Het is vandaag..

Goedemorgen, gelukkig nieuw halfjaar allemaal! We zijn beland in deel twee van 2020 wat hopelijk meer goeds brengt dan het eerste half jaar. Op 1 juli is het de dag van de huis aan huiskrant en dag van de komkommer. Jarigen zijn vandaag schrijfster Carry Slee (71), de voetballers Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij (beiden 44) en coureur Daniel Ricciardo (31).

Dag van de huis aan huiskrant.
Elke plaats of gemeente heeft wel een eigen huis aan huiskrant. Hij valt op de deurmat, je bladerd hem even door en 2 weken later ligt ie in de kattenbak of is er glas in gewikkeld. Maar er staat meer in dan je denkt. De lokale journalist kent de omgeving en wat er speelt. Een sponsorloop van basisschool De Hoef zal meer bekendheid krijgen net als de expositie van thuiskunstenaar Ad Bevers in het plaatselijke museum. De huis aan huiskrant staat onder druk, het wordt steeds minder gelezen en ook de uitgave komt bij grotere partijen te liggen omdat het goedkoper is. Ook betekent dit minder inhoudelijk lokaal nieuws wat erg jammer is, je wilt immers weten wat er in de omgeving speelt. 

De viering van de dag op 1 juli is een bewuste keuze, het is de start van de week van de huis aan huiskrant en van de vakantieperiode. In deze tijd is dan ook veel komkommernieuws te lezen en over komkommers gesproken..

Dag van de komkommer.
Niet geheel verrassend valt deze dag op 1 juli. Maar waar komt het vandaan? En waarom is het geen tomatendag of spruitjesdag? Rond het jaar 1700 gebruikten Engelse kleermakers de term cucumbertime wat als betekenis had: "Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season." In Nederland noemen we het zo omdat het is komen overwaaien en omdat er simpelweg weinig echt nieuws te melden is, politici zijn met reces, scholen hebben vakantie en veel mensen zijn zelf ook met vakantie. Maar hoe vier je nu komkommerdag? Door het te consumeren! Dit kan op meerdere manieren, gewoon uit het vuistje, als garnituur of gewoon in plakjes, met bij voorkeur heksenkaas.