overleden. Ook is hij veroordeeld voor de mishandeling van zijn ex-partner, de moeder van de baby.

De rechtbank sluit op basis van rapportages van deskundigen uit dat het hersenletsel is veroorzaakt door andere (medische) oorzaken. De man heeft door het schudden van de baby voorwaardelijk opzet gehad op de dood van zijn zoontje. Dat betekent dat hij het risico van zijn handelen heeft aanvaard.

Bij de hoogte van de straf heeft de rechtbank overwogen wat er in vergelijkbare zaken aan straffen is opgelegd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden dat deze zaak niet een 'standaard' doodslag zaak betreft en dat de verdachte zal moeten leven met het feit dat door zijn toedoen zijn zoontje is overleden.

De officier van justitie had aan de rechtbank gevraagd om een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar en 6 maanden op te leggen, de rechtbank is tot een veel lagere straf gekomen.

Zie ook: Baby overleden na schudden door vader

COVID-19: 4335 nieuwe besmettingen en 106 doden, totaal 921.580 en 13.162

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4335 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 921.580 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 245 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1767 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 42 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 683 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.ri

Er zijn sinds de vorige update 106 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 13.162 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

YouTube-account van Lange Frans weer verwijderd

Het nieuwe YouTube-account van rapper en podcastmaker Lange Frans is maandag verwijderd. Het account van de rapper uit Diemen Zuid stond ongeveer één dag online op Youtube. 

"Ongeveer 30 uur staande gehouden", schrijft de complotrapper op zijn Instagram.

In zijn Instagram Stories deelt Lange Frans een mailtje van Youtube, waarin wordt uitgelegd waarom zijn kanaal is verwijderd. "Ons team heeft je content beoordeeld en is van mening dat deze YouTube’s beleid inzake intimidatie, bedreigingen en cyberpesten schendt."

De actie van YouTube zou onder andere komen vanwege een video met Janet Ossebaard over kinderhandel en pedojacht, waarin beiden fantaseren over het neerschieten van premier Rutte. "Tja, kinderhandel en pedojacht liggen gevoelig voor de smeerlappen in Nederland", schrijft Lange Frans bij een screenshot van de melding van YouTube.

 Zijn vorige kanaal op het videoplatform werd in oktober ook al verwijderd.

Ook in hoger beroep 6 jaar cel en tbs voor doodslag en verkrachting vrouw (68)

Een nu 22-jarige man is ook in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag en verkrachting. Dat volgt uit de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van vandaag, waarin het vonnis van de rechtbank Amsterdam is bevestigd. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep ook bevestiging van het vonnis.

De verdachte verkrachtte op 21 april 2019 in de Amsterdamse wijk Buitenveldert het 68-jarige slachtoffer en schopte haar met kracht tegen het hoofd. Aan de daarbij opgelopen verwondingen overleed het slachtoffer op 10 juni 2019. Het hof oordeelt net als de rechtbank dat de verdachte deze feiten in sterk verminderde mate kunnen worden toegerekend, maar dat de verdachte dus niet geheel ontoerekeningsvatbaar was. Daarom acht het hof naast de tbs-maatregel ook een gevangenisstraf van 6 jaar passend.

Eindelijk een knuffel voor Hugo de Jonge!

Fred, een bewoner van gehandicapteninstelling ‘s Heeren Loo, twijfelde geen moment toen hij gisteren zijn eerste coronavaccinatie kreeg. Hij zag minister Hugo de Jonge en liep op hem af en gaf een dikke knuffel. Met een hartverwarmende foto als resultaat. Zo meldt de Gelderlander.

Gisteren was Fred met nog zo’n driehonderd medebewoners van het woonzorgpark 's Heeren Loo in Monster aan de beurt om ingeënt te worden. De medewerkers van de zorginstelling waren verheugd dat het vaccineren in de gehandicaptenzorg gingen beginnen en hadden zelfs slingers opgehangen om er een klein feestje van te maken. Bewoner Jochem was het eerst aan de beurt 'ik vind het fijn dat ik al gevaccineerd word en vind het helemaal niet spannend eigenlijk.'

Daarna was fred aan de beurt, hij liep de ruimte in en herkende Hugo de Jonge meteen van de persconferebnties die ook in de instelling worden bekeken. 'Hij zag de minister en liep recht op hem af. Ik denk dat iedereen dacht: gaat het wel goed? Maar het was zo’n spontaan moment, daar doe je niets aan', vertelde Nicolet Grootscholten van ‘s Heeren Loo. De bewoners worden zo goed mogelijk voorgelicht over de coronamaatregelen en hoe er wordt gevaccineerd. 'Als ze niet kunnen praten, dan doen we dat met gebaren of pictogrammen.'

Koningin Mßxima brengt digitaal werkbezoek aan initiatief voor hulp aan kwetsbare gezinnen

Koningin Máxima brengt woensdagmiddag 20 januari een digitaal werkbezoek aan ‘de Doorbraakmethode’ in Tilburg, één van de vijf schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL landelijk worden opgeschaald. Huishoudens met problemen op verschillende gebieden worden bij dit initiatief door maatwerk geholpen om hun leven weer op orde te krijgen.

Koningin Máxima spreekt met de initiatiefnemers, met professionals die gezinnen begeleiden en met ervaringsdeskundigen over hoe de Doorbraakmethode in de praktijk werkt. In dit gesprek komen onder meer de aanpak op maat en het samen bedenken en uitvoeren van passende oplossingen om weer grip te krijgen op de persoonlijke en de financiële situatie aan bod. Vervolgens gaat Koningin Máxima met wethouder Lahlah en met medewerkers van de gemeente Tilburg in gesprek over het leren van de uitkomsten van de gerealiseerde doorbraken en de betekenis hiervan voor de samenwerking met partners en voor het gemeentelijk beleid en processen. Het werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over het gebruik van de Doorbraakmethode in andere gemeenten en over de verbinding met andere initiatieven om schuldenproblematiek aan te pakken.

De Doorbraakmethode biedt ondersteuning aan huishoudens die meerdere problemen tegelijk hebben, zoals armoede, schulden, psychische en gezondheidsproblemen. Deze gezinnen krijgen van verschillende kanten hulp, maar raken vaak het overzicht kwijt door het aantal hulpverleners en de versnipperde hulp. Bij de Doorbraakmethode krijgt elk gezin een aanpak op maat, wordt hulp gebundeld en worden de gezinnen geholpen om stap voor stap uit de problemen te komen.

Stichting SchuldenlabNL is een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen en is in 2018 opgericht met als doel Nederland schuldenzorgvrij te maken. De organisatie schaalt succesvolle schuldhulpmethoden op en rolt ze landelijk uit.

Ruimte-shooter Everspace 2 officieel in Early Access

Het veelbelovende vervolg op Rockfish Games' ruimte-shooter Everspace is sinds gisteren officieel verkrijgbaar via Early Access op Steam en GOG. Everspace 2 lijkt zaken wat anders aan te pakken dan zijn voorganger: waar het eerste deel vooral een focus had op roguelike-elementen en non-lineaire verhaalvertelling, lijkt dit nieuwe deel meer een logisch verhaalverloop te hebben.

Everspace 2 wordt beschreven als een fast-paced, single-player space shooter met 'deep exploration', een enorme hoeveelheid loot en moderne RPG-elementen. Ondergetekende heeft er al een aantal uurtjes op zitten en de beschrijving is redelijk accuraat. Daarbij moet wederom gezegd worden dat het spel er beeldschoon uitziet. Qua besturing en de befaamde dogfights lijkt het redelijk overeen te komen met het eerste deel, wat positief is aangezien we daar erg over te spreken waren. Ook zit de Early Access-versie al bomvol content en speelt het bijna als een full release.

Uiteindelijk zeggen beelden meer dan woorden dus bekijk vooral de EA-launchtrailer hieronder. Everspace is momenteel verkrijgbaar voor €37,99 op Steam en GOG.

Initiatiefnemer verboden demonstratie distantieert zich van relschoppers: 'Ik heb niet iedereen in de hand'

Michel Reijinga, de oorspronkelijke organisator van de verboden demonstratie op het Museumplein, kijkt terug op 'een hele rare dag', zoals hij het zelf noemt. 'Het is onder de noemer 'we gaan koffiedrinken in Amsterdam' en dan staan er tussen de twee en drieduizend mensen', vertelde hij aan AT5

Amsterdammer Reijinga had de demonstratie vrijdag geannuleerd, na een uitspraak van de rechter. Hij wilde in eerste instantie demonstreren op het Museumplein, maar die locatie viel volgens de gemeente af. Het protest mocht in het Westerpark worden gehouden, maar dan met maximaal 500 deelnemers. Reijinga was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk. Het protest werd daarop afgeblazen.

Maar afgelast of niet, een grote menigte kwam toch naar het Museumplein. En gisteren kon je het resultaat daarvan nog zien op het plein. Her en der liggen bakstenen die uit de grond werden getrokken en naar de politie zijn gegooid. En op veel plekken zijn de hoeven van de politiepaarden in het gras gekerfd of de bandensporen van de waterwerper. Het zijn allemaal stille getuigen van de confrontatie die er gistermiddag plaatsvond.

Naar schatting waren er zo'n tweeduizend mensen. Ondanks oproepen van de gemeente om niet te komen. Michel Reijinga, die de demonstratie tegen het kabinetsbeleid in eerste instantie organiseerde, distantieert zich van de ongeregeldheden die gisteren ontstonden. Toch was hij zelf er ook, om 'koffie te drinken.'

Volgens Reijinga was de sfeer 'gemoedelijk', totdat de politie ingreep en het waterkanon inzette. 'Ja dan is de toon gezet.' De oproep van de gemeente om niet naar het Museumplein te komen, lijkt niet veel indruk te hebben gemaakt: 'Dat begrijp ik, maar zoals Femke Halsema altijd gezegd heeft: er bestaat een recht op demonstratie en dat hebben we gisteren wel laten zien. Al vind ik de afloop triest.'

Reijinga trok vrijdag zijn handen van de demonstratie af, omdat hij niet in stond voor de veiligheid. 'Ik heb van te voren gezegd dat ik de veiligheid niet kan garanderen als het niet of elders plaats mag vinden. Dus als het gewoon plaatsgevonden had, was het van twee tot vier normaal verlopen en was iedereen weer naar huis gegaan.'

Hij was zelf gister ook op het Museumplein. Zoals gezegd 'om koffie te drinken, zoals veel meer mensen deden', nadat twee oproepen op sociale media veelvuldige gedeeld werden. 'Ja, en als er dan twee van dat soort acties lopen, dan weet je al dat het, en het klinkt stom, dat het goedkomt.'

Reijinga vindt niet dat hij, net als veel anderen- door naar het Museumplein te gaan om koffie te drinken - alsnog heeft deelgenomen aan een verboden demonstratie. 'Ik ben niet van de spandoeken en van de potten en pannen. Ik heb de hele dag moedwillig met een kop koffie in mijn handen aan de zijlijn gestaan. Mijn deel is niet deelnemen aan een demonstratie.'

Bij de door de gemeente verboden demonstratie zondag zijn 143 mensen aangehouden. De politie laat vandaag in een persbericht weten een onderzoek in te stellen naar aanleiding van beeldmateriaal. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. Volgens de politie waren er tussen 200 en 250 mensen die uit waren op een confrontatie met de politie. Twee agenten en twee politiepaarden raakten gewond.

'Je weet dat er altijd mensen uit zijn op rellen. Ik heb meerdere keren geroepen: wij willen niet wat er in Frankrijk gebeurd is en toch gebeurt het. En Amerika, dat willen we niet. Ik heb als voorbeeld genoemd: het zou toch gênant zijn als wij het Concertgebouw gaan bestormen? Dat moet je niet willen, maar helaas: er zijn mensen die daarvan houden', zegt Reijinga.

Hij vindt niet dat hij een verantwoordelijkheid heeft door niet mee te doen aan koffiedrinken of niet te komen. 'Nee dat vind ik niet, want 90 procent was hier gewoon om koffie te drinken of als je het gewoon wil benoemen: om te demonstreren en ik heb niet iedereen in de hand.'

Burgemeester Halsema, verantwoordelijk voor de openbare orde, wilde - net als de politie - niet voor camera reageren. Halsema gaat waarschijnlijk woensdag over de demonstratie in gesprek met de gemeenteraad.

Nieuwe biomassacentrale Amsterdam stoot mogelijk acht keer meer ammoniak uit dan toegestaan

Na veel aandringen heeft de gemeente Amsterdam besloten om uitstootgegevens van de bio-energiecentrale alsnog (gedeeltelijk) openbaar te maken. Volgens het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) laten de metingen zien dat de nieuwe bio-energiecentrale voldoet aan de wettelijke uitstootnormen. Maar milieudeskundige Johan Vollenbroek ziet dat anders. Volgens hem blijkt uit de cijfers dat met name de ammoniakuitstoot alle normen te boven gaat en hij eist dan ook dat de centrale onmiddellijk wordt stilgelegd, is te lezen op de website van AT5.

Na bestudering van de meetgegevens constateert Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) dat de uitstoot van ammoniak acht keer boven de norm ligt waarvoor de vergunning van de centrale is verleend. De ammoniakuitstoot vormt een ernstige bedreiging voor natuurgebieden.

Te rooskleurig beeld?
Volgens Vollenbroek is de ammoniakuitstoot niet het enig probleem van de biomassacentrale. Ook veel andere schadelijke stoffen voldoen mogelijk niet aan de normen. 'Er is op deellast gedraaid, dus niet op vollast. Hierdoor ontstaat een te rooskleurig beeld van de emissies', schrijft Vollenbroek in zijn handhavingsverzoek aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om de biomassacentrale per direct stil te leggen, vanwege de extreem hoge ammoniakemissies. Ook eist hij dat de metingen worden overgedaan terwijl de centrale op volle kracht draait.

Ook fractievoorzitter Johnas van Lammeren (PvdD) begrijpt niet waarom er niet gemeten is terwijl de centrale op volle kracht draait. 'Het lijkt erop alsof ze een punt hebben gezocht waarbij ze net onder de norm vallen, in plaats van op vollast draaien en toegeven dat ze gewoon boven de norm zitten. Hoe kan dat?', vraagt hij zich hardop af.

'Ik denk dat de centrale gewoon te veel uitstoot om aan de vergunning te voldoen. En dat Amsterdam een hele dure kachel heeft gebouwd die niet aan mag', aldus Van Lammeren, die inmiddels het college schriftelijk om opheldering heeft gevraagd.

Verkoop
Of de opheldering er ook gaat komen, is de vraag. De biomassacentrale, die 60 miljoen heeft gekost, is sinds half juli in bedrijf. De gemeente wil niets liever dan het afvalverwerkingsbedrijf AEB verkopen aan een private partij en elk negatief nieuws over de AEB drukt de prijs. 'En een vergunningloze biomassacentrale kan je al helemaal niet verkopen', aldus Van Lammeren tegen NH Nieuws.

FOK! Wat een weer: regen

winterbanner

Het is bewolkt en regenachtig, in de middag volgen er van het zuidwesten uit ook droge perioden. Het wordt zacht met maxima tussen 8 in het noordoosten en 11°C in het zuiden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust is de wind hard, 7 Bft. Aan de noordwestkust zijn er zware windstoten tot rond 75 km/u.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en vooral in de noordwestelijke helft valt af en toe regen. In het zuidoosten zijn er opklaringen. De minima liggen tussen 4°C in het zuidoosten en 7°C aan zee. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, in het Waddengebied hard, 7 Bft.

Woensdag overdag is het zwaar bewolkt en valt er af en toe regen. De maxima liggen rond 9°C. Er staat een zuid- tot zuidwestelijke wind, matig tot vrij krachtig boven land, krachtig aan zee en op het IJsselmeer, hard in het Waddengebied, 7 Bft. (Bron: KNMI).

Dijkwater onder de bewolking (Foto: Scherpschutter)
Dijkwater onder de bewolking (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #87
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #124
special
VrijMiBabes #124 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #737
review
Splatoon 3
special
Random Pics van de Dag #736
©FOK.nl e.a.