F1-coureurs niet enthousiast over kwalificatieraces met omgekeerde startopstelling

Liberty Media, eigenaar van de Formule 1-organisatie, overweegt om in de toekomst op zaterdag een kwalificatierace te organiseren met een omgekeerde startopstelling. De meeste F1-coureurs, waaronder Daniil Kvyat en Carlos Sainz, zijn geen voorstander van dat plan.

In een poging om de Formule 1 aantrekkelijker te maken overweegt Liberty Media om het format van een F1-weekend aan te passen. Eén van de ideeën is om op zaterdag een kwalificatierace te organiseren met een omgekeerde startopstelling.

“Ik denk dat het een doekje voor het bloeden is en dat het de echte problemen niet oplost”, vertelt Kvyat aan Motorsport.com. “We zouden gewoon een competitiever veld moeten creëren, waarin alle teams wat dichter bij elkaar zitten. Dan hoeven we ook geen sprintraces of wat dan ook te bedenken. Iets met een omgekeerde startopstelling klinkt mij sowieso onnatuurlijk in de oren.”

Ook Sainz is niet enthousiast: “Ik denk dat we de kernpunten moeten aanpakken, dat betekent allereerst dat alle teams dichter bij elkaar moeten komen. Dat zou de show met honderd procent zekerheid verbeteren. In het middenveld is het nu bijvoorbeeld al best leuk, zelfs met auto's waarmee we nauwelijks kunnen inhalen.”

Het nauwelijks kunnen inhalen met de huidige auto's is volgens Sainz één van de grote problemen van de F1. “Als we dat oplossen, dan heeft de Formule 1 geen races met een omgekeerde startopstelling nodig. Dan zijn de races zoals we die nu hebben al vermakelijk.”