NBA: Teleurstellende Eerste Kerstdag

Kerst of niet, de lange mannen uit de NBA worden geacht om te spelen. Traditioneel worden op Eerste Kerstdag vijf basketbalwedstrijden op rij gespeeld. De NBA pakt altijd groot uit met de meest aansprekende teams en spelers uit de competitie en regelmatig worden er mooie wedstrijden gespeeld. Dit jaar echter niet, van spanning was geen sprake en de ooit zo grote Golden State Warriors leverden een wanprestatie.

Het programma begon met een wedstrijd tussen de Miami Heat en de New Orleans Pelicans. Bij New Orleans speelt Zion Williamson en de NBA laat geen kans voorbij gaan om deze jonge ster te promoten. Williamson maake 32 punten en speelde een verdienstelijke wedstrijd, maar kon niet verhinderen dat Miami won. Duncan Robinson had bij rust al zes driepunters raak geschoten en hij leidde de Heat naar een 111 - 98 zege. 

De tweede wedstrijd was tussen de Milwaukee Bucks en de Golden State Warriors. Milwaukee verloor eerder deze week nipt van Boston, terwijl Golden State er hard vanaf ging tegen de Brooklyn Nets. Giannis Antetokounmpo speelde een matige wedstrijd voor Milwaukee, maar dat maakte totaal niet uit. De Bucks speelden met de Warriors en ze maakten er een slachtpartij van. De eindstand 138 - 99 deed de wedstrijd nog geen eens recht. Het seizoen is nog maar twee wedstrijden bezig, maar de Warriors mogen zich flink zorgen gaan maken. De ploeg die de afgelopen jaren de competitie domineerde met flitsend spel speelt onverzorgd basketbal en heeft verdedigend geen idee wat ze moet doen. Tegenstanders lijken er genoegen in te scheppen om de veelvoudig kampioen een beetje extra te vernederen.

De Brooklyn Nets en de Boston Celtics speelden de derde wedstrijd. Eergisteren bracht Boston een eerbetoon aan de onlangs overleden oud-speler Tommy Heinsohn. Gisteren moest de ploeg afscheid nemen van een ander clubicoon, K.C. Jones. Jones werd tussen de jaren '50 en '80 twaalf keer kamioen met Boston als speler en coach. Jones overleed Eerste Kerstdag op 88-jarige leeftijd.

De wedstrijd tussen de twee topploegen uit het oosten was een helft lang spannend. In de tweede helft namen Kyrie Irving en Kevin Durant namens Brooklyn het heft in handen. Durant speelde ruim anderhalf jaar geen wedstrijd door blessures, maar hij blijkt nog even dodelijk als voorheen. Irving maakte 37 punten en Durant 29. Brooklyn won met 95 - 123.

De Los Angeles Lakers maakten korte metten met de Dallas Mavericks. De Lakers zijn regerend kampioen en lijken qua selectie sterker dan vorig jaar. Bij Dallas speelt het Sloveens wonderkind Luka Doncic, van wie in zijn derde seizoen veel wordt verwacht. De wedstrijd werd nooit echt spannend. De nieuwkomers Dennis Schröder en Montrezl Harrell speelden een cruciale rol voor de Lakers met respectievelijk 18 en 22 punten. Anthony Davis werd bij de Lakers met 28 punten topscorer. Doncic werd topscorer bij Dallas, maar de selectie lijkt een uitgesproken tweede en derde man te missen die nodig is om echt hoge ogen te gooien in het seizoen. Los Angeles won met 138 - 115.

De Los Angeles Clippers namen in de slotwedstrijd van de dag wraak op de Denver Nuggets. Vorig seizoen versloeg Denver de Clippers in de play-offs na een 3 - 1 achterstand in wedstrijden. Ditmaal wonnen de Clippers, met 108 - 121. De Clippers verlieten het veld met gemengde gevoelens. Kawhi Leonard kreeg laat in de wedstrijd een elleboog van teamgenoot Serge Ibaka tegen zijn kaak. Leonard stortte hevig bloedend neer en moest het veld verlaten. Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure is.