NBA 2K20

2K Games heeft geen concurrentie als het gaat om de NBA 2K-franchise. EA probeert het soms met NBA Live, maar de achterstand is voor hen te groot om echt gevaarlijk dichtbij te komen. Toch komt er elk jaar weer een nieuwe NBA 2K-game uit. Niet raar ook, net zoals FIFA is de game enorm populair.

NBA 2K20 heeft twee zoals gezegd twee zijden. Allereerst is het een geniale sportgame. De graphics, de sfeer in de stadions, de halftime shows, het commentaar: het klopt allemaal. Je start een game op en je zit middenin een basketbalwedstrijd met een uitzinnig publiek. De makers hebben er al die jaren veel moeite in gestopt om het zo ver te krijgen en het ziet er in NBA 2K20 dan ook weer fantastisch uit. Echt grote verschillen ten opzichte van het vorig jaar zijn er niet. Er zijn wel meer animaties voor spelers, en achter het voetenwerk en balans van de basketbalspelers zit nu een compleet herschreven engine, maar op het oog ziet het er super uit.

NBA 2K20 - Dunk (Foto: Pheno)

Toch zijn er wat minpunten te vinden in NBA 2K20. The online hub, het virtuele park Neighborhood waar iedere MyCareer-speler het wil uitvechten op een van de vele courts, is op zich een leuk idee dat twee jaar geleden geïntroduceerd is. Daar zijn dit jaar weinig veranderingen te vinden. De winkels zijn er nog steeds, dus je kunt sneakers, zonnebrillen, of een nieuw kapsel kopen met VC, de ingame currency. Er is nu ook een casino, maar daar later meer over. Het enige nog noemenswaardige is dat er nu seizoenen in het park te vinden zijn, het wordt ook herfst. Er zijn ook wat meer thema’s te vinden, zoals een western bij Dodgeball. Voor een van de belangrijkste modi is dat wat mager. Wat ze op z’n minst moeten aanpakken is de performance van de servers, want zo af en toe heb je last van lag tijdens een wedstrijd in het park.

MyGM is dit jaar wel aangepakt, maar dan verkeerd. De makers hebben enkele settings uit deze manager-modus gesloopt zodat iedere speler met gelijke instellingen meedoet voor de online leaderboards. Dat gedeelte snap ik, maar waarom sloop je die settings er dan ook uit voor de offline spelers? Als ik als offline de speeltijd langer wil laten duren zodat het wat realistischer is, dan moet ik dat toch kunnen doen, net zoals vorig jaar?

NBA 2K20 - Evolution Card (Foto: Pheno)

De modus MyTeam is weer te vinden NBA 2K20. Net zoals in zoveel sportgames kun je ook hier je kaarten verzamelen. Door potjes te spelen en daarin fatsoenlijk te presteren kun je tokens en MT verdienen. Dit zijn valuta die alleen geldig zijn in deze modus. Natuurlijk kun je ook MT kopen. Met deze valuta koop je kaarten. Dat kunnen basketballers, contracten, coaches, blessurekaarten en nog meer zijn. Er zijn complete sets te verzamelen voor de hardcore fans.

Nieuw dit jaar zijn evolutiekaarten. Net zoals in Pokémon kun je basketbalspelers laten evolueren. In NBA 2K20 doe je dat door aan bepaalde eisen te voldoen. Denk aan opdrachten als ‘maak een dunk’. Doe een stuk of vijf opdrachten en dan wordt je evolutiespeler beter. Sommige kaarten hebben meerdere evoluties met weer strengere of lastigere opdrachten. Het geeft weer een extra laag tijdens de wedstrijden: je wil natuurlijk winnen, maar je wil ook zorgen dat je de beste kaarten krijgt, ook door evolutie.

NBA 2K20 - MyTeam (Foto: 2K Games)

Een groot nadeel: als je een dubbele speler hebt, dan kun je deze niet verkopen in de Auction House. Deze is uitgeschakeld in de Nederlandse versie omdat de Kansspelauthoriteit het gokken vindt. Waarom dat alleen in NBA 2K zo is en niet bij FIFA Ultimate Team is dan weer onduidelijk. Nog onduidelijker: ik kan wel meer dingen in NBA 2K20 aanwijzen die echt meer naar gokken neigen dan het verkopen van dubbele kaarten of kopen van nieuwe kaarten. Hier weet ik tenminste wat ik ervoor terug krijg.

Nieuw in NBA 2K20 is de toevoeging van de WNBA. De NBA-speelsters zijn nu ook te spelen in NBA 2K20. Het is allemaal wat minder dan de mannelijke variant. Er is maar één seizoen, het commentaar is ook minder gevarieerd, en je kunt bijvoorbeeld niet als speelster in de verhaalmodus of in Neighborhood rondlopen. Dat blijft een mannending. Het begin is er, maar er is veel ruimte voor verbetering als je dan toch iedereen gelijk wil trekken. In dit geval stoort het mij ook niet, het maakt de game uitgebreider in plaats van politiek correct zoals zoveel andere games en films tegenwoordig proberen.