‘China passeert in 2028 de VS als grootste economie ter wereld’

Jippie

China zal de Verenigde Staten in 2028 inhalen om de grootste economie ter wereld te worden. Dat is vijf jaar eerder dan aanvankelijk werd geraamd.

De voornaamste reden voor deze versnelling is dat China beter omgaat met de COVID-19-pandemie dan de Verenigde Staten, zo stelt het gezaghebbende Center for Economics and Business Research (CEBR) in een vandaag gepubliceerd jaarverslag. Zo meldt de Gelderlander.

Het jaarverslag WELT (World Economic League Table) 2021 is hier te downloaden als PDF.

CEBR spreekt  in WELT 2021 de volgende verwachting uit voor ons land:

Nederland
Nederland heeft een van de hoogste niveaus van het BBP (bruto binnenlands produkt) per hoofd van de bevolking in de wereld met zo'n $ 57.101 in 2020. Het EU lid heeft een grote dienstensector en een grote olie- en aardgasindustrie. Het is tevens de thuisbasis van verschillende grote multinationals, waaronder Royal Dutch Shell en de ING Groep. Het land heeft twee cruciale transportknooppunten: de luchthaven Schiphol met zijn zes landingsbanen (een zevende landingsbaan is gepland) is de op twee na drukste luchthaven van Europa; terwijl de haven van Rotterdam de grootste een haven van Europa is en behoort tot de grootste havens ter wereld.

Nederland is ook een belangrijke speler in de Eurozone en is er (net als Duitsland) in geslaagd zowel groei als handelsoverschotten te genereren, hoewel dit gedeeltelijk ten koste is gegaan van de economisch zwakkere leden van de Eurozone. Net zoals bij veel andere landen is ook de Nederlandse economie in 2020 door de COVID-19-crisis getroffen. De economische groei toonde in het tweede kwartaal van 2020 de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het snelle ingrijpen van de overheid door het  aanbieden van financiele steunpakketten voorkwam een nog sterkere daling. Deze financiele overheidssteun, waaronder een regeling voor het behoud van banen, is echter erg kostbaar. Daardoor steeg de nationale schuld van 48% in 2019 naar 59% van het BBP in 2020. In 2021 zal de geleidelijke afschaling van de steunpakketten een toename kunnen betekenen van de werkloosheid.

Het goed functioneren van de economie zal ook afhankelijk zijn van de snelheid waarmee het vaccinatieprogramma van het COVID-19 vaccin wordt uitgerold. Wij voorspellen dat Nederland na een krimp in 2021 jaarlijks 4,0% zal groeien van 5,4% in 2020. We verwachten dat Nederland in 2035 één plaats op de  economische wereldranglijst is gezakt, naar de 18e plaats.