Tour de Ski gaat slotweekeinde in, Bolshunov wint weer

In het Italiaanse Val di Fiemme is het slotweekeinde van de Tour de Ski begonnen met etappe zes, een massastart in klassieke stijl. De voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen wordt er van vrijdag tot en met zondag afgesloten met een drieluik, met zondag de monsterlijke slotklim op de Alpe Cermis.

Mannen (15km)
Lange afstand én klassieke stijl, dan zou er geen enkele maat moeten staan op Alexander Bolshunov. De Russische klassementsleider bepaalde een groot deel van de wedstrijd dan ook het tempo, maar onder leiding van de Italiaan Francesco de Fabiani werd de groep in de slotfase pas echt uitgedund.

Dankzij geweldige wax onder zijn ski's wist Bolshunov in de slotfase in de afdaling langs De Fabiani te komen en vanaf dat moment was de Rus ongenaakbaar. Hij won, voor de Italiaan en met een drietal Russen op enkele seconden: Alexey Chervotkin, Ilia Semikov en Ivan Yakimushkin.

Verder was er een indrukwekkende achtste plek van de jonge Amerikaan Gus Schumacher, vlak voor de verrassende Ier Thomas Maloney Westgaard en de Fransman Maurice Manificat, die daarmee stijgt naar plek twee in het klassement. Hij staat 2:37 minuten achter Bolshunov, tien seconden voor Yakimushkin en dertien tellen voor Denis Spitsov.

Vrouwen (10km)
Ook hier bleef vrij lang een groep bij elkaar, hoewel Ebba Andersson even probeerde weg te komen. De nummer twee in het klassement, Rosie Brennan, zakte er nog in de eerste helft doorheen en finishte uiteindelijk als 31e op twee minuten van de winnares, waardoor ze in het klassement nu zevende staat.

De strijd om de winst ging uiteindelijk vooral tussen zes dames: Andersson, de Duitse Katharina Hennig, Teresa Stadlober uit Oostenrijk, de Russische Natalia Nepryaeva en Finse duo Johanna Matintalo en Krista Pärmäkoski. De Finse dames haakten in de slotfase voorzichtig af, Stadlober kon het ook niet meer bolwerken en Nepryaeva sprintte naar de overwinning, voor Hennig en Andersson.

Klassementsleidster Jessie Diggins vocht zich naar de negende plek en behield zo de leiding. Yulia Stupak werd achtste en staat nu tweede in het klassement op 55 seconden, met Frida Karlsson (+1:42) en landgenote Andersson (+1:45) achter zich. Ook Hennig, Pärmäkoski (beiden +2:06), Brennan (+2:11), Nepryaeva (+2:19) en haar landgenote Tatiana Sorina (+2:23) strijden nog om het podium.