Noorse biatleten domineren in Oberhof

In het Duitse Oberhof is het kalenderjaar ook voor de biatleten van start gegaan. Na een 'winterstop' sinds de dagen voor Kerst kwamen ze niet meer in actie, maar vrijdag ging de World Cup verder met de sprints in het vaak druilerige Duitse oord.

Vrouwen
Er was er maar één de beste en dat was eigenlijk al vrij snel duidelijk: Tiril Eckhoff schoot tien keer raak en dan is het vaak al wel zo'n beetje gedaan. Dat bleek, want de Noorse was ook rap genoeg op de ski's. Op een halve minuut kwam alleen de eveneens foutloze Zweedse Hanna Öberg nog een klein beetje in de buurt, maar winst zat er niet in.

Het podium werd op veertig seconden gecompleteerd door Lisa Theresa Hauser, goed voor één misser en daarmee na tig top-10-klasseringen éindelijk haar eerste individuele podiumplek. De Française Julia Simon schoot twee keer mis en werd vierde, voor de Noorse World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland, die ook twee keer de mist in was gegaan op de schietbaan.

Namens België eindigde de van oorsprong Noorse Lotte Lie met twee missers in de liggende schietbeurt op de 78e plek.

Mannen
Johannes Thingnes Bø ging bij het staand schieten één keer in de fout en dat zorgde nog voor enige spanning. Zowel broer Tarjei Bø als Sturla Holm Lægreid kwamen foutloos door de twee schietbeurten en leken kans te maken om de World Cup-leider te bedreigen, maar in de slotronde kwamen ze er op snelheid simpelweg niet serieus bij in de buurt.

Tarjei Bø werd op dik tien seconden van zijn broer tweede, Lægreid - dé revelatie van het seizoen - maakte het Noorse feestje compleet met een derde plek op 21 seconden. De Italiaans veteraan Lukas Hofer pakte plek vier op 32 seconden, drie tellen voor de volgende Noor, Johannes Dale.

Er waren drie Belgen van de partij in Oberhof, met Florent Claude (1+0) die zich met een keurige 42e plek voor de achtervolging van zaterdag plaatste. Thierry Langer (0+1) werd 71e, Tom Lahaye-Goffart (2+2) noteerde de 102e tijd.