'Zwarte man' voortaan met hoofdletter, 'blanke man' niet

Onder meer de krant de New York Times schrijft 'Zwart' tegenwoordig met een hoofdletter als hiermee iemand van Afrikaanse oorsprong wordt aangeduid. Ook 'Latino', 'Indigenous' en 'Native' worden met een hoofdletter geschreven als het gaat om iemand uit deze - in Amerika - minderheidsgroeperingen. Het wordt dus 'de Zwarte man' en 'de witte man'. De term geldt voor zwarte mensen van over de hele wereld.

Volgens medewerkers van de krant zou er al een tijdje een discussie zijn binnen het bedrijf over of zwart in de etnische context met een hoofdletter zou moeten worden geschreven en na het interviewen van honderd journalisten is besloten dit door te voeren. De hoofdletter zou het best recht doen aan een ’gedeelde geschiedenis en identiteit’.

White blijft met een kleine letter. Niet alleen omdat er geen wereldwijde beweging is die eist dat het met een hoofdletter geschreven wordt, maar zelfs meer omdat bepaalde groepen, volgens de NYT 'witte suprematisten en haatgroepen', daartoe wél hebben opgeroepen. "Dat is op zich al een reden het niet te doen," aldus de krant.

Ook zouden blanken minder duidelijk 'een gedeelde cultuur en geschiedenis' hebben. Hiervoor wordt verder geen onderbouwing gegeven. Ook persbureau The Associated Press stapt over op het hoofdlettergebruik voor alle groepen behalve blanken.