Monster Hunter Rise

Monster Hunter was vroeger, voor Monster Hunter World, in mijn ogen een vrij trage bedoening. Gelukkig maakte Capcom heel wat slagen met World, waardoor er meer nadruk kwam op wat snellere actie. Nu is er de demo van Monster Hunter Rise op Switch beschikbaar. We zijn meteen gaan kijken of de game dezelfde actievolle gameplay heeft als zijn populaire voorganger.

In Monster Hunter Rise gaan spelers, je raadt het nooit, op monsterjacht. Dit keer speelt het zich allemaal af rondom het dorpje Kamura Village. Alvast fijn om te weten: de gebieden zijn niet opgedeeld in aparte zones, het is een open-wereld waar je zonder laadschermen in kunt jagen.

Tijdens dat verkennen van het gebied heb je de beschikking over Wirebugs. Deze handige insecten zijn een soort grappling hook. Je krijgt initieel twee opgeladen Wirebugs, Als je bijvoorbeeld op een hoge rots mikt dan kom je daar supersnel. Daarna zal de Wirebug weer moeten opladen voor gebruik. Er zijn in de wereld extra Wirebugs te vinden om niet alleen handiger te verplaatsen, maar ook om ze in te zetten tijdens een gevecht. Daar kun je ze inzetten om een monster even vast te zetten of om je combo uit te breiden.

Monster Hunter Rise - Battle (Foto: Capcom)

Monster Hunter Rise heeft nog een nieuwe manier om jezelf te verplaatsen. Waarom zou je rennen als je je nieuwe metgezel Palamute hebt? Monster Hunter heeft normaal iets met katten, maar nu is er dan eindelijk een hond. En een handige ook: je kunt op Palamute gaan zitten zodat hij het renwerk voor je doet. De Palamute helpt ook tijdens het gevecht, hij valt mee aan. Hij zal nooit zo sterk aanvallen als jij met je uit de kluiten gewassen wapentuig, maar alle beten helpen.

Overigens zijn de kattige Palico er wederom. Deze ondersteunen je tijdens het gevecht met heals en buffs. Ook zetten zij vallen. Bij de voorbereiding van je missie kun je kiezen wie je meeneemt: dat kan een kat en hond zijn, maar als je een hondenliefhebber bent dan kun je twee honden meenemen. Je kunt je dieren ook weer uitrusten met armor. De Palamute gebruikt wapens in zijn bek, dat ziet er dan wel weer grappig uit.

Monster Hunter Rise - Palamute (Foto: Capcom)

De gevechten zijn zoals altijd in fasen. Je zoekt het monster, dat in Monster Hunter Rise niet erg moeilijk is. Een enorme rode navigatiepijl geeft al aan waar je deze mag verwachten. Dan vond ik het sporenzoeken in Monster Hunter World toch iets leuker, dat doet toch meer ‘jacht’ aan. Daar kon je een hulpitem inzetten om ze makkelijker te vinden, maar je kon ook kiezen om echt zelf op zoek te gaan naar gebroken takken en meer sporen. Natuurlijk kunnen er meerdere monsters in het veld zijn, dus je kunt nog verrassingen tegenkomen.

Eenmaal gevonden ga je met je gekozen klasse de strijd aan. Het is vooral zoeken naar zijn zwakke plekken. Dat kunnen zijn poten zijn omdat het beest dan niet zo snel meer is, of je pakt bijvoorbeeld zijn staart, als het beest daar vaak mee aanvalt. Wordt het allemaal wat te gevaarlijk voor het monster, dan zal hij vluchten. Nu heb je de Palamute om nog sneller achter hem aan te rennen en hem zo min mogelijk de kans te geven bij te komen. Dan gaat het gevecht verder. Interessanter wordt het als een tweede monster op het toneel verschijnt.

Zo zal de jacht bij elk monster weer anders zijn, en natuurlijk wil je allerlei nuttige crafting uit je vangsten krijgen om betere armor en wapens voor jezelf en je hulpjes te kunnen maken en zo langzamerhand beter tegen nog sterkere monsters opgewassen zijn. Het enige dat nog niet duidelijk is: hoeveel en welke terugkerende monsters mogen we in de game verwachten? Daar moet de uitdaging zitten, maar Capcom heeft nog niet alles uit de doeken gedaan, we gaan vast meer dan de al aangekondigde monsters in Monster Hunter Rise zien.

Het ziet er naar uit dat de actie in Monster Hunter Rise weer de focus krijgt zoals in Monster Hunter World. Wirebugs zijn een welkome aanvulling om grote hoogte of juist diepe kliffen snel te overbruggen. De nieuwe Palamute als mount helpt je ook om snel van A naar B te komen. Hoe groot en hoevele content er komt is niet uit de demo op te maken, dat wordt nog even wachten. Monster Hunter Rise komt 26 maart uit op Nintendo Switch. Er komen nog Monster Hunter-amiibo zoals de Magnamalo amiibo in de Collectors Edition zit, die je extra’s bieden in de game.