Ring Amsterdam gevaarlijkste snelweg van Nederland

De kans op een ongeluk op een snelweg, is veruit het hoogst als je op de A10 rijdt. En met name bij de afslag Osdorp. Dat stelt verzekeraar Univé op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. In 2018 waren er 41,8 ongelukken per kilometer snelweg. 

Daarmee laat de Amsterdamse ringweg de A20 bij Rotterdam en de A16 van Rotterdam naar België achter zich. Op die snelwegen gebeuren respectievelijk 22,7 en 18,1 ongelukken per kilometer. In 2018 vonden op de A10 in totaal 1338 ongelukken plaats.

Dat er zoveel ongelukken op de ring gebeuren, komt vermoedelijk door de vele op- en afritten. Veruit de meeste ongelukken op snelwegen gebeuren binnen straal van één kilometer van een op- en afrit, concludeert de verzekeraar. De afslag Osdorp is de meest gevaarlijke van Nederland, gevolgd door de afslag Tuindorp Oostzaan. Afslag Slotervaart staat op plek zeven.

Wel zijn ongelukken bij afslagen gemiddeld genomen minder ernstig dan ongelukken op andere plekken van snelwegen. De kans op een fataal ongeluk is 34 procent lager. De kans op ongeluk met letsel is 2 procent lager bij een afslag.