Corona gaat niet met vakantie...

Maandag wegens opgeblazen, dikke voet en enkel een afspraak bij de huisarts gemaakt. Moest naar gekeken worden want het ging nu echt pijn doen. Kan geen normaal schoeisel dragen en de achillespees staat gevaarlijk strak. Komen 's ochtends de ijscomannen, annex verhuizers uit Eindhoven langs om m'n nieuwe ijskast te brengen, installeren en aan te sluiten. De vorige bleek er voor de kat z'n k.. te staan. Had ik er erg in dat-ie het al maanden gewoon niet deed. Scheelde wel op m'n energie-jaar-afrekening. Lichtje ging weer eens te laat branden.

Hij ziet m'n voet en zegt, 'Meneer, dat is niet goed.' Zeg tegen hem dat ik een afspraak heb staan voor morgen. 'Ik zou alsnog proberen vanmiddag langs te gaan.' Na uitstel van beslissing van mijn kant, uiteindelijk toch maar gebeld. Het vocht dreef niet af en het water bleef, net als in m'n hersenpan, klotsen. Kon 's middag om 16.00 uur al terecht. Niet bij m'n eigen arts maar bij Dokter Preustink in de huisartsenpost. Da's trouwens levensgevaarlijk daar in de buurt. Je hebt geen idee waar het verkeer vandaan komt, en welke kant ze op rijden.

Vocht kon niet weg, en zorgde voor de zwelling. Goed dat ik er was, want er kunnen door de spanning beschadigingen ontstaan. Ze mailde gelijk naar de Stadsapotheek, en naar de Buurtzorg. Ik kon op m'n klompen aanvoelen dat het serieus was. En ook nodig om m'n dagelijkse wandeltempo aan te houden.

Wordt er al snel gebeld door De Buurtzorg. Soort telefonisch intake-gesprek, het hoe en waarom onmiddellijk een afspraak voor gemaakt. Ik vond dat ze er snel vaart achter zetten. Dat ik dat niet had verwacht, maar wel klasse vind. Het was nodig om complicaties voor te kunnen zijn, zei ze. Ik heb nog zwachtels en plakband om het eerste rekverband aan te brengen, dus dat was het probleem niet. Tussen 19.00 en 20.00 uur komt ze de eerste keer zwachtelen, om het vervolgens om de twee dagen te vervangen. 

Gaat net de deurbel, de Roadrunner van de Stadsapotheek met een doos vol vernieuwde en verbeterde spullen. Dus vanaf 16.00, alles in de 3e versnelling, waar ze ook hadden kunnen zeggen dat gewoon de afspraak voor morgen is en blijft staan. Klassewerk zou Hans van Willigenburg zeggen. (Deed de Hugo in de jaren 70 ooit aan mee)

De gezondheidszorg staat onder druk, krijgt vaak kritiek, terwijl de mensen op de "werkvloer" juist dit beroep hebben gekozen om mensen te helpen en dienstbaar te zijn. Door het beleid van de regering, uche uche uche word niet ziek onder Rutte, staat de kwaliteit vaak onder druk. Net zoals de werknemers onder druk staan. En mijn voet onder druk stond. Dat wordt momenteel tijdens de Corona-crisis wel weer duidelijk. Dweilen met de geldkraan vergeten open te zetten. Zelfs Kraantje Pappie moest te hulp schieten.

Het afknijpen en afbreken van de gezondheidszorg in Nederland, heeft gelukkig geen invloed op de mentaliteit van de meeste verpleegkundigen, doktoren, balie-medewerkers en ander personeel. Daar waar ze ook toe kunnen geven aan de teleurstellingen, en soms zelfs tegenwerking van de hogere rangen in de zorg, of aan het wanbeleid van de overheid (Lees Hugo de Jonge). Iedereen ziet dat het nieuwe "participatiebeleid" niet werkt, de bezuinigingen desastreus zijn voor de kwaliteit en efficiëntie. De kosten die ze besparen, krijgen ze nu, en straks met een boemerangeffect terug. 

Ze willen het blijkbaar niet zien. Struisvogels zijn het, met hun kop in het Corona-zand, om de boemerang te ontwijken. Corona of niet. Ze staan voor je klaar, ondanks het wanbeleid van de overheid. Hulde aan De Buurtzorg en aan de mensen in de gezondheidszorg in het algemeen.

Die hebben niks aan de VOC-mentaliteit waar van der Balkenende mee kwam aangescheten. Die staan met beide voeten in de realiteit. Verkopen geen goedkope one liners om te scoren. Die weten van aanpakken. Weten wat er onder de mensen leeft. Die lachen om minister Ferdy Gabberhouse, terwijl het water aan hun lippen staat. Mark Rutte en die van der Jonge staan aan het roer van het Corona-VOC-schip, varen dan ook een verkeerde koers. 

Dankzij de helden op de werkvloer, is het alle hens aan dek en blijft de stuurloze Rutte de katten uit de hoge bomen kijken. Geen uitstel van vakantietijd. Geen duidelijke maatregelen. Gelukkig hebben ze bij de Buurt-en Betuwezorg, zelf de touwtjes in handen. Zijn ze geen marionetten van deze regering die niet regeert. Maar anticipeert op, en niks bij leert. De tweede Corona-golf komt er aan. Alle zeilen zullen moeten worden bijgezet. Anders waren de poppen helemaal aan het dansen. Met klompvoet en al. 

Manuel uit Fawlty Towers zei het al: 'I know nóóóthing, I'm on vacation in Barcelona.'

tong80