FOK! Wat eten we vandaag? #ragout

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogovolgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we creatief doen met Ragout! Wikipdeia: "Ragout (Nederlands-Nederlands) (in oud-Nederlands: ragoût) of vol-au-vent (Vlaams) is van oorsprong een gerecht dat bestaat uit stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in saus."

De saus wordt gemaakt door gelijke hoeveelheden boter en bloem te vermengen. De boter wordt eerst gesmolten zonder deze te bruinen, daarna wordt de bloem toegevoegd en laat men deze kort aanbakken. Vervolgens wordt bouillon toegevoegd om de substantie op de gewenste dikte te krijgen. Tot slot voegt men stukjes vlees (vaak kip) toe, en vaak ook champignons. Er bestaan ook talloze vegetarische ragouts zoals eierragout, champignonragout en groentenragout.

Ragout wordt soms gegeten in een pasteitje, ook vidé genaamd. Dat is een rond, warm, hartig bladerdeeggebakje. Traditioneel wordt dit gevuld met kippenragout, al kan het uiteraard ook gevuld worden met andere ragouts. Als men in Frankrijk of België een "vol-au-vent" of "koninginnenhapje" bestelt, krijgt men doorgaans een pasteitje gevuld met kippenragout, in Vlaanderen ook wel kippenfricassée genoemd.

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete ragoutrecept?

Een typisch Belgische vol-au-vent of koninginnenhapje Door Heipedia - Eigen werk, CC BY-SA 4.0
Een typisch Belgische vol-au-vent of koninginnenhapje Door Heipedia - Eigen werk, CC BY-SA 4.0