Kijk terug: Ruim duizend demonstranten Museumplein, ME heeft ingegrepen

De politie Amsterdam gaat optreden tegen de demonstanten die zich ondanks een eerder afgekondigd demonsratieverbod verzameld hebben op het Museumplein. Een woordvoerder van de burgemeester laat dat zojuist weten. Inmiddels is er een noodbevel van kracht en moet iedereen het plein verlaten. Zo meldt AT5.

AT5 en NH nieuws zijn op het Museumplein aanwezig, de opgenomen beelden zijn  hieronder te bekijken. 

Update 16.20 uur: Waarschijnlijk is de gemeente Amsterdam tevreden over het bereikte resultaat, het Museumplein is leeg. NH nieuws en AT5 hebben hun LIVE-uitzendingen gestaakt.

Update 15.52 uur: De demonstranten worden door de ME steeds verder de wijk in gedreven. Een enkele keer is een harde knal van vermoedelijk vuurwerk te horen.

Update 15.43 uur: Een deel van de demonstranten is verdreven naar de Jan Willem Brouwerstraat, een zijstraat van de Van Barlestraat. De demonstranten roepen leuzen en houden elkaars hand vast. Een enkeling gaat in discussie met de ME.

Update 15.39 uur: De demonstranten zijn grotendeels van het plein af. Alleen aan de kant van het Concertgebouw zijn nog demonstranten aanwezig. De ME staat ervoor, maar het lijkt er op dat de demonstranten de plek niet verlaten.

Update 15.27 uur: De politie heeft opnieuw een waterkanon ingezet op het Museumplein ter hoogte van de Van Baerlestraat. Daar heeft het grootste deel van de demonstranten zich verzameld. Ook is in de verte vuurwerk te horen dat afgestoken wordt.

Update 15.13 uur: De demonstranten worden steeds verder richting het Concertgebouw gedreven. De ME en politie te paard voeren om en om charges uit om mensen van het plein te krijgen.

Update 15.10 uur: De politie heeft meerdere mensen opgepakt. In enkele gevallen gebeurde dat door agenten in burgerkleding.

Update 15.07: De ME voert charges met paarden uit. Het Museumplein wordt nu echt schoongeveegd. Intussen klinken er harde knallen van vuurwerk dat naar de politie gegooid wordt.

Update 15.05 uur: Demonstranten gooien met vuurwerk en straatklinkers naar de politie.

Update 15.00 uur: ME komt in beweging. De waterkanonnen worden ingezet en demonstranten worden teruggedreven.

Update 14.48 uur: De politie sluit de demonstranten steeds verder in. Maar mensen lijken nog niet te willen vertrekken.

Update 14.45 uur: Veel demonstranten lijken geen afstand te houden. De politie heeft meermaals omgeroepen dat mensen het Museumplein moeten verlaten.

Update 14.35 uur: Er zijn zojuist twee waterkanonnen van de politie op het Museumplein aangekomen. Steeds meer agenten en leden van de Mobiele Eenheid stellen zich op rond de demonstranten, die flink van zich laten horen

Vanochtend al liet de gemeente weten dat het protest tegen het kabinet op geen enkele plek in de stad doorgang kon vinden. Demonstranten werden opgeroepen om thuis te blijven. Maar daar lijkt een grote groep mensen geen gehoor aan te hebben gegeven.

Rond en op het Museumplein is een flinke politiemacht aanwezig. Veel demonstranten geven aan 'koffie te gaan drinken', om zo aan het protest deel te kunnen nemen.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester gaat de politie nu 'gefaseerd en deëscalerend' optreden.

De demonstratie van vandaag tegen het huidige kabinet en de coronamaatregelen werd eerder deze week nog afgelast. Een door de gemeente geboden plek in het Westerpark zou volgens de organisator niet genoeg plaats bieden voor de demonstranten.