FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 november 2019

Feyenoord weet niet te winnen van Young Boys

Feyenoord heeft twee uiterst kostbare punten laten liggen in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van Dick Advocaat gaf donderdagavond een 1-0 voorsprong weg tegen Young Boys: 1-1. Daardoor staat Feyenoord op de derde plek in de poule, met evenveel punten als nummer vier FC Porto. Young Boys en Rangers FC gaan met zeven punten aan kop.

Advocaat beleefde zijn debuut als hoofdtrainer in De Kuip en hield vast aan de basisspelers die zondag met 0-3 wonnen van VVV-Venlo, afgezien van een gedwongen wijziging op het middenveld. De geschorste Leroy Fer werd vervangen door Renato Tapia. Twee weken geleden maakte Young Boys allesbehalve een onoverwinnelijke indruk, maar Feyenoord ontbeerde de slagkracht om een vuist te maken in Zwitserland. Met de steun van het thuispubliek was die opdracht beter te realiseren en het duurde niet lang voordat Feyenoord de score wist te openen. Daar had de thuisploeg echter wel een penalty voor nodig.

Ridgeciano Haps speelde de bal in het strafschopgebied ver voor zich uit, waardoor Jordan Lotomba uitstapte en Haps gewillig over zijn been viel. Kwam Young Boys twee weken geleden vroeg op voorsprong vanaf elf meter, nu deed Feyenoord hetzelfde nadat Steven Berghuis de buitenkans op onberispelijke wijze benutte. Feyenoord had tot dat moment één goede kans gecreëerd, toen een inzet van Luis Sinisterra uit de draai werd geblokt. Na de 1-0 verdedigde Feyenoord goed en kwam Young Boys er zelden doorheen. Nicolai Jörgensen kwam erg dicht bij de 2-0, toen hij bij de tweede paal net tekort kwam om voorbereidend werk van Sinisterra te bekronen.

Het enige serieuze gevaar dat Feyenoord voor de rust moest toestaan, was een schot van Roger Assalé: de aanvaller stond vrij in het strafschopgebied, maar raakte de bal tot opluchting van Feyenoord niet goed. Duidelijk werd echter wel dat Feyenoord het niet makkelijk zou krijgen en dat bleek ook in de openingsfase van de tweede helft. De thuisploeg kwam opnieuw goed weg, nadat Edgar Ié de bal onbedoeld tegen de lat werkte; kort daarna schoot Assalé van dichtbij over uit de draai. De onvermoeibare Ridgeciano Haps bracht wat optimisme in De Kuip met een schot met de buitenkant van zijn voet, dat net niet ver genoeg de hoek in ging.

Verder was het echter een kwestie van overleven voor Feyenoord en daar slaagde de ploeg niet in. Een kleine twintig minuten voor tijd verstapte Edgar Ié zich in een duel met Jean-Pierre Nsame, die daardoor vrije doortocht had. Een eerste inzet werd nog gekeerd door Jan-Arie van der Heijden, maar in tweede instantie was het raak via Marvin Spielmann. Feyenoord zocht daarna naar de 2-1, maar moest ook waakzaam zijn voor de tegenaanval van Young Boys. Zo zeilde een afstandsschot van Spielmann vlak voor tijd maar net langs de paal. In de blessuretijd kon Jörgensen van dichtbij voor de winnende treffer zorgen, maar hij kreeg zijn voet niet goed tegen de bal aan.

Gevangenisstraf voor mensensmokkel Ter Apel

De officier van justitie eiste op de zitting van 17 oktober een gevangenisstraf van 24 maanden tegen een 40-jarige man die zich schuldig gemaakt zou hebben aan mensensmokkel van zeven Moldaviërs.

Onderzoek
Bij de controle op 3 maart 2019 wordt een witte bestelbus met Moldavisch kenteken staande gehouden bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. In de bus blijken zeven personen te zitten. Geen van hen was in het bezit van een geldige verblijfsstatus. De bestuurder is aangehouden en stond op 17 oktober in de rechtbank in Groningen terecht.

Uit alle verklaringen die ter zitting zijn besproken moet verdachte volgens het OM hebben geweten dat hij de zeven Moldaviërs onrechtmatig naar Nederland heeft vervoerd. Hij heeft met zijn handelswijze bijgedragen aan de instandhouding van het illegale circuit van mensensmokkel. Dat rekent het OM hem zwaar aan. Illegaal verblijf heeft maatschappelijk ongewenste effecten en heeft vaak groot persoonlijk leed tot gevolg. Mensensmokkel ondermijnt het maatschappelijk draagvlak voor de opvang van asielzoekers.

Uitspraak
De rechtbank veroordeelde de man tot 18 maanden gevangenisstraf. De rechtbank vond bewezen dat verdachte de zeven Moldaviërs van Duitsland naar Nederland heeft vervoerd om daar asiel te kunnen aanvragen. Verdachte – die nota bene internationaal chauffeur inzake onder meer personenvervoer van beroep is - wist dat de toegang van deze personen tot Nederland en het verblijf van deze personen in Nederland wederrechtelijk was. Alle vervoerde personen hebben de verdachte geld moeten betalen voor het vervoer naar Nederland. Daarmee achtte de rechtbank ook bewezen dat verdachte uit winstbejag behulpzaam is geweest bij het zich verschaffen van verblijf in Nederland. De rechtbank verweet de verdachte dat hij geen boodschap heeft gehad aan het ontwrichtende karakter van mensensmokkel en uit eigen gewin heeft gehandeld.

Aanpak
Dit is niet de eerste en zal ook niet de laatste mensensmokkelzaak zijn die wordt voorgebracht gelet op de grote aantallen asielzoekers die Nederland proberen te bereiken. De officier van justitie: “Deze vluchtelingenstroom kenmerkt zich door diverse vormen van smokkel, variërend van het met gammele bootjes oversteken van de Middellandse zee, of het met vrachtwagens vol illegalen passeren van de grens onder veelal mensonterende omstandigheden, tot minder ver gaande vormen van smokkel, zoals de onderhavige.” Het OM pakt samen met de politie, opsporingsdiensten zoals de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Koninklijke Marechaussee (KMar), gemeenten en andere relevante partners mensensmokkel op een integrale wijze aan.

Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel Wajong

Vandaag stemde de Tweede Kamer in met het wetvoorstel van staatssecretaris Van Ark, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan de Eerste Kamer. De meeste nieuwe regels gaan in de eerste helft van 2020 in. De regels die te maken hebben met de hoogte van de Wajong-uitkering gaan per 2021 in.

De huidige regels pakken nu voor sommige Wajongers gunstig uit en voor een grote groep Wajongers juist weer niet. Door het aanpassen van die regels wordt het makkelijker om sneller meer geld over te houden als je gaat werken en kun je altijd terugvallen op je Wajong-uitkering als je je werk verliest. Ook mag je je volledige uitkering houden als je een opleiding volgt. Dat stimuleert jonggehandicapten om met een opleiding sterker op de arbeidsmarkt te starten.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Inkomen is voor iedereen belangrijk. Nog meer als je afhankelijk bent van hulp en ondersteuning. We hebben hier te maken met 245.000 unieke mensen. Daarom is het zo cruciaal dat we dit goed voor hen regelen. En dat we mensen steunen op weg naar werk of een opleiding."

Verbeteringen
De Tweede Kamer heeft met een meerderheid gevraagd om de volgende aanpassingen:

 • Garantietermijn van 12 maanden. De Wajonger die werkt krijgt een garantiebedrag waarmee zijn of haar inkomen gelijk blijft op het moment dat de nieuwe regels ingaan. Als de Wajonger zijn of haar baan verliest en binnen 12 maanden weer een nieuwe baan vindt, gaat de aanvulling weer van start.
 • Mensen die arbeidsongeschikt zijn, minder dan 20% arbeidsvermogen hebben en toch een klein beetje werken mogen ook van iedere verdiende euro 30 cent houden.
 • Iedere werkende Wajongere heeft altijd minimaal hetzelfde inkomen als iemand zonder Wajong maar met dezelfde functieloon en uren werk.

Voor dit wetsvoorstel is jaarlijks ruim 20 miljoen beschikbaar.

Garantiebedrag om het verschil te compenseren
UWV gaat voor alle Wajongers de nieuwe regels met de oude regels vergelijken. Als je uitkering op basis van de nieuwe regels lager uit zou komen dan de oude uitkering, krijg je een garantiebedrag. Als je blijft werken in dezelfde baan met hetzelfde aantal uren of meer uren heb je recht op het garantiebedrag. Dit kan duren tot je AOW. Het garantiebedrag en de garantietermijn zijn belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel.

Als je je baan verliest, dan mag je weer terugvallen op het garantiebedrag als je binnen 12 maanden weer aan het werk bent met hetzelfde inkomen. Deze termijn kan langer zijn als je naast je WW-uitkering ook aanspraak blijft maken op het garantiebedrag. Het garantiebedrag compenseert dus het verschil. Bijvoorbeeld als je nu werkt in de voortgezette werkregeling (dat zijn er nu circa 2000 mensen). Mensen die nu in de Bremanregeling vallen (3.000) blijven met de aangenomen aanpassingen onder de nieuwe regels aangevuld worden tot het functieloon.

Als je je baan verliest kun je altijd terugvallen op je Wajong-uitkering.

Van Ark: "Een grote groep van bijna 60.000 Wajongers staat nog steeds aan de kant en ook werkende Wajongers ervaren allerlei hobbels en belemmeringen in hun zoektocht naar meer werken of de behoefte hebben om een opleiding te volgen. Dat willen we nu zoveel mogelijk oplossen. Voor diegenen die door de nieuwe regels op een lagere uitkering zouden uitkomen is er straks de garantieregeling zodat hun inkomen gelijk blijft als ze werken."

Achtergrond
Dit wetsvoorstel is een uitwerking van de maatregelen die zijn aangekondigd in de kabinetsreactie beleidsdoorlichting Wajong van juni 2018. Hieruit bleek dat de Wajong met de verschillende regelingen en bijbehorende rechten en plichten een complex geheel is geworden. En verschillend uitpakt voor dezelfde mensen.

Van Bommel: "Het is logisch dat de druk toeneemt"

Even leek PSV op weg naar een mooi resultaat in de Europa League-wedstrijd tegen LASK Linz maar het liep uit op een ontluisterende afgang. Na de wedstrijd probeerde trainer Mark van Bommel de nederlaag nog te analyseren.

"Je weet dat zij opportunistisch spelen. Wij gingen daar in mee en misten de discipline toen de 1-1 viel. Dat we in de fase die daarop volgt wat onzekerder worden, is logisch. Als je vijf keer niet wint, kan je niet zeggen dat het rustig is. Het is logisch dat de druk toeneemt", zo vertelde de PSV-coach na afloop.

Van Bommel ziet de druk op zijn ploeg nu oplopen. "We hebben een paar tikken gehad. Deze is hard en had ik ook niet verwacht. Nu moet je een kerel zijn en bestand zijn tegen de druk van buitenaf."

Van Bommel: "Het is logisch dat de druk toeneemt" (Pro Shots / Action Images)
Van Bommel: "Het is logisch dat de druk toeneemt" (Pro Shots / Action Images)

Alle verbrandingslijnen AEB weer in gebruik

Alle zes de verbrandingslijnen van het Afval Energie Bedrijf (AEB) zijn sinds vandaag weer in gebruik. In juli kwamen vier van de zes verbrandingslijnen stil te liggen om de veiligheid van de werknemers te waarborgen.

Begin oktober werd bekend dat in totaal weer vier van de zes verbrandingslijnen gebruikt werden. Wethouder Sharon Dijksma schreef toen in een brief aan de gemeenteraad dat de overige twee lijnen voor het einde van het jaar weer in gebruik zouden kunnen worden genomen.

Een woordvoerder van het AEB laat weten dat het weer gebruiken van alle verbrandingslijnen "positief is voor het proces waarin we nu met de gemeente zetten." "Je kunt beter praten wanneer je bedrijf goed functioneert."

Het stilleggen van de lijnen in juli zorgde voor een nationale afvalcrisis en bezorgde het AEB, met de gemeente als enige aandeelhouder, een enorme berg schuld. Dit was voor het stadsbestuur een reden om geld vrij te maken voor het financieel herstel van het noodlijdende bedrijf.

Het AEB had naar eigen zeggen 80 miljoen euro nodig om het einde van het jaar te halen. Eerder werd al 35 miljoen vrijgemaakt. Vervolgens kwam daar nog de gewenste 45 miljoen euro bovenop. Begin oktober werd in overleg met de toezichthouder en de gemeente besloten de stilgelegde lijnen weer op te starten.

Celstraffen geŽist voor gewelddadige diefstal van driehonderd iPhones

Tegen drie mannen uit Zutphen van 28, 26 en 56 jaar zijn vandaag celstraffen van respectievelijk 5 jaar, 4 jaar en 9 maanden en 4 jaar en 6 maanden geëist. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij in augustus 2018 met geweld een koerier beroofd van een lading iPhones met een waarde van bijna tweeënhalve ton.

In opdracht van een leverancier bracht de koerier de driehonderd iPhones naar een loods in Veenendaal. Nadat de koerier was aangekomen en de dozen had uitgeladen, is hij met een vuurwapen bedreigd en met tiewraps vastgebonden. Drie aanwezige mannen haalden de telefoons uit de dozen en namen deze vervolgens mee.

De 28-jarige verdachte is een zakenpartner van de leverancier. Deze verdachte zegt zelf dat hij slechts als tussenpersoon heeft gefungeerd en dat een andere persoon de bestelling heeft gedaan die is uitgemond in de beroving. Uit onderzoek naar onder meer Skype- en WhatsAppp- en telefoongesprekken en uit getuigenverklaringen blijkt naar de mening van het Openbaar Ministerie echter dat hij degene is die de afspraak geregeld heeft. Hoewel hij zelf niet aanwezig was op het bewuste moment in Veenendaal houdt het Openbaar Ministerie hem wel verantwoordelijk voor het medeplegen van de diefstal met geweld.

De twee andere verdachten waren volgens de officier van justitie fysiek betrokken bij de diefstal in de loods en bij het bedreigen en knevelen van de koerier. De 26-jarige verdachte is ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Deze verdachten kwamen in beeld na een DNA-match met sporen die aangetroffen werden op en in de tiewraps waarmee de handen van de koerier gekneveld werden. Wat volgde is een uitgebreid onderzoek door de recherche waarbij onder meer zendmastgegevens en communicatie van de verdachten werden geanalyseerd.

Bij het bepalen van de strafmaat is onder andere rekening gehouden met de impact die de gebeurtenissen hebben gehad op de nietsvermoedende koerier. Ook wordt de verdachten verweten dat zij op een geraffineerde manier te werk zijn gegaan en een aanzienlijke buit hebben gemaakt. Tenslotte is rekening gehouden met het strafblad dat de verdachten al hadden.

In dit onderzoek werd ook een 36-jarige man uit Zutphen aangehouden. Voor zijn betrokkenheid is onvoldoende bewijs uit het onderzoek naar voren gekomen. De officier van justitie heeft voor hem dan ook vrijspraak gevraagd.

Celstraffen geŽist voor poging doodslag deurwaarder

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen van vijf jaar geëist tegen een 36-jarige man en 36-jarige vrouw voor onder meer een poging tot doodslag op een deurwaarder 10 juli 2019 in Nieuwleusen. Daarbij zou de man meerdere keren met een metalen pijp tegen zijn hoofd en lichaam zijn geslagen en zou hij zijn geslagen en getrapt.

De deurwaarder raakte gewond aan arm, been en voet. Volgens de officier van justitie heeft de deurwaarder voor zijn leven gevreesd. De man was die dag bij de verdachten thuis om een stuk uit te reiken in het kader van een civiele procedure.

Het OM heeft de twee ook afpersing ten laste gelegd. De deurwaarder zou, nadat hij was mishandeld, zijn gedwongen tot afgifte van documenten, autosleutels en mobiele telefoon (met pincode). Verder zouden de verdachten - een dag eerder - een advocaat hebben bedreigd.

De verdachten hebben verklaard dat juist zij werden aangevallen door de deurwaarder, en dat ze niet anders konden dan zich verdedigen. De officier vindt dat er geen bewijzen zijn voor die stelling. De letsels die de verdachten zouden hebben opgelopen, staan wat de officier betreft in schril contrast met de verwondingen van de deurwaarder. Volgens haar is er ook voldoende bewijs dat het slachtoffer is afgeperst. De 36-jarige vrouw heeft verklaard dat zij de beschikking had over de autosleutels, papieren en telefoon van de man.

De (civiele) advocaat die in een eerder stadium de belangen van een van de verdachten behartigde, voelde zich genoodzaakt tot het doen van aangifte van bedreiging toen op 10 juli - een dag nadat zij werd bedreigd - bleek waartoe de verdachten in staat waren. Bij haar strafeis heeft de officier laten meewegen dat de deurwaarder en de advocaat geconfronteerd zijn met geweld en bedreigingen juist tijdens de uitoefening van hun werk.

Crisis compleet voor PSV na onthutsende nederlaag

Het is crisis bij PSV nu het ook in de Europa League volledig mis gaat voor de Eindhovenaren. Na vier opeenvolgende wedstrijden zonder overwinning leek de ploeg van Mark van Bommel donderdagavond op weg naar een goed resultaat bij LASK Linz in de Europa League, maar schijn bedroog. Een vroege 0-1 voorsprong werd volledig uitgewist door de Oostenrijkers, die met 4-1 zegevierden.

PSV speelde met name in de tweede helft ongekend zwak: de bezoekers stelden helemaal niets tegenover het geweld van LASK, en vrijwel alles wat fout kon gaan leek ook fout te gaan. Men staat nu derde in de poule, met evenveel punten als LASK. Het onderlinge resultaat is in het voordeel van LASK.

PSV, dat opereerde met dezelfde elf basisspelers als in de thuiswedstrijd tegen LASK, begon nog goed aan het duel. Lukte het de Eindhovenaren twee weken geleden negentig minuten lang niet om te scoren, nu hadden ze slechts drie minuten nodig. Na een voorzet van Denzel Dumfries sloeg James Holland de bal weg met de elleboog. Het leek buiten het strafschopgebied te gebeuren, maar arbiter Radu Petrescu kende toch een penalty toe. Daniel Schwaab benutte de buitenkans: 0-1.

LASK reageerde direct en probeerde de gelijkmaker te forceren. Jeroen Zoet pareerde een afstandsschot van Reinhold Ranftl met wat moeite, terwijl Marko Raguz een meter naast het doel kopte. Van een Oostenrijkse storm was toen nog geen sprake, maar acht minuten voor de rust kwam PSV wel met de schrik vrij. Gernot Trauner kon vanbinnen het strafschopgebied de trekker overhalen, maar zag Erick Gutiérrez voor de lijn redding brengen.

Kort daarna knalde Peter Michorl de bal vanaf een meter of dertig op het dak van het doel van Zoet. PSV kwam gaandeweg de eerste helft steeds minder aan aanvallen toe. Bij tijd en wijle oogden de bezoekers paniekerig; de slordigheden in het spel van PSV stelden LASK in staat om de wedstrijd spannend te houden.

In de openingsfase van het tweede bedrijf voorkwam Zoet met een fraaie reflex dat Trauner de 1-1 zou binnenkoppen. Niet veel later kregen de gasten toch het deksel op de neus en dat hadden ze aan zichzelf te danken. Nick Viergever werkte de bal slecht weg, waardoor Ranftl vanaf circa vijftien meter kon uithalen.

Zoet zat nog aan de bal, maar zijn ingreep was niet voldoende. Na een uur kwam PSV heel goed weg toen Pablo Rosario een schot van Marvin Potzmann op de lijn wegwerkte, maar een minuut later viel ook de 2-1.  Ritsu Doan verloor de bal, waarna Michal Sadílek zich in een duel liet aftroeven door Thomas Goiginger. Diens schot werd nog gepareerd door Zoet, maar de rebound bleek een prooi voor Dominik Frieser. Plots zag de wereld er heel anders uit voor PSV.

Door de voorsprong van Sporting Portugal bij Rosenborg BK stond men aanvankelijk virtueel in de volgende ronde, maar nu was de tussenbalans dat PSV derde stond. En het werd nog erger, want dertien minuten voor tijd kopte vrijstaande invaller João Klauss de bal op aangeven van Ranftl buiten het bereik van Zoet.

Diezelfde Klauss kopte ook de 4-1 binnen, ditmaal na een voorzet van Goiginger vanaf de achterlijn. Het 'schaam je kapot' daalde neer vanaf het uitvak.

LASK

4 - 1

PSV

 56' Ranftl
 60' Frieser
 77' Klauss
 82' Klauss
   5' Schwaab (pen)
 
 Gele kaart: Trauner, Tetteh, (LASK), Schwaab, Ihattaren, (PSV)
 
Stadion: -
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Petrescu (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
A.Schlager
Wiesinger
Trauner
Filipovic
Ranftl (Renner/81)
Holland
Michorl
Potzmann
Goiginger
Raguz (Tetteh/69)
Frieser (Klauss/61)
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Sadílek
Rosario
Ihattaren
Gutiérrez
Doan (Catic/64)
Gakpo
Bruma


LASK Linz's-speler Joao Klauss en Thomas Goiginger vieren het scoren van de 4-1 (Pro Shots / Action Images)

MMA-talent Van Steenis: "Mousasi mag koning zijn"

Nederlands supertalent Costello van Steenis wil vrijdag 8 november tijdens MMA-gala Bellator 223 een duidelijke boodschap afgeven aan alle vechters in zijn gewichtsklasse. Nou, misschien niet alle vechters, op één na dan.


Costello 'The Spaniard' van Steenis (Bron: YouTube/BellatorMMA)

Van Steenis (12-1 MMA, 4-0 BMMA) neemt het vrijdag op tegen de sterke John Salter (16-4 MMA, 6-1 BMMA). Voor Van Steenis is dit gevecht het eerste, eervolle, main event van zijn nog jonge carrière.

Als Van Steenis Salter verslaat, kan hem dat tevens de directe uitdager voor de titel in de middengewichtdivisie maken. Van Steenis is echter niet zo enthousiast over dat idee. Van Steenis, een pupil van voormalig Bellatorkampioen Gegard Mousasi, zegt dat hij een titelgevecht graag wil uitstellen ten faveure van zijn trainingspartner.

"Ik vind dat helemaal niet erg", zo vertelt Van Steenis voorafgaand aan misschien wel het belangrijkste gevecht van zijn carrière. "Gegard is veel langer bezig dan ik. Hij mag eerst. Voorlopig ben ik tevreden met de tweede plek, hij zal toch niet lang meer hebben. Hij is veel ouder dan ik ben en ik heb nog een lange carriére voor de boeg. Ja, laat hem maar koning zijn, dan ben ik de aas in de divisie."

Sommige vechters voelen zich slecht als een teamgenoot de weg naar MMA-goud blokkeert. Sommigen gaan ze in een andere gewichtsklasse vechten om zo hun droom waar te maken. Maar niet Van Steenis. Hij heeft geen haast en zal ook in zijn favoriete 185-ponddivisie blijven vechten zolang Mousasi daar aan de top staat.

"Dat is helemaal geen probleem", zegt Van Steenis. "Als Gegard de kampioensgordel krijgt, vecht ik gewoon met anderen die kans maken op die titel. Ze moeten eerst langs mij heen gaan of zoiets. Ik vind dat helemaal geen probleem. Hoe meer gevechten ik doe, hoe meer contracten ik krijg voor meer gevechten voor Bellator en dat is precies wat ik wil."

Het gevecht tegen Salter belooft veel goeds voor de fans van Van Steenis. 

"Ik denk dat het zeker een gewelddadige oorlog wordt", volgens de Hollander. "Deze kerel zal diep moeten gaan. Hij gaat proberen me op de grond te gooien. Stel je eens voor dat hij me op de grond gooit? Veel mensen onderschatten ons. Ze denken allemaal dat we alleen maar staande vechters zijn. Natuurlijk kan ik goed staand vechten."

"Maar uiteindelijk is dit geen worstelwedstrijd; het is Mixed Martial Arts, MMA, vechten. Breng me naar de vloer, ik zal je daar ook pijn doen. Ik zal weer opstaan en dan moet je je ding opnieuw doen."

Bellator 233 wordt vrijdagavond 8 november (zaterdagnacht NL-tijd) gehouden in het WinStar World Casino in Thackerville, Oklahoma.

Wil je meepraten over Bellator of MMA in het algemeen? Doe dat hier op het FOK! MMA-forum!

Trailer: The Invisible Man

Als je onzichtbaar bent kun je anderen lekker plagen. Of je kunt daadwerkelijk een hartverzakkende plaaggeest uithangen, zoals te zien in de trailer voor The Invisible Man.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells vertelt de film over hoe de ex van Cecilia (Elizabeth Moss) door zelfmoord om het leven lijkt te zijn gekomen, totdat het langzaam begint te lijken alsof hij wel degelijk nog in leven is en dichterbij Cecilia is dan zij kan vermoeden.

The Invisble Man, van Leigh Whannel, is vanaf 5 maart te zien in de bioscopen.

Politie start grootschalig onderzoek naar schietincident Gronau

Direct na het schietincident in Gronau op woensdag 6 november trokken de Duitse en Nederlandse politie samen op in het onderzoek. Om hier stevig op te kunnen inzetten, is ook aan Nederlandse zijde een Team Grootschalige Opsporing gestart. De centrale vraag: wie is er verantwoordelijk voor het schietincident? De politie hoopt dat er getuigen zijn die mee kunnen helpen met het beantwoorden van deze vraag.

Ondertussen hebben rechercheurs gesproken met het slachtoffer. Vandaag wordt er ook in Glane buurtonderzoek gehouden en diverse mogelijke betrokkenen gesproken. De Duitse en Nederlandse politie wisselen informatie over de zaak met elkaar uit.

Meerdere scenario’s denkbaar
De politie houdt rekening met meerdere scenario’s. De aanleiding van het schietincident kan zowel in de zakelijke- als in de privésfeer rondom het slachtoffer zijn geweest. Daarom is alle informatie over het mogelijke motief/aanleiding en de toedracht van het incident aan de Losserstraβe in Gronau welkom.

Getuigenoproep
Het team wil graag in contact komen met personen die mogelijk meer weten over de vluchtauto, een lichtkleurige auto met mogelijk Nederlands kenteken, die door de verdachten gebruikt werd. Of over de inzittenden ervan. Maar ook met getuigen die mogelijk informatie hebben van zakelijke of relationele conflicten van het slachtoffer met andere personen. Alle informatie is welkom. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

AZ is wederom FC Astana eenvoudig de baas

AZ heeft ook de uitwedstrijd tegen FC Astana winnend weten af te sluiten. Na de 6-0 in de thuiswedstrijd, werd het nu 0-5.

Het was AZ dat aan het begin van de wedstrijd het initatief nam. Onder meer Stengs en Koopmeiners waren gevaarlijk. In de 20e minuut was het Wijndal die gevaarlijk was. Hij kreeg de bal van Idrissi en dwong de keeper tot een lastige redding. De hoekschop die volgende ging maar net naast. Een paar minuten erna een joekel van een kans voor Boadu. Astana-verdediger Rukavina ging in de fout, maar de AZ-speler besefte niet dat hij genoeg tijd had en schoot gehaast naast. In de 29e minuut was het alsnog Boadu die de 0-1 maakte. De spits schoot de baak raak in de verre hoek nadat hij voor zijn tegenstander kroop. Astana proberde het wel, maar er was weinig samenhang te bekennen in het aanvalsspel van de thuisploeg.

De Alkmaarders begonen ook sterk aan de tweede helft en in de 52e minuut was het Fredrik Midtsjø die de voorsprong verdubbelde. De Noorse middenvelder verraste de doelman van Astana met een licht van richting veranderd schot. Vijf minuten later werd de wedstrijd definitief beslist nadat Oussama Idrissi op aangeven van Boadu de 0-3 maakte. In de 62e minuut leek Stengs de 0-4 te maken maar de vlag ging omhoog vanwege buitenspel. Het bleek onterecht, maar in deze fase van de Europa League is er echter nog geen VAR. AZ liet kansen liggen om Astana nog verder in de put te duwen. Boadu schoot bijvoorbeeld van dichtbij net naast.

In de 76e minuut was het Hatzidiakos die met een knal de 0-4 maakte en een minuut later werd het zelfs 0-5 nadat Boadu op aangeven van Idrissi zijn tweede van de avond maakte. In het resterende kwartiertje werd er niet meer gescoord, al had Boadu vlak voor tijd nog een grote kans, maar hij schoot voor een leeg doel over.

FC Astana

0 - 5

AZ

    29' Boadu
52' Midtsjø
57' Idrissi
76' Hatzidiakos
77' Boadu
 
Gele kaart: Postnikov, Pertsoech, (FC Astana), De Wit, (AZ)
 
Arbiter: Kristoffersen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Eric
Rukavina
Postnikov
Logvinenko
Sjomko
Tomasov
Pertsoech
Majewski
Beisebekov (Moezjikov/74)
Chizjnitsjenko
Rotariu (Moertazajev/71)
  Bizot
Svensson (Sugawara/60)
Hatzidiakos
Wuytens
Wijndal
Midtsjö (Clasie/66)
De Wit
Koopmeiners
Stengs (Aboukhlal/77)
Boadu
Idrissi

Vrachtwagenchauffeur vindt verstekelingen tussen de sinaasappelen

Een Spaanse vrachtwagenchauffeur werd donderdag verrast toen er bij het openen van zijn trailer opeens een aantal verstekelingen uit zijn vrachtwagen sprong. Er zijn acht personen aangehouden door de gealarmeerde politie. Zij worden overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

De chauffeur stond met zijn wagen vol sinaasappels op de Handelsweg in Ridderkerk en opende zijn trailer toen er tot zijn verrassing een aantal verstekelingen uit sprong. Getuigen hebben het over tien tot vijftien personen. Eén persoon kon door de melder worden aangehouden. De rest rende de omgeving in. Deze werd door de gealarmeerde politie doorzocht. In totaal werden acht personen aangehouden. Deze worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. 

Vrachtwagenchauffeur verrast door verstekelingen
Vrachtwagenchauffeur verrast door verstekelingen

Sinterklaasintocht Apeldoorn kan doorgaan zonder Zwarte Piet

De voorzieningenrechter heeft vandaag het verzoek om schorsing van de evenementenvergunning voor de landelijke Sinterklaasintocht in die stad afgewezen.

Een evenementen- en videoproductiebedrijf kreeg de vergunning van de burgemeester om de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn op zaterdag 16 november te organiseren. Een man had bezwaar tegen deze vergunning en stapte daarom naar de voorzieningenrechter. Volgens de man zouden er onder meer bij dit evenement geen roetveegpieten maar Zwarte Pieten moeten deelnemen. De burgemeester had de vergunning volgens hem moeten weigeren omdat de afwezigheid van Zwarte Pieten in strijd is met de openbare orde.

Volgens de voorzieningenrechter kan betwijfeld worden of de man wel belanghebbende is bij de verleende vergunning. Verder stelt de voorzieningenrechter vast dat de man uitgaat van een ruimer openbaar ordebegrip dan in de rechtspraak van de Raad van State wordt gehanteerd. Het gaat dus om een principiële rechtsvraag. Een verzoek om schorsing tijdens de bezwaarprocedure leent zich echter niet voor het beantwoorden van principiële rechtsvragen. Daarom is het verzoek afgewezen.

De uitspraak zal in een proces-verbaal worden opgenomen wat volgende week beschikbaar is.

Nederland roept op tot Europese vliegbelasting

Vliegen wordt vergeleken met andere manieren van transport nu niet voldoende belast of beprijsd. Dit terwijl vliegen ongeveer 2,5% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt. Nederland roept daarom samen met X andere EU-landen de nieuwe Europese Commissie op om met een voorstel te komen voor een vorm van vliegbelasting.

Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije zeggen samen met Nederland in de verklaring dat de CO2-uitstoot van vliegen nu niet voldoende wordt doorberekend in de prijs van een vliegticket. De landen vragen om een Europese aanpak, want bij een gelijk speelveld spelen discussies over oneerlijke concurrentie tussen landen onderling minder. De verklaring is in ontvangst genomen door Eurocommissaris Frans Timmermans.

Staatssecretaris Snel van Financiën: “Niet alleen Nederland, maar een grote groep andere Europese landen vindt dat het niet goed is dat vliegen in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier belast. Door nu samen op te trekken, hopen we dat dit belangrijke onderwerp nu ook in Europa verder kan gaan vliegen.”

Nederland geldt in Europa als aanjager om de vervuiling die vliegen veroorzaakt beter te beprijzen. In juni organiseerde ons land al een tweedaagse internationale conferentie, waarmee een eerste stap werd gezet richting Europese afspraken. Toen is ook een paper met verschillende opties voor het beprijzen van vliegen uitgebracht, die de Europese Commissie zou kunnen gebruiken.

Nederland voert een nationale vliegbelasting in als er voor 2021 geen Europese afspraken komen. Het wetsvoorstel hiervoor is al naar de Tweede Kamer gestuurd en zal daar nog voor het einde van dit jaar worden behandeld.

Rotterdammer (30) omgekomen bij schietincident

Een 30-jarige Rotterdammer kwam woensdagavond 22.00 uur door vuurwapengeweld om het leven. Hij zat in een auto op de Putsebocht in Rotterdam toen hij werd beschoten. Hij werd dodelijk getroffen, reanimatie mocht niet meer baten. Een 33-jarige Rotterdammer is aangehouden. Zijn betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht.

Meteen na de melding gingen hulpdiensten ter plaatse. Terwijl een aantal medewerkers het leven van het slachtoffer probeerde te redden, startte ook het onderzoek naar de dader of daders. Forensische Opsporing begon het sporenonderzoek, er werd met getuigen gesproken en beelden opgevraagd en bekeken. Een Rotterdammer van 33 is opgepakt, de recherche onderzoekt zijn betrokkenheid.

Foto: team Forensische Opsporing Rotterdam
Foto: team Forensische Opsporing Rotterdam

Bruidegom opgepakt voor beÔnvloeden getuige van mishandeling Rotterdamse agent

In het onderzoek naar de mishandeling van een politieman door een deelnemer van een trouwstoet op 30 augustus 2019 heeft het rechercheteam woensdag 6 november 3 personen aangehouden voor het beïnvloeden van getuigen. Eerder werd al een 25-jarige Rotterdammer aangehouden, hij wordt verdacht van het mishandelen van de agent. Deze verdachte zit nog steeds vast.

Tijdens het onderzoek werd de politie tegengewerkt door enkele familieleden van de verdachte, waardoor het onderzoek onnodig veel tijd in beslag heeft genomen. Met de aanhouding van deze drie betrokkenen laten politie en Openbaar Ministerie zien dat ook dit strafbare handelen wordt aangepakt. De drie personen die gisteren zijn aanhouden zijn de 43-jarige moeder van de bruid, de 54-jarige vader van de bruidegom en de 22-jarige bruidegom zelf. Naast het beïnvloeden van getuigen wordt de bruidegom ook vervolgd voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

Bosz na primeur: "Het heeft geen zin om daarover te speculeren"

Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz wist woensdagavond voor het eerst dit seizoen een Champions League-duel te winnen. Atlético Madrid werd in de BayArena met 2-1 verslagen, waardoor die Werkself weer zicht hebben om Europese overwintering. Bosz is tevreden over het spel van zijn ploeg en het resultaat, maar wil verder niet teveel vooruitkijken.

"Het grote verschil met de wedstrijden van afgelopen weken is dat we hier gescoord hebben. We moeten moedig zijn, niet alleen in balbezit, maar ook zonder de bal. In deze wedstrijd hebben we niet zo hoog druk gezet, dat is belangrijk tegen een compact team als Atlético. We hebben het goed uitgevoerd, het vertrouwen was er. Maar we hebben resultaten nodig. Als je goed speelt en niet scoort, speel je op de een of andere manier toch niet goed", geeft Bosz te kennen in gesprek met Sky Deutschland.

Het deed Bosz deugd dat Bayer Leverkusen gevaarlijk was vanuit hoekschoppen. "We hebben veel moeite in de hoekschoppen gestopt vanaf het begin van het seizoen. Zoals je kunt zien, hebben we dat veel geoefend en dat helpt. In deze wedstrijd was iedere hoekschop gevaarlijk", stelt de oefenmeester.

Leverkusen heeft nu drie punten in Groep D van de Champions League, evenveel als Lokomotiv Moskou. Juventus (tien) en Atlético Madrid (zeven) hebben momenteel nog de beste papieren om te overwinteren in het miljardenbal.

"Het heeft geen zin om daarover te speculeren. We moeten ons concentreren op de volgende wedstrijd in Moskou. Als we daar winnen, blijven we meedoen. Dat we wat onderling resultaat betreft onder doen voor Atlético is vervelend, maar dan moeten we maar gewoon een punt meer pakken dan zij", verwijst Bosz naar de 1-0 nederlaag in Madrid. Voor zijn ploeg wacht nu komende zondag de uitwedstrijd tegen het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst.

Tottenham Hotspur meldt noodzakelijke operatie voor Lloris; terugkeer pas in 2020

Hugo Lloris is geopereerd aan zijn linkerelleboog, zo meldt Tottenham Hotspur donderdag via de officiële kanalen. De doelman raakte onlangs geblesseerd bij een ongelukkige val in de uitwedstrijd van the Spurs tegen Brighton & Hove Albion. De verliezend Champions League-finalist verwacht dat Lloris begin 2020 weer op het trainingsveld verschijnt.

Lloris liep de blessure op toen hij tegen Brighton een voorzet losliet en vervolgens op zijn elleboog terechtkwam. De Franse sluitpost had duidelijk veel pijn en moest dan ook gelijk gewisseld worden, omdat de elleboog uit de kom was geschoten. Lloris bleef de afgelopen weken flink last houden van de instabiele elleboog, waarna werd besloten om tot een operatie over te gaan.

Mede door de kwetsuur van Lloris werd door Tottenham besloten om Michel Vorm terug te halen naar Noord-Londen. De 36-jarige doelman liet de club afgelopen zomer na vijf seizoenen achter zich, maar keerde enkele maanden later terug in het Tottenham Hotspur Stadium. Vorm moet echter wel Paulo Gazzaniga voor zich dulden. De Argentijnse doelman staat onder de lat sinds Lloris geblesseerd uitviel tegen Brighton.

Gazzaniga hield woensdagavond zijn doel schoon in de Champions League-wedstrijd van Tottenham tegen Rode Ster Belgrado (0-4). Het elftal van manager Mauricio Pochettino staat tweede in groep B en heeft goede papieren om de achtste finale in het miljardenbal te bereiken. De voorsprong op de opponent van woensdag bedraagt namelijk vier punten.

Tottenham staat zaterdag tegenover Premier League-sensatie Sheffield United.

IAAF haalt tot onbegrip van Schippers de 200 meter uit programma Diamond League

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft het programma van de Diamond League gereduceerd. Uit het programma verdwijnen de 3.000 meter steeplechase, het hink-stap-springen, discuswerpen en de 200 meter sprint. Dat laatste zorgt bij Dafne Schippers voor veel onbegrip.

Door het verdwijnen van de vier onderdelen blijven er bij de mannen en vrouwen twaalf onderdelen over. De IAAF hoopt dat hierdoor een programma van negentig minuten overblijft dat beter geschikt is voor televisie. Uit onderzoek is gebleken dat de 3.000 meter steeplechase, het hink-stap-springen en discuswerpen tot de minst populaire onderdelen behoren.

Overbelasting is een belangrijke reden om de 200 meter uit het programma te halen. Met het oog op de Olympische Spelen is de IAAF bang dat atleten overbelast raken omdat de meesten van hen zowel actief zijn op de 100 en 200 meter.

Overigens verdwijnen de vier onderelen niet helemaal want op selecte evenementen worden ze wel gehouden maar er is geen algemeen klassement.

In een reactie op Twitter reageert Schippers teleurgesteld. “Ik ben verbijsterd. De 200 meter, een van de populairste disciplines, zit niet bij de 24 Diamond League-onderdelen. Serieus?” De Nederlandse won dit jaar de 200 meter op de Diamond League meeting in Oslo.

Bewogen eerste maanden voor Cocu bij Derby County

Phillip Cocu is pas enkele maanden manager van Derby County, maar de ex-trainer van PSV heeft al het nodige meegemaakt bij de club uit de Championship. Eerst kreeg hij te horen dat Wayne Rooney vanaf januari zijn loopbaan bij the Rams vervolgt als speler-trainer. Later kwam het schokkende nieuws naar buiten dat de beschonken Tom Lawrence, Mason Bennett en Richard Keogh waren betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Keogh is vanwege het veelbesproken incident zelfs ontslagen door Derby, al lijkt het erop dat de verdediger de beslissing gaat aanvechten.

"Het is voor ons allemaal een zware tijd geweest", verzucht Cocu in een interview met The Telegraph . "Het is niet makkelijk, want de impact van zoiets is ontzettend groot. Als speler en trainer ben ik eerder bij dergelijke incidenten betrokken geweest. Er gebeurt dan een hoop en daar moet je mee om zien te gaan. Niet iedereen is hetzelfde. Het is makkelijk om snel een oordeel te vellen, maar ieder persoon is anders."

"Jazeker, ik was zeer kwaad en teleurgesteld dat het is gebeurd, want een speler (Keogh, red.) kan nu niet spelen", vervolgt Cocu. "Je kunt echter niet iedereen altijd maar tevreden houden en het is begrijpelijk dat er verschillende meningen naar voren worden geschoven. We hebben er veel over gepraat met de spelersgroep. Er zijn discussies gevoerd, maar er is ook benadrukt wat wij willen en wat er in de toekomst van de spelers wordt verwacht."

Cocu heeft reden om met optimisme naar de toekomst te kijken, zeker nu de van DC United afkomstige Rooney binnen afzienbare tijd aansluit bij Derby. "Van zijn komst profiteert iedereen", aldus de keuzeheer van de nummer vijftien in de Championship. "Het gaat niet alleen om de wedstrijden die hij speelt, het gaat om het gevoel binnen de hele club. Wayne gaat er nu even tussenuit, maar dat is geen ramp. Het tekent zijn karakter dat hij nu al zoveel werk heeft verzet en kijkt waar hij bij ons kan spelen. Wayne zal er straks klaar voor zijn en wij zijn ontzettend blij met zijn komst."

Voor Cocu waren er in zijn beginperiode bij Derby veel overeenkomsten met zijn tijd als trainer van PSV. "Er heerst hier een voetbalcultuur, er is een bepaalde manier van spelen en mijn kennis en ervaring wordt gebruikt bij het opleiden van spelers." Promoveren naar de Premier League is nog steeds de ambitie, al staat Derby momenteel dichter bij de degradatiestreep. "Je moet ambities hebben en wij willen daarom dolgraag de play-offs halen. Lukt dat niet, dan is het niet gelijk een verloren seizoen. In het voetbal wordt de lange termijn weleens vergeten omdat de resultaten op korte termijn zo belangrijk zijn."

'Depay mist waarschijnlijk EK-kwalificatieduels vanwege blessure'

Volgens de Franse krant L'Equipe heeft Memphis Depay dinsdag in het Champions League-duel met Benfica een hamstringblessure opgelopen.

Door de blessure mist Depay de wedstrijd tegen Olympique Marseille van komende zondag en naar alle waarschijnlijkheid ook de twee EK-kwalificatieduels tegen Noord-Ierland en Estland op respectievelijk 16 en 19 november.

'Depay mist waarschijnlijk EK-kwalificatieduels vanwege blessure' (Pro Shots / Joep Leenen)
'Depay mist waarschijnlijk EK-kwalificatieduels vanwege blessure' (Pro Shots / Joep Leenen)

Sprinter Bennett weg bij wielerploeg BORA-handgrohe

De transfersoap tussen Sam Bennett en zijn huidige werkgever BORA-hansgrohe is ten einde. In onderling overleg is het doorlopende contract ontbonden. De 29-jarige Ier maakt naar alle waarschijnlijkheid de overstap naar Deceuninck–Quick-Step.

In de afgelopen maanden was duidelijk geworden dat Bennett na zes seizoenen weg wilde bij BORA-handgrohe. Volgens de Duitse ploeg had hij echter eerder dit seizoen mondeling toegezegd om zijn contract te verlengen. Nu is de samenwerking dan toch ten einde gekomen en staat Bennett niets meer in de weg om een contract te ondertekenen bij de Belgische formatie Deceuninck–Quick-Step.

“In zes jaar heeft Bennett zich bij BORA-hansgrohe ontwikkeld tot een van de beste sprinters van het peloton. Het werd echter steeds moeilijker om zijn doelen en die van ons op elkaar af te stemmen”, aldus de ploeg in een verklaring.

Bennett won dit seizoen dertien wedstrijden waaronder twee etappes in de Ronde van Spanje, twee etappes in Parijs-Nice en maar liefst drie etappes in de BinckBank Tour. Ook won hij eind juni het nationale kampioenschap van Ierland.

Ronaldo hekelt beslissing en beent boos naar de kant

Juventus won woensdag op het nippertje van Lokomotiv Moskou (1-2) en is daardoor geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Na afloop van het duel ging het echter vooral over Cristiano Ronaldo, die geïrriteerd reageerde nadat Maurizio Sarri besloot de Portugees naar de kant te halen.

In minuut 82 werd Ronaldo gewisseld ten faveure van Paulo Dybala. Het was de eerste keer sinds februari 2016 dat de wereldster niet de volle negentig minuten maakte in een Champions League-wedstrijd en dat vond Ronaldo niet prettig, zo liet hij tijdens de wissel weten aan Sarri. De trainer stelt echter dat zijn pupil vooral baalde van een lichte blessure.

"Ronaldo was boos, want hij voelde zich niet helemaal fit", zegt Sarri. "Hij had enkele dagen geleden een knieprobleem. Aan het einde van de eerste helft oogde hij al wat nerveus. We maakten ons zorgen. Ik was bang dat hij zichzelf zou blesseren, dus koos ik er liever voor om hem eraf te halen", wordt de oefenmeester geciteerd door verschillende media.

De coach erkent dat Juventus niet sterk voor de dag kwam tegen de Russen. "Het was niet een van onze beste optredens. De eerste helft was erg open en in de tweede helft hadden we te veel mensen ver voor onze defensieve linie staan. We namen te veel risico. Maar het team wilde de overwinning en het is de ploeg uiteindelijk gelukt."

Juve leek in Moskou genoegen te moeten nemen met een remise, maar in de slotseconden maakte Douglas Costa met een prachtige solo de 1-2.

‹nŁvar geslachtofferd op WK Onder-17: "Het is wennen, maar mag geen excuus zijn"

Nederland Onder-17 plaatste zich in de nacht van dinsdag op woensdag voor de kwartfinales van het WK in Brazilië. De talenten van bondscoach Peter van der Veen wonnen dankzij drie doelpunten van Sontje Hansen met 1-3 van Nigeria en schaarden zich zo bij de laatste acht. Naci Ünüvar kon zijn stempel echter opnieuw niet op de wedstrijd drukken en erkent dat hij nog altijd op zoek is naar de juiste vorm.

De zestienjarige Ünüvar geldt als een van de blikvangers van Oranje Onder-17, maar de aanvaller van Ajax wist in de vier wedstrijden die hij dit toernooi speelde bijvoorbeeld nog niet te scoren. Tegen Nigeria werd hij zelfs in de rust al gewisseld door Van der Veen, die met Soulyman Allouch 'een wat verdedigender ingestelde buitenspeler' inbracht. "Het is tot nu toe nog niet mijn toernooi, maar de teamprestatie is belangrijker en ik ben blij dat we door zijn", zegt Ünüvar tegen Voetbal International.

"Het gaat met mij persoonlijk nog niet lekker, maar iedere speler heeft dat wel eens. Ik moet er gewoon sterker uitkomen. Ik hoop dat ik nog meer kansen krijg", aldus de Ajacied. Ünüvar is bij Ajax gewend om links voorin te spelen, maar dit toernooi wordt hij door Van der Veen voornamelijk gebruikt als hangende rechtsbuiten.

"Hij moet aan de rechterkant spelen, omdat Braaf zo dreigend en in vorm is aan de linkerkant. Daar heeft Naci het moeilijk mee, maar hij pakt het als een man en wil het voor het team over hebben", licht de bondscoach toe.

Ünüvar erkent dat hij worstelt met zijn nieuwe rol. Toch weigert hij naar excuses te zoeken. "Het is wel wennen, maar een goede speler moet op meerdere posities kunnen spelen. Dat mag geen excuus zijn."

Blauwe Moskee start morgen met versterkte gebedsoproep

De aangekondigde versterkte gebedsoproep van de Blauwe Moskee in Amsterdam zal morgen om 13.00 uur voor het eerst te horen zijn. Het is voor het eerst dat zo'n versterkte oproep structureel in Amsterdam te horen is.

Dat laat Yassin ElForkani, imam van de moskee, weten aan AT5. Eerder al gaf ElForkani aan de oproep op z'n vroegst op 8 november te willen laten horen. De imam zegt nu technische tests gedaan te hebben die uitwijzen dat die datum haalbaar is.

Het voorstel zorgde voor de nodige negatieve reacties. Tijdens een commissievergadering in de Stopera, spraken verschillende politieke partijen zich uit tegen de versterkte oproep. 'We vinden het een zeer onverstandige manier om het op te leggen aan bewoners en daarna als een soort aflaat, om in geloofstermen te blijven, een bewonersbijeenkomst te organiseren', zei VVD-raadslid Daan Wijnants.

Ook burgemeester Halsema sprak zich uit over de zogeheten azan: 'Ik hoorde een zeker gebrek aan enthousiasme bij de hele raad, op DENK na. Ik deel dat gebrek aan enthousiasme.'

De achterliggende gedachte van de versterkte gebedsoproep was dat de moskee met het laten horen van de azan een bijdrage wil leveren aan het normaliseren van de islam. 'Ik denk dat ElForkani met normalisatie bedoelt dat het voor miljoenen moslims de oproep tot vreedzaam belijden van hun godsdienst is', zei Halsema. (...) 'Maar als dan de intentie normaliseren is, doe het dan in het Nederlands, dat vind ik ook het meest logisch. Dat heeft me een beetje verbaasd.'

Skisensatie Robinson moet World Cup overslaan

Skiester Alice Robinson was vorige maand tijdens de World Cup-opening in Sölden al dé sensatie van het seizoen: de pas 17-jarige Nieuw-Zeelandse won de eerste reuzenslalom van de winter, de eerste Nieuw-Zeelandse zege in 22 jaar.

De volgende reuzenslalom gaat echter al aan Robinson voorbij. De tiener heeft voorafgaand aan de wedstrijd in Sölden tijdens een training hard een poortje geraakt en blijkt nu een - op het oog vrij lichte - knieblessure te hebben.

Met haar team besloot Robinson om even rust te nemen en de tweede World Cup-reuzenslalom, die in het Amerikaanse Killington, aan zich voorbij te laten gaan.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

So a lil update... leading up to Sölden I had a crash training and tweaked my knee... I thought everything was all good so continued to ski and obviously race. However we decided to get a scan when I got back home and it showed enough bone bruising that I’ve been advised by doctors that I need some time off to let it heal. To take the safe road I won’t be starting the next World Cup in Killington I will be focusing on my rehab and strength training at home and I’ll be back in December. It’s a hard pill to swallow seeing I’ve already been skiing on it and racing, but I’m going to listen to the experts and not put myself at risk of more damage. Thanks for all the support 😥

Een bericht gedeeld door ALICE ROBINSON (@alicerobins0n) op6 Nov 2019 om 11:54 (PST)

Minister moet dieper graven naar documenten vervolging Wilders

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet grondiger zoeken naar documenten die gaan over de beslissing om politicus Geert Wilders strafrechtelijk te vervolgen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een procedure tussen RTL Nieuws en de minister.

Meer documenten
RTL Nieuws heeft op 27 juni 2018 op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de minister verzocht om alle documenten over de beslissing om Geert Wilders strafrechtelijk te vervolgen vanwege zijn ‘minder Marokkanen’- uitspraak in 2014 en over de vraag of de minister betrokken was bij de beslissing om te vervolgen. De minister heeft op 19 december 2018 een besluit op dat verzoek genomen. De minister heeft het verzoek opgevat als een verzoek om documenten van vóór 10 september 2014 die specifiek gaan over de vermeende inmenging van de minister in de beslissing om Wilders te vervolgen.

Volgens de minister is daarbij slechts één document gevonden dat onder het Wob-verzoek valt. Dat document heeft de minister niet openbaar gemaakt. RTL Nieuws heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank. Na de zitting, op 19 juni 2019, is het onderzoek heropend omdat er nieuwe feiten boven water kwamen. Op 20 juni 2019 heeft de minister namelijk antwoord gegeven op Kamervragen. Uit die antwoorden blijkt volgens RTL Nieuws dat er meer documenten moeten zijn dan het ene gevonden document. De minister heeft vervolgens nogmaals gezocht naar documenten over de vervolgingsbeslissing die nu bij hem en het OM in beeld zijn. In totaal zijn er 25 documenten gevonden. In een aanvullend besluit heeft de minister aangegeven dat een aantal van deze documenten niet openbaar wordt gemaakt, een aantal wel en van een aantal heeft de minister gezegd dat zij al openbaar zijn.

Minister heeft te beperkt gezocht
De rechtbank vindt dat de minister het Wob-verzoek van RTL Nieuws (nog steeds) te beperkt heeft opgevat. Uit het Wob-verzoek blijkt duidelijk dat RTL Nieuws heeft gevraagd om alle documenten over de eventuele vervolging van Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. De minister heeft dus te beperkt gezocht. Bovendien zijn er aanwijzingen dat er meer documenten zijn die onder het Wob-verzoek vallen dan de minister in zijn laatste besluit aangeeft.

De minister moet dan ook een nieuwe zoekslag maken. De minister moet nu op zoek gaan naar alle documenten die betrekking hebben op de eventuele vervolging van Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. Het gaat dan om zowel digitale als fysieke documenten. Vervolgens moet de minister beoordelen of deze documenten openbaar gemaakt kunnen worden, zoals door RTL Nieuws is gevraagd. De minister heeft zes weken de tijd om te zoeken naar de documenten en te beoordelen of zij openbaar gemaakt kunnen worden.

Video: excuses piloot 'gekaapt' vliegtuig op Schiphol

Er is een video opgedoken waarin te horen is dat de piloot van het Air Europe-toestel dat gisteravond gekaapt leek te zijn, door het stof gaat.

'Ik bied mijn excuses aan voor de vertraging', klinkt het op de video door de intercom. 'We hebben een fout gemaakt in de cockpit. We hebben een melding van een kaping gedaan. Excuses', zegt de piloot schuldbewust.

Kort na 19.00 uur gisteravond kwamen de hulpdiensten massaal naar Schiphol, nadat aan boord van het vliegtuig van Air Europa het kapingsalarm werd geactiveerd. De D-pier op Schiphol werd daarop ontruimd.

Rond 20.30 uur meldde de Koninklijke Marechaussee dat alle passagiers en crew veilig van boord waren. Een half uur later liet de luchtvaartmaatschappij weten dat het ging om een fout aan boord van het vliegtuig.

Rockstar helpt bij troubleshooting vele RDR2 pc-issues

Afgelopen dinsdag verscheen Rockstars Red Dead Redemption 2 voor pc en dat ging niet zonder slag of stoot. Het regende meldingen over mensen die kampen met technische issues, zoals een crashende Rockstar Launcher en hevige framedrops in het spel zelf. Rockstar heeft nu zelf een lijstje gemaakt met mogelijke oplossingen of workarounds.

Een veelgehoorde klacht van pc-gamers is dat zij bij het spelen van Red Dead Redemption 2 voortdurend worden geteisterd door langdurige framedrops, waarbij het beeld gewoon helemaal bevriest gedurende een seconde of vijf, terwijl het geluid wel gewoon doorspeelt. Zelfs mensen met de meest beefy hardware hebben hier last van. Anderen hebben weer een probleem met überhaupt de game starten omdat Rockstars eigen launcher voortdurend crasht.

Enfin, gelukkig denkt Rockstar zelf wel mee met de gebruiker en heeft nu een "General troubleshooting"-webpagina met tips om issues mogelijk te verhelpen. Ondergetekende had eveneens last van de bevriezingen maar hier zijn de problemen als sneeuw voor de zon verdwenen na de meest recente Windows updates te hebben uitgevoerd. Bekijk de tips hieronder en doe er je voordeel mee. Daaarnaast worden er ook al meerdere patches en updates uitgebracht voor zowel de game als de launcher, waarmee ook een deel van de problemen getackeld zouden moeten worden.

Een tip die er niet bij staat maar wél een heleboel mensen heeft geholpen, getuige positieve geluiden van websites als Tweakers, Reddit en GTAforums, is het op enigerlei wijze inperken van CPU-cores of CPU-verbruik. Deze lijkt bij veel mensen tot 100% te pieken wat de bevriezingen bij sommigen lijkt te verklaren. Met third party software of via Windows taakbeheer valt hier één en ander aan te sleutelen, maar let goed op wat je doet en vraag bij twijfel eerst iemand die er verstand van heeft.

Update your video card drivers


Temporarily disable your Antivirus software

 • Windows 10 Users can disable the Antivirus portion of Windows Security using the steps outlined in the following article:  https://support.microsoft.com/help/4027187/
 • Steps may vary for other antivirus software. Please refer to your software provider's documentation for details on how to temporarily disable antivirus protections.


Update the Rockstar Games Launcher

 1. Close any open Rockstar Games Titles
 2. Close the Rockstar Games Launcher
 3. If the Rockstar Games Launcher icon is in the Windows Taskbar, right-click and select Exit
 4. Restart the Rockstar Games Launcher and allow any updates to apply


Install the latest (May 2019) Windows Update

 1. Select Start > Settings > Update & Security > Windows Update
 2. Select Check for Updates
 3. For more details see the following article: https://support.microsoft.com/help/4028685/


Clear your local Rockstar Games Launcher profile details

 1. Start the Rockstar Games Launcher
 2. Select Settings
 3. Select Account Information
 4. Select Delete Local Profile

  Note: This will remove all profile details from your local machine and require you to sign in to the Rockstar Games Launcher again. It will not delete your Social Club account or any saved games. Signing in to Social Club will recreate your local profile.

 5. Select Confirm
 6. Sign in to the Rockstar Games Launcher again
 7. Launch Red Dead Redemption 2

Fietsendief woont een paar deuren verder

De politie heeft woensdagavond een vermoedelijke fietsendief aangehouden die de gestolen fiets te koop aan bood. De eigenaresse woonde een paar deuren verder.

Om 22.00 uur belde een inwoonster van Sint- Michielsgestel naar de politie. De fiets van haar dochter was gestolen. De aangeefster had gezien dat de fiets op een verkoopsite te koop aan werd geboden. Toen ze contact legden met deze aanbieder bleek hij een paar deuren verder in de straat te wonen. Ze durfden zelf niet aan te bellen en de politie werd ingeschakeld.

De agenten checkten eerst of de aangeefster zeker wist of het haar fiets was. De fiets had voldoende kenmerken en de agenten betraden de woning. Daar werd de fiets gevonden. De 19-jarige verdachte werd aangehouden. Hij is of verdacht van diefstal van de fiets of verdacht van het helen van de gestolen fiets. De recherche gaat dat verder uitzoeken.

Openbaar Ministerie wil leren van vormfouten

Het College van procureurs-generaal heeft besloten een OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling in te stellen. Deze ‘kamer’ kijkt naar vormverzuimen die tijdens rechtszaken door de rechter zijn geconstateerd en hoe het Openbaar Ministerie (OM) hier lering uit kan trekken.

Binnen het strafproces hebben vormverzuimen, fouten gemaakt door de politie of het OM, niet altijd consequenties. De Hoge Raad is zeer terughoudend in haar besluiten om een rechtszaak stuk te laten lopen en een verdachte te laten gaan als bijvoorbeeld onrechtmatig een woning is binnengetreden. Deze ontwikkeling betekent niet dat er geen reden is om vormverzuimen te voorkomen. Het is van groot belang dat opsporing en vervolging volgens de regels plaatsvinden.

Omdat het toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden binnen het strafproces van karakter is veranderd, is het OM enige tijd geleden gaan nadenken over andere manieren waarop aanvullend gereflecteerd kan worden op vormverzuimen. Hoe bijvoorbeeld geleerd kan worden van vormverzuimen die door de rechter zijn geconstateerd. Deze zomer besloot het College tot de oprichting van een OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling, die zal bestaan uit oud-rechters, advocaten, politiefunctionarissen, wetenschappers en officieren van justitie. Voorzitter wordt een oud-rechter.

Lessen trekken
De OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling zal niet in individuele zaken, als daarin iets niet goed is gegaan, gaan zoeken naar individuele zondebokken. Het is de bedoeling om te onderzoeken of bepaalde vormverzuimen moeten leiden tot aanpassing van de werkwijze van het OM. Uitgangspunt is te kijken welke lessen getrokken kunnen worden uit vormverzuimen wanneer die niet op het niveau van de individuele strafzaak, maar op een meer overkoepelend niveau worden geanalyseerd. De bevindingen van de OM-Reflectiekamer zullen leiden tot adviezen aan het College op het terrein van onder andere beleid en opleidingsaanbod. Omdat het vooral gaat om het leren van vormfouten, zal de SSR, het opleidingsinstituut van de rechterlijke macht, nauw worden betrokken bij de werkzaamheden van de OM-Reflectiekamer.

Het streven is om de leden van de OM-Reflectiekamer nog dit jaar voor het eerst bij elkaar te laten komen voor een startbijeenkomst. De eerste echte reflectievergadering zal dan in 2020 plaatsvinden.

Klopjacht op 15-jarige Duitse die halfbroertje (3) vermoordde

De Duitse politie is een klopjacht begonnen op een meisje van 15 dat haar 3-jarige halfbroertje zou hebben doodgestoken. Met onder andere een helikopter en speurhonden wordt gezocht in de omgeving van Detmold in de deelstaat Noordrijn-Westfalen waar het incident plaatsvond.  

Oliwia-Marta Kargol is ongeveer 1,75 lang en heeft een stevig postuur. Ten tijde van de misdaad droeg ze een zwart jasje, een rode trui en zwarte legging. Er is een rechercheteam van 15 man sterk op de zaak gezet. 

OM wil fors hogere straf voor brute roofovervallen in Amstelveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen een 44-jarige man uit Amstelveen. Hij wordt verdacht van onder meer een gewelddadige roofoverval in april 2016, waarbij hij heeft geprobeerd een nu 60-jarige man te beroven.

De verdachte heeft daarbij zulk grof geweld gebruikt, dat hij op de koop heeft toegenomen dat zijn slachtoffer daardoor zou komen te overlijden. Verdachte heeft dezelfde avond ook andere mensen bedreigd om hen hun dagomzet respectievelijk auto te kunnen afnemen.

Poging doodslag en afpersingen
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), somt de gedragingen op. “Hij heeft zich in minder dan een uur tijd schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag, twee voltooide afpersingen en een poging tot afpersing. Hij heeft daarbij zijn slachtoffers in een zeer bedreigende situatie gebracht, waarbij in één geval zeer ernstig geweld niet is geschuwd en ernstig letsel is toegebracht.”

OM in hoger beroep
De rechtbank in Amsterdam legde verdachte op 24 april 2017 een gevangenisstraf op van zeven jaar. Daartegen ging het OM in hoger beroep; de officier van justitie had twaalf jaar geëist.

Grote kracht
Nadat hij die avond een echtpaar had bedreigd in een poging hen van hun dagomzet te beroven, sloeg en schopte verdachte het toen 56-jarige slachtoffer minuten lang met grote kracht. Dat deed hij in de toegangshal van het flatgebouw waar de man woonde.

Doodsangsten
De verdachte gebruikte daarbij naast zijn voet ook een zware en grote zaklamp, die door het eerdere echtpaar uit zelfverdediging tegen de verdachte was gegooid. Het slachtoffer heeft meerdere minuten doodsangsten uitgestaan en liep behalve afgebroken voortanden onder meer ook diverse fracturen in zijn gezicht op. Tijdens de behandeling van het hoger beroep heeft de verdachte alles bekend.

Hoge straf
Ondanks het feit dat er in deze zaak geen dodelijk slachtoffer is gevallen, vindt de AG een hoge straf op zijn plaats. Dit vanwege het door verdachte gebruikte extreme ongeremde geweld en de gevolgen daarvan voor het slachtoffer. Waarbij in acht wordt genomen dat verdachte al eerder voor een soortgelijk feit tot een forse gevangenisstraf is veroordeeld. Volgens deskundigen is de kans groot dat verdachte opnieuw de fout in zal gaan.

Eerder strafbaar feit
Omdat verdachte zich in zijn proeftijd bevond van een eerder gepleegd strafbaar feit, heeft de AG ook de herroeping van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling gevorderd.

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Gezondheid en zorg internationaal vergeleken

Internationaal gezien heeft Nederland een relatief laag percentage rokers en in het buitenland opgeleide artsen, en wordt er relatief weinig besteed aan niet vergoede geneesmiddelen. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de OESO-publicatie Health at a glance 2019, met indicatoren over gezondheid en zorg van een groot aantal, voornamelijk westerse landen.

Het percentage dagelijkse rokers van 15 jaar of ouder in Nederland is gedaald van 23 procent in 2007, naar 17 procent in 2017. De daling was iets sterker dan gemiddeld in de OESO-landen, het percentage rokers ligt net onder het OESO-gemiddelde. Het gemiddelde percentage rokers in de OESO-landen is 18 procent (2017) en was 23 procent (2007).

De verschillen tussen de landen zijn groot. In Griekenland is het percentage rokers gedaald van 40 in 2006 naar 27 in 2014. In enkele landen zijn er relatief meer rokers gekomen, zoals in Slowakije en Oostenrijk. Maar in veruit de meeste landen zijn er minder rokers dan vroeger.

Relatief weinig artsen in het buitenland opgeleid
Nederland heeft met 2 procent een relatief laag aandeel artsen met een buitenlands diploma (2017). Veel andere landen hebben een groter aandeel in het buitenland opgeleide artsen. In Israël heeft 58 procent van de artsen een buitenlands diploma. In een aantal landen zijn artsen opgeleid in een buurland, zoals in Noorwegen en Zweden. In ons land zijn Nederlandse artsen werkzaam met een Belgisch diploma. In Engelssprekende landen is de uitwisseling groter vanwege de taal. Van de Europese landen heeft Ierland met 42 procent het grootste aandeel in het buitenland opgeleide artsen. 1 op de 5 buitenlandse artsen in Ierland is Pakistaans.

Weinig eigen betalingen aan geneesmiddelen
De eigen betalingen aan genees- en verbandmiddelen bedroegen in Nederland 2 procent van de uitgaven aan gezondheidszorg, ongeveer net zo veel als in Frankrijk en Duitsland. Het percentage eigen betalingen is lager dan in België (4 procent), en veel lager dan in Griekenland (13 procent) en de Verenigde Staten (12 procent).

In Nederland is het aandeel eigen betalingen aan geneesmiddelen niet veel hoger dan tien jaar eerder. Het is tussen 2008 en 2013 vooral gestegen door het hoger geworden eigen risico. In Griekenland en Spanje is de laatste jaren het aandeel eigen betalingen bijna (Spanje) of meer dan (Griekenland) verdubbeld.

Het percentage dagelijkse rokers is een OESO-indicator. In de Staat van volksgezondheid en zorg wordt voor internationale vergelijking het percentage rokers inclusief incidentele rokers gebruikt.

Luchtvaartdeskundige: 'Vreemd dat transponder al aan stond bij de gate'

Een vliegtuig van Air Europa zond gisteravond voor vertrek een kapingsalarm uit, waarna de hulpdiensten massaal naar Schiphol kwamen. De luchtvaartmaatschappij meldde later dat er per ongeluk een verkeerde waarschuwing was geactiveerd. Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen vindt het vreemd dat die melding werd verstuurd terwijl het vliegtuig nog bij de gate stond.

In elk vliegtuig zit een transponder die wordt gebruikt om codes met de verkeersleiding uit te wisselen. De code die wordt ingetoetst verschijnt vervolgens op de flightradar. 'Er zijn een paar codes gereserveerd die bijvoorbeeld worden gebruikt als de radio niet werkt. Later is daar een kapingscode aan toegevoegd', aldus Baksteen.

Die code kan niet zomaar worden ingedrukt. 'Het bijzondere is dat het systeem wel aan moet staan. De piloot krijgt een code van de verkeersleiding voor vertrek. Dat systeem zet je dan pas aan als je aan de startbaan staat. Het is niet de bedoeling dat je dat aanzet als je nog bij de gate staat.'

Verkeerde code
Volgens Baksteen gebeurt het wel vaker dat een verkeerde code wordt ingetoetst. 'Het gebeurt ook wel eens dat dat tijdens een vlucht gebeurt. Bijvoorbeeld een code die er vrij dichtbij ligt. Het is vooral bijzonder dat het op de grond gebeurt. De code moet verkeerd zijn ingetoetst én het systeem moet aan hebben gestaan.'

Na het versturen van zo'n code is het volgens de luchtvaartdeskundige onmogelijk om die daarna terug te trekken. 'Op dat moment worden allerlei protocollen in werking gesteld. Je kan dan niet even zeggen dat je een foutje hebt gemaakt.'

Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee gaat het incident tot op de bodem uitzoeken. 'De airline kan zeggen dat het vals alarm is, maar wij moeten dat echt nog uitzoeken', stelt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

De Koninklijke Marechaussee wil niet te snel conclusies trekken over wat er is gebeurd. Bovendien kan de woordvoerder weinig kwijt over het incident. Zo gaat hij niet in op de vraag waarom de code kaping/gijzeling nou opeens werd ingetoest. 'Dat is speculeren. En het gaat om veiligheidsmaatregelen. daar kan ik niks over zeggen.'

Convenant Limburgse taal ondertekend

Tijdens het Streektaalsymposium in de Maaspoort in Venlo is woensdag het convenant Limburgse taal ondertekend tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de provincie Limburg. Namens BZK tekende minister Raymond Knops en namens de provincie Limburg tekende gedeputeerde Ger Koopmans.

Het convenant is een erkenning en (her-)bevestiging van het Limburgs als volwaardige, zelfstandige regionale taal in Nederland. Het belang van de Limburgse taal voor de Limburgse cultuur en identiteit wordt onderstreept. Het Rijk en de provincie Limburg spreken met dit convenant af samen te werken voor het behoud, om het gebruik te bevorderen en de positie van het Limburgs te stimuleren.

Belangrijke eerste stap
Het convenant is een belangrijke eerste stap om als gezamenlijke overheden afspraken te maken voor het behoud van het Limburgs, in al zijn taalrijkdom en variatie. De Limburgse taal staat er relatief goed voor. 70% van de Limburgers spreekt Limburgs. 50% van de landelijke dialect muziek is in het Limburgs. Ook geeft 75% van de Limburgers aan de Limburgse taal als belangrijkste onderdeel van de Limburgse identiteit te zien. Het Limburgs wordt als regionale actief gebruikt in de communicatie in social media zoals Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp.

“Veer sjtaon achter ’t convenant”
Toch staat het Limburgs onder druk, doordat steeds minder ouders hun kinderen in het Limburgs opvoeden. Dit kan ook komen doordat ook steeds meer "gemengde huwelijken zijn". We zijn als Provincie Limburg namelijk een open provincie. Veel mensen uit de rest van Nederland, maar ook Europa en de wereld leven werken en stichten een gezin in Limburg.

Het behouden van de Limburgse taalrijkdom is belangrijk voor de voor de Limburgse gemeenschap en goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Dat kan een overheid niet alleen. In de uitwerking van het convenant moet dit gezamenlijk, door overheden, maatschappelijke en culturele partners én inwoners van Limburg worden opgepakt. Een groep van betrokken mensen uit het onderwijs, kinderopvang, bibliotheekwerk, het culturele veld en streektaalorganisaties stonden daarom (symbolisch) achter de ondertekenaars. Door hun handtekeningen op een canvas doek te zetten met de titel “veer sjtaon achter ’t convenant’ drukten zij hun steun uit voor het convenant Limburgse taal.

67 dierenactivisten veroordeeld voor stalbezetting Boxtel

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde woensdag 67 verdachten voor het binnendringen en urenlang bezet houden van een varkenshouderij in Boxtel. De dierenactivisten krijgen ieder een geldboete van 300 euro. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken op om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan.

De verdachten maakten deel uit van een grote groep actievoerders die in mei jl. het erf van een varkenshouderij in Boxtel betrad. Daarbij werd uiteindelijk na forceren van een staldeur ook de stal binnengedrongen. In de loop van de dag bleek dat sommige van de actievoerders de stal aanvankelijk niet vrijwillig wilden verlaten. Pas na een eerste vordering van de politie om de stal te verlaten, gaf een groep van circa 30 actievoerders daar gehoor aan. De 67 verdachten bleven echter in de stal. Deze laatste actievoerders kwamen uiteindelijk na een bezetting van zo’n 10 uur naar buiten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de verdachten op illegale wijze de stal binnengedrongen en hebben zij die stal vervolgens uren bezet gehouden om ‘zoveel mogelijk aandacht te vragen voor wat zij belangrijk vinden, namelijk het gebrek aan dierenwelzijn in varkenshouderijen’. Het OM eiste 1 week onvoorwaardelijke celstraf voor iedere verdachte.

Andere wegen te bewandelen
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de verdachten schade veroorzaakten aan de staldeur om binnen te kunnen komen. Door de actie voelden niet alleen de eigenaar en de medewerkers van de varkenshouderij zich onveilig, maar ervaren ook andere boeren gevoelens van onveiligheid. Voor die belangen hadden de actievoerders geen enkel oog. Zij gedroegen zich alsof hun idealen en overtuigingen over dierenwelzijn een vrijbrief zijn voor het overtreden van de wet.

Volgens de politierechter zijn er andere wegen te bewandelen voor het uitdragen van die idealen en overtuigingen. Tot slot weegt mee dat door de hardheid van de actie ook de tegenstellingen in de samenleving groter zijn geworden. Al met al vindt de rechter een geldboete van 300 euro voor iedere actievoerder op z’n plaats. En om te voorkomen dat zij opnieuw strafbare feiten plegen, krijgen de verdachten een voorwaardelijke celstraf van 2 weken.

Zeldzame mercuriusovergang deels zichtbaar

Maandag is een zeldzaam natuurfenomeen te zien in Nederland: de mercuriusovergang. Mogelijk gooit bewolking roet in het eten en is het fenomeen af en toe zichtbaar. De volgende mercuriusovergang is pas in 2032.

De mercuriusovergang vindt plaats tussen 13:36 en 19:04 uur. Rond 16:54 uur gaat de zon al onder en is de overgang niet meer te zien. Het beste moment om te kijken is tussen 13:30 en 15:00 uur. Op dat moment trekken wolkenvelden over Nederland, maar tussendoor zijn er ook enkele opklaringen. Waar de meeste opklaringen voorkomen is nu nog niet te zeggen. Het is dus een kwestie van geluk om de zeldzame gebeurtenis te spotten.

Ga naar een sterrenwacht
De mercuriusovergang is niet met het blote oog te zien en ook een eclipsbrilletje helpt niet om de overgang te bekijken. Wie het zeldzame fenomeen wil zien moet een sterrenwacht bezoeken. Veel sterrenwachten openen speciaal voor de mercuriusovergang hun deuren. Met een telescoop is de overgang van Mercurius zichtbaar. Bovendien zorgen sterrenwachten ervoor dat je ogen beschermd zijn tegen het felle zonlicht.

Wat is de mercuriusovergang precies?
De mercuriusovergang is het moment waarop de planeet Mercurius precies tussen de zon en de Aarde in staat. Daarbij is de planeet als een klein zwart stipje zichtbaar op de zonneschijf. Een mercuriusovergang is vergelijkbaar met een zonsverduistering, maar omdat Mercurius veel verder weg staat dan de maan lijkt de planeet heel klein en wordt het zonlicht nauwelijks gedempt. Slechts 0,0026% minder zonlicht bereikt de Aarde.

Net als de Aarde draait de planeet Mercurius om de zon. Mercurius doet er 88 dagen over om een rondje om de zon te maken. Dat betekent dat de planeet ongeveer vier keer per jaar tussen de Aarde en de zon in staat. Een mercuriusovergang is slechts eens in de 7,5 jaar te zien en niet vier keer per jaar. Dat komt doordat de baan van Mercurius ten opzichte van de Aarde schuin is.

FOK! Wat een weer: somber en nat

Hallo!  

We verkeren in niemandsland. Hogedruk krijgt nauwelijks een voet aan de grond, maar heel slecht depressieweer is het dan ook weer niet. Dit is kenmerkend voor november. Ik vind het persoonlijk de meest saaie maand van het jaar op weergebied. Gisteren wa de invloed van zwakke storingen iets groter dan overwegend droog weer. Vandaag passeert er een iets actiever regengebied. 

Vandaag trekt dus die storing over. Het gaat echter wel vrij langzaam. In het zuiden regent het als eerste en tegen de middag bereikt de neerslag dan ook het midden. Pas aan het einde van de middag gaat het ook in Groningen regenen. Tegen die tijd wordt het in het zuiden weer droog en kan het wat opklaren. Ik verwacht zo'n 3 tot 6 mm.  De wind draait naar zuid en neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig. De maxima liggen tussen de 8 en 10 graden. 

Vrijdag en zaterdag is het meest droog, maar bewolkt.

Tot ziens!  


Meer weer op FOK!

Maan boven Wognum (Foto: FOK!)
De maan boven Wognum.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zwaardere maatregelen tegen rijden onder invloed

Wie met een slok op achter het stuur kruipt, loopt straks het risico dat hij al bij zijn eerste veroordeling een forse tik op de vingers krijgt. Straks kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan als de kans op recidive groot is. Dit betekent dat iemand meteen na de veroordeling niet meer de weg op mag, ook niet tijdens een eventueel hoger beroep.

Het is een van de maatregelen die minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) neemt om strenger en effectiever op te treden tegen bestuurders die onder invloed rijden. Doel is de veiligheid in het verkeer te verbeteren. Een en ander staat in een wetsvoorstel dat vandaag mede namens minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in consultatie is gestuurd.

Tevens is deze week door de Eerste Kamer wetgeving aanvaard die hogere straffen mogelijk maakt voor rijden onder invloed. Per 1 januari 2020 gaat het strafmaximum voor alcohol in het verkeer omhoog van 3 maanden naar 1 jaar.

Rechterlijk rijverbod
Minister Grapperhaus wil met de maatregelen die nu in consultatie zijn gegaan, verder doorpakken. Zo krijgt de rechter ook de mogelijkheid om een rechterlijk rijverbod op te leggen van ten hoogste vijf jaar, met als stok achter de deur een vervangende hechtenis. Grapperhaus gaat daarmee een stap verder in de aanpak van notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen. Bijvoorbeeld wegpiraten die zijn veroordeeld voor het rijden zonder (geldig) rijbewijs of die tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid toch de weg op gaan. Zij moeten hard worden aangepakt.

Het rijverbod geldt niet alleen voor gevallen waarin sprake is van rijden onder invloed. Ook bij deze maatregel kan de rechter bepalen dat het direct na het vonnis ingaat. Anders dan bij de ontzegging van de rijbevoegdheid kan bij het rijverbod vervangende hechtenis worden toegepast als iemand zich niet aan het verbod houdt.

Ongeldig rijbewijs
Als de ontzegging van de rijbevoegdheid of een rechterlijk rijverbod twee jaar of langer duurt, is de bestuurder straks automatisch zijn rijbewijs kwijt. Hij moet dan opnieuw rijexamen doen. Deze maatregel geldt ook als iemand in de vijf jaar voorafgaand aan de veroordeling al eerdere, kortere ontzeggingen van de rijbevoegdheid opgelegd heeft gekregen voor in totaal twee jaar of meer. Hiermee wil Grapperhaus vooral de notoire verkeersovertreders steviger aanpakken die steeds maar weer ernstige verkeersdelicten begaan waarvoor (herhaaldelijk) een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd. Overigens hoeft dit niet alleen over rijden onder invloed te gaan.

Volop spektakel in voorlaatste play-offrace NASCAR

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd behoorlijk geracet. Op de Texas Motor Speedway stond de op twee na laatste race van het jaar op het programma, de voorlaatste race van de Round of 8 in de play-offs.

Martin Truex wist al dat hij in de laatste race om de titel zou mogen strijden, Denny Hamlin, Kyle Busch en Joey Logano begonnen de race aan de goede kant van de streep en Kevin Harvick, Ryan Blaney, Kyle Larson en Chase Elliott moesten goed scoren - of winnen - om de kansen in leven te houden. De groene vlag werd gezwaaid met Harvick en Erik Jones op de eerste rij, gevolgd door Hamlin en Kurt Busch.

Het ging een paar ronden goed, tot Elliott - die de slechtste play-offpositie van iedereen had - zijn auto in de muur hing. Niet lang daarna volgde nog een korte 'debris caution', waarin onder meer Jones en Logano binnen kwamen, terwijl Harvick, Daniel Suarez en Aric Almirola buiten bleven en voorin reden. Corey LaJoie kwam halverwege de eerste stage in beeld en LaJoie komt maar om één reden in beeld: hij hing zijn auto in de muur, caution dus.

Elliott kan het vergeten (Bron: YouTube)

Dit keer had Jones de leiding in handen, maar tijdens de pitstops kwam Clint Bowyer ook naar voren. Ook nu duurde het weer niet lang: Brad Keselowski spinde de muur in en Ricky Stenhouse deed op exact hetzelfde moment exact hetzelfde, waardoor hij ook nog eens bovenop de auto van Keselowski klapte. Kort na de herstart kwam LaJoie weer in beeld en zoals gezegd: dat gebeurt alleen als hij een caution veroorzaakt, wat hij deed door zijn auto dit keer definitief in de muur te rijden.

Keselowski en Stenhouse in de problemen (Bron: YouTube)

Bowyer vertrok weer op kop, met Harvick vlak achter hem, maar al snel ging het weer fout: Hamlin stuiterde hard door het gras en veroorzaakte de zesde caution, het hoogste aantal ooit in één stage. De herstart kwam snel genoeg om nog één ronde te racen tot het einde van de stage, die werd gewonnen door Harvick, vlak voor Bowyer, Larson en Alex Bowman. De pitstops gooiden de boel weer lekker door elkaar en met Jimmie Johnson, Almirola en Bowman voorop begon stage twee.

Hamlin stuitert door het gras (Bron: YouTube)

Johnson reed zelfs naar de kop en de legende reed eindelijk weer eens wat rondjes aan de leiding, tegenwoordig een zeldzaamheid. De stage ging verder zonder al het drama van de eerste stage voorbij en de winst ging naar Almirola, ruim voor Jones en Johnson. Kort na het begin van de laatste stage ging het al gelijk weer fout: Garrett Smithly en David Ragan, twee van de mindere goden, kwamen met elkaar in contact en gingen met het nodige geweld de muur in.

Met William Byron en Suarez voorop volgde de herstart, waarbij Almirola de leiding rap terugpakte. Hij pakte een voorsprong op Kurt Busch, die even later zijn pitstop maakte op het moment dat Bubba Wallace spinde en voor een caution zorgde. De timing van de caution zorgde voor wat getouwtrek, maar Almirola behield de leiding en met Suarez, Kyle Busch, Harvick en nu ook Ryan Newman voorin konden we weer door. Harvick kwam bijzonder lekker naar voren en nam de leiding zelfs weer over.

Het einde van Johnson's kansen (Bron: YouTube)

In de slotfase van de race vergrootte Harvick zijn voorsprong op Almirola, die in de laatste paar ronden nog wel iets dichterbij kwam en keurig als tweede eindigde, voor Suarez. In de play-offs zijn Truex en Harvick nu zeker van een plekje in de titelstrijd in de slotrace, Kyle Busch en Logano staan aan de goede kant van de streep, maar Hamlin, Blaney en Larson zitten er allemaal bovenop, terwijl Elliott de volgende race eigenlijk móet winnen. In het weekeinde wordt er geracet in Phoenix en dat gaat er hard aan toe: vijf man strijden om twee tickets voor de finalerace.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.