Nacon Revolution Pro 3 Controller

Nacon heeft eerder dit jaar de Nacon Revolution Unlimited Pro uitgebracht. Het bedrijf had met deze controller pro-gamers in het vizier, en dan het type gamer met een leuk bijbaantje, want de controller gaat voor €170,- over de toonbank. Nu is er dan een goedkopere variant, de Nacon Revolution Pro Controller 3.

De verpakking is zoals bij al de Revolution Pro-controllers van Nacon netjes gedaan. In de doos zit een case van hard plastic met daarin een voorgevormd schuimrubber waarin de controller maar op 1 manier zonder geweld in kan. Er is ook ruimte voor een klein opbergbakje waarin de gewichtjes zitten. Deze keer is het bakje niet zo netjes als bij de duurdere versie van de controller: het is een kartonnen doosje waar je ze in kan doen. De mooie plastic behuizing met al gereserveerde plekjes voor de gewichten heeft het moeten ontgelden. In de casing is er nog een netje om het draad in op te bergen.

Nacon Revolution Pro 3 controller - Front (Foto: Bigben Interactive)

Ten opzichte van de Unlimited Pro missen er hier losse analoge thumbsticks. Dit keer zijn deze dus niet te verwisselen. De gewichtjes zijn dat wel, en dit keer werkt het ook zonder sleuteltje om de handvatten van de controller open te maken om ze er in te leggen. De te verwisselen thumbsticks zijn niet de enige verwijderde optie. Bij de Revolution Unlimited Pro had je ook de mogelijkheid om metalen ringen om de thumbsticks te doen, zodat je de actieradius van het pookje beperkte. Deze ringen zijn nu afwezig. Je kunt dit gemis opvangen door de software te gebruiken en de deadzone van pookjes in te stellen. Maar qua feedback krijg je dan niets, met de ringen om de steel van de pookjes merk je natuurlijk sneller dat je niet verder kunt. Een ander verschil: de Nacon Revolution Pro Controller 3 is alleen bedraad te gebruiken. De kabel is 3m lang, maar wel standaard usb-c, dus je zou deze kunnen verlengen als je groot woont.

Nacon Revolution Pro 3 controller - Back (Foto: Bigben Interactive)

De Nacon Revolution Pro Controller 3 lijkt qua vormgeving erg op de Unlimited Pro. Dat betekent ook dat de vier shortcut-knoppen weer slecht bereikbaar in de handvaten van de controller zitten. En dat is jammer, want je kunt elke knop van de controller aan zo’n knop hangen, als je nog snellere toegang zou willen. Maar mijn handen zijn te groot, mijn vingers te lang of weet ik wat, maar ik kan ze gewoon niet comfortabel met de vingertoppen bedienen. De D-Pad voelt wat raar aan, ik mis feedback. De pookjes zijn dan weer prima, die functioneren erg precies. De actieknoppen voelen dit keer eigenlijk net zo aan als de standaard Dual Shock controller. Dat geeft dus genoeg feedback op, ze zijn licht in te drukken, fijn als je dat al gewend was.

Die shortcut-knoppen pas je aan met de software. Deze is overigens niet meegeleverd, die moet je downloaden. Een kleine moeite dus, van mij hoeft er ook geen cd bij te zitten waar binnen een paar maanden al verouderde software op staat. De software zelf is prima, alles is makkelijk in te stellen, van de daadzone van de pookjes tot kleuren van de lichten op je controller en de gevoeligheid van de triggerbuttons. Je kunt vier profielen uploaden naar je controller, die je naargelang kunt switchen tijdens het gamen. Dus als je een shooter aan het spelen bent waar je voor een sniper-gun een andere daadzone op je stick wil, of een gevoeligere schouderknop, even switchen en je hebt het voor elkaar. Ben je zelf lui, dan zijn er weer profielen van andere gebruikers te vinden.

De Nacon Revolution Pro Controller 3 kost €100,-. Daarvoor krijg je een stevigere controller dan de standaard Sony-controller. Ook is er weer veel te configureren zodat je controller ook functioneel fijner werkt. Het is jammer dat de sneltoetsen nog steeds niet lekker bereikbaar zijn, en de D-Pad niet zo lekker aanvoelt, ik mis daar wat feedback. De actieknoppen en pookjes daarentegen voelen juist erg fijn aan, en die gebruik ik persoonlijk meer dan de D-pad. In vergelijking met de Unlimited Pro is de Nacon Revolution Pro Controller 3 iets beperkter, maar daar is het prijsverschil ook naar. Ten opzichte van de Dual Shock 4 heeft het juist veel meer opties en de software om te configureren is gebruikersvriendelijk. Het enige dat ik daar nog kan wensen is dat het een applicatie op PS4 wordt, zodat je je computer er helemaal niet bij nodig hebt. Een aanrader voor mensen die net wat meer uit hun controller willen halen, zonder meteen een relatief fortuin uit te moeten geven.