Italiaanse wielerlegende Gimondi (76) overleden

De Italiaanse wielerlegende Felice Gimondi is vandaag overleden. Dat heeft de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport vrijdagavond bekendgemaakt. Gimondi overleed op 76-jarige leeftijd na een hartaanval terwijl hij in zee aan het zwemmen was op Sicilië.

Gimondi heeft alle drie de grote rondes op zijn naam staan. In 1965 won de Italiaan de Tour de France. In 1967 pakte hij zijn eerste Giro d'Italia en zou in 1969 en 1976 nogmaals de Ronde van Italië winnen. In 1968 wist hij de Vuelta a España te winnen en daarmee behoort de Italiaan tot een exclusief clubje van zeven renners met Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Chris Froome die in hun carrière alle drie de grote rondes wist te winnen.

Naast het winnen van de grote rondes staan op de erelijst van Gimondi ook de Italiaanse klassiekers. In 1966 won hij voor het eerst de Ronde van Lombardije en zeven jaar later won hij nogmaals de Italiaanse najaarsklassieker. In 1973 werd de Italiaan wereldkampioen in Barcelona nadat hij in een sprint Freddy Maertens en Luis Ocana versloeg. Eddy Merckx werd toen vierde. In zijn wereldkampioenentrui won hij in 1974 Milan San Remo waarin hij solo over de meet kwam. Ook won hij één keer Parijs-Roubaix.

Beelden WK wielrennen 1973, wel slechte kwaliteit (Bron: Youtube.com)