Tong's voetbalverhalen #25

Fritz Korbach (Diez an der Lahn, 18 juli 1945 – Leeuwarden, 14 augustus 2011) was een Duitse voetbaltrainer die hoofdzakelijk in Nederland werkzaam was.

Als de term flamboyant op een voetbaltrainer van toepassing was, dan wel bij deze Duits/Nederlandse coach. Met 926 wedstrijden achter zijn naam is ie de meest ervaren voetbaltrainer in het Nederlandse betaalde voetbal. Er werd gesproken van het Fritz-Korbach-effect. Hij werd namelijk vaak opgeroepen in tijden van crises bij clubs om een ontslagen trainer op te volgen en was dan meestal succesvol.

Ondanks dat ie vijf keer wist te promoveren kreeg ie nooit aanbiedingen van een (sub)topper. Met vijf kampioenschappen staat ie tweede achter een andere markante trainer, Frans Körver die promoveerde zes keer. Eventueel kun je FC Twente, FC Utrecht en Heerenveen subtoppers noemen die Korbach trainde.

Zijn levensstijl, drankgebruik, gevechten met Bobo's en zakelijke relaties stonden een grotere carrière in de weg. Zijn harde grappen dienden als guillotine, om hen definitief een kopje kleiner te maken. Hij bleef drinken en werd een karikatuur van zichzelf. Hij ontkende zijn verslaving, zijn onsamenhangende uitspraken en zijn laveloos gedrag in het openbaar. Bij Sparta werd ie na twee dagen op het trainingsveld van het veld gedragen, einde carriere.

Zijn redder in nood,een Friese cafébaas zorgde dat de bijna dakloze trainer werd geholpen, zorgde voor een nieuw huis dat ie op eigen kosten betaalde en richtte het in. De maaltijden nuttigde Fritz bij de goedheilig man. Als dank ging Korbach er met diens vrouw vandoor en werd de café eigenaar failliet verklaard. Zijn leven had niet alleen sporen van vernieling achtergelaten, zijn vriendinnen en vrouwen verlieten hem allemaal. Ook zijn lichaam was vernield, de vele drankgelagen en iedere dag dikke sigaren bezorgden hem begin 2011 keelkanker. Een half jaar later overleed een legendarische coach die overal geliefd en populair was. Zijn laatste adem blies ie uit door een hartaanval.

Zijn spreuken leven voort, soms komisch en soms onnodig kwetsend. Altijd controversieel.

Aan Frits Barend vroeg Korbach waarom Joodse douchekoppen elf gaten hebben. 'Omdat Joden maar tien vingers hebben.'
Nadat Johan Derksen hem daar op televisie op aansprak was Korbach een dag later vrij duidelijk. ‘Ik mag dan veel drinken, ik pleur tenminste niet mijn vrouw van de trap af'’, waarmee hij de vrouw van Derksen bedoelde die door een tragisch ongeluk om het leven kwam.

Een carrière bij PSV en Feyenoord kwam om contractuele redenen niet van de grond. Terwijl zijn werkgever Go Ahead Eagles met Ajax om de tafel zat stormde Korbach binnen met de vraag hoe laat het neuken begon. De besprekingen waren gelijk over.

Unieke man, zoals ze niet meer worden gemaakt.