Eredivisie blijft te zien bij Ziggo; er is een deal met Fox Sports

VodafoneZiggo en FOX Sports hebben een deal. De klanten van Ziggo kunnen gewoon live Eredivisie-wedstrijden blijven kijken als de Nederlandse competitie begint.

Na maanden onderhandelen hebben VodafoneZiggo en Eredivisie Media & Marketing (EMM) een nieuwe distributieovereenkomst gesloten voor de doorgifte van de kanalen van FOX Sports bij Ziggo. Lange tijd zag het ernaar uit dat beide partijen niet tot overeenstemming konden komen. Maar VodafoneZiggo maakte vandaag bekend dat uiteindelijk toch een handtekening onder een nieuwe overeenkomst door beide partijen is gezet.

Zowel VodafoneZiggo als EMM willen niet inhoudelijk op de gemaakte afspraken ingaan. Duidelijk is wel dat één of beiden partijen water bij de wijn heeft gedaan. Het laatst bekende onderhandelingsbod van beide partijen lag nog ver uit elkaar. Ziggo betaalde in de vorige overeenkomst zo'n 50 miljoen euro per jaar en Fox wilde nu ruim 100 miljoen euro hebben. 

TotaalTV meldt dat de 'Eredivisiebelasting' er niet gaat komen. Ziggo zal alleen betalen voor mensen die een Fox Sports-abonnement afsluiten en niet voor iedere Ziggo-klant. Deze gedachte wordt ondersteund door het gegeven dat Ziggo – volgens De Telegraaf - slechts tot het einde van 2020 het kanaal FOX Sports 1 aan alle digitale tv-klanten gaat leveren. De nieuwe overeenkomst tussen VodafoneZiggo en EMM is mogelijk ook goed nieuws voor andere Nederlandse tv-aanbieders. Eerder maakte EMM zelf bekend dat vanwege een uitspraak van de toezichthouder ACM alle aanbieders dezelfde voorwaarden voor doorgifte van FOX Sports aangeboden dienen te krijgen. 

Het voetbalkanaal van de Eredivisie-clubs is formeel eigendom van Eredivisie Media & Marketing (EMM). Daarbij is EMM voor 45 procent van de Eredivisie-clubs, voor vier procent van de KNVB en voor meer dan de helft (51 procent) van Disney Company in de Verenigde Staten.