Bellingcat - Truth in a Post-Truth World wint Emmy Award

De VPRO-coproductie Bellingcat – Truth in a Post-Truth World heeft maandagavond 25 november (lokale tijd) een International Emmy Award in de wacht gesleept in New York. De film van regisseur Hans Pool en productiehuis Submarine over het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat won de prijs in de categorie 'Documentary'.

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat dat werd opgericht door Eliot Higgins is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal. Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

De Internationale Emmy's worden jaarlijks uitgereikt aan televisieprogramma's die buiten de VS worden gemaakt. De Emmy Awards gelden als de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen ter wereld.