Baanrecord Roest op 5.000m

De laatste afstand op de eerste dag van het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen, de 5.000 meter voor mannen, is gewonnen door Patrick Roest. Roest reed in 6.08,21 bovendien een nieuw baanrecord.

Patrick Roest was de eerste van de favorieten die aan de bak moest tegen ploeggenoot Marcel Bosker. Roest pakte gelijk een gaatje ten opzichte van Bosker. Roest wist elke ronde iets te versnellen, terwijl Bosker zich niet liet gek maken en zijn eigen race reed. Twee ronden voor het einde schaatste Roest een 28er, net als de ronde erna, en reed hij rond het baanrecord. Uiteindelijk kwam hij in 6.08,21 over de meet, een nieuw baanrecord. Bosker schaatste naar 6.14,04.

Sven Kramer schaatste in de rit erna tegen Marwin Talsma, de Nederlands kampioen op de 10.000 meter. Kramer nam het voortouw in de rit maar de tijd van Roest was niet te verbeteren. Ze reden rond de tijd van Jansman. Kramer versnelde vervolgens met rondjes laag in de 29, al wilde Talsma niet van opgeven weten. Het was Kramer die de rit won in 6.12,57, Talsma reed 6.13,85. de derde tijd tot dan en bovendien een nieuw persoonlijk record.

De laatste rit ging tussen Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. Het was Bergsma die de regie in de race in handen nam, al was de tijd van Roest nooit in gevaar. Bergsma reed zo rond de tijd van Talsma. Het was hangen en wurgen voor Bergsma maar met 6.13,83 was hij drie honderdsten sneller dan Talsma, tot dan de nummer drie.

Roest, Kramer en Bergsma en plaatsten zich voor de 5.000 meter bij het WK afstanden. Roest, Kramer, Bergsma, Talsma en Bosker rijden de 5.000 meter bij de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.