Het filmjaar 2020 volgens de FOK!filmredactie

Bioscopen en filmtheaters hadden het serieus moeilijk in 2020; drie keer werd door de overheid besloten dat ze als onderdeel van de coronamaatregelen tijdelijk de deuren moesten sluiten. En als ze open waren konden ze niet putten uit het gebruikelijke aanbod van films omdat de grote filmstudio's er geen brood in zagen om films uit te brengen in een wereld waar volle zalen niet mogelijk zijn; vooral de grote titels, waar de bulk van de inkomsten vandaan komt, werden keer op keer doorgeschoven.

Van de blockbusters bereikte sinds de start van de pandemie alleen Tenet de bioscopen dit jaar en die liet vervolgens zien dat het inderdaad nogal een gok is om zo'n dure titel te proberen terug te verdienen met pandemie-bioscoopbezoekers. De andere grote titel, Wonder Woman 1984, werd in Nederland op het laatste moment de pas afgesneden door de nieuwe lockdown; deze volgt hopelijk op 20 januari.

Maar gelukkig bleven filmdistributeurs wel degelijk regelmatig films uitbrengen. We brachten je er wekelijks een overzicht van en gelukkig werden die titels ook daadwerkelijk bezocht, zij het natuurlijk een stuk minder dan normaal.

Nee, de echte kans voor films om gezien te worden lag dit jaar online. Met een wereld doordrenkt van in veel landen (en in ieder geval in ons land) breedbandinternet is het een eitje om een film op te zoeken, er al dan niet voor te betalen en 'm te starten; huurdiensten en streamingdiensten in overvloed. Filmstudio's die ook een eigen dienst hebben keken dit jaar uit hun ooghoek naar hun streamers: zullen we de films daar dan maar op gooien? DIsney deed het met Mulan, waarvoor de eerste maanden bijbetaald moest worden, en Soul, dat vandaag zonder bijbetaling te zien is op Disney+. En de Muis zal het volgend jaar nog met minimaal 1 titel tegen bijbetaling gaan doen, maar niet bekend is of hun grote geldharken, Black Widow en Eternals, uiteindelijk gewoon lekker op een groot scherm te zien zullen zijn.

Concurrent Warner Bros. heeft inmiddels besloten een jaartje voor een duaal systeem te gaan: films komen in de bioscoop waar het kan, maar verschijnen ook op HBO Max. Het eerder genoemde Wonder Woman 1984 komt vandaag in de VS uit op het platform en in de bioscopen. Hopelijk kunnen we in Nederland profiteren van het idee om Zack Snyders Justice League, dat juist wordt gemaakt voor HBO Max, in bioscopen uit te brengen in regio's waar de dienst (nog) niet actief is.

Voor het bepalen wat er, gezien in bioscopen, op streamingdiensten of later in het jaar simpelweg ingehaald door een film te huren, in aanmerking komt voor de lijst met films die we uit dit jaar graag blijven aanbevelen, hadden we binnen de filmredactie dus voldoende keus. En toch zaten de redactieleden ook dit jaar met dat knagende gevoel "ik heb nog niet alles gezien, dus misschien klopt mijn lijst niet". Tja, zo is het leven. Een pandemie en een aantal lockdowns brengt ook uitdagingen met zich mee voor wie even de rust wil zoeken om een film op te zetten, als het hele gezin óók thuis is, natuurlijk. Of de stress over hoe het met onze gezondheid zal verlopen; daar ontsnap je thuis op de bank toch minder aan dan wanneer je helemaal ondergedompeld kunt worden in een IMAX of de knusheid van een klein filmtheater.

Dus met enige terughoudendheid maar wel enthousiasme over wat voor moois we toch gezien hebben, hebben we weer onze eigen lijstjes opgesteld en willen we deze graag aan je voorleggen. Heb jij ook nagedacht over je eigen top 5, 10, 25 of langer? Laat het gerust weten in de comments; wie weet realiseren we ons nóg een titel die eigenlijk in onze lijstjes had gemoeten.